Kebab adana Tomasza Strzelczyka: "Takie grillowanie to tylko u mnie" Niepotrzebne są szpikulce na grilla, wystarczy bułka
Instagram
Newsy

Przepis na kebab z grilla Tomasza Strzelczyka. Niepotrzebne będą szpikulce, wystarczy bułka

Takie mięso z grilla sprawdzi się przy każdej okazji. Pokochają je starsi i młodsi uczestnicy grillowania.

Tomasz Strzelczyk wprost uwielbia mięso. Ostatnio przygotował własną wersję tureckiego kebaba. W potrawie znajdziecie sporo świeżych warzyw, a sposób podania jednocześnie zadziwi was i zachwyci. Wystarczy kwadrans przygotowań, kwadrans pieczenia i w pół godziny obiad będzie gotowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kebab Adana w wersji Tomasza Strzelczyka. Oto czym kucharz zastąpił szpikulce

Kebab Adana to typowo turecka potrawa, która jak każdy kebab jest uwielbiana nie tylko przez Polaków. Robi się go ręcznie z mięsa mielonego i piecze otwartym ogniu, na długim szpikulcu. Kebab Adana to wersja dania pochodząca z miasta Adana, piątego co do wielkości miasta Turcji.

Pierwotnie nazywany był „Kıyma kebabı”, czyli kebab z mielonego mięsa. O pochodzenie dania spierali się od wieków Turcy, Irakijczycy i Syryjczycy. W rezultacie nazwano go Adana, żeby przerwać spory i uzyskać certyfikat pochodzenia, który kotlet z grilla otrzymał w 2005 roku.

Tomasz Strzelczyk zmodyfikował jednak tradycyjny przepis. Choć w przeszłości kebaby robiło się najczęściej w jagnięciny, w propozycji polskiego kucharza użyte jest popularne u nas mielone mięso wołowe.

W kotlecie jest dużo zieleniny, przez co danie jest lżejsze i delikatniejsze. Druga duża zmiana, jakiej dokonał Tomasz Strzelczyk, to zamiana grillowego szpikulca na zwykłą bułkę. Żeby tak przyrządzić potrawę, musicie mieć jedynie kilka krótkich bagietek.

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad

Nie wszędzie można palić grilla. Oto co zrobić, żeby do was  na grilla nie wpadli... strażnicy

Gdzie można grillować, a gdzie nie? Oto, co zrobić, żeby na grilla nie wpadli do was stróże prawa

Przepis na kebab Adana w bułce Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 3 krótkie bagietki
  • 2 cebule czerwone
  • 1 duża papryka
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • Szklanka tartego sera
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Mieloną wołowinę przełóżcie do miski.
  2. Czerwoną paprykę, papryczki chilli i czerwone cebule drobno posiekajcie, a następnie drobno posiekajcie natkę i dodajcie do miski z mięsem.
  3. Przyprawcie sola, pieprzem i słodką czerwoną papryką i wyrabiajcie aż składniki połączą się, a masa stanie się elastyczna.
  4. Bułki przekrójcie wzdłuż na pół, a następnie wyjmijcie na całej długości główną część miąższu pozostawiając wyżłobienie, które wypełnicie tartym serem i dużą ilością mięsa. Mięso z wierzchu nasmarujcie olejem.
  5. Na siatkach do grillowania ryb ułóżcie bułki, zamknijcie je i ułóżcie na ruszcie, mięsem do dołu. Gdy mięso zarumieni się, odwróćcie bułki i przypieczcie skórkę pieczywa.

Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk, Wikipedia.pl

Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk robi sałatkę z mięsa, cebuli, ziemniaków i podaje ją na ciepło. Może zastąpić obiad
Trzyskładnikowa sałatka z patelni to szybki, niedrogi i smaczny obiad lub kolacja. Podajemy przepis.

Kto powiedział, że sałatka musi być podawana na zimno? Wiele przepisów na sałatki poleca serwowanie ich na ciepło. W takim wydaniu danie można podawać nie tylko jako ciepłą kolację, ale także jako danie obiadowe. Dzisiejsza sałatka Tomasza Strzelczyka jest tak prosta, jak to tylko możliwe. Przygotowana jest tylko z trzech składników. Jak gotuje Tomasz Strzelczyk? Tomasza Strzelczyka poznaliście w 4 edycji programu Master Chef. Dotarł do pierwszej piątki i choć odpadł przed finałem, do dziś amatorsko zajmuje się kuchnią. W tym roku wydał książkę kucharską „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni”. Preferuje kuchnię tradycyjną, jego przepisy są nieskomplikowane i przypadają do gustu fanom: - Jak zwykle to co najlepsze. Oczywiście zrobię, jakby inaczej. Dziękuję za kolejny dobry, sprawdzony przepis. - Wygląda pysznie!‼️ Yummy. Dzisiejszą propozycję na obiad kucharz ocenił jako: Szybką Niedrogą Smaczną Dobrą na dzień, gdy nie macie pomysłu na obiad Sałatka z mięsa, cebuli i ziemniaków na ciepło Składniki 1 kg karkówki 700 g ziemniaków 3 cebule 2 ząbki czosnku Pęczek koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie Karkówkę pokrójcie w dość dużą kostkę, jak na szaszłyki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażcie, aż się porządnie zrumieni, a następnie przełóżcie do miski. 4 cebule poszatkujcie, ziemniaki pokrójcie w kostkę jak na zupę. Na tłuszczu po mięsie podsmażcie cebulę cały czas mieszając, a następnie przełóżcie ją do mięsa, starając się zostawić tłuszcz na patelni. Na tłuszcz po cebuli wrzućcie tym razem ziemniaki, posólcie i smażcie powoli pod...

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Instagram/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem
Niedrogo, prosto i smacznie - tak rekomenduje swoje nowe danie znany kucharz i youtuber. Łapcie przepis na duszony makaron z mięsem i wykorzystajcie go w swoich kuchniach.

Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina! Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka?  Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA. Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas.  Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka Składniki:  spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa)  makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu)  3 cebule  1 większa marchewka  bulion warzywny  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  słodka papryka  świeży rozmaryn  kilka liści laurowych  Sposób przygotowania:  Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni).  Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli.  Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie.  Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by...

Tomasz Strzelczyk smaży bryzole jak z PRL-u. I jak w tamtych czasach, z powodu ceny mięsa, nie robi ich z polędwicy
Instagram / Tomasz Strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk smaży bryzole jak z PRL-u. Też nie robi ich z polędwicy
Bryzol to rodzaj dania mięsnego, dziś niemal zapomnianego. Co to za kotlet i jak go podawano, przypomina uczestnik 4. edycji „Masterchef".

Bryzol wołowy najlepiej zrobić z polędwicy wołowej. Jednak w PRL-u, gdy ten rodzaj dania był popularny i podawany w każdej restauracji, nie robiono go z polędwicy z dwóch powodów: polędwicy nie było w sklepach, a jak już była, to była bardzo droga. Dzisiejszy bryzol Tomasza Strzelczyka, autora vloga Oddasz Fartucha, także jest przyrządzony z innego kawałka wołowiny. YouTuber wybrał tańsze mięso z powodu bardzo wysokich cen polędwicy. W czasach gdy inflacja rozpędza się i zaczyna osiągać 7% w stosunku do poprzedniego roku, pan Tomasz ma rację — warto wrócić do oszczędnościowych nawyków z PRL-u i zacząć używać tańszych i bardziej dostępnych zamienników. Bryzol wołowy z pieczarkami – królewskie danie z restauracji w PRL W czasach PRL mięso dobrej jakości było rarytasem. Dlatego przygotowywano dania, które, choć częściowo mogły zrekompensować brak schabowego czy innych mięsnych, wysokogatunkowych potraw. Bryzol to rodzaj kotletów, których dziś już prawie się nie pamięta. Można go jednak znaleźć w menu klasycznych restauracji, specjalizujących się w tradycyjnych daniach, pamiętających czasu PRL-u. To kotlet z mocno rozbitej polędwicy wołowej oprószony samą mąką. Z braku polędwicy często powstawał z mielonego lub siekanego mięsa gorszej jakości i wówczas był przygotowywany podobnie do kotletów mielonych, z mniejszą ilością przypraw i panierką robiona wyłącznie z mąki. Kotlet był formowany na wzór cienkiego, płaskiego zraza, kształtem więc też różnił się od mielonego. Bryzol podawano z pieczarkami i lekko podduszoną cebulką. Można go było także serwować z kawałkiem masła położonym na gorącym kotlecie, roztapiającego się pod wpływem ciepła. Jeśli chcecie odtworzyć dawne smaki, podajcie bryzole tak, jak proponuje...

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....