Ksiądz z Lublina zaprosił 500 bezdomnych do restauracji. „Staramy się przywracać godność ubogim”
Flickr
Newsy

Ksiądz z Lublina zaprosił 500 bezdomnych do restauracji. „Staramy się przywracać godność ubogim”

Gesty takie jak czyn ks. Mieczysława Puzewicza w dzisiejszych czasach to raczej rzadkość. To, co zrobił ten duchowny naprawdę jest godne pochwały.

Wczoraj – 14 listopada – już po raz piąty obchodzony był Światowy Dzień Ubogich, który ustanowił Ojciec Święty Franciszek. Z tej okazji pewien duchowny zorganizował wyjątkowe spotkanie dla ubogich. Delegat metropolity lubelskiego ds. pomocy osobom wykluczonym, współzałożyciel Centrum Wolontariatu w Lublinie ks. Mieczysław Puzewicz, zorganizował uroczystą kolację dla 500 ubogich i bezdomnych osób, które zaprosił do ośmiu różnych restauracji.

- Ten rok jest wyjątkowy ze względu na skalę tego wydarzenia, bo na uroczysty obiad zaprosimy do ośmiu restauracji łącznie 500 ubogich. Najpierw zgromadzimy się na mszy św. równocześnie w czterech kościołach, jednej z nich będzie przewodniczyć ksiądz biskup Adam Bab - powiedział w rozmowie z PAP ks. Puzewicz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przywracanie ubogim ludziom godności

Ks. Puzewicz jest przekonany, że udział we wspólnej kolacji ma wieloaspektowy wymiar. Nie chodzi tu tylko o aspekt materialny, ale również o to, by przywrócić ubogim osobom poczucie godności:

- Staramy się w ten sposób przywracać godność ubogim. Przy zaścielonych czystymi obrusami stołach siadają obok siebie ludzie, którzy na co dzień nie mają domów, wolontariusze, księża i byli więźniowie, siostry zakonne i uchodźcy, dzieci z zaniedbanych dzielnic wraz ze swoimi opiekunami - powiedział ksiądz.

Zapytany, kim jest w obecnych czasach osoba uboga, Puzewicz powiedział, że obecnie nie zawsze jest to osoba bezdomna, ale też może nią być rencista, emeryt lub osoba, której po prostu nie starcza na jedzenie.

- Jak rozdzielamy codziennie ciepłe posiłki, to przychodzą do nas ludzie, którzy mają dach nad głową, ale na przykład nie zawsze wystarcza im na przygotowanie obiadu, to są też emeryci, renciści, niepełnosprawni – powiedział.

Zobacz także
Wydawali bezdomnym przeterminowane jedzenie. Teraz odpowiedzą przed sądem

Wydawali bezdomnym przeterminowane jedzenie. Teraz odpowiedzą za to przed sądem

Dziewczynka dzieli się obiadem z bezdomnym

Dziewczynka oddała swój obiad głodnemu bezdomnemu. Kilka dni później stało się coś niezwykłego!

Lubelszczyzna najbiedniejszym regionem Polski

Dodał, że bardzo wyraźnie widać tę biedę na Lubelszczyźnie, która według niektórych wskaźników jest najbiedniejszą częścią naszego kraju:

- To ubóstwo jest widoczne, wystarczy wyjechać na peryferie miasta. W tej chwili mamy siedzibę naszego stowarzyszenia w dzielnicy Tatary, to ogromnie zdegradowana część miasta, gdzie nie ma nawet ani jednej kawiarni, ani restauracji. A żyje tam 12 tys. ludzi – powiedział.

Ks. Puzewicz wspomniał też o trudnej doli uchodźców:

- Zanim znajdą pracę, coś odłożą - to trochę czasu mija. Z racji samego bycia uchodźcą od razu popadają w kategorię ludzi bardzo ubogich. Ale są też dzielni, bo krok po kroku się usamodzielniają przy naszym wsparciu - powiedział ksiądz.

Źródło: horecatrends.pl

nauka zdalna
Pixabay
Newsy
Takiej pomocy nikt się nie spodziewał! Świetna wiadomość dla rodziców dzieci, które uczą się zdalnie!
Dobra wiadomość! Ta decyzja białostockich urzędników zdecydowanie pomoże najbardziej potrzebującym dzieciom.

Konsekwencje pandemii koronawirusa nikogo nie oszczędzają. Wiele branż bankrutuje, a ludzie tracą środki do życia. Bardzo poszkodowane są osoby, które jeszcze przed pandemią znajdowały się w trudnej sytuacji finansowej. Na szczęście zdecydowano się wspomóc najbardziej potrzebujące rodziny w tym trudnym czasie. Dramaty całych rodzin W związku z pandemią szkoły zostały zamknięte i dzieci uczą się w domach. To rozwiązanie rodzi wiele trudności, szczególnie dla rodziców, którzy nie mogą zostać z dziećmi w domu ani zabrać ich do pracy. Ale to nie jedyny problem! Bardzo wiele ubogich dzieci oraz ich rodzin korzystało z bezpłatnych obiadów wydawanych w szkolnych stołówkach. W momencie, gdy szkoły zostały zamknięte, te rodziny zostały pozbawione pomocy. Dla niektórych z tych dzieci obiad w szkole to jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia! Pomoc od MOPR-u Na szczęście nie zapomniano o najbardziej potrzebujących rodzinach i nadal mogą one liczyć na pomoc. Pomoc społeczna w Białymstoku poinformowała, że będzie pomagać dzieciom, które z powodu pandemii nie chodzą do szkoły i znajdują się w trudnej sytuacji. Wystarczy zadzwonić do MOPR-u, który rodzinom znajdującym się w potrzebie przydziela zasiłek na żywność lub kupienie posiłku.   Na razie akcja jest prowadzona tylko w Białymstoku, ale niewykluczone, że zostanie rozszerzona na inne miasta. Jeżeli macie informacje o tym, że w waszej miejscowości opieka społeczna organizuje pomoc dla dzieci z ubogich rodzin – napiszcie do nas!   Źródło: mopr.bialystok.pl

Mateusz Gessler powiedział, co sądzi o restauracjach tylko dla zaszczepionych. Padły mocne słowa
ONS.pl
Newsy
Mateusz Gessler powiedział, co sądzi o restauracjach tylko dla zaszczepionych. Padły mocne słowa
Czy restauracje powinny wpuszczać w swoje progi osoby, które nie zaszczepiły się na COVID-19? Sprawdźcie, co sądzi na ten temat znany restaurator Mateusz Gessler.

Mateusz Gessler jest synem znanego restauratora Adama Gesslera i Joanny Fedorowicz-Roqueblave. Jego ciocią jest gwiazda polskiej gastronomii – Magda Gessler. Od 2016 r. Mateusz był jurorem popularnego show TVN - „MasterChef Junior". 1 grudnia 2021 r. ostatecznie jednak zrezygnował z udziału w tym programie. Mateusz prowadzi na co dzień kilka świetnie prosperujących restauracji. Ostatnio otworzył nowy lokal na warszawskim Powiślu. W rozmowie z Plejadą został zapytany, czy nie boi się, że z powodu pandemii, będzie musiał zamknąć na jakiś czas swoje restauracje. Powiedział też, co sądzi na temat obowiązkowych szczepień dla klientów. Mateusz Gessler o swoim nowym lokalu Mateusz Gessler otworzył niedawno restaurację, która serwuje euro-azjatyckie dania. Zapytany przez dziennikarkę Plejady czy nie boi się otwierać nowych biznesów w dobie pandemii odpowiedział, że jego zdaniem „świat należy do odważnych": - Świat jest podzielony na dwie kategorie ludzi - tych, którzy napędzają do działania i tych, którzy za nimi chodzą. Myślę, że warto być tym motorem napędowym, warto pokazywać, że nie należy się poddawać, warto czasami zaryzykować w życiu i trochę iść pod prąd. Świat należy do odważnych – przyznał. - Uważam, że jesteśmy tyle warci, ile przeciwności pokonujemy. Dwa ostatnie lata dały nam do zrozumienia, że są pewne wartości, o których nie możemy zapomnieć. Dobro, które otrzymałem w tym covidowym czasie dodało mi siły, żeby uwierzyć w to, że damy radę – dodał. Mateusz Gessler o szczepieniach W związku z rosnącą liczbą zakażeń koronawirusem, coraz głośniej mówi się ostatnio o ewentualnym wprowadzeniu obostrzeń dla osób niezaszczepionych. Co słynny restaurator sądzi na temat obowiązkowych szczepień dla klientów restauracji?...

Posiłek dla ubogich
AdobeStock/Halfpoint
Newsy
Niepokojące dane. Przez pandemię koronawirusa wzrosła liczba ludzi, którzy nie mają już pieniędzy nawet na jedzenie
Koronawirus zbiera żniwa nie tylko wśród osób chorujących. Dane z Zakopanego pokazują, że wiele osób przez pandemię straciło podstawowe środki do życia!

Epidemia koronawirusa trwa w Polsce od marca 2020 roku. W kraju zmarło prawie 40 tysięcy osób, a ponad półtora miliona przeszło chorobę. Koronawirus zagraża jednak nie tylko osobom bezpośrednio chorującym. Pandemia ma bowiem wpływ na całą gospodarkę.  Najbardziej dotknięte branże COVID-19 przysparza pracy wszystkim zawodom z sektora medycznego, a zabiera pracę innym. Wśród najbardziej dotkniętych pandemią sektorów jest hotelarstwo, usługi salonów piękności, cała branża turystyczna, branża fitness i oczywiście gastronomia. Obostrzenia nie pozwalają bowiem restauracjom i barom na serwowanie posiłków w lokalach, a mało kto decyduje się na jedzenie na wynos. Cierpią na tym więc zarówno właściciele lokali, jak i ich pracownicy. Ciągłe straty powodują coraz większą liczbę zwolnień. Niektórzy znaleźli się przez pandemię w naprawdę nieciekawej sytuacji… Rośnie liczba ubogich Pandemia dotknęła prawie każdego. Nawet osoby, które rok temu miały jeszcze własne oszczędności i wcale nie żyły z dnia na dzień, dziś już tylko próbują przeżyć, często wybierając między zakupem żywności, a spłaceniem rat kredytu mieszkaniowego czy rachunków.  Dane z Zakopanego wskazują na lawinowy wzrost liczby osób ubogich. Wiele osób straciło dochód i co miesiąc staje przed decyzją: zapłacić rachunki czy wyżywić rodzinę. Systematycznie i stale rośnie liczba ubogich osób korzystających z zasobów kuchni brata Alberta w Zakopanem. Liczba osób korzystających z posiłków wzrosła do 100 lub więcej osób dziennie. Przed pandemią koronawirusa codziennie korzystało z pomocy tylko ok. 60 osób. Jeśli systematyczny wzrost się utrzyma, w niedalekiej przyszłości liczba osób ubogich, bez środków na jedzenie wzrośnie dwukrotnie w...

Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…
AdobeStock
Newsy
Stworzył mapę restauracji dla zaszczepionych. Naraził się na atak antyszczepionkowców…
Pewien warszawski informatyk stworzył specjalną mapę restauracji dla osób zaszczepionych. Jego projekt spotkał się jednak z ogromnym atakiem ze strony antyszczepionkowców i mężczyzna musiał go zamknąć.

Informatyk Filip Tepper postanowił stworzyć w dobrej wierze mapę restauracji, w których wymagany jest certyfikat zaszczepienia, dzięki której ludzie mogliby bezpiecznie spożywać posiłki. Jego pomysł skończył się jednak fiaskiem, ponieważ został wykorzystany przez antyszczepionkowców: - Chciałem wiedzieć, gdzie będę mógł usiąść i zjeść posiłek, napić się drinka w poczuciu większego bezpieczeństwa. Stwierdziłem, że ta wiedza może przydać się też innym, stąd pomysł na stronę internetową – powiedział Tepper w rozmowie z „Gazetą Wyborczą”. Ostra reakcja środowisk antyszczepionkowych Pomysł niestety spotkał się z wielkim sprzeciwem tak zwanych antyszczepionkowców, którzy zaczęli wchodzić na stronę zpaszportem.pl, aby wykorzystywać udostępnione na niej dane do tego, by zemścić się na restauracjach, które „segregują" klientów na zaszczepionych i niezaszczepionych.  - Musiałem ją zawiesić w wyniku dość natrętnych działań użytkowników wykop.pl. Osoby zaprzeczające istnieniu pandemii stwierdziły, że karą za wymaganie zaświadczeń o szczepieniach będzie masowe wystawianie restauracjom 1 gwiazdki w opiniach Google. Moja mapa dała im platformę do tego, żeby zrobić to jeszcze łatwiej i jeszcze szybciej. Nie chcę im dawać tej satysfakcji – powiedział Tepper. Które warszawskie restauracje nie wpuszczają osób niezaszczepionych? Na liście znalazły się m.in. takie lokale, jak Der Elefant, Spatif, Joel Sharing Concept, Pacyfik, Paloma oraz Peaches Gastro Girls. Właściciel tego pierwszego z nich - Artur Jarczyński - jako pierwszy w Polsce wpadł na pomysł, by wpuszczać do swojego lokalu tylko osoby zaszczepione. Reakcja ludzi była skrajna: - Odbieraliśmy hejterskie telefony, także z groźbami. Ale to nie...