Kawa, która stała się hitem Internetu: "Nie znam osoby, która lubi espresso i ten sok, a nie smakowałaby jej ta kombinacja"
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym. Tak robi się espresso orange juice, czyli spritzy americano

Jak smakuje ta kawa? Jest delikatna i lekko gazowana, idealna dla wszystkich, którzy lubią kawę w lekko słodkim i orzeźwiającym wydaniu. Podajemy przepis.

Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez kawy. Bez niej są senni i nie mają energii do pracy, a już sam zapach zaparzonej kawy działa na nich pobudzająco. Inni, podobnie czują się zaraz po obiedzie i żeby nie myśleć tylko o spaniu, sięgają po kolejną filiżankę.

Ten napar z kilkoma dodatkami pozwala nadal cieszyć się aromatem kawy i kilku ożywczych dodaktów, które urozmaicają smak tradycyjnego napoju. Kawa staje się lekka, świeża, dzięki czemu działa stymulująco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kawę z sokiem pomarańczowym

Kawa, której przepis podajemy pochodzi z Tiktoka, gdzie zrobiła zawrotną karierę. Nazywana jest espresso orange juice lub spritzy americano:

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 60 ml espresso
  • 60 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu.
  2. Wlejcie do szklanki z lodem sok pomarańczowy.
  3. Dodajcie tonik, a następnie świeżo zaparzone espresso.
  4. Udekorujcie szklankę z napojem plasterkami lub cząstkami pomarańczy.
Zobacz także
Kawa pomaga w odchudzaniu

Ile kawy trzeba pić, żeby schudnąć? Twórca diety kawowej powiedział to wprost. Kilogramy lecą same

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska

Ta herbata redukuje stres i poprawia wzrok. Nie przejmujcie się, że jest... niebieska

Kawa nie tylko czarna i nie tylko ze śmietanką

Istnieje wiele sposobów parzenia kawy. Można do tego używać różnych rodzajów ekspresów czy temperatury wody. Różnie zaparzony napar w odmienny sposób oddziałuje na organizm.

Włosi, znawcy i wielbiciele kawy uważają, że najbardziej pobudzającą kawą jest espresso. To napar zaparzony małą ilością wody, dzięki czemu staje się mocny i mocno ożywczy, a jednocześnie nie powoduje rozedrgania, jakie odczuwamy po wypiciu kilku dużych kaw. Włosi, nie tylko wiedzą co jest dobre, ale także co jest zdrowe i do kawy rzadko dodają cukier czy mleko.

@eli_bang love this combo #orangejuiceespresso #espresso #coffeee #orangejuicecoffee ♬ original sound - bundaddy

Z kolei Polacy podobnie jak Amerykanie uwielbiają kawę z dużą ilością wody. Taka kawa we włoskiej terminologii znawców czarnego naparu nazywa się lungo lub americano. To nic innego jak espresso zaparzone dużo większą ilością wody lub po prostu espresso rozcieńczone wrzątkiem.

Kawę często pije się z różnymi dodatkami. Najpowszechniej dodaje się do niej cukier i mleko, czasem zamiast cukru do posłodzenia naparu używa się miodu. Od kilku lat popularne są także kawy smakowe. Można je przyrządzać z owocami: z cytryną czy pomarańczą, a także z przyprawami: jak kolendra czy cynamon, chilli.

Źródło: msn.pl

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Ten napój będzie hitem tego lata! Słyszeliście już o tonic espresso?
AdobeStock
Newsy
Przepis na tonic espresso, orzeźwiającą kawę z tonikiem. Hit tego lata
Koniecznie spróbujcie! Tradycyjna kawa mrożona odchodzi na dalszy plan.

Kawa pobudza, dobrze smakuje, a na dodatek jest zdrowa. Nic dziwnego, że to najczęściej (zaraz po wodzie) wypijany napój na całym świecie. Każdy ma swój ulubiony sposób na wypijanie kawy. Jedni nie widzą innej opcji niż picie czarnej kawy, inni dodają do niej mleko lub śmietankę. Częstym dodatkiem do kawy jest też cukier lub zdrowszy zamiennik cukru . Nikogo nie dziwi też kawa z cynamonem, kawa z bitą śmietaną lub mrożona kawa. Kawa inaczej W szczycie pandemii hitem okazała się „bita kawa”, Dolgona coffe , która królowała głównie na TikToku. Coraz bardziej popularne robią się także różnorodne kawy typu speciality, czyli kawy o specjalnie wyselekcjonowanych ziarnach zaparzane często metodami alternatywnymi. Kawa z tonikiem – jak zrobić? Przepis na kawę z tonikiem Od jakiegoś czasu popularność zyskuje też kawa podawana w zupełnie inny sposób. Tonic espresso to dokładnie to, co wynika z nazwy. Kawa z tonikiem. Ta dziwna z pozoru kombinacja smakowa doskonale się łączy i świetnie razem smakuje. Żeby zrobić kawę z tonikiem potrzebujecie: Pół szklanki kawy, najlepiej takiej z ekspresu Pół szklanki toniku Opcjonalnie: Kostki lodu Cytrynę lub pomarańczę Żeby zrobić taką kawę, włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Następnie wlejcie do niej tonic i zaparzcie osobno kawę. Powoli wlejcie do szklanki z tonikiem kawę. Kawa powinna utworzyć górną warstwę. Taki napój wygląda bardzo efektownie. Przed wypiciem napoju możecie wymieszać wszystkie składniki lub pić od razu napój. Są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i tej drugiej metody. Kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie i bardzo dobrze orzeźwia. Przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe. Tym połączeniem zachwycają się...

Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, która ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Adobe Stock
Newsy
Kawa na gorąco czy mrożona? Wiemy, jaka kawa ma więcej przeciwutleniaczy i jest zdrowsza
Jak zaparzyć kawę, żeby zachowała najwięcej walorów zdrowotnych i z czym ją podawać? Wyjaśniamy.

Dla określenia wartości zdrowotnych kawy nie jest istotne czy pijecie ją na gorąco, czy na zimno. Ważniejsze jest to, w jaki sposób została zaparzona. Czy w tradycyjny sposób, na gorąco, przy użyciu kawiarki, ekspresu, ale z użyciem gorącej wody, czy też na zimno? Kawa parzona na zimno jest nowością za rynku i bardzo szybko zyskuje zwolenników. Naukowcy sprawdzili, czy ten sposób parzenia jest lepszy od klasycznego. Która kawa jest zdrowsza, ta parzona na gorąco czy na zimno? Od kilku lat coraz bardziej popularne stają się metody parzenia kawy na zimno. Na czym polegają? Ten sposób nazywa się „cold brew" i jest to nic innego jak uzyskanie ekstraktu kawy poprzez parzenie w niskiej temperaturze. Technika polega na zalaniu zwykłych, zmielonych ziaren kawy wodą o temperaturze od 80 do 97 stopni. Znawcy tej metody twierdzą, że tak zaparzona kawa jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i pobudzająca od tej parzonej na gorąco. Zmienia się także smak kawy zaparzonej na zimno. Napar jest pozbawiony goryczki, a sama kawa, co prawda może być lekko kwaskowa, ale ma wyjątkowy smak z wyczuwalnymi wszystkimi nutami smakowymi i aromatami. Aby porównać kawę parzona na zimno i tę tradycyjnie przyrządzaną, poprzez zalanie wrzątkiem, amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania. W ich wyniku stwierdzono, że obie kawy miały podobną kwasowość, jednak kawa parzona na gorąco miała większą aktywność przeciwutleniającą i antyoksydacyjną i przez to została uznana za zdrowszą.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez COSTA COFFEE (@costacoffeepolska) Jaką kawę...