Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację
Adobe Stock, Instagram / Justyna Żyła
Newsy

Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację

Kopytka z gotowanych ziemniaków i upieczonej dyni są jeszcze delikatniejsze. Podajcie je na słodko jak Justyna Żyła. Podpowiadamy jak je zrobić.

Miękkie, delikatne kluski, których podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, to danie które można podać zarówno na słodko: polane roztopionym masłem i posypane cukrem, jak i na słono, z sosami mięsnymi czy warzywnymi.

Podobne kluski robione są od wieków także w innych krajach. Ziemniaczane kluski we Włoszech mają wygląd małych muszelek i nazywają się gnocchi, na Słowacji mówią na nie haluszki, a w Polsce – kopytka. W Wielkopolsce skąd pochodzą te kluski, mówi się na nie szagówki od słowa „szaga” oznaczającego na ukos, przełaj czy skos. Nazwa ta odpowiada sposobowi krojenia klusek pod kątem, tak, że tworzą się z nich nieduże, skośne romby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kopytka ziemniaczano-dyniowe Justyny Żyły

Justyna Żyła, była żona skoczka narciarskiego, Piotra Żyły, góralka i wielbicielka góralskiej kuchni, czasem na swoim Instagramie prezentuje nietypowe dla górali potrawy. Wprowadza do swojej kuchni nowe składniki i prezentuje je w atrakcyjne sposób. Aż ślinka leci. Tym razem zaproponowała kopytka ziemniaczano-dyniowe, do tego podała masło, cynamon i cukier. Tak przygotowane danie proponuje jeść jako słodką kolację:

- Jeżeli kolacja to dlaczego nie na słodko? Na przykład kopytka z pieczonej dyni polane masłem i posypane cynamonem… do tego odrobina cukru i gotowe!

Jeszcze inną wersję zaproponowała córka autorki e-booka przedstawiającego góralskie dania. Dziewczynka dodała powidła śliwkowe, dzięki czemu danie stało się jeszcze słodsze:

- Moja mała kuchareczka dodała do swojej porcji powidła śliwkowe więc i tę wersję gorąco polecam 😋😊

Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

kopytka przepis

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem

Przepis na najprostsze kopytka z pieczonej dyni

Składniki

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, tłuczonych
  • 500 g pieczonej, zmiksowanej dyni
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • Po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz opcjonalnie gałki muszkatołowej 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 

Przygotowanie

  1. Ugotujcie ziemniaki i upieczcie dynię. Ziemniaki po odlaniu tylko utłuczcie, natomiast dynię przełóżcie na patelnię i smażcie na wolnym ogniu przez 20 minut, odparowując z niej nadmiar wody. Dzięki temu do ciasta będziecie mogli dodać mniej wody, a kluski wyjdą delikatniejsze.
  2. Przesiejcie przez sito, na stolnicę lub czysty blat, obie mąki, doprawcie solą, dodajcie pokruszony lub utłuczony ser i przyprawy. Posiekajcie wszystko nożem.
  3. Dodajcie jajko i dodatkowe żółtko, połączcie składniki i wyróbcie gładkie ciasto.
  4. Oderwijcie porcję, utoczcie z niej wałek o średnicy 1,5 cm i odkrawajcie z niego skośne kluski.
  5. Zagotujcie osolona wodę. Wrzucajcie do wrzątku kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujcie na mniejszym ogniu jeszcze kilkanaście sekund i wyławiajcie łyżka cedzakową.

Takie danie można podać także w wersji wytrawnej. Świetnie pasować będzie do wszystkich sosów z roślinnymi składnikami np. sosu ze szpinaku, sosu pomidorowego i sosy pieczarkowego.

Źródło: Instagram/Justyna_Zyla, kwestiasmaku.pl

Tomasz Strzelczyk serwuje nietypowe placki ziemniaczane. Dodaje do nich ten super składnik.
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/Flickr
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje wybitnie smaczne placki ziemniaczane. Dodaje do nich wyjątkowy składnik
Te placki to istne niebo w gębie. Smakowite, chrupiące, a do tego wspaniale żółte. Wyjątkowy kolor i smak to zasługa dodatkowego warzywa, które wykorzystał w nich Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, co wykombinował tym razem. 

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie. Czasem jednak ma się ochotę coś w nich zmienić. Z takiego założenia wyszedł autor przepisu Tomasz Strzelczyk i stworzył obłędnie smaczne, lekko słodkie i pachnące gałką muszkatołową placki ziemniaczano-dyniowe. Pokochają je dzieci i dorośli, są w końcu jak słońca na pochmurnym jesiennym niebie.   Porady dotyczące przygotowania placków ziemniaczano-dyniowych  Popularny Youtuber używa do swoich placków dyni Hokkaido, ale jak sam zapewnia, możecie użyć również piżmowej.  Zabierając się do obierania dyni, uzbrójcie się w ostry nóż i uważajcie na palce.  Zanim dodacie jarmuż do sosu, musicie go zmiękczyć. Pomoże wam w tym cytryna. Skropcie nią posiekane liście, a staną się miękkie.  Do jarmużu i ogórków, a także do dyni z ziemniakami, dodajcie sól. Spowoduje ona puszczenie soków, które następnie odciśniecie.  Jeżeli sos jarmużowo-ogórkowy wyda się wam zbyt kwaśny, zrównoważcie jego smak odrobiną miodu.  Dynia lubi gałkę muszkatołową. Zetrzyjcie pół łyżeczki, a smak placków będzie jeszcze lepszy.  Przepis na placki ziemniaczano-dyniowe wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  400 g dyni   400 g ziemniaków   1 średnia cebula   2 niewielkie jajka   1 łyżka mąki pszennej   3 łyżki mąki ziemniaczanej   ½ łyżeczki gałki muszkatołowej   sól, pieprz   masło klarowane  Sos  ½ ogórka sałatkowego   garść liści jarmużu   sok z połówki cytryny   6 łyżek jogurtu greckiego   3 ząbki czosnku    sól, pieprz  Sposób przygotowania: ...

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?
Instagram/justynazyla
Newsy
Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie jej strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?
To najlepszy czas na wypieki z dojrzewającymi jesienią owocami. Śliwki i jabłka mogą mieć wiele zastosowań. Zobaczcie jak ich użyła Justyna Żyła.

Celebrytka proponuje dwa rodzaje wypieków na deszczowy dzień. Jeden znajdziecie w jej nowej książce „Góralskie przysmaki i ciekawostki”, drugi to propozycja na bardzo szybkie przygotowanie słodkiego zamiennika domowego ciasta. To podpowiedź dla tych, którzy kompletnie nie mają czasu na  pieczenie, a chcieliby mieć w domu coś słodkiego do kawy. Crumble ze śliwkami czyli śliwki pod kruszonką w wersji śliwkowych ciasteczek Autorka książki o góralskiej kuchni powiedziała o tym deserze „turbo szybkie owoce pod kruszonką ”. Sama użyła do niego śliwek, ale proponuje użyć dowolnych owoców np. gruszek. Do kwaśnych śliwek dodała słodki miód, wszystko przykryła  kruszonką i zapiekła na złoty kolor. Danie składające się z samych owoców zapieczonych pod kruszonką, powstało równolegle w wielu miejscach świata. Na zachodzie Europy nazywane jest crumble i przygotowywane z sezonowych owoców,  pojawia się na stołach przez cały rok. Ważne w tym daniu jest to, żeby owoce były lekko kwaśne, a kruszonka krucha i słodka. Owoce układa się w brytfannie, przykrywa kruszonką i zapieka. Justyna Żyła podała jednak to danie jako śliwkowe ciasteczka pod kruszonką. Zapiekała osobno ułożone na blasze połówki śliwek z kruchą posypką, dzięki czemu wyszły jej pojedyncze kęski. To ciastka gotowe do włożenia do ust i schrupania na raz czy dwa razy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Czym jest góralski strudel i jak go...

kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis
Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze. Z czego zrobić kluski leniwe? Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim. Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.  Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części....

Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Newsy
Jak zrobić mięciutkie kluski leniwe w 10 min?  Będziecie potrzebowali tylko 4 składników
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Z czym podać kluski leniwe? Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe Składniki: 25 dag twarogu tłustego 1 jajko 5 dag mąki pszennej sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).PotrzPo Dodajemy stopniowo...