Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą  sałatkę
Adobe Stock
Newsy

Łączycie buraki z kapustą kiszoną? Przepis na prostą i zdrową sałatkę do obiadu

Czasem nieoczywiste połączenia dają zaskakujące rezultaty. Nie obawiajcie się więc zestawiać buraków z kiszoną kapustą.

Sałatka winegret, to odpowiednik naszej rodzimej sałatki jarzynowej, popularny na Wschodzie, także w Ukrainie. I jak to bywa z podobnymi daniami, w tym sałatką jarzynową, do której niektórzy dodają jajka czy ziemniaki, w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Podajemy podstawowy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ukraińską sałatkę winegret

Składniki:

  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki sałatkowe
  • Szklanka kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka groszku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Olej słonecznikowy
  • Ocet jabłkowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie warzywa. Marchewkę, ziemniaki i buraki najlepiej jest ugotować w łupinach. Buraki gotujcie w osobnym garnku, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw.
  2. Kapustę kiszoną i natkę pietruszki drobno posiekajcie.
  3. Ugotowane warzywa obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Wymieszajcie z kapustą, groszkiem i natką.
  4. Doprawcie olejem, odrobiną octu, solą, cukrem i pieprzem.
Zobacz także
Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc

Przepis na warstwową sałatkę ukraińską z jajkami. Będzie doskonała na Wielkanoc

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. „Najsmaczniejszy jest na drugi dzień”

Ukraińska sałatka jarzynowa winegret jest zdrowsza od polskiej

Tę wersję sałatki, z racji mniejszej ilości składników, robi się łatwiej i szybciej. Recepturę można modyfikować, tak jak u nas zmienia się skład sałatki jarzynowej. Zamiast groszku, możecie w sezonie dodać fasolkę szparagową, a jeśli używacie ostrej w smaku kapusty kiszonej, możecie zrezygnować z dodawania octu.

Sałatka winegret z buraków i kapusty kiszonej, choć bywa porównywana do polskiej sałatki jarzynowej, jest od niej zdrowsza. Zastąpienie majonezu olejem dużo zmienia w wartościach zdrowotnych i kaloryczności dania.

Sałatka winegret z buraków i kapusty kiszonej jest prawdziwa bomba witaminową:

  • Buraki działają pozytywnie na układ krwionośny, serce i wspomagają prace mózgu
  • Natka jest bogata w witaminę C i żelazo
  • Kapusta kiszona i cebula wzmacniają odporność
  • Groszek jest dobrym źródłem białka

Sałatkę bez obaw mogą ja jest nawet osoby odchudzające się, ponieważ potrawa pobudza metabolizm: przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Wyobrażacie sobie święta bez sałatki jarzynowej? Polacy ją kochają. Czy jednak zawsze udaje się ją zjeść do końca?

Sałatka jarzynowa w wielu domach pojawia się tylko na święta. To czasochłonne danie, które wymaga obierania, gotowania, krojenia. Do tego zawiera wiele składników. Nic dziwnego, że nie robimy jej często, a jak już zrobimy to ogromną miskę. Jak sprawdzić, czy resztka sałatki nadal nadaje się do jedzenia? Jak sprawdzić, czy sałatka nie zaczęła się już psuć? Zanim zaczniecie oceniać świeżość sałatki, sięgnijcie pamięcią do momentu jej przygotowywania. Jeśli miało to miejsce więcej niż tydzień temu, do tego nie zawsze pamiętaliście o włożeniu jej do lodówki, a dziś macie wątpliwość czy można jeszcze ją jeść, to odpowiedź jest jedna: nie jedzcie. Za długo już stoi i jej zjedzenie może wam zaszkodzić. Najlepiej zjeść sałatkę 2-3 dni po przygotowaniu. Oto sposoby na ocenę świeżości sałatki jarzynowej: Obejrzyjcie ją z wierzchu. Na sałatce, która już parę dni stoi z pewnością zmieni się wygląd majonezu, będzie podeschnięty. To normalne zjawisko, które nie jest niebezpieczne. Jeśli na samej sałatce nie widać nierównomiernych odbarwień, plamek czy pleśni, przejdźcie do kolejnego kroku. Powąchajcie danie. Nie czujecie nieświeżego, skwaśniałego zapachu, przejdźcie do ostatniego kroku oceny. Spróbujcie sałatkę. Powinna smakować jak zawsze. Jeśli nie pojawiły się obce smaki, gorzki czy kwaśny, a także smak wskazujący na fermentację składników, możecie jeść ją dalej.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Jak zrobić najlepszą sałatkę i co można do niej...

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy
Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową ! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je? Błędy przy przyrządzaniu sałatki Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna , jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi. Ogórki kiszone Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie. Cebula O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli ! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej! Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 2 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 2 ziemniaki Majonez Kurki Chrzan Musztarda Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie...

Warzywa do sałatki jarzynowej
Newsy
Dodajecie do sałatki warzywnej to warzywo? Zdaniem wielu kucharzy „to nieporozumienie”
Tym dodatkiem zepsujecie smak całego dania! Nigdy nie dodawajcie go do sałatki jarzynowej.

Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pojawia się na stołach przez cały rok. Je się ją jako zakąskę, dodatek do zimnych mięs, jako poczęstunek imieninowy, urodzinowy, w trakcie świąt… Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie uroczystości bez sałatki jarzynowej na stole. Na pewno macie jakiś sprawdzony przepis na sałatkę warzywną. Czy dodajecie do niej jednak to warzywo? Skąd pochodzi sałatka jarzynowa? Mimo iż sałatka warzywna na stałe wbiła się w polską kulturę, pierwsza receptura nie pochodzi podobno wcale z Polski. Wiele źródeł podaje, że sałatka jarzynowa tak naprawdę pochodzi z Francji. Oczywiście przepis został zaadaptowany przez Polaków i sałatka jarzynowa jest przygotowywana z warzyw, do których macie dostęp przez cały rok. W przeszłości sałatka jarzynowa składała się z zarówno warzyw, jak i owoców pokrojonych w równą kostkę. W wyniku różnorodnych ewolucji zaczęto dodawać do niej kalafiora, rzepę, ziemniaki czy zieloną fasolkę. Gdy przepis dotarł do Polski, zmodyfikowano go na potrzeby naszego kraju i zaczęto wykorzystywać do sałatki warzywnej prawie wyłącznie gotowane warzywa korzeniowe. To niezbędne elementy sałatki jarzynowej: Pietruszka Marchew Seler Ziemniaki Gotowane na twardo jajka Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Oczywiście, Polacy spierają się często, co tak naprawdę musi być elementem dobrej sałatki jarzynowej. Niektórzy twierdzą, że będzie niesmaczna, jeśli nie dodacie do niej: Kukurydzy Zielonego groszku Pora Ogórków kiszonych Jabłka Klasyczna sałatka jarzynowa nie uda się bez dodatku majonezu. Ten tłusty, ale dość mdły dodatek, dobrze jest przełamać ostrzejszymi przyprawami. Najbardziej polecane przyprawy do sałatki jarzynowej to dodatek musztardy i pieprzu....