Macie w zwyczaju dodawać do sernika rodzynki, olejki zapachowe (np. migdałowy, rumowy lub pomarańczowy)? Ten sernik ich nie potrzebuje! Dodatek mleka w proszku sprawia, że nic więcej masie serowej nie potrzeba. Ten składnik nada pysznego smaku i sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję.
Ten sernik na kruchym kakaowym spodzie ma również pyszne ciasto na wierzchu. Koniecznie upieczcie to ciasto na wyjątkową okazję – urodziny, imieniny albo z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia.
Przepis na kremowy sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
Składniki na ciasto kakaowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Składniki na masę serową
- 1,5kg zmielonego twarogu lub sera, który musicie zmielić trzy razy
- 10 jajek
- 100g mąki ziemniaczanej
- 100g mleka w proszku
- 100g masła
- 400g cukru pudru
Przygotowanie
- Mąkę przesiejcie do miski, aby ją napowietrzyć. Zagniećcie z margaryną pokrojoną na kawałki, a następnie dodajcie pozostałe składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zlepić, możecie dodać więcej śmietany.
- Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części, zawińcie w folię spożywczą i schowajcie do lodówki.
- Oddzielcie białka od żółtek i zmiksujcie je na sztywno ze szczyptą soli.
- W drugiej misie utrzyjcie masło z cukrem na puch, a następnie wmiksujcie żółtka.
- Do masy dodajcie po kolei zmielony twaróg, mleko w proszku i mąkę. Miksujcie, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodajcie ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie wmieszajcie za pomocą trzepaczki albo miksując na najwolniejszy obrotach tylko do połączenia się mas.
- Prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Rozwałkujcie jedną porcję ciasta i przełóżcie ją na spód formy.
- Na ciasto wylejcie masę serową, a następnie zetrzyjcie na jej wierzch na tarce o grubych oczkach drugą porcję ciasta.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i wstawcie ciasto na godzinę.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl