pieczeń wielkanocna
Gotujmy.pl
Newsy

Kremowa i aromatyczna pieczeń wielkanocna z jajkiem. Taka sama, jaką przygotowywała wasza babcia

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby pomyśleć o świątecznym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Co powiecie, żeby ukryć je w pieczeni z mięsa mielonego?
Anna Borkowska
marzec 18, 2021

Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom?

Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu.

Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku.

Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Ostra papryka mielona
  • Słodka papryka mielona
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Przygotowanie: 

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  2. Całość smażymy na oleju.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek.
  4. Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.
  5. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
  6. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.
  7. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia.
  8. Na mięsie kładziemy ugotowane jajka.
  9. Jajka przykrywamy resztą mięsa.
  10. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
  11. Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.
Komentarze
Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Przeczytaj
papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...

Przeczytaj
Rolada z indyka
jagoda59/gotujmy.pl
Newsy Rodzinny bożonarodzeniowy obiad. Będzie uroczysty i wykwintny dzięki tej kapitalnej pieczeni
Całą swoją uwagę skupiamy przed świętami na skompletowaniu efektownej listy 12 dań wigilijnych, a tymczasem świętowanie nie kończy się tylko na 24 grudnia!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Wigilia Wigilią, ale po niej mamy przecież dzień Bożego Narodzenia. 25 grudnia post nie obowiązuje już katolików, więc można tego dnia pokusić się o mięsny, uroczysty obiad. Nikomu w końcu nie uśmiecha się dojadanie śledzia i karpia z wigilijnej kolacji w kolejny, świąteczny dzień. Jakby tego było mało, w tym roku będziemy mieli prawdziwy świąteczny maraton. II dzień świąt przypada w sobotę, a to oznacza, że 27 grudnia to niedziela – przygotujmy swoje wątroby! Na jeden z tych świątecznych dni warto przygotować ciekawą pieczeń. My ze swojej strony proponujemy wam wybór mięsa indyczego, a konkretnie jego piersi. Sam filet z piersi indyka może okazać się zbyt nudnym i mało wyszukanym daniem. Dlatego warto pomyśleć o przygotowaniu z niego nadziewanej pieczeni. Faszerowana pieczeń z piersi indyka Co powiecie na pieczarki z dodatkiem jarmużu i natki pietruszki? Dwa ostatnie, roślinne składniki nadadzą naszej pieczeni ciekawego koloru. Składniki: 70 dag filetu z indyka 10 dag jarmużu Natka pietruszki 15 dag pieczarek Czosnek – 1-2 ząbki Cebula Sól i pieprz Olej Papryka słodka w proszku Tymianek Przygotowanie: Mięso indycze rozbijamy wałkiem, by stało się nieco cieńsze. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, a następnie podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy na patelnie umyte i starte na tarce pieczarki. Do farszu dodajemy pokrojony drobno jarmuż Smażymy do momentu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, doprawiamy solą i pieprzem, a także tymiankiem. Następnie dodajemy do farszu pokrojoną natkę pietruszki. Mięso doprawiamy i zawijamy w nie nasz farsz. Spinamy pieczeń wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez około 45-60 min. Podajemy z pieczonym ryżem albo z ziemniakami.

Przeczytaj
Danie jednogarnkowe z indykiem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy Nie macie czasu? Ten jednogarnkowy indyk robi się sam. I nie potrzebuje żadnych dodatków
Najprostsze dania powinny robić się szybko. Mają być tanie i łatwe. Znamy przepis na jedno z nich!
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Co dziś na obiad? Wszystkich nas ciekawi odpowiedź na to zwyczajne pytanie. Fast-food W momentach kiedy czas jest głównym wyznacznikiem porządku naszego dnia, zdarza się nam decydować na jedzenie z fast-food'ów. Zamiast pożywnego obiadu wybieramy kebaba lub kanapkę ze stacji benzynowej. Jedzenie na szybko co prawda nas nasyci, ale nie dostarczy organizmowi potrzebnych właściwości odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Należy pamiętać, że szybkie jedzenie nie musi wiązać się z wizytami wyłącznie w fast-foodach. Czasami wystarczy kilka niedrogich produktów, wasz ulubiony garnek i około godzina czasu do zrobienia samodzielnie dania na już. Dzięki takiemu rozwiązaniu zjemy znacznie zdrowiej i taniej! Curry z warzywami Niektóre przyprawy zmieniają przyrządzane danie wręcz nie do poznania. Wydobywają z produktów smak, zmieniają kolor lub dodają charakterystycznego aromatu. Różne są także kuchnie i sposoby gotowania. Jednym z ciekawszych jest curry, będące nazwą sposobu  przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. Dobór składników na klasyczne curry zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi jego twórca oraz osobistych upodobań kulinarnych. Kurkuma, imbir, pieprz i czosnek to nieodłączni towarzysze curry. Składniki na danie jednogarnkowe z indykiem:  500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich  350 ml przecieru pomidorowego 7-8 łyżek kaszy kuskus sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazylii suszonej 3 ząbki świeżego czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego...

Przeczytaj