Domowa wędlina ma same plusy. Dzięki temu, że przyrządzimy ją w swojej kuchni wiemy co jemy. Poza tym jej smak jest niedopodrobienia.  Smacznym rodzajem domowej wędliny jest kiełbasa ze słoika. Jeśli nigdy jej nie robiliście, to czas najwyższy. Przygotowanie kiełbasy ze słoika wcale nie jest trudne. Dzięki wskazówkom naszej czytelniczki zrobicie naprawdę smaczny przysmak na kanapki!

Autorka przepisu poleca, aby do przygotowania kiełbasy wybrać słoiki o pojemności 0,5 l, które są szerokie przy „szyjce”. Wygodnie przekłada się do nich mięsną masę jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbasę. 

Czytelniczka portalu Gotujmy.pl zdradziła również zasady pasteryzacji według Jakuba Kuronia:

Mięso można zapasteryzować w różnej wielkości słojach, z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. 

Zobacz także:

  • Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia. 
  • Słoiki o pojemności 1 l pasteryzujemy 90 minut pierwszego dnia, 60 minut drugiego dnia i 45 minut trzeciego dnia.
  • Większe słoiki o pojemności do 1,5 litra pasteryzujemy 120 minut pierwszego dnia, 80 minut drugiego dnia i 60 minut trzeciego dnia. 

Pierwsza pasteryzacja daje trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni C. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, nadal w niskich temperaturach.
Trzecia przedłuża trwałość produktu do 6 miesięcy nawet bez chłodzenia.

Przepis na kiełbasę ze słoika

Składniki:

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • 600 g chudego boczku bez skóry 
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 180 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę i boczek zmielcie za pomocą maszynki do mięsa na grubych oczkach. 
  2. Do zmielonego mięsa dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy: 4 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu.
  3. Masę dokładnie wymieszajcie aby wszystkie składniki się połączyły. Dodajcie także odrobinę wody. 
  4. Przygotujcie słoiki.
  5. Gotową mięsną masą napełnijcie je na wysokość ok 3/4. 
  6. Słoiki dobrze zakręćcie. 
  7. Następnie wstawcie je do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. 
  8. Wlejcie wodę na wysokość 3/4 słoików i gotujcie przez 1 godzinę od zagotowania. 
  9. Słoiki zostawcie w garnku do wystudzenia. 

Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać w lodówce przez miesiąc. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także: