Karol Okrasa regularnie przemierza kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Dużą uwagę poświęca tradycyjnym, regionalnym potrawom. Jedną z nich jest kiszka ziemniaczana, którą miał okazję spróbować i przygotowywać na Podlasiu.
Co to jest kiszka ziemniaczana?
Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jest to potrawa, w której jelito wieprzowe wypełnia się farszem ze startych na tarce surowych ziemniaków, skwarek z boczku i podsmażonej cebuli. Danie następnie umieszcza się w piecu lub piekarniku.
Po upieczeniu kiszka wygląda jak rumiana kiełbasa. Potrawa ta jest tradycyjnym daniem kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu nieopodal Białegostoku, organizowane są mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.
Przepis na kiszkę ziemniaczaną Karola Okrasy
Jak przygotować kiszkę ziemniaczana z przepisu Karola Okrasy? Przygotujcie ziemniaki, kaszę, cebulę oraz aromatyczne przyprawy. Nie zapomnijcie też o pewnym tajemniczym składniku, jakim są pomidory z zalewy olejowej. Nie wahajcie się ich użyć, bo doskonale podkręcają smak tego dania.
Zobacz także:
Składniki:
- 2 cebule
- 600 g starych surowych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 łyżki palonej kaszy gryczanej
- 1 naturalny, gruby flak wieprzowy
- sól
- grubo mielony pieprz
- oliwa
- sznurek spożywczy do wiązania
Sposób przygotowania:
- Cebule pokrójcie w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażcie aż cebula nabierze ładnego, bursztynowego koloru.
- Do startych surowych ziemniaków dorzućcie posiekany drobno czosnek, suszony majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, najlepiej świeżo rozgnieciony, 2 łyżki skwarek z cebuli, posiekane suszone pomidory, kaszę gryczaną, a następnie wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Dobrze oczyszczony, wymoczony w wodzie z odrobiną soku z cytryny flak wieprzowy napełnijcie niezbyt ściśle masą ziemniaczaną.
- Nalejcie do naczynia żaroodpornego trochę wody na dno, ułóżcie napełnioną kiszkę i pieczcie w temperaturze 170 –180°C przez 40 minut do godziny, aż kiszka ładnie się zrumieni.
- Upieczoną kiszkę pokrójcie na grube plastry.
- Możecie kiszkę przed pieczeniem przekłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby para mogła swobodnie uchodzić.
Źródło: karolokrasa.pl