mizeria przepis
Adobe Stock
Newsy

Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych

Mizeria to najbardziej znana na świecie sałatka ze świeżych ogórków. Przyrządzona według niemieckiego przepisu nie ma sobie równych.

Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę. 

Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną.

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dom to obyczaj

Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko. 

W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis.

Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta.

Przepis na przepyszną niemiecką mizerię

Będziecie potrzebować

  • 4 świeżych ogórków
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 łyżki octu
  • 1 pęczku świeżego koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz. 
  2. Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce.
  3. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników. 
  4. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo.
  5. Ogórki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane warzywo pokrójcie na cienkie plasterki i połączcie z sosem śmietanowym.

Gotowe!

Pamiętajcie, by przechowywać mizerię w lodówce, inaczej się zepsuje.

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...

mielone duszone z cebulą przepis
Gotujmy.pl/klemens
Newsy
Kotlety mielone z duszoną cebulką. Naprawdę pyszne, przepis z zeszytu babci
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie duszonej cebulki.

Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz. Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła! Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 5 cebul 1 czerstwej kajzerki 1 jajka 3 łyżek smalcu 1 pęczku świeżego kopru 100 ml mleka Bułki tartej Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki   Przygotowanie: Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.  Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość...

mizeria przepis
AdobeStock
Przepisy
Cudowna mizeria do obiadu. Podajemy najlepszy, tradycyjny przepis!
Masz ochotę na mizerię? Z łatwością przygotujesz ją z pomocą tego prostego przepisu!

Upalne lato, skwar leje się z nieba – czy to nie brzmi cudownie? A do tego młode ziemniaczki, jajko sadzone i zimna mizeria ze świeżych ogórków. Palce lizać! Choć do lata jeszcze trochę czasu, to nawet teraz, gdy jest chłodniej mizeria będzie wciąż świetnie smakować. Możecie też zachować przepis na później, gdy zrobi się ciepło!   Tradycyjne danie polskiej kuchni Jeżeli was to ciekawi, to mizeria jest bardzo wyjątkową sałatką – przyrządza się ją tylko w Polsce! Aż dziw, że coś tak pysznego je się tylko w jednym kraju na świecie. Bazą tradycyjnej mizerii są świeże ogórki, natomiast reszta zależy od regionu. Wariacje na temat tej sałatki są naprawdę różne! Można jeść ją: Na słodko – z dodatkiem cukru Na słono – sypiemy więcej soli W wersji wytrawnej – z octem Klasyczna mizeria do obiadu – przepis Dziś podajemy wam przepis na najprostszą, tradycyjną polską mizerię. Do jej przygotowania potrzebujecie: 3-4 świeże ogórki gruntowe Śmietanę 12% Sól Pieprz Cukier Ocet Przygotowanie Ogórki obierz i zetrzyj na cienkie plasterki. Wrzuć do miski, posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz ogórki i odlej nadmiar wody. Dodaj śmietanę, pieprz, szczyptę cukru i łyżeczkę octu. Dokładnie zamieszaj. I gotowe! Mizeria najlepiej smakuje z ziemniakami i jajkiem.

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy
Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób! Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca? W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii. Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada. Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne. Przepis na mizerię Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 zielone ogórki 8 łyżek jogurtu naturalnego Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki....