Przygotowanie pysznej grochówki nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Najważniejszą częścią przygotowania grochówki jest dobre wymoczenie grochu.

Wielu Polaków popełnia błąd i moczy groch 3-4 godziny przed ugotowaniem zupy. Najlepiej jest jednak namoczyć groch dzień wcześniej. Dzięki temu prostemu sposobowi nasiona grochu będą bardziej miękkie, a zupa nabierze jeszcze lepszego smaku.

Bardzo ważny jest też moment posolenia zupy. Grochówkę należy posolić tuż po dodaniu do garnka z wodą grochu i kilku laurowych listków. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw – startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki, które warto wcześniej podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek lub na oleju.

Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych w kostkę ziemniaków, a następnie usmażonego na suchej patelni boczku. Jak przygotować przepyszna grochówkę krok po kroku? Czytajcie dalej.

Zobacz także:

Przepis na tradycyjną grochówkę na żeberkach

Składniki:

  • kawałek żeberek - około 300 g
  • boczek wędzony - 8 plasterków
  • groch łuszczony - około 2 szklanek
  • ziemniaki - 4-5 mniejsze
  • liście laurowe - 2
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełbasa śląska - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • majeranek - 1 łyżka
  • Zasmażka; mąka - 2 łyżki, masło - 3-4 łyżki

Przygotowanie:

  1. Mięso opłuczcie, włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte.
  2. Doprowadźcie do zagotowania, zmniejszcie ogień i dodajcie obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch (powinien moczyć się przez ok. 12 godzin w wodzie).
  3. Gotujcie na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolejcie trochę wody).
  4. Gdy mięso będzie miękkie dodajcie obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy oraz majeranek.
  5. Gotujcie, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dodajcie podsmażoną cebulę, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę oraz przyprawcie do smaku pieprzem i solą.
  7. Boczek pokrójcie w plastry i podsmażcie na suchej patelni.
  8. Gotową zupę zagęśćcie zasmażką z mąki i masła.
  9. Na talerz nalejcie grochówkę i dodajcie po 2 plasterki usmażonego boczku.
  10. Udekorujcie natką pietruszki.

Grochówka smakuje najlepiej, gdy doprawimy ją majerankiem. 

Źródło: gotujmy.pl