Każda gospodyni wie, że w domu zawsze musi być słodkie małe co nieco. Przydaje się w sytuacji, gdy mamy niespodziewanych gości lub po prostu nagle najdzie nas ogromna ochota na deser. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się przepisy na słodkości, które wszyscy uwielbiają! Wypróbujcie ten przepis na przepyszne, malutkie pączki – są niesamowite!
Na słodko i na słono
Choć dziś pączki kojarzymy wyłącznie z bardzo słodką (i niestety tuczącą) przekąską, to dawniej podawano je wyłącznie na słono! Pierwsze pączki przygotowywano już w starożytnym Rzymie, na święto przesilenia zimowego. Nawet w Polsce początkowo te smażone w oleju bułeczki nadziewano smalcem i też spożywano je w trakcie świąt - a konkretnie w zapusty, odpowiednik karnawału. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i tradycyjnie w Tłusty Czwartek każdy ma przyzwolenie na objadanie się pączkami.
Przepis na mini pączki
Jeśli uwielbiacie pączki, ale macie ochotę spróbować czegoś nowego, to musicie wypróbować przepis na te bułeczki z dodatkiem… serka homogenizowanego! Dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo leciutkie i puszyste.
Potrzebne wam będą te składniki:
Zobacz także:
- 40 dag serka homogenizowanego
- 75 dag mąki pszennej
- 4 jaja
- Pół szklanki cukru
- Płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Olej
- Sól
Przygotowanie
- Dokładnie wymieszaj w misce serek i jajka. Następnie dodaj do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Do frytkownicy wlej olej i rozgrzej do temperatury ok. 170 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z obu stron. Pamiętaj o tym, by przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w zimnym oleju.
- Każdy pączek po usmażeniu przełóż na ręczniki papierowe, by odsączyć go z tłuszczu.
- Do głębokiego talerza wsyp cukier oraz cynamon i jeszcze ciepłe pączki obtaczaj z każdej strony. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl