
Tomasz Strzelczyk wprost uwielbia mięso. Ostatnio przygotował własną wersję tureckiego kebaba. W potrawie znajdziecie sporo świeżych warzyw, a sposób podania jednocześnie zadziwi was i zachwyci. Wystarczy kwadrans przygotowań, kwadrans pieczenia i w pół godziny obiad będzie gotowy.
Kebab Adana w wersji Tomasza Strzelczyka. Oto czym kucharz zastąpił szpikulce
Kebab Adana to typowo turecka potrawa, która jak każdy kebab jest uwielbiana nie tylko przez Polaków. Robi się go ręcznie z mięsa mielonego i piecze otwartym ogniu, na długim szpikulcu. Kebab Adana to wersja dania pochodząca z miasta Adana, piątego co do wielkości miasta Turcji.
Pierwotnie nazywany był „Kıyma kebabı”, czyli kebab z mielonego mięsa. O pochodzenie dania spierali się od wieków Turcy, Irakijczycy i Syryjczycy. W rezultacie nazwano go Adana, żeby przerwać spory i uzyskać certyfikat pochodzenia, który kotlet z grilla otrzymał w 2005 roku.
Tomasz Strzelczyk zmodyfikował jednak tradycyjny przepis. Choć w przeszłości kebaby robiło się najczęściej w jagnięciny, w propozycji polskiego kucharza użyte jest popularne u nas mielone mięso wołowe.
W kotlecie jest dużo zieleniny, przez co danie jest lżejsze i delikatniejsze. Druga duża zmiana, jakiej dokonał Tomasz Strzelczyk, to zamiana grillowego szpikulca na zwykłą bułkę. Żeby tak przyrządzić potrawę, musicie mieć jedynie kilka krótkich bagietek.
Przepis na kebab Adana w bułce Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego
- 3 krótkie bagietki
- 2 cebule czerwone
- 1 duża papryka
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- Szklanka tartego sera
- Pieprz cytrynowy do smaku
- Pieprz czarny do smaku
- Sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Mieloną wołowinę przełóżcie do miski.
- Czerwoną paprykę, papryczki chilli i czerwone cebule drobno posiekajcie, a następnie drobno posiekajcie natkę i dodajcie do miski z mięsem.
- Przyprawcie sola, pieprzem i słodką czerwoną papryką i wyrabiajcie aż składniki połączą się, a masa stanie się elastyczna.
- Bułki przekrójcie wzdłuż na pół, a następnie wyjmijcie na całej długości główną część miąższu pozostawiając wyżłobienie, które wypełnicie tartym serem i dużą ilością mięsa. Mięso z wierzchu nasmarujcie olejem.
- Na siatkach do grillowania ryb ułóżcie bułki, zamknijcie je i ułóżcie na ruszcie, mięsem do dołu. Gdy mięso zarumieni się, odwróćcie bułki i przypieczcie skórkę pieczywa.
Źródło: Youtube/Tomasz Strzelczyk, Wikipedia.pl