Karol Okrasa to lubiany kucharz, autor programów telewizyjnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest znany z niekonwencjalnego podejścia do kuchni, łączy w swoich przepisach nowoczesność i tradycję.

Jego unikalne receptury można znaleźć na stronach lidlowego cyklu „Kuchnia Lidla”, na jego profilach instagramowych a także, w formie filmów wideo w internecie.

Jak przyrządzić idealne naleśniki?

Seria „Okrasa TRUCK” to cykl programów, w których 43-latek jeździ po kraju, pokazuje unikalne miejsca, rozmawia z ciekawymi ludźmi i prezentuje wyjątkowe wersje całkiem prostych potraw.

Jego zaprezentowane w programie naleśniki pszenno-gryczane, wcale nie są tradycyjnymi plackami. Mają nadzienie z  jajka, szynki, sera i są na koniec pięknie zwinięte w kopertę.

Zobacz także:

Przygotowując naleśniki kucharz przypomina o jednej ważnej zasadzie:

Naleśniki muszą odpocząć!

Chodzi o to, że po przygotowaniu ciasta, należy zawsze odstawić je na kilka, kilkanaście minut. Nigdy nie należy smażyć naleśników, od razu po wymieszaniu składników. Dzięki tej sztuczce ciasto naleśnikowe nieco zgęstnieje. To z kolei zasługa pracy glutenu zawartego w mące.

Przepis na idealne naleśniki po bretońsku Karola Okrasy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki na farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 4 jajka
  • Dodatkowo: Pół pęczka szczypiorku  i 1 papryczka chili

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy ze stopniowo dodawanymi składnikami mokrymi: mlekiem, wodą i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy składniki na farsz. Plastry szynki kroimy na paski, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szczypiorek i chili drobno kroimy.
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy porcję ciasta i rozlewamy po całej powierzchni przechylając patelnię, po czym smażymy po obu stronach.
  4. Zmniejszamy ogień i na placek cała czas smażący się wbijamy całe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym na jajko nakładamy paski szynki i posypujemy serem.
  5. Brzegi naleśnika zawijamy nakładając z każdej strony na kopertę pozostawiając odkryty środek z cały czas podsmażającym się jajkiem. Gdy białko się całkowicie zetnie, ser rozpuści się, a żółtko nadal zostanie płynne, przekładamy naleśnika z patelni na talerz.
  6. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i chili

Na koniec Okrasa poleca dodać jeszcze jeden zaskakujący składnik. Przygotowane naleśniki warto posypać mielonym kminkiem.

Źródło: Youtube/ Okrasa truck