Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory, zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy. Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku.
Kim jest Karol Okrasa?
Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji".
Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola.
Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać?
Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy
Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników.
Zobacz także:
Składniki:
- cukinia – 1 szt.
- pomidory – 4 szt.
- zimna woda – 50 ml
- goździki – 3 szt.
- miód – 1 łyżka
- skórka starta z 1 cytryny
- pieprz – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki.
- Po oddzieleniu miąższu od skórki, drobno go siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię.
- Dodajemy wodę.
- Wrzucamy na patelnię goździki i miód i doprawiamy pieprzem.
- Prażymy, by odparować wodę.
- Cukinię obieramy ze skórki (skórkę odkładamy), a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę, po czym dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
- Dodajemy na patelnię skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień.
- Całość doprawiamy solą.
- Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu do momentu, w którym woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
- Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Dodajemy do konfitury drobno posiekaną skórkę z cukinii.
- Całość zagotowujemy na mocnym ogniu.
- Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka.
- Całość mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.
Źródło: Youtube