Kawa, która stała się hitem Internetu: "Nie znam osoby, która lubi espresso i ten sok, a nie smakowałaby jej ta kombinacja"
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym. Tak robi się espresso orange juice, czyli spritzy americano

Jak smakuje ta kawa? Jest delikatna i lekko gazowana, idealna dla wszystkich, którzy lubią kawę w lekko słodkim i orzeźwiającym wydaniu. Podajemy przepis.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Bez niej są senni i nie mają energii do pracy, a już sam zapach zaparzonej kawy działa na nich pobudzająco. Inni, podobnie czują się zaraz po obiedzie i żeby nie myśleć tylko o spaniu, sięgają po kolejną filiżankę.

Ten napar z kilkoma dodatkami pozwala nadal cieszyć się aromatem kawy i kilku ożywczych dodaktów, które urozmaicają smak tradycyjnego napoju. Kawa staje się lekka, świeża, dzięki czemu działa stymulująco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym

Kawa, której przepis podajemy pochodzi z Tiktoka, gdzie zrobiła zawrotną karierę. Nazywana jest espresso orange juice lub spritzy americano:

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 60 ml espresso
  • 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu.
  2. Wlejcie do szklanki z lodem sok pomarańczowy.
  3. Dodajcie tonik, a następnie świeżo zaparzone espresso.
  4. Udekorujcie szklankę z napojem plasterkami lub cząstkami pomarańczy.
Zobacz także
Kawa pomaga w odchudzaniu

Ile kawy trzeba pić, żeby schudnąć? Twórca diety kawowej powiedział to wprost. Kilogramy lecą same

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska

Kawa nie tylko czarna i nie tylko ze śmietanką

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Można do tego używać różnych rodzajów ekspresów czy temperatury wody. Różnie zaparzony napar w odmienny sposób oddziałuje na organizm.

Włosi, znawcy i wielbiciele kawy uważają, że najbardziej pobudzającą kawą jest espresso. To napar zaparzony małą ilością wody, dzięki czemu staje się mocny i mocno ożywczy, a jednocześnie nie powoduje rozedrgania, jakie odczuwamy po wypiciu kilku dużych kaw. Włosi, nie tylko wiedzą co jest dobre, ale także co jest zdrowe i do kawy rzadko dodają cukier czy mleko.

@eli_bang love this combo #orangejuiceespresso #espresso #coffeee #orangejuicecoffee ♬ original sound - bundaddy

Z kolei Polacy podobnie jak Amerykanie uwielbiają kawę z dużą ilością wody. Taka kawa we włoskiej terminologii znawców czarnego naparu nazywa się lungo lub americano. To nic innego jak espresso zaparzone dużo większą ilością wody lub po prostu espresso rozcieńczone wrzątkiem.

Kawę często pije się z różnymi dodatkami. Najpowszechniej dodaje się do niej cukier i mleko, czasem zamiast cukru do posłodzenia naparu używa się miodu. Od kilku lat popularne są także kawy smakowe. Można je przyrządzać z owocami: z cytryną czy pomarańczą, a także z przyprawami: jak kolendra czy cynamon, chilli.

Źródło: msn.pl

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Adobe Stock
Newsy
Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Takiej, która smakuje i pobudza do działania. Bez tej dawki kofeiny niektórzy nie są w stanie pracować. Jeżeli jednak pijecie taką kawę, to tylko marnujecie pieniądze. 

Kawa z mlekiem i czarna, cappuccino, latte, espresso, sypana, a także rozpuszczalna - każdy ma swoje ulubione typy. Niektórzy lubią kawy z dodatkami w postaci syropów, cukru, cynamonu, mleka, a nawet bitej śmietany. Natomiast inni opowiadają się za prostotą i pełnią smaku czystej, czarnej kawy. Do jakiej grupy należycie?  Jak działa kawa na organizm?  Kawa to wciąż bardzo dyskusyjny napój. Coraz więcej jest jednak opinii o dobroczynnym działaniu małej czarnej. Ważne jednak, by nie przesadzać z jej ilością. Ostatecznie nie ma już wątpliwości, że kawa:  pobudza,  oprawia koncentrację,  wspomaga trawienie , przyspiesza metabolizm.  Optymalna dawka kawy w ciągu dnia to dwie filiżanki. Chociaż niektórzy, bardziej wrażliwi nie powinni jej pić wcale. Przedobrzenie z tym napojem może skutkować:  niedoborem wapnia i magnezu,  nerwowością,   podrażnieniami żołądka,  problemami ze snem.  Które kawy mają najwięcej kofeiny?  Jeżeli zależy wam na szybkim obudzeniu się, czy podniesieniu się po ciężkim dniu powinniście sięgnąć po małe espresso. Ta kawa to tak naprawdę esencja kawy. Nie trzeba jej wypić wiele by powstać do działania. Podwójne espresso może zawierać nawet 200 mg kofeiny.   Dobre rezultaty uzyskacie również pijąc kawę z ekspresu lub po prostu kawę mieloną z ok. 2 łyżeczek. Taka czarna kawa będzie miała w sobie zdecydowanie ponad 70 mg kofeiny. Nie osłabiajcie jednak jej działania dolewając mleko. Ile kofeiny ma filiżanka kawy rozpuszczalnej? Wiele osób twierdzi, że ta kawa tak naprawdę nią nie jest. Jej miernego raczej smaku i zapachu w żaden sposób nie da się porównać ze świeżo mieloną i zaparzoną kawą. A trzeba przyznać, że kosztuje niemałe pieniądze, gdy weźmiecie pod uwagę ilość filiżanek...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną
Wikimedia Commons
Newsy
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa
Kawa z tym dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i zgubienie zbędnych kilogramów. Przyspiesza metabolizm i wzmacnia proces termogenezy, dzięki czemu pomaga spalać kalorie i tkankę tłuszczową. Pijcie, ją codziennie, a wkrótce zmieścicie się w stare jeansy. 

Kawa to zawsze dobry pomysł na poranek. Pobudza i dodaje energii do zmagań z kolejnym dniem. Mała czarna, latte, cappuccino - czasem w tej postaci kawa staje się nawet prawdziwym deserem. Dodając do niej właściwe składniki, możecie uczynić z kawy sprzymierzeńca w bitwie o idealną figurę. Zobaczcie, czym powinniście ją wzbogacić.  Dlaczego kawa z imbirem i cynamonem pomaga schudnąć?  Kawa z imbirem ma korzenny smak i wyjątkowy aromat. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tego napoju. Tym bardziej że wykazuje również dobroczynny wpływ na figurę.   Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające, a także aktywujące komórki do spalania zbędnego tłuszczu. Czarna kawa to napój niskokaloryczny i zawierający duże ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli uzupełnicie ją kawałkiem świeżego imbiru stanie się prawdziwą pogromczynią wagi.  Do kawy z imbirem warto też dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon. Kawa z jego dodatkiem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz ma właściwości antybakteryjne. Cynamon przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, więc jest wskazany dla osób borykających się z otyłością  W jaki sposób imbir przyspiesza odchudzanie?  Imbir zwiększa termogenezę organizmu i podnosi jego spoczynkowy wydatek energetyczny, co z kolei przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii. W rezultacie szybciej gubicie wagę.  Wspiera odchudzanie również poprzez przyspieszenie przemiany materii. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit. W rezultacie ciało wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić nadprogramowe kilogramy oraz chroni przed efektem jo-jo.  Przyprawa ta może zmniejszać...