Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem. Jak przyrządzić idealną lasagne? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem

Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie.

Składniki:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 450 g szparagów (waga bez końcówek)
  • 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów
  • 400 ml białego, wytrawnego wina
  • 300 g sera mozzarella
  • 1 biała cebula
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie: 

  1. Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie). 
  2. Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut. 
  3. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką. 
  4. Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie do garnka. Dodajcie łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli, zalejcie wrzątkiem (tak, aby przykryć warzywa).
  5. Gotujcie pod przykryciem przez 6-7 minut. Wrzućcie główki, wyłączcie grzanie, a garnek przykryjcie na czas przygotowania makaronu.
  6. Prostokątną formę żaroodporną wielkości trzech płatów lasagne wysmarujcie resztą masła. W płaskim garnku zagotujcie wodę z odrobiną tłuszczu i wkładajcie do niej pojedynczo płaty makaronu. Wyjmujcie po chwili drewnianą łopatką.
  7. Po stworzeniu pierwszej warstwy makaronu umieśćcie na niej część szparagów odcedzonych z wywaru (kilka główek zostawcie do dekoracji), a następnie część mięsa z sosem i 1/3 sera.
  8. Podobnie postąpcie z drugą warstwą - szparagi, reszta mięsa (zostawcie trochę sosu na wierzch), 1/3 sera.
  9. Przykryjcie ostatnimi płatami makaronu, polejcie resztą sosu winno-śmietanowego i przykryjcie mozzarellą. Na wierzchu umieśćcie połówki pomidorków oraz kilka główek szparagów. 
  10. Zapiekajcie 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, na opcji z termoobiegiem. Podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: