Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy

Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie

Pyszna kiełbasa z grilla z cebulą to ciekawa alternatywna dla karkówki i innych grillowanych mięs. Jak ją przygotować?

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na pieczone na grillu kiełbaski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na grillowaną kiełbasę z cebulą. Lepszego nie ma w całym internecie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą

Przygotowanie pysznej kiełbasy z grilla z cebulą jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kawałków kiełbasy, oliwa, sos sojowy, miód, mielona słodka papryka, cebula – oraz – oczywiście – rozpalony grill.

Ponacinajcie nożem kiełbaski, zamarynujcie je w oliwie i przyprawach (najlepiej, gdyby postały tak ok. pół godziny), a następnie upieczcie na rumiano na grillu. Danie smakuje obłędnie w połączeniu ze świeżym pieczywem i sezonowymi warzywami. Przepis znajdziecie poniżej!

Zobacz także
3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • kiełbasa 5 kawałków,
  • oliwa 3 łyżki,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • miód płynny 1 łyżka,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • cebula 1 szt,

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę nacinamy nożem w kratkę.
  2. Marynata: do słoika wlewamy oliwę, miód, sos sojowy oraz odrobinę papryki mielonej słodkiej, a następnie mieszamy.
  3. Wkładamy kiełbasę do marynaty i marynujemy około 20-30 minut.
  4. Kiełbasę wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym grillu.
  5. Smażymy do przysmażenia kiełbasy, obracając kiełbasę co jakiś czas, aby się nie przypaliła.
  6. Pod koniec smażenia dodajmy obraną pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze smażymy do zeszklenia cebuli.
  7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówka!

Kiełbasa najlepiej smakuje, gdy w środku jest krucha i soczysta, a zewnątrz mocno przypieczona.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Kiełbaski z cebulą z patelni to prawdziwa poezja smaku. Dodajcie tę przyprawę a wasze kubki smakowe oszaleją
Adobe Stock
Newsy
Kiełbaski z cebulą z patelni to poezja smaku. Dodajcie tę przyprawę, a wasze kubki smakowe oszaleją
Kiełbaski z cebulą z patelni to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na wczesną kolację. Jak je przygotować? To bardzo proste danie, które praktycznie robi się samo. Do dzieła!

Kiełbaski duszone na patelni z cebulą, przyprawione aromatyczną i dobrze skomponowaną przyprawą do grilla, to klasyczne, smaczne i proste danie, które zasmakuje każdemu. Nie musicie już  rozpalać grilla i zjeść pyszną kiełbaskę. Nie musicie nawet rozgrzewać piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia, trochę oleju, jedna duża cebula, przyprawa do grilla i oczywiście dobrej jakości kiełbasa. Sprawdźcie ten przepis, a gwarantujemy, że będzie to jedno z waszych ulubionych dań. Przepis na kiełbasę smażoną z cebulą Składniki: 3 pętka kiełbasy 1 duża cebula Ok. 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla Olej do smażenia Sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Kiełbaski nacinamy delikatnie z obu stron w kratkę i dodajemy do cebuli. Całość przyprawiamy przyprawą do grilla. Cebulę oprószamy solą. Danie przykrywamy i dusimy przez kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, kiełbaski przewracamy na drugą stronę a cebulę mieszamy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dusimy aż cebula będzie miękka a kiełbaski ładnie zarumienione.   Kiełbaski podajemy ze świeżym pieczywem - chlebem lub bułeczką.  Smacznego!

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała  na wielkanocny obiad
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym. Doskonała na wielkanocny obiad
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia danie, które zachwyca smakiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na stałe zagości w waszym menu.

Kiełbasa w sosie chrzanowym to bardzo prosty, ale jednocześnie przepyszny pomysł na codzienny obiad. Dobrze sprawdzi się również jako danie główne na Wielkanocne spotkanie z bliskimi. Ta potrawa robi się niemal sama, dlatego jest doskonała na święta – jeśli z reguły przyrządzacie je sami, to na pewno wiecie, że niemal każda potrawa wymaga czasu. A ta kiełbasa nie wymaga zbyt wiele uwagi, więc na pewno docenicie prostotę wykonania. Danie uzupełnia bardzo smaczny sos na bazie chrzanu i musztardy. Jakie dodatki najbardziej pasują do tak upieczonej kiełbasy? Zdecydowanie postawcie na coś nieskomplikowanego jak np. tłuczone ziemniaki albo ziemniaczane puree. Całości dopełni pyszna domowa ćwikła z chrzanem. Goście z pewnością będą zachwyceni tym prostym, ale jakże smacznym daniem, a wy docenicie chwilę odpoczynku podczas świątecznej krzątaniny. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym Składniki 8 sparzonych białych kiełbas 3 średnie białe cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki chrzanu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku Mielona słodka papryka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól, majeranek i czosnek. Włóżcie kiełbaski i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlejcie pół szklanki wody, w której gotowały się kiełbasy. Kiełbaski ponacinajcie na ukos lub w kratkę. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w grubsze plasterki lub piórka. Naczynie żaroodporne wysmarujcie olejem, na dnie ułóżcie kiełbasy, przykryjcie je cebulą. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, wymieszajcie i zalejcie wodą. Przykryjcie pokrywką i wstawcie naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180...

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Kotlet schabowy z grilla w towarzystwie warzyw to ciekawa alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kiełbas i karkówki. Dodajcie do schabu octu balsamicznego, by podbić jego smak i zaimponujcie znajomym.

Co powiecie na małą odmianę w postaci schabowych prosto z grilla? Zwykle na naszych rusztach lądują karkówki, kiełbaski, kurczak lub boczek. Jeśli chcecie upiec na grillu coś innego, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab z grilla z dodatkiem octu balsamicznego i warzyw. Schabowy z grilla Czy robiliście kiedyś schabowego na grillu? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować! Tak przygotowane mięso jest nie tylko mniej kaloryczne niż tradycyjny smażony schabowy, ale też o wiele bardziej aromatyczne i smaczne. Schabowe robią się na grillu praktycznie same. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko je delikatnie rozbić i skąpać w ziołowej marynacie. Reszta robi się sama! Rozpalcie grill, ułóżcie na nim zamarynowane wcześniej kotlety, obsmażcie je z obu stron na złoty kolor i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. W połączeniu ze świeżym pieczywem, grillowanymi warzywami i sosami, smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 2 kotlety schabowe składniki marynaty 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego natka pietruszki pieprz do smaku sól do smaku przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, bez łodyżek, albo ucieramy w moździerzu. Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy sól, pieprz i przyprawę do grilla. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowaną marynatą nacieramy kotlety. Tak zamarynowane kotlety wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrały aromatu. Kotlety zamarynowane układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy kotlety z dwóch stron. Podajemy na ciepło, np. z grillowaną cebulą, papryką i plasterkami cukinii. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: ...

Kiełbasa po śląsku
Gotujmy.pl/edytha
Newsy
Oto obiad idealny, czyli pyszny, szybki i niedrogi. Zakochacie się w tak przygotowanej kiełbasie śląskiej
Kuchnia śląska to jeden z pretekstów do biesiadowania. Niektóre jej dania można przyrządzić w zaledwie godzinę. Co powiecie na kiełbasę śląską z piekarnika?

Można ją nazwać flagową kiełbasą. Śląska znakomicie nadaje się na kanapki, na patelnię czy do zupy. Znakomita też jest pieczona na ognisku czy grillu. Swojemu smakowi i uniwersalności zawdzięcza ogromną popularność. Jeżeli jeszcze jej nie robiliście, to zapewniamy i podpowiadamy łatwy przepis, warto! Sycąca kuchnia śląska Kiełbasa z powodzeniem nadaje się na wesela i inne duże przyjęcia. Cieszy się ogromną popularnością, gdyż jest bardzo smaczna i zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Z przysmakami rodem ze Śląska jest podobnie. Są aromatyczne, dodające energii i jedyne w swoim rodzaju. Jedni twierdzą, że kuchnia śląska jest tłusta, kaloryczna i niezdrowa, oparta tylko na ziemniakach. Prawdziwi Ślązacy jednak wiedzą, że śląskie dania powodują, że człowiek jest bardzo najedzony. Dania kuchni śląskiej są proste i nieskomplikowane, ale przede wszystkim są pyszne! Dla przeciętnego Polaka Śląsk kojarzony jest głównie z mięsnymi potrawami. Najpopularniejszym obiadem na Śląsku jest nudelzupa. Na drugie podaje się kluski śląskie, mięsne rolady oraz modro kapustę. W kuchni z tamtego regionu znajdziecie też wodzionkę, słodki kompot z gotowanych śliwek i groch z masłem.  Zupy i kiełbasa śląska Kuchnia śląska wiąże się z wieloma zupami wywodzącymi się z tradycyjnych, lokalnych przepisów. Dziś często spożywa się żur. Gotowany jest na białej kiełbasie, ale też różnego rodzaju wędzonkach. Czasem podaje się go z dodatkiem suszonych grzybów dla pogłębienia smaku. Kiełbasa śląska jest nie mniej popularna. Najczęściej podawana z piekarnika, patelni lub podawana na kolację na zimno. Kiełbasę można także wzbogacić kilkoma składnikami, które zrobią z niej kompletnie inne danie. Jesteśmy pewni, że będzie smakować waszym gościom i bliskich. Spróbujcie! Danie nie...