Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę. 

Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną.

Co dom to obyczaj

Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko. 

W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis.

Zobacz także:

Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta.

Przepis na przepyszną niemiecką mizerię

Będziecie potrzebować

  • 4 świeżych ogórków
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 łyżki octu
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz. 
  2. Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce.
  3. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników. 
  4. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo.
  5. Ogórki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane warzywo pokrójcie na cienkie plasterki i połączcie z sosem śmietanowym.

Gotowe!

Pamiętajcie, by przechowywać mizerię w lodówce, inaczej się zepsuje.