Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład:

Najzdrowsze mielone mięso

Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć.

Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa. W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone.

Jak wybrać zdrowe mięso mielone?

Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały.

Zobacz także:

Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki czemu będzie zdrowsze.

Jeśli kupujecie mięso mielone w opakowaniu, możecie też odczytać z etykiety zawartość tłuszczu w mięsie. Zwróćcie uwagę na ilość gramów tłuszczu na 100g produktu. Jeśli mięso ma poniżej 5g tłuszczu, jest bardzo chude. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym bardziej kaloryczne i mniej zdrowe mięso mielone.

Czytaj także: