ciasto drożdżowe bez wyrabiania przepis
AdobeStock
Newsy

Lekkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Sprawdzony przepis, którego nie znają młode gospodynie

Lubicie ciasto drożdżowe, ale nie macie siły go wyrabiać? Wypróbujcie przepis, w którym wystarczy tylko raz zamieszać ciasto i gotowe!

Mówi się, że ciasto drożdżowe należy do najprostszych w przygotowaniu wypieków. Co prawda jego przyrządzenie wymaga trochę czasu i uwagi, ale w porównaniu do innych ciast jest naprawdę bezproblemowe. Rzeczywiście, jeśli porównać je ze żmudnym procesem przygotowywania ciasta francuskiego albo efektownych tortów, to jest ono wprost banalne do zrobienia. Jednak jest jedna rzecz, która zniechęca do przygotowań. Zwłaszcza tych, którzy mają mało siły w rękach!

Zgadliście – chodzi oczywiście o wyrabianie ciasta. Dobre ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać przez około 15 minut i nie chodzi tutaj o wygodne mieszanie mikserem. Potrzebny jest do tego robot kuchenny ze specjalną końcówką lub siła własnych mięśni! Ciasto należy mocno wyrabiać tak, by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza. Dzięki temu wyrośnie puszyste. Ktoś, kto ma słabą kondycję i wprawę w kuchni, ten bardzo szybko zmęczy się wyrabianiem.

Czy można w jakiś sposób obejść ten przykry obowiązek? Oczywiście! Da się zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania, o czym piszemy w przepisie podanym poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe zrobione według tego przepisu jest prostsze, ale wymaga bardzo dużo czasu – dlatego lepiej zarezerwujcie sobie kilka godzin na pieczenie! Aby przygotować proste ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży (1 kostka)
  • Pół kilograma mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Rodzynki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki trzeba po prostu ułożyć w misce warstwami, dzięki czemu nie trzeba go nawet szczególnie mocno mieszać!

  1. Pokruszcie kostkę drożdży i wsypcie na dno dużej miski.
  2. Następnie wsypcie szklankę cukru.
  3. Ubijcie jajka za pomocą miksera i wlejcie do miski.
  4. Kolejną warstwą jest szklanka oleju, a po niej ¾ szklanki letniego mleka.
  5. Na koniec wsypcie do miski przesianą mąkę i dodajcie szczyptę soli.
  6. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
  7. Gdy minie wyznaczony czas, bardzo delikatnie wymieszajcie ciasto.
  8. Włóżcie ciasto do blaszki wysmarowanej masłem. Ułóżcie z wierzchu owoce i kruszonkę.
  9. Wstawcie blaszkę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!
leniwe ciasto drożdżowe
Gotujmy.pl
Newsy
Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku
Macie w zamrażarce truskawki? Jeśli tak, to już połowa sukcesu za wami. To ciasto zrobi się praktycznie samo!

To ciasto dla prawdziwych leniuchów. Albo dla osób mocno zapracowanych. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki jednego dnia, a następnego je szybko wymieszać. Ważne, by podczas przygotowania tego ciasta wszystkie składniki pozostawały w temperaturze pokojowej. Przed przygotowaniem wyciągnijcie więc mleko i jajka z lodówki. Po co aż tak duża ilość drożdży w cieście? Zapytacie, skąd tak duża ilość drożdży w zwykłym cieście? Taka ilość jest niezbędna, by obciążane cukrem, tłuszczem i jajkami ciasto mogło wyrosnąć. Nie zapomnijcie także rozmrozić truskawek lub dowolnie wybranych innych owoców przed dodaniem ich do ciasta. W przeciwnym wypadku ich wilgoć może spowodować opadnięcie ciasta i niepowodzenie podczas pieczenia. Przepis na nocne leniwe ciasto drożdżowe z truskawkami Składniki: Opakowanie drożdży świeżych – 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mleka Ćwierć szklanki oleju 70 dag mąki pszennej Szczypta soli 3 kropelki aromatu arakowego lub innego Mrożone truskawki lub inne owoce Składniki na kruszonkę: 10 dag wiórek kokosowych 15 dag miękkiego masła 10 dag mąki krupczatki 10 dag cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przed dodaniem ich do miski. Do naczynia, w którym później wyrabiać będziecie ciasto, dodawajcie kolejne składniki. Zacznijcie od pokruszonych świeżych drożdży. Dalej wsypcie do miski cukier. Jajka roztrzepcie najpierw w innej misce, potem dodajcie do miski z drożdżami i cukrem. Wlejcie do mieszanki mleko i olej. Na koniec dodajcie na wierzch przesianą mąkę, szczyptę soli i odrobinę aromatu. Niezwykle ważne jest, by nie mieszać składników po wsypaniu ich do miski. Po wrzuceniu wszystkich...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Robicie ciasto drożdżowe ze składników wyjętych prosto z lodówki czy trzymanych w temperaturze pokojowej? Jedna z tych metod ma fatalne konsekwencje
Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Ten rodzaj ciasta jest bardzo kapryśny! W przypadku drożdżówek temperatura jest bardzo ważna – dotyczy to także składników!

Pachnące drożdżówki i wysokie ciasto drożdżowe pokryte przepyszną kruszonką to wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z ciepłym domem. Nic nie pachnie tak, jak pieczone ciasto drożdżowe! W dodatku najsmaczniejsze jest niedługo po upieczeniu i bułeczki nawet z najlepszej piekarni nie będą smakowały jak te zrobione w domu. Każda gospodyni (i gospodarz) powinna poznać przepis na idealne ciasto drożdżowe, które zawsze wyjdzie! Przepis na ciasto drożdżowe Do przygotowania podstawowego ciasta drożdżowego, z którego zrobicie bułeczki albo na przykład buchtę, potrzebne wam będą poniższe składniki: 600 g mąki pszennej 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju sól Przygotowanie Na początku upewnijcie się, że wszystkie składniki (z wyłączeniem mleka i wody) są w temperaturze pokojowej . To bardzo ważne! Jeśli któryś ze składników będzie zbyt zimny lub ciepły, to różnica temperatur sprawi, że ciasto nie wyjdzie. Najlepiej więc wyjąć jajka i drożdże z lodówki jakiś czas przed pieczeniem, by się ogrzały. Dobrym sposobem na bezpieczne, delikatne podgrzanie jajek jest włożenie ich do miski z letnią wodą – dzięki temu białka się nie zetną, a jajka szybko osiągną temperaturę pokojową. Do średniej wielkości miski włóżcie drożdże, wlejcie 200 ml ciepłego mleka, dodajcie 4 łyżki oleju i łyżkę cukru. Wymieszajcie wszystko tak, by drożdże się rozpuściły i odstawcie. Kiedy drożdże już lekko wyrosną, wlejcie je do dużej miski. Wsypcie 600 g mąki, wbijcie dwa jajka, dodajcie szczyptę soli i wszystko wymieszajcie. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto. Powinno się lekko kleić – jeżeli ciasto się nie klei, dolejcie do niego nieco ciepłej wody. Wyrabiajcie mocno ciasto,...