Jednym z najbardziej znanych dań kuchni śląskiej, jest rolada z modrą kapustą i kluskami. Ale kluski nie mogą być dowolne. Takie robi się tylko na Śląsku. Jedni na nie mówią po prostu „śląskie”, inni nazywają je kluskami z dziurką. Ziemniaczany przysmak formowany jest tak, że w klusce powstaje wgłębienie.
To doskonałe miejsce na zbierający się sos. Kluski śląskie podaje się więc z daniami mięsnymi przyrządzanymi z sosem. Doskonale smakują także z sosami grzybowymi. Jak zrobić ziemniaczane kluski z dziurką, żeby wyszły puszyste i miękkie? Podpowiadamy
Jak ustalić proporcje na kluski śląskie?
Tak jak w przypadku każdego ciasta, tak i tu bardzo ważne są proporcje. Dlatego nie ma jednego konkretnego przepisu na kluski śląskie, a proporcje odmierza się za pomocą garnka. Ubitymi ziemniakami wypełniacie dno garnka, wygładzając ich powierzchnię.
Nacinacie nożem ziemniaki na pół i jeszcze raz na pół. Z tak powstałych ćwiartek usuwacie jedną ćwiartkę, a puste miejsce dokładnie wypełniacie mąką ziemniaczaną. W ten prosty sposób precyzyjnie udaje wam się odmierzyć potrzebna ilość mąki. W poniższym przepisie opisujemy krok po kroku jak przyrządzić idealne kluski.
Zobacz także:
Sprawdzony przepis na kluski śląskie
Składniki:
- Pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- Mąka ziemniaczana
- 1 jajo
- Sól
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gotujcie przez 20-25 minut do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki od razu rozgniećcie lub zmielcie w maszynce i odstawcie do ostudzenia.
- Włóżcie ziemniaki do suchego garnka i uklepcie na płasko. Podzielcie je na 4 równe części, wykrójcie jedną z nich i odłóżcie na bok.
- W wolne miejsce wsypcie tyle mąki ziemniaczanej, by wypełniła całą przestrzeń po ziemniakach.
- Po odmierzeniu potrzebnej ilości mąki dodajcie odłożoną wcześniej część ziemniaków, wbijcie jedno jajko, posólcie i wyróbcie ciasto. Uformujcie z niego gładką kulę.
- Następnie odrywajcie z ciasta niewielkie kawałki i turlajcie z nich kulki. W każdej zróbcie wgłębienie na środku, najlepiej za pomocą końca drewnianej łyżki.
- W garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzała, zmniejszcie ogień do minimum i wrzućcie pierwszą partię klusek. Trzymajcie je w gorącej wodzie przez około 10 minut. Ważne, by woda nie zawrzała. Gotowanie w bulgoczącej wodzie powoduje, że kluski wyjdą poszarpane.
- Za pomocą cedzaka wyjmijcie gotowe kluski i wrzućcie drugą partię, postępując dokładnie tak samo, jak w poprzednim punkcie.
Jeśli kluski wychodzą zbyt twarde, to oznacza, że dodaliście do nich za mało mąki ziemniaczanej. Powinna idealnie wypełnić w garnku puste miejsce po ziemniakach. I nie wolno zamieniać jej na klasyczną mąkę pszenną.