placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy

Placki ziemniaczane po szwajcarsku to kulinarny majstersztyk. Tak dobrych jeszcze nie jedliście

Placki wydają się zwyczajną potrawą przygotowywaną z ziemniaków. Nic bardziej mylnego! Można je podać w mniej tradycyjny sposób. Smakują obłędnie.

Jeśli lubicie ziemniaki, na pewno przepadacie też za plackami ziemniaczanymi. Właśnie one są bazą tego prostego i pysznego dania.

Do głównych składników tradycyjnych placków ziemniaczanych należą tarte na tarce surowe ziemniaki, jajka i niewielka ilość mąki. Zdarza się również, że do placków dodajemy cebulę, ale tylko wtedy, kiedy placki ziemniaczane nie będą podawane na słodko.

Każdy region wrzuca do placków swoje przysłowiowe trzy grosze. Według niektórych przepisów, ziemniaki z dodatkiem cebuli powinno się zalać wrzątkiem. Wedle innych, np. tych pochodzących z Podlasia, placki podaje się z odrobiną pieprzu i majeranku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

To tanie i popularne danie można smażyć na tłuszczu, którym będzie olej lub smalec. Placki ziemniaczane smakują z cukrem, sosami na bazie grzybów, ale i na słodko. Są pożywne i smaczne, możecie je podawać również najbliższym. Placki są wielkim przysmakiem w Wielkopolsce, na Warmii i Mazurach.

Przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane

Bez wątpienia placki ziemniaczane lubią wszyscy Polacy. Jak jest z ich wersją szwajcarską? Jesteśmy pewni, że przypadną wam do gustu. W Szwajcarii podaje się ich bardzo ciekawe wydanie. Jest wzbogacona o sporą szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Szwajcarskie placki ziemniaczane są też znacznie większe!

Szwajcarzy nazywają swoją wersję placków rosti. To tradycyjne danie należące do tradycji ich kraju. Opcja po szwajcarsku jest znacznie delikatniejsza niż ta polska. Rosti maja około 26 centymetrów średnicy i posypuje się je serem, jajkiem sadzonym z boczkiem lub polewa kwaśną śmietaną. Chcecie próbować?

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków

  • 30 gramów masła klarowanego

  • 1/3 całej gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • 60 gramów boczku 

  • 2 jajka

Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Daria Widawska

Daria Widawska przeszła na nietypową dietę i szybko schudła prawie 9 kg. Co wykluczyła z jadłospisu?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijcie od podgotowania ziemniaków. Powinny być miękkie, lecz nie rozpadające się. Około 15 minut w zupełności powinno wystarczyć.

  2. Następnie wyjmijcie je z wody, odstawcie do ostygnięcia, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.

  3. Do ziemniaków dodajecie pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszajcie masę bardzo dokładnie, a następnie wyłóżcie ją na patelnie z roztopionym masłem.

  4. Placki należy usmażyć na złoty kolor z obu stron i przełożyć na ręcznik papierowy.

  5. Na tej samej patelni podsmażacie posiekany boczek. Kiedy tłuszcz się z niego wytopi, wbijcie na patelnie 2 jajka i smażcie je tak, aby żółtko nie było ścięte.

  6. Wyłóżcie całość na placek i możecie podawać danie.

Smacznego!

Przepis na jędrne placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Placki ziemniaczane znowu wyszły gumiaste? Na 99 proc. rujnujecie je przez ten błąd
Jeśli wasze placki ziemniaczane znowu wyszły gumiaste, prawdopodobnie zapomnieliście o jednej, bardzo ważnej czynności. W efekcie przysmak się ugotował, a nie usmażył.

Jeśli wasze placki wciąż wychodzą gumiaste na 99 proc. popełniacie jeden, niewielki, ale kluczowy błąd. Mianowicie zapominacie odsączyć starte ziemniaki z wody, która naturalnie w nich występuje. Taki stan rzeczy sprawia, że umieszczony na patelni przysmak, zamiast się smażyć, zaczyna się gotować. Nigdy więcej nie popełniajcie więc tego błędu, a bogatsi w wiedzę przygotujcie przepyszne placki ziemniaczane „rosti”. Przepis na danie zdradziła sama gwiazda „MasterChefa”, Ania Starmach. Czym są placki ziemniaczane „rosti” Rosti to nic innego jak szwajcarskie placki ziemniaczane, szczególnie popularne w niemieckojęzycznej części kraju. Tradycyjnie, danie to przygotowujcie się tylko i wyłącznie z ziemniaków. Masa nie zawiera więc ani jajek, ani mąki, ani cebuli, do których przywykli Polacy. Można więc powiedzieć, że jest to uproszczona i o wiele tańsza wersja znanych wam dotąd placków ziemniaczanych. Rosti można przyrządzić zarówno z lekko podgotowanych, jak i zupełnie surowych ziemniaków. W przypadku pierwszego wariantu najlepiej jest sięgnąć po ziemniaki typu A, z kolei do przygotowania drugiej wersji wybierzcie bardziej mączysty rodzaj. Te z przepisu Ani Starmach mają nieziemski smak. Przepis na placki „rosti” według Ani Starmach Będziecie potrzebować: 500 gramów ziemniaków 2 łyżek świeżego koperku Kwaśnej śmietany 18 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Podane składniki powinny wystarczyć na dwie, duże porcje. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Koniecznie odciśnijcie warzywo z nadmiaru wody. Tak przygotowane ziemniaki doprawcie solą. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie cienką warstwę oleju i przy...

Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Adobe Stock
Newsy
Szybkie, chrupiące i bardzo zdrowe placki ziemniaczane. Dodajcie 1 składnik a rodzina na pewno poprosi o dokładkę
Te placki ziemniaczane podbiją wasze serca. Ich sekret tkwi w… płatkach owsianych. Polane sosem na bazie gęstego jogurtu, smakują wybornie.

Placki ziemniaczane to danie, którego nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Przepyszne, chrupiące i niesamowicie sycące z pewnością często goszczą w waszym jadłospisie. Ich jedyną wadą są dosyć tuczące składniki. Na szczęście istnieje receptura, która czyni je o wiele zdrowszymi. Zdrowe placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Chcą przygotować placki ziemniaczane z pewnością sięgacie po ziemniaki, jajka oraz mąkę. Okazuje się jednak, że te składniki z łatwością można wzbogacić lub zamienić na nieco bardziej zdrowe. W tym celu zamiast mąki sięgnijcie po płatki owsiane, a same ziemniaki zmieszajcie ze stratą marchewką. Sukces murowany. Przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi Odwzorowanie receptury nie powinno wam sprawić żadnego problemu. Jest naprawdę banalna i niewiele różni się od tej, według której dotychczas gotowaliście.  Będziecie potrzebować: Warzyw: 700 gramów ziemniaków, 5 marchewek, 2 cebul 3 łyżek płatków owsianych 200 gramów gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego) 250 gramów sera feta 1 pęczku świeżego koperku 2 jajek Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Ziemniaki oraz marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i umieśćcie w dużej misce (pamiętajcie, by odcisnąć je z wody). Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i przesypcie do miski z warzywami. Do masy dodajcie również płatki owsiane, jajka oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej (powinien pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznijcie nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki zdejmijcie z patelni i odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika...

Placki ziemniaczane
Newsy
Dodajecie do placków ziemniaczanych cebulę? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w 1 sytuacji
Myśleliście, że cebula w plackach ziemniaczanych to obowiązek? Zdecydowanie nie! W tym przypadku może naprawdę popsuć ich smak…

Placki ziemniaczane to danie uwielbiane przez Polaków. Każdy ma na nie trochę inny sposób. Wasze placki różnią się sposobem rozdrabniania ziemniaków, sposobem smażenia i wreszcie: dodatkami do masy ziemniaczanej. Popularnością cieszą się placki ziemnaczane z marchewką , placki ziemniaczane z cukinią , ale tak najpopualrniejsze są placki ziemniaczane z cebulą . Te różnice są naturalne i zależą pewnie od przekazanej wam przez rodzinę receptury. Czy wiecie jednak kiedy lepiej pominąć dodawanie do placków cebuli? Skutecznie zepsuje ona smak potrawy… Kiedy nie dodawać cebuli do placków ziemniaczanych? Niektórzy z was pewnie nie wyobrażają sobie pysznych placków ziemniaczanych bez dodatku cebuli. Czy zawsze dodajecie ją jednak do masy? Na pewno nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki ziemniaczane na słodko . Placki kartoflane bez cebuli będą wtedy znacznie smaczniejsze. Pamiętajcie, żeby nie stosować tego dodatku, jeśli będziecie planować jedzenie placków z cukrem lub ze śmietaną i cukrem, albo z konfiturami. Nie musicie zmieniać proporcji pozostałych składników, kiedy pomijacie cebulę. Jest ona odpowiedzialna głównie za nadanie plackom wytrawnego aromatu. Dodatki do placków ziemniaczanych na słodko Niektórzy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, ale inni nie uważają ich wtedy za pełne danie. Lubicie placki ziemniaczane na słodko? Oto inne pyszne dodatki, z którymi najlepiej podawać placki ziemniaczane w słodkiej odsłonie: śmietana i cukier konfitury mus jabłkowy twaróg lub twaróg i cukier śmietana i owoce. Jak zrobić placki ziemniaczane? Każdy z was ma pewnie swój przepis na placki, który sprawdza się u was w domach. Sprawdźcie, czy...

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler
Adobe Stock
Newsy
Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika
W "Kuchennych Rewolucjach" nieraz wyszło na jaw, że wiele osób, nawet zawodowych kucharzy, nie potrafi przygotować idealnych placków ziemniaczanych. Magda Gessler postanowiła więc zdradzić na nie swój przepis!

Za dużo mąki, surowe, spalone, niedobre – takie słowa najczęściej wypowiadała Magda Gessler kosztując placków ziemniaczanych w wielu polskich restauracjach. Ich przyrządzenie, choć wydaje się proste, w rzeczywistości takie nie jest. Sekretem na udane placki są bowiem dokładnie odmierzone proporcje i właściwy sposób przygotowania. Magda Gessler dodaje do nich również 1 sekretny składnik - śmietanę. Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 45 g mąki pszennej 15 ml śmietany sól i pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsącz z wody (powinny być mokre jednak nie mogą pływać w płynie). Możesz to zrobić przy pomocy sitka lub bawełnianej ściereczki. Odsączonej z ziemniaków wody pod żadnym pozorem nie wylewaj. Odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie zajmij się innymi składnikami. Cebulę obierz i zetrzyj, podobnie jak ziemniaki, na tarce o małych oczkach. W dużej misce umieść starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie na dnie odciśniętej wcześniej z ziemniaków wody powinna zebrać się skrobia ziemniaczana. Aby do niej dotrzeć wylej z miski całą wodę. Skrobię dodaj do ciasta na placki. Do powstającej masy dodaj też śmietanę, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej (powinien dokładnie pokryć cienką warstwą całą patelnie) i zacznij nakładać przygotowaną wcześniej masę kształtując niewielkie placki. Smaż ok. 3 minut na jednej stronie (czas ten jest uzależniony od grubości placków) aż do zarumienienia. Placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....