Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację
Adobe Stock, Instagram / Justyna Żyła
Newsy

Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację

Kopytka z gotowanych ziemniaków i upieczonej dyni są jeszcze delikatniejsze. Podajcie je na słodko jak Justyna Żyła. Podpowiadamy jak je zrobić.

Miękkie, delikatne kluski, których podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, to danie które można podać zarówno na słodko: polane roztopionym masłem i posypane cukrem, jak i na słono, z sosami mięsnymi czy warzywnymi.

Podobne kluski robione są od wieków także w innych krajach. Ziemniaczane kluski we Włoszech mają wygląd małych muszelek i nazywają się gnocchi, na Słowacji mówią na nie haluszki, a w Polsce – kopytka. W Wielkopolsce skąd pochodzą te kluski, mówi się na nie szagówki od słowa „szaga” oznaczającego na ukos, przełaj czy skos. Nazwa ta odpowiada sposobowi krojenia klusek pod kątem, tak, że tworzą się z nich nieduże, skośne romby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kopytka ziemniaczano-dyniowe Justyny Żyły

Justyna Żyła, była żona skoczka narciarskiego, Piotra Żyły, góralka i wielbicielka góralskiej kuchni, czasem na swoim Instagramie prezentuje nietypowe dla górali potrawy. Wprowadza do swojej kuchni nowe składniki i prezentuje je w atrakcyjne sposób. Aż ślinka leci. Tym razem zaproponowała kopytka ziemniaczano-dyniowe, do tego podała masło, cynamon i cukier. Tak przygotowane danie proponuje jeść jako słodką kolację:

- Jeżeli kolacja to dlaczego nie na słodko? Na przykład kopytka z pieczonej dyni polane masłem i posypane cynamonem… do tego odrobina cukru i gotowe!

Jeszcze inną wersję zaproponowała córka autorki e-booka przedstawiającego góralskie dania. Dziewczynka dodała powidła śliwkowe, dzięki czemu danie stało się jeszcze słodsze:

- Moja mała kuchareczka dodała do swojej porcji powidła śliwkowe więc i tę wersję gorąco polecam 😋😊

Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

kopytka przepis

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem

Przepis na najprostsze kopytka z pieczonej dyni

Składniki

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, tłuczonych
  • 500 g pieczonej, zmiksowanej dyni
  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • Po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz opcjonalnie gałki muszkatołowej 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 

Przygotowanie

  1. Ugotujcie ziemniaki i upieczcie dynię. Ziemniaki po odlaniu tylko utłuczcie, natomiast dynię przełóżcie na patelnię i smażcie na wolnym ogniu przez 20 minut, odparowując z niej nadmiar wody. Dzięki temu do ciasta będziecie mogli dodać mniej wody, a kluski wyjdą delikatniejsze.
  2. Przesiejcie przez sito, na stolnicę lub czysty blat, obie mąki, doprawcie solą, dodajcie pokruszony lub utłuczony ser i przyprawy. Posiekajcie wszystko nożem.
  3. Dodajcie jajko i dodatkowe żółtko, połączcie składniki i wyróbcie gładkie ciasto.
  4. Oderwijcie porcję, utoczcie z niej wałek o średnicy 1,5 cm i odkrawajcie z niego skośne kluski.
  5. Zagotujcie osolona wodę. Wrzucajcie do wrzątku kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujcie na mniejszym ogniu jeszcze kilkanaście sekund i wyławiajcie łyżka cedzakową.

Takie danie można podać także w wersji wytrawnej. Świetnie pasować będzie do wszystkich sosów z roślinnymi składnikami np. sosu ze szpinaku, sosu pomidorowego i sosy pieczarkowego.

Źródło: Instagram/Justyna_Zyla, kwestiasmaku.pl

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?
Instagram/justynazyla
Newsy
Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie jej strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?
To najlepszy czas na wypieki z dojrzewającymi jesienią owocami. Śliwki i jabłka mogą mieć wiele zastosowań. Zobaczcie jak ich użyła Justyna Żyła.

Celebrytka proponuje dwa rodzaje wypieków na deszczowy dzień. Jeden znajdziecie w jej nowej książce „Góralskie przysmaki i ciekawostki”, drugi to propozycja na bardzo szybkie przygotowanie słodkiego zamiennika domowego ciasta. To podpowiedź dla tych, którzy kompletnie nie mają czasu na  pieczenie, a chcieliby mieć w domu coś słodkiego do kawy. Crumble ze śliwkami czyli śliwki pod kruszonką w wersji śliwkowych ciasteczek Autorka książki o góralskiej kuchni powiedziała o tym deserze „turbo szybkie owoce pod kruszonką ”. Sama użyła do niego śliwek, ale proponuje użyć dowolnych owoców np. gruszek. Do kwaśnych śliwek dodała słodki miód, wszystko przykryła  kruszonką i zapiekła na złoty kolor. Danie składające się z samych owoców zapieczonych pod kruszonką, powstało równolegle w wielu miejscach świata. Na zachodzie Europy nazywane jest crumble i przygotowywane z sezonowych owoców,  pojawia się na stołach przez cały rok. Ważne w tym daniu jest to, żeby owoce były lekko kwaśne, a kruszonka krucha i słodka. Owoce układa się w brytfannie, przykrywa kruszonką i zapieka. Justyna Żyła podała jednak to danie jako śliwkowe ciasteczka pod kruszonką. Zapiekała osobno ułożone na blasze połówki śliwek z kruchą posypką, dzięki czemu wyszły jej pojedyncze kęski. To ciastka gotowe do włożenia do ust i schrupania na raz czy dwa razy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Czym jest góralski strudel i jak go...

kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis
Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze. Z czego zrobić kluski leniwe? Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim. Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.  Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części....

Polacy się nimi kiedyś zajadali. Dziś mało kto pamięta to danie
AdobeStock
Newsy
Polacy się tym zajadali w PRL-u. Dziś mało kto o nich pamięta. Jedliście je? 
Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano? Czym są pampuchy? Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak: kluski na parze kluski parowe parzaki parowańce parowce buchty Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je: na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem. w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera. na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami. Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami. Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje? Składniki: 500 g - mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany)....

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...