Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o partię kiełbasy wiejskiej pieczonej, w której doszło do przekroczenia dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz benzo(a)pirenu.

GIS wycofuje kiełbasę wiejską pieczoną

GIS apeluje o niespożywanie konkretnej partii kiełbasy, która została skażona szkodliwą substancją. O jaki produkt chodzi?

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
  • Numer partii: 406922
  • Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
  • Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

Zdjęcie produktu:

Zobacz także:

Zalecenia dla konsumentów

Jeśli kupiliście ostatnio w sklepie tę kiełbasę, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie, tylko zwróćcie ją do sklepu. Spożywanie tego produktu może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia. W kiełbasie tej przekroczono bowiem dopuszczalny poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz benzo(a)pirenu:

- Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym – donosi w swoim komunikacie GIS.

Działania podejmowane przez producenta nadzoruje powiatowy lekarz weterynarii w Brzesku.

Czym jest benzo(a)piren?

Benzo(a)piren jest wielopierścieniowym węglowodorem aromatycznym i jest wynikiem niepełnego spalania materii organicznej. Związek ten można znaleźć w smole węglowej, dymie tytoniowym i wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsach z grilla.

Substancja ta jest niebezpieczna, ponieważ:

  • reaguje i wiąże się z DNA, mogąc spowodować groźne mutacje i w rezultacie raka
  • ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu
  • negatywnie wpływa na układ rozrodczy - zmniejsza funkcję jąder i najądrzy oraz obniża produkcję plemników

Źródło: GIS, en.wikipedia.org