Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego, przygotowanego samodzielnie w domu kompotu z suszu. Taki kompot smakuje o wiele lepiej od kupowanych napojów i soków, a także potrafi wydobyć prawdziwą magię świąt.

Czy wiecie, że suszone owoce doskonale wpływają na trawienie, regulują pracę jelit oraz przyspieszają metabolizm? Tym bardziej przygotujcie kompot z suszu na jutrzejszą wieczerzę. Nie tylko będzie wam świetnie smakował, ale też pomoże wam lepiej strawić wigilijne potrawy.

Dlaczego warto włączyć do diety suszone owoce?

Korzyści płynące z jedzenia suszonych owoców, są wprost niebywałe.

  • Suszone owoce są bardzo pożywne. Jeden kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych jak owoc świeży.
  • Suszone owoce zawierają do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż świeże owoce.
  • Suszone owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli.
  • Spożywanie suszonych owoców wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych i zmniejszonym ryzykiem otyłości.
  • Spożywanie suszonych owoców może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć stan zapalny.

Przepis na kompot z suszu Magdy Gessler

Jeśli przekonaliśmy was do przygotowania świątecznego kompotu, zróbcie go z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka i gwiazda TVN, przygotowuje go na bazie suszonych gruszek, śliwek i jabłek z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Na koniec Gessler dodaje do swojego kompotu pewien owoc, który kroi w plastry. Sprawdźcie jej pomysł na tradycyjny wigilijny kompot.

Zobacz także:

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 2 łyżki miodu
  • 5 goździków
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie: 

  1. Suszone owoce przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu przez 30 minut (jeśli nie macie suszonych owoców, możecie świeże owoce ususzyć w piekarniku).
  2. Dodajcie miód, goździki i laskę cynamonu i gotujcie przez kolejne 15 minut.
  3. Kompot zdejmijcie z ognia.
  4. Pomarańczę dokładnie umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do kompotu.
  5. Przelejcie kompot w dzbanek i schłodźcie w lodówce.

A wy jak przygotowujecie świąteczny kompot?

Źródło: beszamel.se.pl, healthline.com