Mówi się, że ciasto drożdżowe należy do najprostszych w przygotowaniu wypieków. Co prawda jego przyrządzenie wymaga trochę czasu i uwagi, ale w porównaniu do innych ciast jest naprawdę bezproblemowe. Rzeczywiście, jeśli porównać je ze żmudnym procesem przygotowywania ciasta francuskiego albo efektownych tortów, to jest ono wprost banalne do zrobienia. Jednak jest jedna rzecz, która zniechęca do przygotowań. Zwłaszcza tych, którzy mają mało siły w rękach!

Zgadliście – chodzi oczywiście o wyrabianie ciasta. Dobre ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać przez około 15 minut i nie chodzi tutaj o wygodne mieszanie mikserem. Potrzebny jest do tego robot kuchenny ze specjalną końcówką lub siła własnych mięśni! Ciasto należy mocno wyrabiać tak, by wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza. Dzięki temu wyrośnie puszyste. Ktoś, kto ma słabą kondycję i wprawę w kuchni, ten bardzo szybko zmęczy się wyrabianiem.

Czy można w jakiś sposób obejść ten przykry obowiązek? Oczywiście! Da się zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania, o czym piszemy w przepisie podanym poniżej.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe zrobione według tego przepisu jest prostsze, ale wymaga bardzo dużo czasu – dlatego lepiej zarezerwujcie sobie kilka godzin na pieczenie! Aby przygotować proste ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży (1 kostka)
  • Pół kilograma mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Rodzynki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki trzeba po prostu ułożyć w misce warstwami, dzięki czemu nie trzeba go nawet szczególnie mocno mieszać!

  1. Pokruszcie kostkę drożdży i wsypcie na dno dużej miski.
  2. Następnie wsypcie szklankę cukru.
  3. Ubijcie jajka za pomocą miksera i wlejcie do miski.
  4. Kolejną warstwą jest szklanka oleju, a po niej ¾ szklanki letniego mleka.
  5. Na koniec wsypcie do miski przesianą mąkę i dodajcie szczyptę soli.
  6. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
  7. Gdy minie wyznaczony czas, bardzo delikatnie wymieszajcie ciasto.
  8. Włóżcie ciasto do blaszki wysmarowanej masłem. Ułóżcie z wierzchu owoce i kruszonkę.
  9. Wstawcie blaszkę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Smacznego!