Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy

Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak

Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem

Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej.

Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii.

Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi?

Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne

Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół.

Przepis na śledzie z żurawiną

Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki:

  • 300 g śledzia matjas lub a'la matjas 

  • 2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 10 liści laurowych

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 10 rozłupanych ziaren czarnego pieprzu

  • 300 ml oleju rzepakowy do zalania 

Sposób przygotowania

  1. Na początek pokrójcie w romby osuszone śledzie.

  2. Na dnie słoika ułóżcie zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.

  3. Przykryjcie je delikatną warstwą cebuli.

  4. Następnie na cebulę połóżcie warstwę śledzia i żurawiny.

  5. Przeplatajcie do końca słoika cebulę ze śledziem.

  6. Odstawcie do lodówki na minimum 48 godzin. 

Smacznego!

Śledzie w koperku
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Najprostszy przepis na obłędnego śledzia z koperkiem. Jest tak dobry dzięki jednemu składnikowi
Chcecie zrobić coś łatwego, smacznego i pysznego? Sprawdź, jak przygotować śledzia, który zachwyci waszych gości.

Śledzie to prawdziwie świąteczne smaki. Oprócz tradycyjnego śledzia z cebulą warto zrobić coś równie pysznego, ale z małą nutką nowości. Tym bardziej że śledź daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Właściwości zdrowotne śledzia Ta popularna ryba kojarzy się nie tylko ze świętami. Śledziki lubimy jeść jako dodatek do mocnych alkoholi, jak też jako przekąskę do biesiadowania. Śledź jest pyszny, ale również bardzo zdrowy.  Te popularne ryby są m.in. bogatym źródłem jodu, który reguluje hormon tarczycy . Częste jedzenie ryby uzupełni także niedobory wapnia i żelaza. Pierwszy to ważny składnik kości, drugi odpowiada za skuteczne procesy zapobiegania anemii. Śledzia zalicza się do tłustych ryb , jednak dzięki zawartości fosforu, magnezu, fluoru, potasu i manganu, przed jego konsumpcją nie powinny mieć oporów nawet osoby na diecie. Wbrew pozorom ryby te nie mają zbyt dużo kalorii. W 100 g śledzia znajdziemy jedynie ok. 160 kalorii. Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów. Najczęściej spotykany przepis w zalewie octowej  lub  w oleju z dodatkiem cebuli. Śledź doczekał się wersji greckiej, francuskiej, egipskiej, tureckiej, kujawskiej oraz śląskiej. Póki jest rybą łowną, warto sięgać po niego nie tylko od święta. Przepis na śledzia z koperkiem i olejem rydzowym Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a to dobra okazja do kulinarnych eksperymentów. Może tym razem dacie się namówić na śledzia. Boże Narodzenie to najlepszy czas na zapoznanie się z niektórymi śledziowymi potrawami. Tym razem namawiamy do spróbowania pysznego śledzia z koperkiem i olejem rydzowym, który dodaje mu niepowtarzalnego i bardzo wyjątkowego smaku . Składniki: 1 cebula 3 łyżki koperku pieprz mielony - ziołowy 300 g śledzi matyjas...

Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.