mini pączki przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Lekkie jak chmurka małe pączki - idealne do kawy. Sekretem wyjątkowej puszystości jest jeden składnik

Gdy masz ochotę na coś słodkiego lub spodziewasz się gości, zaskocz ich tymi mięciutkimi i rozpływającymi się w ustach mini-pączkami!

Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na słodko i na słono

Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami.

Przepis na mini pączki

Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste.

Potrzebne wam będą te składniki:

  • 40 dag serka homogenizowanego
  • 75 dag mąki pszennej
  • 4 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

  1. Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju.
  3. Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu.
  4. Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz cynamon i jeszcze ciepłe pączki obtaczaj z każdej strony. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Placuszki z serka homogenizowanego
Gotujmy.pl/kuchenny swiat
Newsy
Lekkie jak chmurka placuszki z serka homogenizowanego. Szybkie i proste, zasmakują każdemu
Delikatne, rozpływające się w ustach, z nutką wanilii… Pokochacie je od pierwszego kęsa.

Przepisów na pyszne racuszki jest mnóstwo. Na kefirze, maślance, z dodatkiem serka homogenizowanego albo na bazie białego sera. To właśnie one nadają placuszkom tak niezwykłej delikatności i lekkości, że aż rozpływają się w ustach.  Placki są bardzo uniwersalnym i prostym daniem do zrobienia. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Lubią je dorośli, zajadają się nimi najmłodsi. W misce wystarczy wymieszać składniki, a następnie usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju, są więc wyjątkowo szybką potrawą. Zrobicie je dosłownie w kilka-kilkanaście minut, dlatego powinniście robić je wtedy, gdy nie macie za dużo czasu lub ochoty na stanie w kuchni. Z czym najlepiej jeść słodkie placuszki? Polecamy z samym cukrem pudrem, polane syropem klonowy, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Możliwości jest całe mnóstwo, każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.     Jak dać im wyjątkowej puszystości? Wystarczy pewien prosty trik. Gdy będziecie dodawać do masy sypkie składniki, takie jak mąka i proszek do pieczenia, użyjcie sitka. Dzięki niemu napowietrzycie mąkę. Ten sposób zawsze działa, zapamiętajcie go, aby w przyszłości wykorzystać przy pieczeniu ciast. Zawsze działa. Przepis na lekkie placuszki z serka homogenizowanego  Składniki 200g serka waniliowego homogenizowanego 1 jajko 2 łyżeczki cukru 8 płaskich łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Cukier puder do posypania Przygotowanie W misce wymieszajcie dokładnie serek waniliowy z jajkiem i cukrem. Następnie wlejcie olej. Przesiejcie przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia – to nada placuszkom wyjątkowej lekkości. Delikatnie wymieszajcie trzepaczką. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, łyżką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki, aż się...

racuchy
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy
Doskonałe i lekkie racuchy na serku homogenizowanym. Biją na głowę te na kefirze czy maślance
Racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Przygotowane na serku homogenizowanym będą jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Koniecznie sprawdźcie sami i wypróbujcie ten przepis!

Weekend to czas, kiedy można zaszaleć ze śniadaniem i przygotować coś ambitniejszego niż kanapki czy owsiankę. Idealnie wówczas sprawdzają się naleśniki, placuszki czy racuchy. To symbol błogiego lenistwa, na które można sobie pozwolić w sobotnie bądź niedzielne przedpołudnie. Słodkie śniadanie to świetny początek dnia. Zaskoczcie swoją drugą połówkę czy bliskich pysznymi racuszkami przygotowanymi na bazie serka homogenizowanego. Racuchy z serkiem homogenizowanym Zazwyczaj wszelkiego rodzaju placuszki przygotowuje się na bazie kefiru bądź maślanki. Jednak zmiana tego składnika na serek homogenizowany waniliowy zdecydowanie zmieni i poprawi smak dania. Serek nadaje racuchom delikatności oraz aromatu wywodzącego się z waniliowej nuty. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Idealnie wpisują się na weekendowe śniadanie, bądź słodką kolację. Można je posypać po usmażeniu cukrem pudrem, zaserwować z dodatkiem świeżych owoców czy konfitury. To świetna potrawa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Domownicy z pewnością będą zadowoleni i coraz częściej będą prosić o powtórkę. Przepis na racuchy z serkiem homogenizowanym Składniki: 4 szklanki mąki 400 g serka homogenizowanego waniliowego 9 jajek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i dodajcie cukier. Ubijcie je mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajcie serek homogenizowany waniliowy, delikatnie wymieszajcie. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiejcie ją do mokrych składników. Całość delikatnie wymieszajcie do połączenia składników. W międzyczasie dobrze rozgrzejcie patelnię z dodatkiem oleju. Na rozgrzaną patelnię kładźcie ciasto za...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...