Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy
Adobe Stock
Newsy

Kto nie powinien jeść imbiru? W tych przypadkach może być szkodliwy

Imbir to jeden z najzdrowszych produktów, które możemy włączyć do swojej codziennej diety, ale nie każdy może go jeść. Kto powinien się go wystrzegać?

Imbir już od czasów starożytnych był wykorzystywany w leczeniu wielu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak kolka, bóle głowy lub przeziębienia. To także popularna przyprawa oraz dodatek do wielu dań. Dlaczego warto włączyć do diety imbir?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir to korzeń o wielu dobroczynnych właściwościach. Korzeń imbiru jest bogaty w gingerol - substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

Wśród innych jego zalet należy wymienić m.in.:

  • Pomaga w walce z nudnościami. Wystarczy 1-1,5 grama imbiru, aby pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościami pooperacyjnymi i porannymi nudnościami u kobiet w ciąży. 
  • Pomaga schudnąć i obniża poziom insuliny. Imbir może również pomóc w obniżeniu wskaźnika masy ciała (BMI) i poziomu insuliny we krwi.
  • Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego.
  • Obniża poziom cukru we krwi i poprawia różne czynniki ryzyka chorób serca u osób z cukrzycą typu 2.
  • Przyspiesza opróżnianie żołądka, co może być korzystne dla osób z niestrawnością i związanym z nią dyskomfortem żołądkowym.
  • Jest skuteczny w walce z bólem menstruacyjnym, gdy jest przyjmowany na początku okresu.
  • Może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego), cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.
  • Imbir zawiera substancję gingerol, która ma działanie ochronne przed rakiem. 
  • Może chronić przed uszkodzeniami mózgu związanymi z wiekiem.
  • Imbir może pomóc w walce ze szkodliwymi bakteriami i wirusami, co może zmniejszyć ryzyko infekcji.
Zobacz także
jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie

Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Kto nie powinien jeść imbiru?

Istnieje sześć sytuacji, w których nie powinno się spożywać imbiru. Kto powinien go unikać?

  1. Niedowaga. Spożywania imbiru nie zaleca się osobom z niedoborem wagi. Korzeń imbiru wspiera proces odchudzania, dlatego jest całkowicie przeciwwskazany u osób, które mają deficyt masy ciała.
  2. Chorzy na hemofilię. Hemofilia to choroba, która powoduje krwawienie, ponieważ krew nie jest w stanie krzepnąć prawidłowo, a imbir znany jest jako stymulator krążenia krwi, co sprawia, że jest on niewskazany dla osób cierpiących na ten stan.
  3. Może mieć niekorzystny wpływ na niektórych diabetyków. Mimo iż imbir ma korzystny wpływ na poziom glukozy, może to kolidować z przyjmowaniem niektórych leków na cukrzycę, takich jak np. insulina.
  4. Zagrożenie dla kobiet w ciąży. Mimo iż w I trymestrze ciąży, imbir łagodzi wymioty i nudności, w późniejszym okresie jest już niewskazany. Imbir może zmieniać poziom hormonów, co może powodować przedwczesne powstawanie skurczów. Z drugiej strony, działanie przeciwzakrzepowe może również powodować krwawienie, które może być niebezpieczne dla rozwoju płodu i matki.
  5. Może zwiększyć ciśnienie krwi. Imbir jest niewskazany dla osób z nadciśnieniem. Jednym z efektów, jakie może wywołać imbir, jest zablokowanie kanałów wapniowych, co skutkowałoby wzrostem ciśnienia krwi, ponieważ przedostanie się wapnia do krwiobiegu powoduje, że krew przyspiesza swoją prędkość i wzrasta ciśnienie.
  6. Nie należy przyjmować imbiru z antykoagulantami. Wiele osób musi uciekać się do leczenia farmakologicznego antykoagulantami, aby zapobiec tworzeniu się skrzeplin we krwi, ale okazuje się, że imbir działa podobnie do tego typu leków, co zwiększa ryzyko powstawania krwotoku.

Źródło: medicalnewstoday.com, zdrowie.wprost.pl, healthline.com

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną
Wikimedia Commons
Newsy
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa
Kawa z tym dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i zgubienie zbędnych kilogramów. Przyspiesza metabolizm i wzmacnia proces termogenezy, dzięki czemu pomaga spalać kalorie i tkankę tłuszczową. Pijcie, ją codziennie, a wkrótce zmieścicie się w stare jeansy. 

Kawa to zawsze dobry pomysł na poranek. Pobudza i dodaje energii do zmagań z kolejnym dniem. Mała czarna, latte, cappuccino - czasem w tej postaci kawa staje się nawet prawdziwym deserem. Dodając do niej właściwe składniki, możecie uczynić z kawy sprzymierzeńca w bitwie o idealną figurę. Zobaczcie, czym powinniście ją wzbogacić.  Dlaczego kawa z imbirem i cynamonem pomaga schudnąć?  Kawa z imbirem ma korzenny smak i wyjątkowy aromat. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tego napoju. Tym bardziej że wykazuje również dobroczynny wpływ na figurę.   Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające, a także aktywujące komórki do spalania zbędnego tłuszczu. Czarna kawa to napój niskokaloryczny i zawierający duże ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli uzupełnicie ją kawałkiem świeżego imbiru stanie się prawdziwą pogromczynią wagi.  Do kawy z imbirem warto też dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon. Kawa z jego dodatkiem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz ma właściwości antybakteryjne. Cynamon przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, więc jest wskazany dla osób borykających się z otyłością  W jaki sposób imbir przyspiesza odchudzanie?  Imbir zwiększa termogenezę organizmu i podnosi jego spoczynkowy wydatek energetyczny, co z kolei przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii. W rezultacie szybciej gubicie wagę.  Wspiera odchudzanie również poprzez przyspieszenie przemiany materii. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit. W rezultacie ciało wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić nadprogramowe kilogramy oraz chroni przed efektem jo-jo.  Przyprawa ta może zmniejszać...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...