kurczak w sosie śmietanowym
Gotujmy.pl
Newsy

Kurczak w tym kremowym sosie to świetny pomysł na prosty i pyszny obiad. Zrobicie go w mniej niż 20 minut

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Podpowiemy wam, jak przygotować błyskawiczne i obłędnie pyszne danie na bazie piersi z kurczaka. Jest naprawdę soczyste i samo rozpływa się w ustach. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej...

Jeśli chcecie przygotować szybki i zarazem bardzo pyszny obiad, polecamy wam kurczaka w sosie śmietanowym. Do przygotowania tego prostego, ale zarazem wykwintnego dania, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników – dobrej jakości piersi z kurczaka, śmietany i kilku ulubionych przypraw.

Pierś z kurczaka to prosty i zarazem znakomity pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prawdziwym bohaterem tego dania jest jednak kremowy sos śmietanowy z dodatkiem waszych ulubionych przypraw.

Pierś z kurczaka gotowana w kremowym sosie śmietanowym to szybkie i aromatyczne danie na jedną patelnię, które powstaje w mniej niż 20 minut. Potrawa świetnie komponuje się z makaronem lub dodatkiem warzyw. Kurczak skąpany w tym gęstym sosie, będzie wam smakował wprost nieziemsko.

Jak go przygotować? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
  • przyprawa typu warzywko
  • olej
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku
    Zobacz także
    rak żołądka przyczyny

    Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu

    sonia bohosiewicz schudła

    Sonia Bohosiewicz schudła dzięki popularnej diecie. Pochwaliła się płaskim brzuchem już po 4 dniach

     

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy obficie posypujemy przyprawą gyros. Mięso wkładamy do zamykanego pudełka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podsmażamy na rozgrzanym oleju piersi z kurczaka, a następnie zdejmujemy je z patelni. Odlewamy trochę tłuszczu i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.

Danie podlewamy około 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Śmietanę z mąką mieszamy i rozdrabniamy wodą. Zahartowujemy i wlewamy do wrzątku na patelni.

Danie przyprawiamy pieprzem, solą i warzywkiem. Kurczaka chwilę podduszamy na małym ogniu.

Zobacz także
niedziele handlowe 2021

Czy najbliższa niedziela będzie handlowa? Gdzie bez problemu kupicie jedzenie? Sprawdźcie

jak oddzielić żółtko od białek

Jak idealnie oddzielić żółtko od białka? Genialny trik, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni

 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na szybki obiad Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad: Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym Placuszki z kurczaka z musztardą Łosoś pieczony z warzywami Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Podwójny filet z piersi z kurczaka 300 g ryżu (3 torebki) 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Pęczek świeżego szczypiorku 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g) 3 łyżki sezamu Olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami). Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa. Wsypcie 3 łyżki...

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Gotujmy.pl/thegrooba
Newsy
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Idealny pomysł na obiad to ten, który nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem świetnie sprawdzą się na szybki posiłek. Bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Wówczas pojawia się ono w różnych formach, czy to kotlety, potrawki czy sosy. Każdy taki wariant jest pyszny, ale też czasem się przejada. Warto co jakiś czas zmieniać serwowane dania, aby urozmaicić codzienny jadłospis.  Danie z piekarnika  Potrawy przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te z patelni. Pieczone mięso nie przygotowuje się w tłuszczu, toteż jest mniej kaloryczne i bardziej soczyste. To świetna forma, gdyż takie dania nie zajmują zbyt dużo czasu w przyrządzaniu. Świetnie sprawdzą się dla zabieganych osób.  Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem  Kiedy znudzą się wam tradycyjne kotlety czy różnego rodzaju potrawki, warto przygotować dla bliskich szybkie filety z kurczaka z piekarnika. To zdecydowanie zdrowsza forma, gdyż nie potrzebują do obróbki znacznych ilości tłuszczu. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest pomidor i ser, który na końcu jest zapiekany. To potrawa idealna na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Przepis na filet z kurczaka z pomidorem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa typu Vegeta słodka papryka mielona pieprz czarny mielony czubryca zielona świeży tymianek 1 pomidor 1 mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze opłuczcie pod ciepłą wodą, a później osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Mięso podzielcie na niezbyt grube filety. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka dokładnie natrzyjcie przyprawą typu Vegeta, słodką mieloną papryką, czarnym pieprzem, zieloną czubrycą oraz świeżym tymiankiem. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie oliwą z oliwek. Przyprawione mięso ułóżcie w przygotowanym naczyniu. Kurczaka wstawcie do...

Udka z kurczaka
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Delikatne udka z kurczaka po zamojsku. Sosik z pieczenia z sekretnym składnikiem dopełni ich smak
Lubicie chrupiące mięso z kurczaka z piekarnika? Zróbcie je według tego przepisu z dodatkiem popularnej przyprawy.

Pewnie każdy z was ma takie danie, które za każdym razem jest gwarancją udanego obiadu. Gdy nie macie pomysłu na to, co ugotować, to w zanadrzu zawsze jest kilka przepisów na potrawy, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często są to klasyczne, polskie dania, takie jak kotlety schabowe, zupa pomidorowa czy gołąbki. Świetnym pomysłem na względnie szybki i bardzo smaczny obiad jest pieczony kurczak! By przygotowania były jeszcze szybsze, zamiast piec całą porcję kurczaka, można użyć tylko udek (lub inaczej pałek). Z dodatkiem pieprzu, ostrej papryki i domowych, suszonych warzyw oraz oczywiście majeranku wychodzą przepyszne! To właśnie ta ostatnia przyprawa gwarantuje ich genialny smak. Polane masłem i pieczone w piekarniku smakują obłędnie. Zrobicie je z poniższego przepisu! Przepis na kurczaka po zamojsku Do przygotowania udek z kurczaka według zamojskiego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 10 pałek z kurczaka (po 2-3 na osobę) Majeranek Ostra papryka mielona Świeżo mielony pieprz Sól Przyprawa z suszonych warzyw Olej do smażenia Masło Przygotowanie: Pałki z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie posypcie mięso świeżo zmielonym pieprzem, ostrą papryką, przyprawą warzywną oraz solą. Po kilku minutach otrząśnijcie mięso z nadmiaru przypraw. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kurczaki. Gdy mięso będzie już podsmażone, przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i ułóżcie warstwami. Każdą warstwę posypcie jedną łyżeczką przyprawny warzywnej oraz sporą ilością suszonego majeranku. Na wierzch mięsa połóżcie kilka łyżek masła, a do naczynia wlejcie 1 szklankę wrzątku pilnując, by woda ściekała po bokach naczynia (dzięki temu przyprawy nie spłyną z...