Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy

Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie

Pyszna kiełbasa z grilla z cebulą to ciekawa alternatywna dla karkówki i innych grillowanych mięs. Jak ją przygotować?

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na pieczone na grillu kiełbaski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na grillowaną kiełbasę z cebulą. Lepszego nie ma w całym internecie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą

Przygotowanie pysznej kiełbasy z grilla z cebulą jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kawałków kiełbasy, oliwa, sos sojowy, miód, mielona słodka papryka, cebula – oraz – oczywiście – rozpalony grill.

Ponacinajcie nożem kiełbaski, zamarynujcie je w oliwie i przyprawach (najlepiej, gdyby postały tak ok. pół godziny), a następnie upieczcie na rumiano na grillu. Danie smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i sezonowymi warzywami. Przepis znajdziecie poniżej!

Zobacz także
3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • kiełbasa 5 kawałków,
  • oliwa 3 łyżki,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • miód płynny 1 łyżka,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • cebula 1 szt,

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę nacinamy nożem w kratkę.
  2. Marynata: do słoika wlewamy oliwę, miód, sos sojowy oraz odrobinę papryki mielonej słodkiej, a następnie mieszamy.
  3. Wkładamy kiełbasę do marynaty i marynujemy około 20-30 minut.
  4. Kiełbasę wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu.
  5. Smażymy do przysmażenia kiełbasy, obracając kiełbasę co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
  6. Pod koniec smażenia dodajmy obraną pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze smażymy do zeszklenia cebuli.
  7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówka!

Kiełbasa najlepiej smakuje, gdy w środku jest krucha i soczysta, a zewnątrz mocno przypieczona.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie, które zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na stałe zagości w waszym menu.

Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi. Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania. Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem. Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym Składniki 8 sparzonych białych kiełbas 3 średnie białe cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Mielona słodka papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180...

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Kotlet schabowy z grilla w towarzystwie warzyw to ciekawa alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kiełbas i karkówki. Dodajcie do schabu octu balsamicznego, by podbić jego smak i zaimponujcie znajomym.

Co powiecie na małą odmianę w postaci schabowych prosto z grilla? Zwykle na naszych rusztach lądują karkówki, kiełbaski, kurczak lub boczek. Jeśli chcecie upiec na grillu coś innego, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab z grilla z dodatkiem octu balsamicznego i warzyw. Schabowy z grilla Czy robiliście kiedyś schabowego na grillu? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować! Tak przygotowane mięso jest nie tylko mniej kaloryczne niż tradycyjny smażony schabowy, ale też o wiele bardziej aromatyczne i smaczne. Schabowe robią się na grillu praktycznie same. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko je delikatnie rozbić i skąpać w ziołowej marynacie. Reszta robi się sama! Rozpalcie grill, ułóżcie na nim zamarynowane wcześniej kotlety, obsmażcie je z obu stron na złoty kolor i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. W połączeniu ze świeżym pieczywem, grillowanymi warzywami i sosami, smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 2 kotlety schabowe składniki marynaty 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego natka pietruszki pieprz do smaku sól do smaku przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, bez łodyżek, albo ucieramy w moździerzu. Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy sól, pieprz i przyprawę do grilla. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowaną marynatą nacieramy kotlety. Tak zamarynowane kotlety wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrały aromatu. Kotlety zamarynowane układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy kotlety z dwóch stron. Podajemy na ciepło, np. z grillowaną cebulą, papryką i plasterkami cukinii. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: ...

kiełbasa
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Błyskawiczny obiad za kilka złotych: kiełbasa z cebulą z piekarnika. Sekretem smaku jest pyszna 
marynata
Szukacie pomysłu na obiad, a znudził się Wam tradycyjny kurczak i chcielibyście coś innego? Wypróbujcie przepis na kiełbasę z piekarnika!

Zapiekana kiełbasa to doskonały pomysł na obiad czy wcześniejszą kolację. Dzięki wyjątkowej marynacie danie nabierze niepowtarzalnego aromatu, obok którego nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Sos jest delikatnie pikantny, co jednocześnie podkreśla smak mięsa. Idealnie sprawdzi się z ziemniakami i surówką czy też podane ze świeżym pieczywem.  Kiełbasa z piekarnika z cebulką - przepis Decydując się na przygotowanie danej potrawy, koniecznie zwróćcie uwagę na wybór kiełbasy. Jako iż jest głównym składnikiem całego dania, to powinna wówczas być dobrej jakości. Będzie ona jednocześnie gwarancją udanego dania. Tę potrawę możecie również przygotować na Wielkanoc. Wystarczy jedynie wymienić zwykłą kiełbasę na białą. Goście z pewnością będą zadowoleni! Składniki: 700- 800 g kiełbasy (podwawelska, śląska czy toruńska) 1 cebula olej około ½ szklanki do podlania  Marynata: 4 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta chili Wykonanie: Kiełbasę podzielcie na kawałki około 8 cm. Ponacinajcie ją delikatnie nożem. Do miseczki dodajcie musztardę, ketchup, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie delikatnie olejem, a następnie ułóżcie w nim kawałki kiełbasy. Mięso posmarujcie przygotowaną marynatą. Obraną cebulę pokrójcie w drobne piórka oraz dodajcie je do naczynia żaroodpornego do kiełbasy. Całość podlejcie wodą. Tak przygotowane danie wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczcie przez około 50 minut bez przykrycia. Kiełbasa powinna się wyraźnie...

Kiełbasa po śląsku
Gotujmy.pl/edytha
Newsy
Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej
Kuchnia śląska to jeden z pretekstów do biesiadowania. Niektóre jej dania można przyrządzić w zaledwie godzinę. Co powiecie na kiełbasę śląską z piekarnika?

Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto! Sycąca kuchnia śląska Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne! Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem.  Zupy i kiełbasa śląska Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku. Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie! Danie nie...