Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Lubicie naleśniki? Można je przyrządzać na słodko lub słono. Prezentujemy naleśniki Karola Okrasy, z 2 rodzajów mąki, zupełnie nie tradycyjnymi dodatkami i 1 trikiem.

Karol Okrasa to lubiany kucharz, autor programów telewizyjnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest znany z niekonwencjalnego podejścia do kuchni, łączy w swoich przepisach nowoczesność i tradycję.

Jego unikalne receptury można znaleźć na stronach lidlowego cyklu „Kuchnia Lidla”, na jego profilach instagramowych a także, w formie filmów wideo w internecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyrządzić idealne naleśniki?

Seria „Okrasa TRUCK” to cykl programów, w których 43-latek jeździ po kraju, pokazuje unikalne miejsca, rozmawia z ciekawymi ludźmi i prezentuje wyjątkowe wersje całkiem prostych potraw.

Jego zaprezentowane w programie naleśniki pszenno-gryczane, wcale nie są tradycyjnymi plackami. Mają nadzienie z  jajka, szynki, sera i są na koniec pięknie zwinięte w kopertę.

Przygotowując naleśniki kucharz przypomina o jednej ważnej zasadzie:

Naleśniki muszą odpocząć!

Chodzi o to, że po przygotowaniu ciasta, należy zawsze odstawić je na kilka, kilkanaście minut. Nigdy nie należy smażyć naleśników, od razu po wymieszaniu składników. Dzięki tej sztuczce ciasto naleśnikowe nieco zgęstnieje. To z kolei zasługa pracy glutenu zawartego w mące.

Zobacz także
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu. Oszczędny i smaczny obiad z resztek

Przepis na idealne naleśniki po bretońsku Karola Okrasy

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki na farsz:

  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki
  • 4 jajka
  • Dodatkowo: Pół pęczka szczypiorku  i 1 papryczka chili

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy ze stopniowo dodawanymi składnikami mokrymi: mlekiem, wodą i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy składniki na farsz. Plastry szynki kroimy na paski, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szczypiorek i chili drobno kroimy.
  3. Nagrzewamy patelnię, wlewamy porcję ciasta i rozlewamy po całej powierzchni przechylając patelnię, po czym smażymy po obu stronach.
  4. Zmniejszamy ogień i na placek cała czas smażący się wbijamy całe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym na jajko nakładamy paski szynki i posypujemy serem.
  5. Brzegi naleśnika zawijamy nakładając z każdej strony na kopertę pozostawiając odkryty środek z cały czas podsmażającym się jajkiem. Gdy białko się całkowicie zetnie, ser rozpuści się, a żółtko nadal zostanie płynne, przekładamy naleśnika z patelni na talerz.
  6. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i chili

Na koniec Okrasa poleca dodać jeszcze jeden zaskakujący składnik. Przygotowane naleśniki warto posypać mielonym kminkiem.

Źródło: Youtube/ Okrasa truck

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa zdradził niezawodny sposób na naleśniki. Dodaje do ciasta zaskakujący składnik
Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście! Sekretny składniki naleśników Okrasy Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować.  Naleśniki z syropem kawowym  Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki.  Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy Składniki: 1 jajko 200 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 50 ml wody 180 g mąki pszennej 50 g masła olej do smażenia Syrop kawowy: 150 g cukru 50 g masła 150 ml śmietanki 30% kilka ziarenek kawy limonka świeża mięta Przygotowanie: Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie.  Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto.  Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.   Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię rozsypcie równomiernie cukier. Bez mieszania, rozpuśćcie go do...

dlaczego naleśniki się łamią i są suche
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki wyszły suche i się łamią? 1 błąd sprawia, że niektórym wychodzą raczej andruty albo wafle
Z dżemem, z marmoladą, z serem – naleśniki są pyszne z różnymi dodatkami. Pod warunkiem, że zostaną odpowiednie usmażone.

Trochę mąki, trochę wody, mleka, jajko i odrobina oleju. Do tego szczypta soli i cukru – naleśniki to potrawa prosta w przygotowaniu. Kochają je dzieci, kochają je dorośli. Często naleśniki są także pierwszym daniem, których uczą się mali uczniowie i małe uczennice kulinarnej sztuki. Jak to więc możliwe, że po wielu latach smażenia naleśników, wielu wciąż ma problemy, by za każdym razem wychodziły tak jak powinny? Dlaczego naleśniki wychodzą suche i się łamią? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Dzisiaj skupimy się na tym, by wyeliminować jeden z najczęstszych błędów – smażenie zbyt suchych i łamiących się naleśników . Przyczyn suchości i łamliwości naleśników, w pierwszej kolejności należy upatrywać w konsystencji ciasta. Powinno ono przypominać nieco śmietanę. Rzadsze ciasto to prosta droga do otrzymania raczej andrutów czy wafli, a nie naleśników. Naleśniki po usmażeniu powinno się składować jeden na drugim – dzięki temu będą oddawały sobie wzajemnie wilgoć i będą przyjemnie miękkie w sam raz przy smarowaniu ich dżemem. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt rzadkie – to już wiadomo. Ponadto, nie zapomnijcie wlać do niego odrobiny oleju. Nie przesadzajcie z ilością tłuszczu. Jednak bez oleju, naleśniki po pierwsze będą się przypalały i przywierały do patelni, a po drugie będą dość suche. Jak powinno się smażyć naleśniki? Jak smażyć naleśniki, by ich zanadto nie wysuszyć? Kluczem będzie ustawienie dość dużego ognia na waszym palniku. Kiedy już wlejecie trochę ciasta na patelnię, wprawnym ruchem dobrze rozprowadźcie ciasto po patelni. Jaką patelnię wybrać do smażenia naleśników? Najłatwiej naleśniki smaży się na cienkiej patelni zaprojektowanej specjalnie do tego dania. Wydaje się jednak, że najlepsze, nieco grubsze i...