Córka Magdy Gessler – Lara – poinformowała niedawno, że jest obecnie w drugiej ciąży. Lara wychowuje już wspólnie z mężem Piotrem Szelągiem 1,5-roczną córeczkę Nenę. Córka Magdy Gessler zamieściła przed kilkoma dniami filmik, na którym widzimy, jak Piotr Szeląg trzyma na rękach córkę. Chwilę później pojawia się Lara i trzyma się za ciążowe krągłości:

- +1. Dzięki tobie jest wszystko, co dla mnie ważne i piękne. Sto lat, Piotr! - Lara napisała pod postem.

Celebrytka wywołała ostatnio w sieci burzę, po tym jak opowiedziała o swoim sposobie na ból gardła. Sprawdźcie, o co konkretnie poszło.

Lara Gessler i jej „kontrowersyjny" sposób na ból gardła

Lara zmagała się ostatnio z bólem gardła i postanowiła ratować się w chorobie specjalną miksturą. Przyszła mama przyrządziła napar z naturalnych składników, wśród których były goździki, imbir, cytryna i miód. 

Jedna z fanek zwróciła Larze uwagę, że nie powinna tego pić w ciąży:

Zobacz także:

-  W ciąży nie można pić herbaty ani z goździkami ani z kardamonem! - napisała.

- Ja piłam z goździkami i nic się nie działo. A dlaczego nie można? - zapytała inna użytkowniczka.

- Ja też o goździkach nie słyszałam. Podpowiesz coś? - zapytała Lara.

- Jak nie ma problemów z krzepnięciem krwi, to można pić goździki, ale z umiarem! - wytłumaczyła jej kolejna internautka.

Czy kobiety w ciąży nie powinny jeść goździków?

Ciąża to szczególny czas, podczas którego kobiety powinny spożywać produkty, które są całkowicie bezpieczne i w żaden sposób nie zaszkodzą zdrowiu i rozwojowi ich dziecka. Czy można stosować goździki w ciąży? Tak, o ile kobieta nie ma problemów np. z krzepnięciem krwi, nie występuje ryzyko dla niej, ani płodu. Używając goździków, należy jednak zachować zdrowy umiar.

Goździk stosowany jako przyprawa do aromatyzowania żywności, jest bezpieczny do spożycia w czasie ciąży. Oznacza to, że przyszła mama może bezpiecznie dodawać go do swojego jedzenia w małych dawkach. Goździk może być stosowany zarówno w całości, jak i w postaci sproszkowanej. Ale stosowanie olejku goździkowego w czasie ciąży, może nie być bezpieczne i najlepiej go unikać.

Czego jeszcze nie powinny jeść kobiety w ciąży?

Przyszłe mamy powinny także unikać:

  • alkoholu
  • wątróbki
  • surowych: jaj, mięsa, ryb, niepasteryzowanego mleka
  • jaj gotowanych na miękko
  • serów pleśniowych
  • mocnej kawy, herbaty i coli
  • surowych owoców morza
  • ryb drapieżnych, tj. makrela czy tuńczyk (chodzi o zawartość rtęci w mięsie tych ryb)

Źródło: rozrywka.dziennik.pl, parenting.com