Eksperci twierdzą, że dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 85 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem wiele sklepowych produktów mało tego, że nie przekracza wspomnianego progu to jeszcze zawiera szkodliwy tłuszcz roślinny. 

Nie brakuje w nich również barwników, zagęstników, wody oraz emulgatorów. Takie smarowidła lepiej omijać szerokim łukiem. Bowiem mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Najlepiej będzie, jeśli przyrządzicie je samodzielnie!

Przepis na domowe masło

Będziecie potrzebować

  • 1 litr śmietany 30 proc.
  • Sól

Przygotowanie

  1. Kupioną śmietanę umieśćcie w lodówce na całą noc. Aby powstało z niej masło powinna być naprawdę bardzo dobrze schłodzona.
  2. Następnego dnia zimną śmietanę umieśćcie w misie miksera i ubijajcie na wysokich obrotach tak długo aż się zważy, a na powierzchni zacznie być widoczne masło.
  3. Tak przygotowany produkt umieśćcie w sitku i przelejcie bieżącą zimną wodą. To pomoże wypłukać maślankę. 
  4. Następnie pozostawcie sitko nad zlewem, tak aby pozostała z płukania woda mogła całkowicie oddzielić się od masła. Dobrym sposobem będzie również  dodatkowe odciśnięcie go przy pomocy cienkiej gazy.
  5. Po kilkunastu minutach doprawcie masło solą i uformujcie z niego kostkę. Tak przygotowane od razu nadaje się do jedzenia.

Smacznego!

Pamiętajcie, że ów przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając go na przykład o czosnek. W ten sposób przygotujecie domowe masło czosnkowe. Jeśli jednak nie przepadacie za tego typu smakami, możecie również przyrządzić masło ziołowe. To już zależy od waszych preferencji.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy