pieczeń wielkanocna
Gotujmy.pl
Newsy

Kremowa i aromatyczna pieczeń wielkanocna z jajkiem. Taka sama, jaką przygotowywała wasza babcia

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby pomyśleć o świątecznym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Co powiecie, żeby ukryć je w pieczeni z mięsa mielonego?

Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom?

Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczeń wielkanocna z jajkiem

Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu.

Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku.

Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu.

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Ostra papryka mielona
  • Słodka papryka mielona
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Przygotowanie: 

  1. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  2. Całość smażymy na oleju.
  3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek.
  4. Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz.
  5. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek.
  6. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną.
  7. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia.
  8. Na mięsie kładziemy ugotowane jajka.
  9. Jajka przykrywamy resztą mięsa.
  10. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek.
  11. Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.
Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z tym wyjdzie idealna
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Z takim wyjdzie idealna
Przygotowujecie pieczeń rzymską? Zróbcie ją z tego mięsa, a będzie smakowała wybornie.

Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które kojarzy nam się głównie z Wielkanocą. Możecie też przygotować je na co dzień. Doskonale się sprawdzi zarówno na gorąco, z tłuczonymi ziemniakami i surówką oraz jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować? Jak zrobić idealną pieczeń rzymską? W pieczeni rzymskiej najważniejsze jest mięso. Chodzi tu oczywiście o mięso wieprzowe. Pieczeń przygotowywana tylko z jednego rodzaju mięsa smakuje wprost wybornie. Ważne jest, żeby odpowiednio przyprawić masę mięsną ziołami i przyprawami. Jakie mięso najlepiej nadaje się na pieczeń rzymską? Do upieczenia smacznej pieczeni rzymskiej z jajkiem, najlepiej jest użyć łopatki bez kości, karkówki lub mniej tłustej biodrówki. Jeśli zamierzacie użyć szynki, warto wymieszać ją pół na pół z łopatką, dzięki czemu wasza pieczeń nie będzie za sucha. Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem Pieczeń rzymska z jajkiem to proste danie, które w sam raz sprawdzi się na obiad lub jako mięso na kanapki. Jak ją przygotować? Składniki: 1 kg mięso mielonej wieprzowiny 5 jajek 1 sucha bułka 2 ząbki czosnku 1  cebula 2 łyżki oliwy 1 mała marchew 1 papryka czerwona sól pieprz mielony bułka tarta Przygotowanie: Ugotujcie 3 jajka na twardo. Ostudźcie je i obierzcie. Cebulę pokrójcie w kostkę i podsmażcie na złoty kolor w małej ilości tłuszczu. Bułkę namoczcie w wodzie. Marchew obierzcie i pokrójcie w paski. To samo zróbcie z czerwoną papryką. Do dużej miski włóżcie mięso oraz wyciśniętą z wody bułkę. Wbijcie dwa jaka i dodajcie podsmażona cebulkę, pokrojoną marchew i paprykę oraz zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Dobrze...

Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

pieczeń
Newsy
Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole
Doskonały, ale mało znany przepis na pieczeń, w której pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa. To danie jest doskonałe na wielkanocny rodzinny obiad

A gdyby tak zamiast pieczonego schabu, kaczki czy faszerowanego indyka, zrobić na wielkanocny obiad coś zupełnie innego? Zróbcie pyszną pieczeń na bazie białej kiełbasy. Możecie podać ją na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąskę. Przepis na pieczeń z białej kiełbasy Składniki na kruche ciasto 300g mąki 3 żółtka 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli Składniki na farsz 750g surowej białej kiełbasy 7 przepiórczych jajek 1 duża cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko Pół pora Nać selera (1 gałązka) Kilka listków świeżej szałwii Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na ciasto powinny być zimne. Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie posiekane masło, żółtka i sól. Na koniec dodajcie śmietanę (jeśli ciasto się nie chce połączyć, możecie dodać więcej śmietany). Zagniecione ciasto uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. Kiełbasę obierzcie ze skóry lub przetnijcie na pół i wyjmijcie środek – przełóżcie go do dużej miski. Cebulę i czosnek obierzcie i drobno posiekajcie. Nać selera i pora pokrójcie na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzejcie olej lub masło i podsmażcie cebulę z czosnkiem, a następnie pora i selera. Wszystko dodajcie do mięsa. Jabłko zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, odciśnijcie z soku, jeśli jest bardzo soczyste i dodajcie do miski razem z jajkiem. Szałwię drobno posiekajcie i dodajcie razem z solą i pieprzem. Wyróbcie wszystkie składniki na gładką masę. W międzyczasie ugotujcie jajka przepiórki na twardo, a po wystudzeniu obierzcie ze skorupek. Ciasto podzielcie na pół i jedną część rozwałkujcie...