Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom?

Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem.

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu.

Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku.

Zobacz także:

Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Ostra papryka mielona
  • Słodka papryka mielona
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Przygotowanie: 

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  2. Całość smażymy na oleju.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek.
  4. Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.
  5. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
  6. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.
  7. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia.
  8. Na mięsie kładziemy ugotowane jajka.
  9. Jajka przykrywamy resztą mięsa.
  10. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
  11. Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.