Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów. 

Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie.

Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 600 g łososia
  • 2 małe cebule
  • 9 kawałków suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • cytryna sok i skórka
  • sól, biały pieprz
  • groszek cukrowy
  • makaron (najlepiej pełnoziarnisty)

Przygotowanie:

  1. Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki. 
  2. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin. 
  3. Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut. 
  4. W czasie pieczenia się ryby ugotujcie groszek cukrowy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania. 
  5. W osobnym garnku ugotujcie w osolonej wodzie dowolny makaron. 
  6. Łososia serwujcie z groszkiem cukrowym i makaronem oraz ćwiartką cytrynki. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: