Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego, przygotowanego samodzielnie w domu kompotu z suszu. Taki kompot smakuje o wiele lepiej od kupowanych napojów i soków, a także potrafi wydobyć prawdziwą magię świąt.
Czy wiecie, że suszone owoce doskonale wpływają na trawienie, regulują pracę jelit oraz przyspieszają metabolizm? Tym bardziej przygotujcie kompot z suszu na jutrzejszą wieczerzę. Nie tylko będzie wam świetnie smakował, ale też pomoże wam lepiej strawić wigilijne potrawy.
Dlaczego warto włączyć do diety suszone owoce?
Korzyści płynące z jedzenia suszonych owoców, są wprost niebywałe.
- Suszone owoce są bardzo pożywne. Jeden kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych jak owoc świeży.
- Suszone owoce zawierają do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż świeże owoce.
- Suszone owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli.
- Spożywanie suszonych owoców wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych i zmniejszonym ryzykiem otyłości.
- Spożywanie suszonych owoców może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć stan zapalny.
Przepis na kompot z suszu Magdy Gessler
Jeśli przekonaliśmy was do przygotowania świątecznego kompotu, zróbcie go z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka i gwiazda TVN, przygotowuje go na bazie suszonych gruszek, śliwek i jabłek z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Na koniec Gessler dodaje do swojego kompotu pewien owoc, który kroi w plastry. Sprawdźcie jej pomysł na tradycyjny wigilijny kompot.
Zobacz także:
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych gruszek
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
- Suszone owoce przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu przez 30 minut (jeśli nie macie suszonych owoców, możecie świeże owoce ususzyć w piekarniku).
- Dodajcie miód, goździki i laskę cynamonu i gotujcie przez kolejne 15 minut.
- Kompot zdejmijcie z ognia.
- Pomarańczę dokładnie umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do kompotu.
- Przelejcie kompot w dzbanek i schłodźcie w lodówce.
A wy jak przygotowujecie świąteczny kompot?
Źródło: beszamel.se.pl, healthline.com