Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy

Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak

Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem

Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej.

Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii.

Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi?

Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne

Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół.

Przepis na śledzie z żurawiną

Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki:

  • 300 g śledzia matjas lub a'la matjas 

  • 2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka

  • 50 g suszonej żurawiny

  • 10 liści laurowych

  • 15 ziaren ziela angielskiego

  • 10 rozłupanych ziaren czarnego pieprzu

  • 300 ml oleju rzepakowy do zalania 

Sposób przygotowania

  1. Na początek pokrójcie w romby osuszone śledzie.

  2. Na dnie słoika ułóżcie zioła: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.

  3. Przykryjcie je delikatną warstwą cebuli.

  4. Następnie na cebulę połóżcie warstwę śledzia i żurawiny.

  5. Przeplatajcie do końca słoika cebulę ze śledziem.

  6. Odstawcie do lodówki na minimum 48 godzin. 

Smacznego!

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...

Przepis na śledzia w śmietanie według Jakuba Kuronia
Adobe Stock
Newsy
Oto ulubione śledzie Kuronia. Z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że powtórzycie je nieraz
Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć m.in. śledzie. Znany kucharz, Jakub Kuroń, zdradził, jak je przygotować. Przepis jest dziecinnie prosty.

Jakub Kuroń to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia - właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania przyrządzane według jego przepisów od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku śledzi z jabłkiem. Można się w nich zakochać. Pyszne śledzie z jabłkiem i śmietaną Niektórzy wolą jadać je w oleju, jeszcze inni z grzybami, jednak zdecydowana większość przepada za wersją ze śmietaną i jabłkiem. Nie inaczej jest w przypadku Kuby Kuronia, który postanowił zdradzić swoim obserwatorom, jak przyrządza tę popularną przekąskę. Receptura jest dziecinnie prosta. Jej odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut.  Przepis na śledzie z jabłkiem według Kuby Kuronia Będziecie potrzebować: 500 gramów filetów ze śledzia 2 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 3 łyżek majonezu 2 jabłek 1 cebuli Przypraw: soli oraz pieprzu Przygotowanie: Jeśli używacie matiasów (czyli młodych, słabo solonych śledzi) możecie od razu przystąpić do ich krojenia na mniejsze, 3 centymetrowe kawałki. Jeśli jednak wybrany przez was rodzaj śledzi był konserwowany w solance o bardzo wysokim stężeniu, powinniście najpierw namoczyć rybę w mleku lub wodzie, tak by straciła swój intensywny smak. Cebule obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę. Jabłka również obierzcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pestek, a następnie podzielcie na drobne słupki. Tak przygotowane składniki odciśnijcie z nadmiaru soków i umieśćcie w misce. Do pokrojonych jabłek oraz cebuli dodajcie majonez, kwaśną śmietanę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Śledzie przełóżcie na talerz lub półmisek, na którym zamierzacie je zaserwować. Rybę przykryjcie przygotowanym wcześniej sosem. Całość...

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

Rosół
gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Zróbcie to z przyprawami, a rosół będzie mieć świetny aromat. Tę sztuczkę musi znać każda gospodyni
Chcielibyście, by wasz rosół smakował absolutnie perfekcyjnie? Diabeł tkwi w szczegółach. Takich jak na przykład staranne podejście do doprawienia dania. Radą służy niezastąpiony Jakub Kuroń.

Uczyć powinno się od najlepszych. A do takich z pewnością należy Jakub Kuroń. Jeszcze młody, ale już doświadczony szef kuchni podpowiedział, co zrobić, by rosół miał jeszcze pełniejszy aromat. Syn Macieja i wnuk Jacka podczas gotowania złocistego wywaru, nie pozostawia miejsca na przypadek. Jakuba Kuroń radzi jak gotować rosół Młody Kuroń podkreśla, że konieczne jest wybranie dobrego, wartościowego mięsa drobiowego, niekoniecznie zaś z dodatkiem kawałka wołowiny. Oprócz tego oczywiście dorodna włoszczyzna. I co jeszcze? Zanim przejdziecie do gotowania makaronu, dobrze doprawcie swoją zupę. Przyprawy do rosołu – tutaj nie powinniście przesadzać z eksperymentami. Należy postawić na klasykę. Sól, pieprz, świeże zioła – pietruszka, lubczyk, a do tego oczywiście niezastąpiony duet – liść laurowy i ziele angielskie. W tym miejscu niektórzy będą zaskoczeni. Jakub Kuroń radzi, by przed wrzuceniem liścia i ziela do garnka, wrzucić je na suchą patelnię! Kilka chwil podgrzewania ziół, wyzwoli z nich nieznane dotąd pokłady aromatu. Podgrzewanie liści i kulek ziela angielskiego, możecie wykonać podczas tradycyjnego opalania obranej cebuli. Czy powinno się dodawać kostki rosołowe do rosołu? Skoro jesteśmy przy doprawianiu rosołu, nie sposób nie zająknąć się o kostkach rosołowych. Ten dodatek do zup to nic innego jak sprasowana słona kostka tłuszczu z dodatkiem barwników i konserwantów. Omijajcie je szerokim łukiem! Podczas gotowania rosołu nie ma drogi na skróty. Piękną barwę uzyskacie jedynie poprzez długie gotowanie tłustego, dorodnego kawałka drobiu, najlepiej wyhodowanego na wiejskiej zagrodzie. Tłusta i dobrze wykarmiona kura, da nie tylko kolor, ale także sporo obowiązkowych dla dobrego rosołu tłustych oczek. Smak i aromat to nie tylko zasługa mięsa,...