Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Lubicie naleśniki? Można je przyrządzać na słodko lub słono. Prezentujemy naleśniki Karola Okrasy, z 2 rodzajów mąki, zupełnie nie tradycyjnymi dodatkami i 1 trikiem.

Karol Okrasa to lubiany kucharz, autor programów telewizyjnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest znany z niekonwencjalnego podejścia do kuchni, łączy w swoich przepisach nowoczesność i tradycję.

Jego unikalne receptury można znaleźć na stronach lidlowego cyklu „Kuchnia Lidla”, na jego profilach instagramowych a także, w formie filmów wideo w internecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić idealne naleśniki?

Seria „Okrasa TRUCK” to cykl programów, w których 43-latek jeździ po kraju, pokazuje unikalne miejsca, rozmawia z ciekawymi ludźmi i prezentuje wyjątkowe wersje całkiem prostych potraw.

Jego zaprezentowane w programie naleśniki pszenno-gryczane, wcale nie są tradycyjnymi plackami. Mają nadzienie z  jajka, szynki, sera i są na koniec pięknie zwinięte w kopertę.

Przygotowując naleśniki kucharz przypomina o jednej ważnej zasadzie:

Naleśniki muszą odpocząć!

Chodzi o to, że po przygotowaniu ciasta, należy zawsze odstawić je na kilka, kilkanaście minut. Nigdy nie należy smażyć naleśników, od razu po wymieszaniu składników. Dzięki tej sztuczce ciasto naleśnikowe nieco zgęstnieje. To z kolei zasługa pracy glutenu zawartego w mące.

Zobacz także
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na idealne naleśniki po bretońsku Karola Okrasy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki na farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 4 jajka
  • Dodatkowo: Pół pęczka szczypiorku  i 1 papryczka chili

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy ze stopniowo dodawanymi składnikami mokrymi: mlekiem, wodą i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy składniki na farsz. Plastry szynki kroimy na paski, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szczypiorek i chili drobno kroimy.
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy porcję ciasta i rozlewamy po całej powierzchni przechylając patelnię, po czym smażymy po obu stronach.
  4. Zmniejszamy ogień i na placek cała czas smażący się wbijamy całe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym na jajko nakładamy paski szynki i posypujemy serem.
  5. Brzegi naleśnika zawijamy nakładając z każdej strony na kopertę pozostawiając odkryty środek z cały czas podsmażającym się jajkiem. Gdy białko się całkowicie zetnie, ser rozpuści się, a żółtko nadal zostanie płynne, przekładamy naleśnika z patelni na talerz.
  6. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i chili

Na koniec Okrasa poleca dodać jeszcze jeden zaskakujący składnik. Przygotowane naleśniki warto posypać mielonym kminkiem.

Źródło: Youtube/ Okrasa truck

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście! Sekretny składniki naleśników Okrasy Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować.  Naleśniki z syropem kawowym  Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki.  Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy Składniki: 1 jajko 200 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 ml wody 180 g mąki pszennej 50 g masła olej do smażenia Syrop kawowy: 150 g cukru 50 g masła 150 ml śmietanki 30% kilka ziarenek kawy limonka świeża mięta Przygotowanie: Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie.  Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto.  Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.   Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...