placki ziemniaczane po szwajcarsku
Adobe Stock
Newsy

Kochacie placki ziemniaczane? W takim razie koniecznie wypróbujcie te po szwajcarsku

Placki wydają się zwyczajną potrawą przygotowywaną z ziemniaków. Nic bardziej mylnego! Można je podać w mniej tradycyjny sposób. Smakują obłędnie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Jeśli lubicie ziemniaki, na pewno przepadacie też za plackami ziemniaczanymi. Właśnie one są bazą tego prostego i pysznego dania. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Placki kartoflane

Do głównych składników tradycyjnych placków ziemniaczanych należą tarte na tarce surowe ziemniaki, jajka i niewielka ilość mąki. Zdarza się również, że do placków dodajemy cebulę, ale tylko wtedy, kiedy placki ziemniaczane nie będą podawane na słodko.

Każdy region wrzuca do placków swoje przysłowiowe trzy grosze. Według niektórych przepisów, ziemniaki z dodatkiem cebuli powinno się zalać wrzątkiem. Wedle innych, np. tych pochodzących z Podlasia, placki podaje się z odrobiną pieprzu i majeranku. 

Na czym smażyć placki ziemniaczane?

To tanie i popularne danie można smażyć na tłuszczu, którym będzie olej lub smalec. Placki ziemniaczane smakują z cukrem, sosami na bazie grzybów, ale i na słodko. Są pożywne i smaczne, możecie je podawać również najbliższym. Placki są wielkim przysmakiem w Wielkopolsce, na Warmii i Mazurach.

Szwajcarskie placki ziemniaczane

Bez wątpienia placki ziemniaczane lubią wszyscy Polacy. Jak jest z ich wersją szwajcarską? Jesteśmy pewni, że przypadną wam do gustu. W Szwajcarii podaje się ich bardzo ciekawe wydanie. Jest wzbogacona o sporą szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Szwajcarskie placki ziemniaczane są też znacznie większe!

Szwajcarzy nazywają swoją wersję placków rosti. To tradycyjne danie należące do tradycji ich kraju. Opcja po szwajcarsku jest znacznie delikatniejsza niż ta polska. Rosti maja około 26 centymetrów średnicy i posypuje się je serem, jajkiem sadzonym z boczkiem lub polewa kwaśną śmietaną. Chcecie próbować?

Składniki

  • 500 gramów ziemniaków

  • 30 gramów masła klarowanego

  • 1/3 całej gałki muszkatołowej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • 60 gramów boczku 

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Zacznijcie od podgotowania ziemniaków. Powinny być miękkie, lecz nie rozpadające się. Około 15 minut w zupełności powinno wystarczyć.

  2. Następnie wyjmijcie je z wody, odstawcie do ostygnięcia, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.

  3. Do ziemniaków dodajecie pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszajcie masę bardzo dokładnie, a następnie wyłóżcie ją na patelnie z roztopionym masłem.

  4. Placki należy usmażyć na złoty kolor z obu stron i przełożyć na ręcznik papierowy.

  5. Na tej samej patelni podsmażacie posiekany boczek. Kiedy tłuszcz się z niego wytopi, wbijcie na patelnie 2 jajka i smażcie je tak, aby żółtko nie było ścięte.

  6. Wyłóżcie całość na placek i możecie podawać danie.

Smacznego!

Komentarze
Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

Przeczytaj