GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy

Kiełbasa wiejska wycofana z obrotu przez GIS. Odkryto w niej szkodliwy składnik

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu wiejską kiełbasę pieczoną. Sprawdźcie, czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o partię kiełbasy wiejskiej pieczonej, w której doszło do przekroczenia dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz benzo(a)pirenu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje kiełbasę wiejską pieczoną

GIS apeluje o niespożywanie konkretnej partii kiełbasy, która została skażona szkodliwą substancją. O jaki produkt chodzi?

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
  • Numer partii: 406922
  • Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
  • Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

Zdjęcie produktu:

Kiełbasa wiejska wycofana przez GIS. Odkryto w niej szkodliwy składnik
GIS

Zobacz także
Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu

Zalecenia dla konsumentów

Jeśli kupiliście ostatnio w sklepie tę kiełbasę, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie, tylko zwróćcie ją do sklepu. Spożywanie tego produktu może mieć fatalne skutki dla waszego zdrowia. W kiełbasie tej przekroczono bowiem dopuszczalny poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz benzo(a)pirenu:

- Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym – donosi w swoim komunikacie GIS.

Działania podejmowane przez producenta nadzoruje powiatowy lekarz weterynarii w Brzesku.

Czym jest benzo(a)piren?

Benzo(a)piren jest wielopierścieniowym węglowodorem aromatycznym i jest wynikiem niepełnego spalania materii organicznej. Związek ten można znaleźć w smole węglowej, dymie tytoniowym i wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsach z grilla.

Substancja ta jest niebezpieczna, ponieważ:

  • reaguje i wiąże się z DNA, mogąc spowodować groźne mutacje i w rezultacie raka
  • ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu
  • negatywnie wpływa na układ rozrodczy - zmniejsza funkcję jąder i najądrzy oraz obniża produkcję plemników

Źródło: GIS, en.wikipedia.org

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią
Państwowa Inspekcja Sanitarna zadecydowała o wycofaniu całej partii kaszy gryczanej dostępnej w popularnym dyskoncie.

Badania wykazały, że w kaszy gryczanej marki Plony Natury, stwierdzono przekroczenie największego dopuszczalnego poziomu resztek pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt ten dostępny jest w sklepach sieci Biedronka. Kasza gryczana z Biedronki wycofana GIS zadecydował o wycofaniu całej partii popularnej kaszy gryczanej. Sprawdźcie, czy macie ją w domu! Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna Producent wykonał badania na próbce archiwalnej, które nie wykazały obecności chlorpiryfosu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez ww. podmioty. Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu – brzmi oświadczenie GIS. Kasza gryczana – właściwości dla zdrowia Kasza gryczana to wyjątkowo zdrowy produkt, który polecany jest przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu insulinooporności, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu .  Kasza gryczana ma także niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu powoli uwalnia węglowodany i energię, a wy przez wiele godzin nie odczuwacie głodu. Jest to też świetna alternatywa produktów pszenicznych dla osób na diecie bezglutenowej . Produkt ten zawiera także składnik nazywany rutyną, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Zawiera dużo antyoksydantów, które regenerują komórki organizmu i zwalczają stany zapalne. Źródło: GIS

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje orzeszki ziemne popularnej marki. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie, bo są skażone
Kupiliście ostatnio orzeszki ziemne solone? Sprawdźcie, czy nie macie w domu partii, która właśnie została wycofana przez GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał orzeszki ziemne popularnej marki. Sprawdźcie, czy nie macie ich przypadkiem w swojej kuchni. GIS wycofuje orzeszki ziemne solone Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie kolejny komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi o popularne orzeszki ziemne solone marki Kresto. Produkt ten został skażony aflatoksynami. Koniecznie sprawdźcie o jaką konkretnie partię chodzi w komunikacie. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g Numer partii - L211451V630 Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022 Kraj pochodzenia: Argentyna Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Zdjęcia produktu: Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście ostatnio orzeszki solone Kresto ze wskazanej powyżej partii, pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie. Produkt należy wyrzucić do kosza lub zwrócić do sklepu. Orzeszki zostały już wycofane ze wszystkich sklepów, do których je dostarczono. Cały proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli. Czym są aflatoksyny? Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia wskazanych wyżej orzeszków aflatoksynami. Jak donosi GIS, aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Aflatoksyny to różne trujące czynniki rakotwórcze i mutagenne. Szczególnie są na nie narażone dzieci. Ekspozycja na aflatoksyny, jest związana z: zahamowaniem wzrostu opóźnionym rozwojem uszkodzeniem wątroby rakiem wątroby Związek przyczynowy między karłowatością w dzieciństwie a narażeniem na aflatoksyny, nie został...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje tatar wołowy znanej marki. Jest skażony salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu mięso spod znaku popularnej marki. Sprawdźcie, czy macie je w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu popularnego tatara wołowego marki Łuków. Sprawdźcie, czy nie macie go przypadkiem w swojej kuchni. Spożywanie tego mięsa może być bardzo niebezpieczne z uwagi na fakt, że odkryto w nim salmonellę. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje tatar wołowy Na stronie oficjalnej GIS-u regularnie pojawiają się komunikaty dotyczące skażonych produktów. Czytajcie je uważnie, ponieważ mogą one dotyczyć jedzenia, które macie u siebie w domach. W takiej sytuacji koniecznie trzeba sprawdzić partię produktu. Zjedzenie skażonego jedzenia może mieć poważne konsekwencje dla waszego zdrowia. Podajemy szczegółowe informacje: Produkt – Tatar wołowy, 200 g Numer partii: 3210312 Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021 Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE Zdjęcie produktu: Jakie podjęto działania w sprawie skażonego tatara? Jak zareagowano na odkrycie salmonelli w partii tatara wołowego? - Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego – donosi GIS. Dlaczego produkty skażone salmonellą są niebezpieczne? Jeśli nabyliście skażony produkt, pod żadnym pozorem go...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...