Karol Okrasa to lubiany kucharz, autor programów telewizyjnych „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest znany z niekonwencjalnego podejścia do kuchni, łączy w swoich przepisach nowoczesność i tradycję.
Jego unikalne receptury można znaleźć na stronach lidlowego cyklu „Kuchnia Lidla”, na jego profilach instagramowych a także, w formie filmów wideo w internecie.
Jak przyrządzić idealne naleśniki?
Seria „Okrasa TRUCK” to cykl programów, w których 43-latek jeździ po kraju, pokazuje unikalne miejsca, rozmawia z ciekawymi ludźmi i prezentuje wyjątkowe wersje całkiem prostych potraw.
Jego zaprezentowane w programie naleśniki pszenno-gryczane, wcale nie są tradycyjnymi plackami. Mają nadzienie z jajka, szynki, sera i są na koniec pięknie zwinięte w kopertę.
Zobacz także:
Przygotowując naleśniki kucharz przypomina o jednej ważnej zasadzie:
Naleśniki muszą odpocząć!
Chodzi o to, że po przygotowaniu ciasta, należy zawsze odstawić je na kilka, kilkanaście minut. Nigdy nie należy smażyć naleśników, od razu po wymieszaniu składników. Dzięki tej sztuczce ciasto naleśnikowe nieco zgęstnieje. To z kolei zasługa pracy glutenu zawartego w mące.
Przepis na idealne naleśniki po bretońsku Karola Okrasy
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 300 ml wody
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Składniki na farsz:
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki
- 4 jajka
- Dodatkowo: Pół pęczka szczypiorku i 1 papryczka chili
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy obie mąki, mieszamy ze stopniowo dodawanymi składnikami mokrymi: mlekiem, wodą i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
- Przygotowujemy składniki na farsz. Plastry szynki kroimy na paski, ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szczypiorek i chili drobno kroimy.
- Nagrzewamy patelnię, wlewamy porcję ciasta i rozlewamy po całej powierzchni przechylając patelnię, po czym smażymy po obu stronach.
- Zmniejszamy ogień i na placek cała czas smażący się wbijamy całe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym na jajko nakładamy paski szynki i posypujemy serem.
- Brzegi naleśnika zawijamy nakładając z każdej strony na kopertę pozostawiając odkryty środek z cały czas podsmażającym się jajkiem. Gdy białko się całkowicie zetnie, ser rozpuści się, a żółtko nadal zostanie płynne, przekładamy naleśnika z patelni na talerz.
- Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i chili
Na koniec Okrasa poleca dodać jeszcze jeden zaskakujący składnik. Przygotowane naleśniki warto posypać mielonym kminkiem.
Źródło: Youtube/ Okrasa truck