Kiełbasa ze słoika. Prosty przepis na domową wędlinę
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Jak zrobić kiełbasę ze słoika? Prosty przepis na domową wędlinę 

Czy jest coś lepszego w smaku od domowej wędliny? Jeśli macie ochotę na kanapki z pyszną kiełbasą, zróbcie ją według przepisu użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Domowa wędlina ma same plusy. Dzięki temu, że przyrządzimy ją w swojej kuchni wiemy co jemy. Poza tym jej smak jest niedopodrobienia.  Smacznym rodzajem domowej wędliny jest kiełbasa ze słoika. Jeśli nigdy jej nie robiliście, to czas najwyższy. Przygotowanie kiełbasy ze słoika wcale nie jest trudne. Dzięki wskazówkom naszej czytelniczki zrobicie naprawdę smaczny przysmak na kanapki!

Autorka przepisu poleca, aby do przygotowania kiełbasy wybrać słoiki o pojemności 0,5 l, które są szerokie przy „szyjce”. Wygodnie przekłada się do nich mięsną masę jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbasę. 

Zobacz także
magda gessler biała kiełbasa

Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie

Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować

Robicie kiełbasę w domu? Doprawcie ją tymi przyprawami, a sklepowe wędliny będą mogły się schować

Czytelniczka portalu Gotujmy.pl zdradziła również zasady pasteryzacji według Jakuba Kuronia:

Mięso można zapasteryzować w różnej wielkości słojach, z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. 

  • Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia. 
  • Słoiki o pojemności 1 l pasteryzujemy 90 minut pierwszego dnia, 60 minut drugiego dnia i 45 minut trzeciego dnia.
  • Większe słoiki o pojemności do 1,5 litra pasteryzujemy 120 minut pierwszego dnia, 80 minut drugiego dnia i 60 minut trzeciego dnia. 

Pierwsza pasteryzacja daje trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni C. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, nadal w niskich temperaturach.
Trzecia przedłuża trwałość produktu do 6 miesięcy nawet bez chłodzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiełbasę ze słoika

Składniki:

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • 600 g chudego boczku bez skóry 
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 180 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę i boczek zmielcie za pomocą maszynki do mięsa na grubych oczkach. 
  2. Do zmielonego mięsa dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy: 4 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu.
  3. Masę dokładnie wymieszajcie aby wszystkie składniki się połączyły. Dodajcie także odrobinę wody. 
  4. Przygotujcie słoiki.
  5. Gotową mięsną masą napełnijcie je na wysokość ok 3/4. 
  6. Słoiki dobrze zakręćcie. 
  7. Następnie wstawcie je do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. 
  8. Wlejcie wodę na wysokość 3/4 słoików i gotujcie przez 1 godzinę od zagotowania. 
  9. Słoiki zostawcie w garnku do wystudzenia. 

Tak przygotowaną kiełbasę można przechowywać w lodówce przez miesiąc. 

Źródło: gotujmy.pl 

Czytaj także:

Domowa konserwa
gosia239/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszna domowa konserwa w słoiku. Wymieszajcie te 2 rodzaje mięsa i doprawcie według wskazówek
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe mięsne przetwory. Lubicie robić sobie smaczne zapasy? Domowa konserwa w słoiku będzie w sam raz.

Niektórzy z nas nie do końca ufają mięsnym przetworom ze sklepu. Jeszcze inni nie przepadają za smakiem niektórych konserw w puszkach. Dla takich właśnie osób kierujemy naszą dzisiejszą propozycję, czyli konserwę domową w słoiku. Tego rodzaju pożywienie stało się hitem już jakiś czas temu. Początkowo było chętnie przygotowywane na „czarną godzinę” przez osoby zapobiegliwe. Obecnie dotarły także na stoły „zwykłych śmiertelników”, którzy po prostu cenią sobie ich walory. Zalety domowych konserw w słoiku są ogólnie znane – długi termin do spożycia, wspaniały, pełen aromatu smak i zapach, pewność i gwarancja naturalnego składu mięsa, bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i sztucznych przypraw. Nasze słoiczkowe zapasy przydadzą się także wtedy, gdy po prostu nie będziemy mieli pomysłu na pożywny i smaczny posiłek. Doskonale wypadną w połączeniu ze świeżym pieczywem z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy, chrzanu lub ogórków kiszonych. Przepis na domową konserwę mięsną z podgardla i karczku Składniki: 1 kg podgardla wieprzowego lub innego dość tłustego mięsa 1 kg karczku lub łopatki wieprzowej Sól do peklowania – 1 łyżka 3-4 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Mała łyżeczka majeranku Kilka ząbków czosnku Łyżeczka pieprzu 100 ml wody Przygotowanie: Mięso myjemy, odcinamy skórę z podgardla albo z boczku, jeżeli go używamy. Kroimy mięso w sporą kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Zalewamy mięso zimną wodą i doprawiamy przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny w zimnym miejscu. Wyparzamy ok. 7 słoiczków o pojemności 500 ml. Nakładamy mięso do słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i przystępujemy do pasteryzacji....

Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Domowa kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda podpowiada, jakie najlepiej wybrać mięso
Czy jest coś lepszego na kanapkę niż aromatyczna, domowa kiełbasa ze słoika? Sprawdźcie, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

Jeżeli lubicie jeść konserwy, przygotujcie tę smaczną, domową kiełbasę ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz. Taka kiełbasa doskonale nadaje się na kanapki – zachwyca nie tylko wspaniałym głębokim, mięsnym smakiem, ale też aromatem ziół i czosnku. Jakie mięso najlepiej wykorzystać do zrobienia takiej kiełbasy? Ewa Wachowicz zdradza, że najlepiej sprawdzą  się tu dość tłusta łopatka i boczek. Pamiętajcie jednak o zachowaniu właściwych proporcji, aby kiełbasa była dobrze zbita i miała odpowiednio wyważony smak. Przygotujcie samodzielnie taką kiełbasę i zachwyćcie się jej niebanalnym smakiem. Kiełbasa ze słoika z przepisu Ewy Wachowicz Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg surowego boczku 10 ząbków czosnku 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej Przygotowanie: Zacznijcie od wyparzenia słoików. Wymoczcie je we wrzątku, następnie włóżcie do nagrzanego piekarnika na 15 minut (słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne). Mięso osuszcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia (użyjcie grubych oczek) i przełóżcie do miski. Czosnek bardzo drobno posiekajcie lub zgnieć w prasce. Dodajcie do mięsa. Dodajcie przyprawy i wyróbcie masę tak, jak na kotlety mielone. Do słoików nakładajcie porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką, były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka. Słoiki z mięsem dokładnie zakręćcie. Przygotujcie duży, szeroki garnek i jego dno wyłóżcie ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać). Słoiki ułóżcie jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem. Zalejcie słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości. Gotujcie słoiki na...

kiełbasianka przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na kiełbasiankę bez dodatku konserwantów. Wymieszajcie razem te 4 rodzaje mięsa
Lubicie mielonkę z puszki? Po co kupować gotową, gdy można ją zrobić samodzielnie w domu! Wypróbujcie ten przepis, a już nigdy więcej nie kupicie konserwy mięsnej w sklepie!

Tęsknicie za smakiem konserwy mięsnej na biwaku? Nadal można kupić taką w sklepie, jednak część osób twierdzi, że pełna jest konserwantów, a inni że to po prostu nie to samo co kiedyś. Aby uzyskać smak prawdziwej, pozbawionej ulepszaczy mielonki mięsnej warto przygotować ją samodzielnie! Tradycyjna kiełbasianka Zwyczaj przygotowywania domowych konserw z mielonego mięsa jeszcze do niedawna był praktykowany w wielu domach – zwłaszcza w czasach, gdy na sklepowych półkach trudno było cokolwiek znaleźć. Gdy już udało się zdobyć mięso, to zwykle były to takie ilości, że trzeba było je szybko konserwować aby się nie zepsuło. Kiełbasiankę można przechowywać przez kilka tygodni, a nawet miesięcy! Wszystko zależy od tego jak będziemy ją pasteryzować. Takie mielonki to świetne rozwiązanie, gdy wybieramy się na biwak lub dłuższą wycieczkę albo mamy po prostu ochotę na domowe mięso prosto ze słoika. Przepis na kiełbasiankę Do przygotowania kiełbasianek potrzebne wam będą te składniki: 1,5kg karkówki 1,5 kg mięsa ze schabu 1,5 kg mięsa z szynki 70 dag podgardla 750 ml wody 50 g soli Paczka pieprzu mielonego Łyżka słodkiej papryki mielonej 7-8 zmielonych ziarenek ziela angielskiego i tyle samo ziaren jałowca 30 g suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 1 kostka smalcu Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, ziele angielskie, jałowiec, majeranek i rozgnieciony czosnek. Mieszaj dokładnie przez około dwadzieścia minut, dodając co jakiś czas do mięsa zimną wodę. Na koniec wstaw miskę z mielonką do lodówki na godzinę. Następnie do słoików o podobnej wysokości przełóż mięso. Powinno zapełnić słoiki do ¾ ich pojemności. Na wierzchu...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...