Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem. Jak przyrządzić idealną lasagne? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.
Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem
Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie.
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 450 g szparagów (waga bez końcówek)
- 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów
- 400 ml białego, wytrawnego wina
- 300 g sera mozzarella
- 1 biała cebula
- 12 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie).
- Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut.
- Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką.
- Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie do garnka. Dodajcie łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli, zalejcie wrzątkiem (tak, aby przykryć warzywa).
- Gotujcie pod przykryciem przez 6-7 minut. Wrzućcie główki, wyłączcie grzanie, a garnek przykryjcie na czas przygotowania makaronu.
- Prostokątną formę żaroodporną wielkości trzech płatów lasagne wysmarujcie resztą masła. W płaskim garnku zagotujcie wodę z odrobiną tłuszczu i wkładajcie do niej pojedynczo płaty makaronu. Wyjmujcie po chwili drewnianą łopatką.
- Po stworzeniu pierwszej warstwy makaronu umieśćcie na niej część szparagów odcedzonych z wywaru (kilka główek zostawcie do dekoracji), a następnie część mięsa z sosem i 1/3 sera.
- Podobnie postąpcie z drugą warstwą - szparagi, reszta mięsa (zostawcie trochę sosu na wierzch), 1/3 sera.
- Przykryjcie ostatnimi płatami makaronu, polejcie resztą sosu winno-śmietanowego i przykryjcie mozzarellą. Na wierzchu umieśćcie połówki pomidorków oraz kilka główek szparagów.
- Zapiekajcie 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, na opcji z termoobiegiem. Podawajcie.
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: