Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom?
Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem.
Pieczeń wielkanocna z jajkiem
Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu.
Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku.
Zobacz także:
Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu.
Składniki:
- 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Ostra papryka mielona
- Słodka papryka mielona
- Sól i pieprz do smaku
- Olej
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
- Całość smażymy na oleju.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek.
- Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.
- Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
- Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.
- Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia.
- Na mięsie kładziemy ugotowane jajka.
- Jajka przykrywamy resztą mięsa.
- Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
- Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.