Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku
ONS/AdobeStock
Newsy

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Lubicie jeść kiszkę ziemniaczaną? Przygotujcie ją z przepisu Karola Okrasy. Kucharz dodaje do niej bardzo nietypowy składnik. Jaki?

Karol Okrasa regularnie przemierza kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Dużą uwagę poświęca tradycyjnym, regionalnym potrawom. Jedną z nich jest kiszka ziemniaczana, którą miał okazję spróbować i przygotowywać na Podlasiu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest kiszka ziemniaczana?

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jest to potrawa, w której jelito wieprzowe wypełnia się farszem ze startych na tarce surowych ziemniaków, skwarek z boczku i podsmażonej cebuli. Danie następnie umieszcza się w piecu lub piekarniku.

Po upieczeniu kiszka wygląda jak rumiana kiełbasa. Potrawa ta jest tradycyjnym daniem kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu nieopodal Białegostoku, organizowane są mistrzostwa w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.

Zobacz także
Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu a będzie jeszcze lepsza

Smażona kiszona kapusta Karola Okrasy. Dodajcie 2 łyżeczki tego produktu, a będzie jeszcze lepsza

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji

Przepis na kiszkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Jak przygotować kiszkę ziemniaczana z przepisu Karola Okrasy? Przygotujcie ziemniaki, kaszę, cebulę oraz aromatyczne przyprawy. Nie zapomnijcie też o pewnym tajemniczym składniku, jakim są pomidory z zalewy olejowej. Nie wahajcie się ich użyć, bo doskonale podkręcają smak tego dania.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 600 g starych surowych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki palonej kaszy gryczanej
  • 1 naturalny, gruby flak wieprzowy
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • oliwa
  • sznurek spożywczy do wiązania

Sposób przygotowania: 

  1. Cebule pokrójcie w drobną kostkę i powoli, na bardzo małym ogniu smażcie aż cebula nabierze ładnego, bursztynowego koloru.
  2. Do startych surowych ziemniaków dorzućcie posiekany drobno czosnek, suszony majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, najlepiej świeżo rozgnieciony, 2 łyżki skwarek z cebuli, posiekane suszone pomidory, kaszę gryczaną, a następnie wszystko dokładnie wymieszajcie.
  3. Dobrze oczyszczony, wymoczony w wodzie z odrobiną soku z cytryny flak wieprzowy napełnijcie niezbyt ściśle masą ziemniaczaną.
  4. Nalejcie do naczynia żaroodpornego trochę wody na dno, ułóżcie napełnioną kiszkę i pieczcie w temperaturze 170 –180°C przez 40 minut do godziny, aż kiszka ładnie się zrumieni.
  5. Upieczoną kiszkę pokrójcie na grube plastry.
  6. Możecie kiszkę przed pieczeniem przekłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby para mogła swobodnie uchodzić.

Źródło: karolokrasa.pl

Pyszna kiszka ziemniaczana z piekarnika. Obłędne w smaku danie za mniej niż 10 zł
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika. To wspaniałe chłopskie danie zrobicie za mniej niż 10 zł
Sposób na wykorzystanie ziemniaków? Pyszna kiszka ziemniaczana! To danie wschodniej kuchni jest naprawdę wyjątkowe i bardzo smaczne.

W polskiej kuchni istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie ziemniaków: placki, kopytka, kartacze, kluski śląskie, farsz do pierogów czy klasyczne puree. Nic dziwnego – te warzywa są sycące, tanie, a odpowiednio doprawione mogą być przepyszne! Jeżeli lubicie lekko pikantne ziemniaki, to na pewno posmakuje wam kiszka ziemniaczana. Sprawdźcie koniecznie przepis na to klasyczne danie – gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci! Czym jest kiszka ziemniaczana? Kiszka ziemniaczana z pozoru wygląda jak zwykła kiełbasa. Wykorzystuje się do niej jelito wieprzowe, jednak zamiast nadziewać je zmielonym mięsem, do środka wkłada się farsz z… ziemniaków! Są różne sposoby przygotowywania, jednak w najbardziej klasycznym przepisie farsz do kiszki smakuje jak nieco bardziej ostra wersja tego przyrządzanego do ruskich pierogów. Danie to przywędrowało do nas z Białorusi, gdzie nazywane jest „kiszka bulbianaja”. Popularne jest w sąsiadującym z tym krajem regionie Polski, czyli na Podlasiu. Kiszkę przyrządzają także Rosjanie, Ukraińcy i Litwini. Przepis na kiszkę ziemniaczaną z piekarnika Składniki: Jelita wieprzowe (ok. 50-60 cm) 2 kg ziemniaków 30 dag wędzonego podgardla 1 cebula Mąka ziemniaczana Sól Pieprz Przygotowanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Podgardle zesmażyć na patelni i wytopić tłuszcz, a cebulę zetrzeć na małych oczkach. Następnie dodać podgardle i cebulę do ziemniaków. Wsypać przyprawę, dodać sól, pieprz i zagęścić mąką. Zamieszać. Tak przygotowanymi ziemniakami faszerujemy jelita, tak jak kiełbaski. Gotową kiszkę przekładamy na blachę, polewamy smalcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 2 do 3 godzin. Kiszka będzie gotowa, gdy...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji
Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy? Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa? Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem. Składniki: ziemniaki (mączyste) – 1 kg mleko – 100 ml mąka pszenna – 1 łyżka kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g olej słonecznikowy – do smażenia cebula – 2 szt. suszony majeranek – 1 łyżka olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia gęsta kwaśna śmietana – 200 ml drobny szczypiorek – 1 pęczek Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze...

Babka ziemniaczana
Gotujmy.pl/VioletoveKucharzenie
Newsy
Doskonały pomysł na obiad: babka ziemniaczana, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Z tym sosem smakuje fenomenalnie
Babkę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Jej najbardziej klasyczną wersją jest pieczona saute. Niektórzy proponują dodać do niej śmietanę. Pokazujemy, że można do babki podejść jeszcze inaczej!

Babka ziemniaczana to bardzo łatwe danie. Najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznego sosu kurkowego na bazie śmietany. Podajemy przepis. Spróbujcie koniecznie! Babka kartoflanka Tarciuch i kartoflarz to tylko niektóre z nazw, jakimi można opatrzeć babkę ziemniaczaną. Tradycyjnie robi się ją z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny. Babkę powinno się pikantnie przyprawiać i piec w piekarniku na złocisty kolor.  To tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W Polsce jest równie znana i popularna. Dobrą opinią cieszy się głównie w północno-wschodnich krańcach kraju, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem. Od kilkunastu lat corocznie w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Szukając przepisów na babę ziemniaczana możemy też natknąć na nazwy: bugaj, pyrczok, rejbak, kajzer, czy kugiel. Niezwykła babka Ta klasyczna potrawa składa się ze startych ziemniaków oraz sporej porcji śmietany i jaj, doprawionych do smaku solą, pieprzem i startą cebulą. Wersja, na którą składniki znajdziecie poniżej, jest wzbogacona pasującym idealnie do dania sosem kurkowym. Składniki na babę ziemniaczaną: 2 kg ziemniaków 20 dag śmietany (12%) 1 jajko 10 dag cebuli 10 dag wędzonego boczku pieprz sól olej bułka tarta Składniki sos kurkowy: 20 dag kurek  5 dag cebuli 30 dag śmietany (12 %) sól pieprz olej natka pietruszki Przygotowanie Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnej tarce i odcedzamy na sitku. Zlewamy niepotrzebną wodę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, śmietanę i podsmażoną z boczkiem cebulę....