Lasy Państwowe na swoim profilu na Facebooku zwróciły uwagę obserwatorów, na jedno z popularnych w Polsce drzew. Choć niemal każdy potrafi je rozpoznać, to nie każdy wie, że różne jego części są świetnym produktem… spożywczym.

Kiedy stopnieją śniegi i drzewa budzą się do życia, oprócz soku z brzozy można spuścić z pnia klonu sok klonowy, z którego przez odparowanie uzyskuje się syrop klonowy. Ale to nie jedyne smaczki, które oferuje nam klon zwyczajny (acer platanoides).

Za oknami i w lesie zaczyna już nieśmiało dawać o sobie znać. Kwitnie, zanim pojawią się na nim liście — w odróżnieniu od jaworu, który kwitnie równocześnie z rozwojem liści.

Przepis na placuszki z kwiatów klonu

Państwowe przedsiębiorstwo dbające o zasoby leśne w naszym kraju, dokładnie wie, co można zrobić z kwiatów tego drzewa:

Zobacz także:

- Kwiaty są jadalne na surowo — można skosztować je prosto z drzewa. Nie są gorzkie — może troszkę cierpkie, ale nieznacznie. Bardzo smaczne i delikatne. Nadają się też jako dodatek do sałatek. Można z nich usmażyć pyszne placuszki.

Składniki:

  • 1 szklanka wody lub ulubionego mleka (np migdałowego)
  • 1 szklanka mąki (pszennej, gryczanej lub z ciecierzycy)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu klonowego – składnik słodzący można pominąć
  • 5-6 kwiatostanów klonu
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotujcie ciasto jak na naleśniki. Od jego gęstości będzie zależało, czy będziecie mieć chrupiącą tempurę, czy miękkie racuszki.
  2. Ciasto odstawcie na 15 minut do lodówki, żeby skrobia dobrze wchłonęła wodę.
  3. Kwiatostan zamoczcie w cieście i układajcie na gorącym tłuszczu. Smażcie z obu stron, i odsączcie na papierowym ręczniku.

Przepis na herbatkę klonową według Lasów Państwowych

Składniki:

  • 3-4 kwiatostany klonu pospolitego
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Kwiaty klonu zalejcie gorącą wodą i odstawcie pod przykryciem na dziesięć minut.
  2. Posłodźcie miodem lub syropem klonowym.
  3. Napary i wywary z kwiatów, liści czy kory klonu mają przede wszystkim działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działają też regenerująco na stawy, oczyszczają krew i poprawiają pamięć.

Źródło: trocheinnacukiernia.home.blog, Facebook/Lasy Państwowe