Jeśli chcecie przygotować szybki i zarazem bardzo pyszny obiad, polecamy wam kurczaka w sosie śmietanowym. Do przygotowania tego prostego, ale zarazem wykwintnego dania, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników – dobrej jakości piersi z kurczaka, śmietany i kilku ulubionych przypraw.
Pierś z kurczaka to prosty i zarazem znakomity pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Prawdziwym bohaterem tego dania jest jednak kremowy sos śmietanowy z dodatkiem waszych ulubionych przypraw.
Pierś z kurczaka gotowana w kremowym sosie śmietanowym to szybkie i aromatyczne danie na jedną patelnię, które powstaje w mniej niż 20 minut. Potrawa świetnie komponuje się z makaronem lub dodatkiem warzyw. Kurczak skąpany w tym gęstym sosie, będzie wam smakował wprost nieziemsko.
Jak go przygotować? Podpowiadamy!
Zobacz także:
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- cebula
- 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
- przyprawa typu warzywko
- olej
- mąka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy obficie posypujemy przyprawą gyros. Mięso wkładamy do zamykanego pudełka i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju piersi z kurczaka, a następnie zdejmujemy je z patelni. Odlewamy trochę tłuszczu i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Danie podlewamy około 3/4 szklanki wody i zagotowujemy. Śmietanę z mąką mieszamy i rozdrabniamy wodą. Zahartowujemy i wlewamy do wrzątku na patelni.
Danie przyprawiamy pieprzem, solą i warzywkiem. Kurczaka chwilę podduszamy na małym ogniu.