Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku
Adobe Stock
Newsy

Kiedy dodać sól do bigosu? Nie popełnijcie tego błędu, bo będzie okropny w smaku

Solenie bigosu powinno odbywać się na samym końcu jego przygotowania albo nawet wcale. Jeśli nie macie doświadczenia w jego przygotowaniu, lepiej uważajcie z dodawaniem soli do tej potrawy.

Sztandarowa potrawa kuchni polskiej, czyli tradycyjny bigos wymaga od osoby gotującej sporo uwagi i skupienia.

Błąd można popełnić już na etapie solenia potrawy. Coś tak naturalnego i zwykłego w przypadku innych dań, jest nieraz zupełnie zbyteczne w przypadku bigosu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak nie przesolić bigosu?

Wszystko za sprawą kwaśnej i słonej kapusty kiszonej, która jest podstawowym składnikiem polskiego bigosu.

W zależności od upodobań, w bigosie może znaleźć się sama kapusta kiszona, można użyć mieszanki kapusty kiszonej i białej albo też w sezonie samej młodej, białej kapusty.

Wszystkie te dania różnią się od siebie w dużej mierze właśnie poziomem kwaśności i słoności ze względu na obecność kapusty kiszonej.

Dlatego też, jeżeli przygotowujecie bigos złożony głównie z kiszonki, sprawdźcie wcześniej dokładnie jej smak.

Zbyt kwaśna kapusta kiszona może sprawić, że gotowy bigos będzie po ugotowaniu zbyt cierpki i nieprzyjemny w smaku.

Podobny problem może stanowić zbyt duże zasolenie kapusty kiszonej. W tym celu przed gotowaniem bigosu warto kapustę kiszoną po prostu wypłukać i odcisnąć.

Zobacz także
Bigos

Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   

magda gessler bigos staropolski

Znakomity bigos staropolski. Recepturę zdradziła Magda Gessler. Ten dodatek wspaniale podkręci jego smak

Kiedy powinno się solić bigos?

O soleniu bigosu w pierwszym etapie gotowania nie ma nawet mowy! Dodanie soli na początku duszenia kapusty może zepsuć cały bigos.

Jeden błąd i przesolony bigos będzie nadawał się tylko do wyrzucenia. Poniżej przedstawiamy specjalnie dla początkujących kucharzy krótką rozpiskę na temat kolejności postępowania z kapustą do bigosu.

  1. Wymoczcie i odciśnijcie kapustę kiszoną jeżeli podejrzewacie, że może być zbyt kwaśna.
  2. Mięso podsmażcie na patelni.
  3. Kapustę zalejcie odrobiną wody i duście na wolnym ogniu.
  4. Potrawę kosztujcie i doprawiajcie dopiero po połączeniu kapusty, mięsa, grzybów i innych dodatków do bigosu.
  5. Na smak bigosu wpływa także bardzo dodanie do niego słodkich śliwek.
  6. Dopiero gdy w garnku wylądują i śliwki, i grzyby i reszta dodatków, można racjonalnie ocenić to, jak bardzo jest słony.
  7. W razie potrzeby dosólcie odrobinę bigos po dobrych paru godzinach duszenia na wolnym ogniu.

 

Czytaj także:

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...

Bigos
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na sycący bigos staropolski z kiełbasą i śliwkami. Oto idealne proporcje kapusty kiszonej i białej
Nie ma chyba nic lepszego od bigosu staropolskiego! Idealne połączenie kapusty, grzybów, śliwek i kiełbasy sprawia, że tęsknimy za tym przysmakiem cały rok.

Choć jego przygotowanie jest czasochłonne, tych godzin spędzonych w kuchni na pewno nie pożałujecie. Pamiętajcie także o tym, że bigos smakuje najlepiej nawet 3 dni po przyrządzeniu. Jeśli więc nie zależy wam na czasie pozostawcie go w lodówce na te kilkadziesiąt godzin, a nie pożałujecie. Ważną kwestią w przygotowaniu bigosu jest dobranie odpowiednich proporcji między kapustą kiszoną, a świeżą kapustą białą. To zagadnienie nieraz wywołuje spory pomiędzy polskimi gospodyniami domowymi z całego kraju - jedne przyrządzają bigos nawet z samej kapusty kiszonej, inne mieszają ją ze świeżą w różnych proporcjach. My proponujemy dzisiaj proporcję w postaci 1:1. Dzięki niej unikniecie zbyt kwaśnego smaku bigosu i jednocześnie sprawicie, że nasze słynne danie narodowe utrzyma swój typowy charakter. Do tego danie uzupełnia naprawdę słuszna porcja mięsa - mało kto dziś pamięta, że za czasów dawnej Rzeczpospolitej bigos miał składać się z nawet z samego mięsa! Przepis na bigos staropolski Składniki:  500 gramów świeżej kapusty 500 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (może być karkówka) 300 gramów wiejskiej kiełbasy 50 gramów suszonych grzybów 30 gramów suszonych śliwek 1 duża cebula 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek Przygotowanie Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Namoczone grzyby odcedź i pokrój w cienkie paski, ale wody nie wylewaj. Dolejesz ją później do bigosu, dzięki czemu wzbogacisz jego smak. Kapustę kiszoną odcedź z wody (pod żadnym pozorem jej nie płucz, wtedy straci swój smak), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną kapustę kiszoną umieść w...