Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół

Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni, upiec w cieście francuskim, zrobić z niej przepyszne kotlety, ugrillować, a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie.

Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka, zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowa pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi.

Mięso jest o wiele mniej wartościowe

Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie.

Zobacz także
Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!

Co powinno nas zaniepokoić?

Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego, jak tłuszcz. Taka pierś kurczaka jest o wiele mniej wartościowa i zawiera aż 200% więcej tłuszczu niż inna pierś. Ponadto, ma ona mniej białka, składników odżywczych i witamin.

Zaskakujący szczegół na piersi kurczaka

Zwróćcie uwagę na fakt, że owe poprzeczne paski znajdują się na środku piersi, a nie po bokach, jak białe ścięgna na piersi z kurczaka. Skąd się tam wzięły i co oznaczają? Jest to nic innego, jak efekt hodowli metodą sztucznego napędzania. Jest to metoda, która ma sprawić, ze kurczak osiąga bardzo duże rozmiary w możliwie najkrótszym czasie.

Czy można jeść takie mięso?

Jak najbardziej, ale pamiętajcie, że jest ono mniej wartościowe i powinny się go wystrzegać osoby będące na diecie. Warto też wiedzieć, że mięsa kurczaka nie powinno się myć przed ugotowaniem.

Ciekawostka!

Pierś z kurczaka bez skóry zawiera niewielką ilość tłuszczu, wynoszącą mniej niż 3 gramy. Jest to głównie tłuszcz nienasycony. Jeśli zachowasz skórę na piersi kurczaka, zawartość tłuszczu, kalorii i białka będzie wyższa. 85 g pieczonej piersi kurczaka ze skórą dostarcza 166 kalorii, 6,6 g tłuszczu i 25 g białka.

Czytaj także: 

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...

Czym jest ligawa wołowa? Sprawdzamy czy jest zdrowa i co z niej zrobić
Adobe Stock
Newsy
Czym jest ligawa wołowa? Sprawdzamy, czy jest zdrowa i co z niej zrobić
Z każdego kawałka mięsa wołowego można przyrządzić inne potrawy. Czy wiecie, na jakie najlepsza będzie ligawa?

Ligawa to tylna część udźca wołowego. Jest chudym, silnym mięśniem z długimi włóknami i cienką błonką dookoła. To tańszy rodzaj wołowiny, nazywanym czasem „fałszywą polędwicą”. Z tego powodu czasem w restauracjach jest używana zamiennie z polędwicą wołową, szczególnie do przyrządzenia takich dań, w których klient nie zorientuje się, że szef kuchni użył gorszego kawałka jak: tatar wołowy, w którym mięso jest drobno posiekane czy carpaccio, do którego mięso kroi się w cienkie, przezroczyste plasterki. Sprawdzamy jakie wartości odżywcze na ligawa i podpowiadamy, co z niej przyrządzić. Czy wołowina jest zdrowa – wartości odżywcze ligawy Ten rodzaj mięsa ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka. Dostarcza witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6 i B12. Zawiera wiele składników mineralnych: Żelazo Fosfor Cynk Selen W 100 gramów ligawy znajdziecie średnio: 110 kcal 22 g białka 2,3 g tłuszczu Mięso nie zawiera węglowodanów ani błonnika Instytut Żywności i Żywienia opublikował zalecenia związane z prowadzeniem zdrowej diety. Wspomina w nich między innymi o tym, że jedzenie czerwonego mięsa należy ograniczyć: - Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg tygodniowo). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Sztuka Mięsa Rzeźnik (@rzezniksztukamiesa) Co ugotować z ligawy wołowej? Ten rodzaj mięsa nadaje się do...

faszerowany kurczak
Pexels
Newsy
Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy hit. Eksplozja smaku, która rozpieści każde podniebienie
Znudził wam się już tradycyjny, pieczony kurczak? Zróbcie kurczaka faszerowanego wątróbką i mielonym imbirem. To o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnego kurczaka. Jak przygotować to oryginalne w smaku danie? Przepis znajdziecie poniżej.

Istnieje mnóstwo wariacji na temat kurczaka – jedni pieką go w całości, inni w porcjach, jeszcze inni robią z kurczaka kotlety – mielone lub a'la schabowe, potrawki, gulasze albo zapiekają go w cieście. A co powiecie na kurczaka faszerowanego wątróbkami i mielonym imbirem? Faszerowanie kurczaka to świetny sposób na zachowanie jego soczystości podczas pieczenia. Gdy dodamy do kurczaka farsz z wątróbek ze świeżo zmielonym imbirem, uzyskamy oryginalne w smaku danie, które posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dobrej jakości mięso drobiowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, ma dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. To także wartościowe źródło białka. Wątróbka również jest bardzo zdrowa. Zawiera duże ilości białka, żelaza, witaminy A, witamin z grupy B, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny.  Imbir, który także znalazł się w naszym przepisie, to przyprawa o niezwykłych walorach zdrowotnych. Leczy poranne mdłości, ma pozytywny wpływ na odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, leczy niestrawność, zmniejsza bóle menstruacyjne, obniża poziom cholesterolu i poprawia funkcjonowanie mózgu. Przekonaliśmy was już do przygotowania tej pysznej, aromatycznej i bardzo zdrowej potrawy? Składniki: 2 kg kurczaka Farsz: wątróbka drobiowa 300 gram pierś z kurczaka 200 gram 2 jaja 4 łyżki domowej bułki tartej łyżeczka zmielonego białego pieprzu 2 łyżeczki papryki węgierskiej sól prowansalska do smaku  łyżeczka zmielonego imbiru 100 gram margaryny Oraz: 150 gram margaryny w wiórkach kładziemy na kurczaka i do formy do pieczenia 2 łyżeczki papryki węgierskiej do posypania na kurczaka sól prowansalska do posypania kurczaka z wierzchu...

Polędwiczki z kurczaka
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka. Ten sekretny składnik mistrzowsko podkręci ich smak 
Potrawa dla amatorów ostrzejszych smaków. Z dodatkiem tego składnika polędwiczki z kurczaka smakują wprost genialnie!

Polacy zjadają ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, kochamy jeść niezwykle delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Mięso drobiowe jest dostępne w każdym sklepie i jest niedrogie. Dostarcza dużej ilości białka i minimalnej ilości tłuszczów. Znajdziemy w nim również bardzo dużo witamin. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Drób na pyszny obiad Z udziałem mięsa drobiowego każdy obiad wychodzi doskonale. Znakomicie smakuje gotowane, grillowane, pieczone oraz smażone. Pasuje na danie główne jak i dodatek do zdrowych sałatek czy uwielbianego rosołu. Na mięsie z wiejskiej kury skradł już niejedno podniebienie.  Z mięsa kurczaka możemy przyrządzić także pyszne kotlety w chrupiącej panierce, wyborne sznycle, udka czy skrzydełka. Pierś z kurczaka idealnie sprawdzi się także do przygotowania obiadów duszonych. Uduszone w sosie mięsko będzie wyjątkowo miękkie i soczyste.  Chrupiące i delikatne polędwiczki z piersi kurczaka Polędwiczki z kurczaka są niezwykle delikatne dlatego idealnie pasuje do nich panierka. Polecamy obtoczyć mięso w otrębach z dodatkiem chili. Po usmażeniu polędwiczki będą bardzo chrupiące, a dodatek pikantnej przyprawy lekko was rozgrzeje.  Składniki: 7 polędwiczek z kurczaka 1 jajko chili w proszku otręby owsiane do panierowania sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyjcie i osuszcie je ręcznikiem papierowym.  Zamiast polędwiczek możecie użyć filetu z kurczaka. Wtedy pokrójcie go na cienkie plastry.  Polędwiczki posypcie chili w proszku oraz odrobiną soli.  Dokładnie obtoczcie je w przyprawach i odstawcie na pół godziny do lodówki.  Jajko rozkłóćcie z dodatkiem pieprzu i soli. ...