Kwiaty z klonu można zrobić w cieście, a napar  regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć
Adobe Stock
Newsy

Napar z kwiatów klonu regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć. Można zrobić je też w cieście

Zbierając kwiaty z drzewa klonu, wybierajcie okazy rosnące na czystym terenie, nie w pobliżu dróg i innych zanieczyszczających rośliny miejsc.

Lasy Państwowe na swoim profilu na Facebooku zwróciły uwagę obserwatorów, na jedno z popularnych w Polsce drzew. Choć niemal każdy potrafi je rozpoznać, to nie każdy wie, że różne jego części są świetnym produktem… spożywczym.

Kiedy stopnieją śniegi i drzewa budzą się do życia, oprócz soku z brzozy można spuścić z pnia klonu sok klonowy, z którego przez odparowanie uzyskuje się syrop klonowy. Ale to nie jedyne smaczki, które oferuje nam klon zwyczajny (acer platanoides).

Za oknami i w lesie zaczyna już nieśmiało dawać o sobie znać. Kwitnie, zanim pojawią się na nim liście — w odróżnieniu od jaworu, który kwitnie równocześnie z rozwojem liści.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placuszki z kwiatów klonu

Państwowe przedsiębiorstwo dbające o zasoby leśne w naszym kraju, dokładnie wie, co można zrobić z kwiatów tego drzewa:

- Kwiaty są jadalne na surowo — można skosztować je prosto z drzewa. Nie są gorzkie — może troszkę cierpkie, ale nieznacznie. Bardzo smaczne i delikatne. Nadają się też jako dodatek do sałatek. Można z nich usmażyć pyszne placuszki.

Składniki:

  • 1 szklanka wody lub ulubionego mleka (np migdałowego)
  • 1 szklanka mąki (pszennej, gryczanej lub z ciecierzycy)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu klonowego – składnik słodzący można pominąć
  • 5-6 kwiatostanów klonu
  • Tłuszcz do smażenia
Zobacz także
Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Ta herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i zdrowie. Jest pita od setek lat. Przypomina naszą bawarkę

Jest zdrowy, ale źle przygotowany może być bardzo trujący. Uważajcie!

Czarny bez: czy i kiedy jest jadalny?

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotujcie ciasto jak na naleśniki. Od jego gęstości będzie zależało, czy będziecie mieć chrupiącą tempurę, czy miękkie racuszki.
  2. Ciasto odstawcie na 15 minut do lodówki, żeby skrobia dobrze wchłonęła wodę.
  3. Kwiatostan zamoczcie w cieście i układajcie na gorącym tłuszczu. Smażcie z obu stron, i odsączcie na papierowym ręczniku.

Przepis na herbatkę klonową według Lasów Państwowych

Składniki:

  • 3-4 kwiatostany klonu pospolitego
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Kwiaty klonu zalejcie gorącą wodą i odstawcie pod przykryciem na dziesięć minut.
  2. Posłodźcie miodem lub syropem klonowym.
  3. Napary i wywary z kwiatów, liści czy kory klonu mają przede wszystkim działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działają też regenerująco na stawy, oczyszczają krew i poprawiają pamięć.

Źródło: trocheinnacukiernia.home.blog, Facebook/Lasy Państwowe

Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki akacjowe. Genialna, letnia przekąska
Lubicie eksperymenty w kuchni? Zbierzcie rosnące pod domem kwiaty akacji i… usmażcie je na patelni w cieście!

Kwiaty akacji nie tylko pięknie pachną, ale i wspaniale smakują! Wiedzieliście, że można je jeść? Zanurzcie kwiaty akacji w cieście naleśnikowym i usmażcie na patelni – są niesamowicie słodkie i mają lekko miodowy posmak. Poznajcie prosty przepis na placki z kwiatów akacji autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. To świetny pomysł na łatwy i smaczny deser – zwłaszcza teraz, gdy kwitną akacje! Właściwości kwiatów akacji Po kwiaty akacji do placków najlepiej jest wybrać się z dala od ruchliwej drogi, by kwiaty nie były zanieczyszczone spalinami. Pamiętajcie też, że można jeść tylko kwiaty – korzenie i kora akacji są trujące! W kwiatach natomiast znajdziecie same dobrodziejstwa natury. Zawierają olejek eteryczny, któremu zawdzięczają wyjątkowy i intensywny zapach i smak, a także flawonoidy i sole mineralne. W Polsce niestety kwiaty akacji wykorzystywane są w kuchni bardzo rzadko i właściwie niewiele osób wie, że w ogóle można te kwiaty spożywać. A nadają się nie tylko do robienia placków ! Smaczne są także racuchy z kwiatami akacji, ciasta, sałatki, a nawet konfitury i lody! Z kolei miód akacjowy wykazuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wspaniale wpływa na układ odpornościowy, a także wspomaga oczyszczanie nerek . Przepis na placki akacjowe Do przygotowania pysznych kwiatów akacji w cieście naleśnikowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kwiaty akacji 2 szklanki mąki 1 szklanka wody Pół szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder Przygotowanie: Przesiejcie mąkę do miski. Dodajcie jajka, wodę, mleko, szczyptę soli i wymieszajcie rózgą lub mikserem tak, by masa była jednolita. Zebrane kwiaty akacji delikatnie opłuczcie w wodzie i...

rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop
W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis? Przepis na rogaliki drożdżowe Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić? Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Pół szklanki oleju 30 g drożdży 1 łyżka cukru Słoik dżemu Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta. Na wyłożoną papierem do...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...