Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem.

Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem

Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej.

Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii.

Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi?

Zobacz także:

Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne

Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół.

Przepis na śledzie z żurawiną

Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki:

  • 300 g śledzia matjas lub a'la matjas 

  • 2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 10 liści laurowych

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 10 rozłupanych ziaren czarnego pieprzu

  • 300 ml oleju rzepakowy do zalania 

Sposób przygotowania

  1. Na początek pokrójcie w romby osuszone śledzie.

  2. Na dnie słoika ułóżcie zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.

  3. Przykryjcie je delikatną warstwą cebuli.

  4. Następnie na cebulę połóżcie warstwę śledzia i żurawiny.

  5. Przeplatajcie do końca słoika cebulę ze śledziem.

  6. Odstawcie do lodówki na minimum 48 godzin. 

Smacznego!