Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę.
Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną.
Co dom to obyczaj
Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko.
W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis.
Zobacz także:
Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta.
Przepis na przepyszną niemiecką mizerię
Będziecie potrzebować
- 4 świeżych ogórków
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1 ząbka czosnku
- 1 łyżki octu
- 1 pęczku świeżego koperku
- ½ łyżeczki cukru
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz.
- Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce.
- Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników.
- Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo.
- Ogórki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane warzywo pokrójcie na cienkie plasterki i połączcie z sosem śmietanowym.
Gotowe!
Pamiętajcie, by przechowywać mizerię w lodówce, inaczej się zepsuje.