Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik
Instagram/KarolOkrasa/AdobeStock
Newsy

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 

Sezon na robienie przetworów w pełni. Koniecznie sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę warzywną Karola Okrasy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory, zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy. Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Karol Okrasa?

Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji".

Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola.

Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać?

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Anna Mucha skrytykowała francuską kawę. „Jak się nazywają ci, którzy nie mają smaku?"

Anna Mucha znów w roli krytyka kulinarnego. Tym razem nie posmakowała jej francuska kawa

Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy

Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Składniki:

  • cukinia – 1 szt.
  • pomidory – 4 szt.
  • zimna woda – 50 ml
  • goździki – 3 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • pieprz – 2 szczypty
  • sól – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki.
  2. Po oddzieleniu miąższu od skórki, drobno go siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Dodajemy wodę.
  4. Wrzucamy na patelnię goździki i miód i doprawiamy pieprzem.
  5. Prażymy, by odparować wodę.
  6. Cukinię obieramy ze skórki (skórkę odkładamy), a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę, po czym dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
  7. Dodajemy na patelnię skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień.
  8. Całość doprawiamy solą.
  9. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu do momentu, w którym woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
  10. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  11. Dodajemy do konfitury drobno posiekaną skórkę z cukinii.
  12. Całość zagotowujemy na mocnym ogniu.
  13. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka.
  14. Całość mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: Youtube

filiżanka herbaty
Pixabay
Newsy
Znudziła ci się zwykła herbata? Dodaj do niej samodzielnie wykonaną konfiturę. Będzie pyszna
Jeżeli znudziła ci się już zwykła czarna herbata z cytryną, przyrządź ją w niebanalny sposób, którym oczarujesz swoich gości. Co powiesz na herbatę z samodzielnie wykonaną, pyszną domową konfiturą?

Zimowe wieczory to idealny czas na to, by zaszyć się pod ciepłym kocem z ulubioną książką i kubkiem gorącej herbaty. Jeżeli znudziła się już wam klasyczna czarna herbata z cytryną, zróbcie samodzielnie konfiturę, która wspaniale wzbogaci smak tego napoju. Do przygotowania konfitury będziesz potrzebowała: 400 gramów malin (świeżych lub mrożonych) 1/4 szklanki cukru 1 torebkę herbaty do wyboru Jak zrobić malinową konfiturę? Zagotuj w garnku wodę. Dodaj maliny i cukier. Gotuj całość na średnim ogniu przez 20-30 minut, co chwilę mieszając (w zależności od powierzchni parowania - im szerszy garnek, większa powierzchnia parowania, tym należy krócej gotować). Kiedy konfitura zacznie bulgotać, będzie już gotowa. Wyłącz gaz i przygotuj swoją ulubioną herbatę. Herbatę zalej wrzątkiem, przykryj spodkiem i zaparzaj przez około 8-10 minut. Następnie wyjmij z filiżanki liście lub torebkę. Do zaparzonej herbaty dodaj kilka łyżeczek konfitury malinowej, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec możesz wrzucić plasterek cytryny i delektować się smakiem herbaty. Czy wiesz, że maliny mają mnóstwo korzyści zdrowotnych? Maliny to pyszne i niskokaloryczne owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdziły, że owoce te mogą nas uchronić przed cukrzycą, rakiem, otyłością, zapaleniem stawów i innymi schorzeniami. Z łatwością dodasz je do swojego codziennego menu – mogą być smacznym dodatkiem do śniadania czy deseru. Gęsta, słodka konfitura z malin to samo zdrowie i gwarancja pysznego smaku.

ryba po grecku
CC Search
Newsy
Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

spaghetti dla dzieci
kloruś/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędne spaghetti bolognese z przepysznym sosem! Dzieci będą błagać o dokładkę!
Dzieci grymaszą przy jedzeniu i musisz gotować dwa obiady? Zapomnisz o tym, gdy spróbują spaghetti z tego przepisu!

Maluchy potrafią być kapryśne – zwłaszcza w porze obiadowej! Część rodziców ulega swoim pociechom i przygotowuje dla nich osobny posiłek. A to duży błąd! Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby dzieci jadły to samo, co dorośli. Jednak żeby je do tego zachęcić, warto nieco zmodyfikować tradycyjne przepisy. Spaghetti bolognese w wersji dla maluchów Dzieci uwielbiają makaron! Jest miękki, ma delikatny smak, a długimi nitkami makaronu do spaghetti można się świetnie bawić. Spaghetti bolognese dla dzieci niewiele się różni od wersji dla dorosłych. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis tak, aby danie było łatwiejsze do zjedzenia przez dzieci i delikatniejsze. Pamiętajmy o tym, że maluchy bardzo silnie odczuwają smak. To, co dla nas jest łagodne lub lekko ostre, dla nich może być nie do przełknięcia. Do tego mają delikatne brzuszki. Dlatego spaghetti w wersji dziecięcej powinno zawierać mniej dodatków drażniących układ pokarmowy, jak np. oregano i cebula. Spaghetti bolognese dla dzieci – przepis Do przygotowania pysznego spaghetti, które pokochają wasze maluchy, będziecie potrzebowali: 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki, ze względu na łagodny smak 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę oregano 1 cebulę 1 marchewkę Puszkę krojonych pomidorów lub 1 mały przecier pomidorowy Olej rzepakowy Opakowanie makaronu do spaghetti Sól W prasce rozgniatamy czosnek, cebulę kroimy na drobno, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mięso i doprawiamy solą, oregano i czosnkiem. Gdy mięso się nieco podsmaży, dodajemy cebulę i marchewkę. Całość smażymy na średnim ogniu i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pomidory w puszce (lub przecier pomidorowy). Makaron gotujemy tak, aby...