Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie
AdobeStock
Newsy

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie

Pijecie taką kawę? Uważajcie, jeśli macie podwyższony cholesterol. Picie tego napoju może wznieść go na jeszcze wyższy poziom.

Kawa, tuż obok wody i herbaty, to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też pomaga nam zwiększyć energię i dobrze rozpocząć nowy dzień. Kawa jest też przy okazji zdrowa, jeśli oczywiście pijemy ją z umiarem.

Napój ten dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, m.in. błonnik, sód i potas. Ale kawa ma też swoje minusy, ponieważ może powodować bezsenność, niepokój i rozstrój żołądka, zwłaszcza jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jak pokazują badania, kawa może też podnosić poziom cholesterolu.

Cholesterol LDL jest uważany za „zły” cholesterol, który powoduje gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach, zmniejszając lub blokując przepływ krwi i tlenu, których potrzebuje nasze serce. Inny rodzaj cholesterolu, lipoproteina o dużej gęstości (HDL), jest lepsza w większych ilościach, ponieważ może pomóc usunąć LDL z krwioobiegu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kawa rzeczywiście podnosi cholesterol?

Według badań, niektóre rodzaje kawy rzeczywiście mogą podnosić poziom cholesterolu. Winne są olejki kawowe (znane jako diterpeny), takie jak kafestol i kafeol. Olejki kawowe występują naturalnie w kawie zawierającej kofeinę oraz w kawie bezkofeinowej.

Jak pokazują badania, kafestol wpływa na zdolność organizmu do metabolizmu i regulacji cholesterolu. Według metaanalizy kontrolowanych badań nad kawą i cholesterolem, oleje kawowe mogą zmniejszać kwasy żółciowe i obojętne sterole. To z kolei może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu.

Naukowcy doszli do wniosku, że kafestol jest najsilniejszym związkiem podnoszącym poziom cholesterolu zidentyfikowanym w diecie człowieka. Jeśli więc macie mutację genetyczną, która spowalnia metabolizm kawy w ciele i pijecie dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, ryzyko chorób serca może być w waszym przypadku wyższe.

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol?

Kafeol i kafestol mają zupełnie inne stężenie w różnych rodzajach kawy. Której kawy powinni unikać ludzie, którzy mają podwyższony poziom cholesterolu? Chodzi o kawę mieloną, którą większość Polaków pije każdego dnia.

  • Kawa mielona zalewana bezpośrednio wrzątkiem zawiera diterpeny, więc nie powinny jej pić osoby, które mają zaburzony poziom cholesterolu.
  • Równie popularna w naszym kraju kawa rozpuszczalna nie zawiera diterpenów, więc nie wpływa na gospodarkę lipidową. Napój ten jest bezpieczny dla tych, którzy mają podniesiony poziom cholesterolu, ale pamiętajcie, by pić go z umiarem. 
  • Ciekawym odkryciem jest to, że kawa mielona może nie zawierać kafeolu i kafestolu, o ile przygotujemy ją z użyciem papierowego filtru. 
  • A co na przykład z kawą latte? W tym przypadku wszystko zależy od rodzaju kawy, z jakiej przygotowaliśmy swój napój. Pamiętajcie też, że jeśli będziecie dodawać do swojego latte słodkie syropy lub tłuste mleko, to przemieni się ono w napój, którego nie powinny pić osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Kawa z dodatkiem oleju
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa działa cuda. Kobiety oszalały na jej punkcie, bo widzą efekty
Sprawdźcie przepis na najpopularniejszy obecnie przepis na kawę odchudzającą. Podobno jest niezwykle skuteczna!

Rozpoczęcie wiosny to ostatni dzwonek na przejście na dietę! Jeśli spodnie z zeszłego sezonu są na was za ciasne, to warto rozważyć zrzucenie tych nadprogramowych kilogramów. Obecnie w mediach społecznościowych furorę robi przepis na kawę, która… odchudza! Sprawdźcie, jak to działa. Kawa na odchudzanie Nie od dziś wiadomo, że kawa jest doskonałym napojem wspomagającym odchudzanie. Sprawdźcie, jakie zalety ma regularne picie kawy! Zmniejszenie apetytu Zawarta w kawie kofeina na krótki czas zwiększa uczucie sytości. Dlatego jeśli bierze was ochota na coś słodkiego, wypijcie zamiast tego filiżankę kawy. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z jej ilością! Zastrzyk energii Zwiększenie energii zdecydowanie przyda się osobom, które dużo się ruszają i ćwiczą. Dzięki kofeinie spalicie jeszcze więcej kalorii w trakcie treningu niż zazwyczaj. Podkręcony metabolizm Regularne picie kawy pobudza wasz metabolizm oraz pomaga eliminować komórki tłuszczowe. A do tego poprawia procesy przemiany materii, co jest szczególnie pomocne przy odchudzaniu. Czy można pić rano kawę na czczo? Pewnie wielu z was pije rano kawę przed śniadaniem albo w ogóle zastępuje je kawą! To duży błąd, który ma fatalne skutki. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się pić kawy na czczo: Zwiększony poziom kortyzolu Rano poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest naturalnie podwyższony. Organizm produkuje go zaraz po obudzeniu właśnie po to, by was pobudzić. Wypicie kawy zaraz po wstaniu z łóżka niepotrzebnie jeszcze mocniej podwyższy poziom kortyzolu, co prowadzi do poddenerwowania i wzmacnia objawy nerwicy. Refluks Częste picie kawy na pusty żołądek zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę refluksową żołądka. Wypłukiwanie minerałów Wypita rano kawa zmniejsza wchłanianie...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...

Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
AdobeStock
Newsy
Dolewacie to do kawy? Ten produkt zawiera mnóstwo tłuszczów trans i przyczynia się do nowotworów
Osoby preferujące czarną kawę są raczej w mniejszości. Większość ludzi zabiela ją mlekiem, śmietanką albo napojami roślinnymi. Ale nie wszystkie te dodatki są zdrowe!

Wiele osób każdy poranek zaczyna od filiżanki albo dużego kubka kawy. Niektórzy piją czarną kawę bez żadnych dodatków, ale najczęściej można się spotkać z białą kawą, często zabielaną śmietanką z dodatkiem cukru. Jednak czy dodawanie śmietanki na pewno jest dobrym pomysłem? Dlaczego nie powinno się używać śmietanki do kawy? Śmietanka łagodzi cierpki smak kawy i dlatego wielu ludzi chętnie jej używa. Ale niestety, śmietanka pełna jest niebezpiecznych dla zdrowia składników! Znajdują się w niej między innymi szkodliwe tłuszcze trans, czyli tzw. „złe tłuszcze”. Odpowiadają one za podwyższony poziom cholesterolu we krwi, a ponadto mogą zaburzać funkcjonowanie mózgu. W dodatku śmietanki dostępne w supermarketach składają się w większości ze szkodliwej chemii. Co kryje się w śmietance do kawy Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani co do szkodliwości śmietanki do kawy, sprawdźcie, co zawierają śmietanki sprzedawane w sklepach: Przetworzony cukier – to tzw. puste kalorie, które nie mają żadnych składników odżywczych. Ich jedyne „działanie” to szybsze uczucie głodu, przybieranie na wadze, a nawet przedwczesne starzenie się. Częściowo utwardzone oleje roślinne – to właśnie w nich znajdują się wspomniane wyżej tłuszcze trans niebezpieczne dla zdrowia. Fosforan dipotasowy – to składnik śmietanki, który poza przemysłem spożywczym jest też stosowany w rolnictwie jako… nawóz. Spożywanie tego składnika może powodować biegunki i nudności. Sztuczne barwniki – śmietanka swój idealnie kremowy kolor zawdzięcza barwnikom, które mogą być rakotwórcze. Kazeinian sodu – to pochodna mleka. Osoby nadwrażliwe na mleko i produkty mleczne mogą zaobserwować u siebie reakcje alergiczne po spożyciu tego składnika....

czy kawa zbożowa jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Ten produkt miał być zdrowszy i łagodniejszy niż kawa. Okazuje się, że może poważnie wam zaszkodzić
Kto nie może pić tradycyjnej kawy z kofeiną, ten szuka zdrowszych zamienników. Te jednak nie zawsze są takie zdrowe, jak się wydaje!

Zbyt częste picie kawy może się źle odbić na zdrowiu. Prowadzi do problemów z zasypianiem, nadkwasoty, refluksu, a także wpływa negatywnie na samopoczucie osób cierpiących na nerwicę. Okazuje się, że dotyczy to także kawy bezkofeinowej! Z tego powodu część osób zamienia zwykłą kawę na kawę zbożową. Jednak czy rzeczywiście jest ona dużo zdrowsza? Dietetycy mają co do tego wątpliwości. Jak powstaje kawa zbożowa? Kawę zbożową wytwarza się z prażonych ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i orkisz. Ponieważ same zboża mają bardzo delikatny smak, do kawy zbożowej dodaje się różne dodatki, najczęściej cykorię i buraka cukrowego. Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Ponieważ kawa zbożowa nie zawiera ani grama kofeiny, wydaje się być dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożycie tradycyjnej kawy. Ale czy rzeczywiście kawa zbożowa jest zdrowa? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Poznajcie wady i zalety picia kawy zbożowej: Zalety kawy zbożowej Ze względu na brak kofeiny w składzie , poleca się ją osobom cierpiącym na nerwicę i problemy z zasypianiem . Jest również polecana z tego powodu dzieciom i kobietom w ciąży . Popularna zbożówka pozbawiona jest także substancji drażniących żołądek, które można znaleźć zarówno w zwykłej kawie, jak i tej bezkofeinowej, dlatego jest idealnym zamiennikiem tego napoju dla tych osób, które cierpią na dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego (w szczególności dotyczy to nadkwasoty i wrzodów żołądka). Dodatkowo kawa zbożowa dostępna w sklepach występuje w wielu wariantach . Można wybrać tę o najbardziej klasycznym smaku, jak i w różnych smakach. Znaleźć możecie kawę zbożową miodową, orzechową, a nawet czekoladową. Z dodatkiem mleka, śmietanki, cukru i kakao...