Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik
Instagram/KarolOkrasa/AdobeStock
Newsy

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 

Sezon na robienie przetworów w pełni. Koniecznie sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę warzywną Karola Okrasy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory, zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy. Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Karol Okrasa?

Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji".

Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola.

Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać?

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Anna Mucha skrytykowała francuską kawę. „Jak się nazywają ci, którzy nie mają smaku?"

Anna Mucha znów w roli krytyka kulinarnego. Tym razem nie posmakowała jej francuska kawa

Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy

Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Składniki:

  • cukinia – 1 szt.
  • pomidory – 4 szt.
  • zimna woda – 50 ml
  • goździki – 3 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • pieprz – 2 szczypty
  • sól – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki.
  2. Po oddzieleniu miąższu od skórki, drobno go siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Dodajemy wodę.
  4. Wrzucamy na patelnię goździki i miód i doprawiamy pieprzem.
  5. Prażymy, by odparować wodę.
  6. Cukinię obieramy ze skórki (skórkę odkładamy), a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę, po czym dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
  7. Dodajemy na patelnię skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień.
  8. Całość doprawiamy solą.
  9. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu do momentu, w którym woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
  10. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  11. Dodajemy do konfitury drobno posiekaną skórkę z cukinii.
  12. Całość zagotowujemy na mocnym ogniu.
  13. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka.
  14. Całość mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: Youtube

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
ONS/AdobeStock
Newsy
Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
Szukacie pomysłu na pyszną konfiturę do mięs? Ta z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych.

Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury . Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy . Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej! Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować? Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie. Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać. Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek siekamy. Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy imbir i czosnek. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotową konfiturę podajemy z...

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać? Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy: Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej! Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: boczek wędzony w plastrach – 200 g miód wielokwiatowy – 1 łyżka sos worcestershire – 2 łyżki czarny pieprz, mielony – 1 szczypta ziele angielskie – 3 ziarna cebula – 1 szt. pomidory pelati – 200 g olej słonecznikowy – 2 łyżki woda – 30 ml Przygotowanie: Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków.  Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Zachwyt wśród fanów Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje...

Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis na flaki wołowe we włoskim stylu Karola Okrasy. 2 dodatki zaskakują
Nie lubicie jeść flaków? Spróbujcie tych z przepisu Karola Okrasy, a na pewno zmienicie zdanie.

Jedni je uwielbiają, drudzy na samą myśl o tym daniu z niechęcią wzruszają ramionami. Mowa o flakach. A wy lubicie je jeść, czy za nimi nie przepadacie? Przepis na flaki wołowe Karola Okrasy Flaki to danie, które po prostu trzeba lubić. Co, jeśli za nim nie przepadamy? Karol Okrasa ma dla takich osób pewną radę: - Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu! - reklamuje swoje danie kulinarny mistrz. Sprawdźcie przepis Karola Okrasy na flaki po włosku. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki: gotowaną fasolę i twardy ser żółty grana padano. Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: flaki wołowe – 500 g seler naciowy – 1 łodyga marchew – 1 szt. czosnek – 2 ząbki szalotka – 2 szt. ugotowana fasola – 200 g papryczka chili – 1 szt. liście laurowe – 3 szt. koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki czerwone wytrawne wino – 200 ml pomidory w puszce – 400 ml bulion wołowy – 500 ml fasola w puszcze – 400 ml tymianek – 3 gałązki oliwa – 1 łyżka ser grana padano – 35 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta Przygotowanie: Flaki wołowe obgotujcie dwukrotnie w wodzie, by stały się miękkie (2 razy po 30 minut). Za każdym razem odsączcie dokładnie wodę. Seler naciowy pokrójcie w poprzek i w półplasterki. Marchew pokrójcie w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno posiekajcie. Oliwę wlejcie na rozgrzaną patelnię. Dodajcie wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażcie przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie...

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik
Karol Okrasa nawet gotując dla Kuchni Lidla lubi łamać przepisy. Zobaczcie, co podał do tych kotletów.

Barabole, grule, pyry, kartofle, ziemniaki. O przepisy z tym, uwielbianym przez Polaków składnikiem, fani Karola Okrasy i Kuchni Lidla, entuzjaści kuchni polskiej, proszą kucharza. Najwięcej ich dotyczy: Potraw z ziemniaka Kotletów ziemniaczanych 43-latek postanowił połączyć te dwie prośby w jednym daniu i zaproponował farszynki, czyli regionalną potrawę z Warmii i Mazur. Urozmaicił ją jednak własnym, tajemniczym dodatkiem. Czym są warmińskie farszynki? To nic innego jak faszerowane kotlety ziemniaczane, które bazują na dobrym cieście, zrobionym z mączystych ziemniaków. Ważne jest wykorzystanie właśnie ziemniaków mączystych. Dodatkowo użyta w przepisie mąka pszenna i ziemniaczana, dodawana jest już tylko w minimalnej ilości, żeby lepiej połączyła składniki.   Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy Składniki: Ciasto: 500 g mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Farsz: 250 g pieczarek 2 cebule 1 łyżeczka suszonego majeranku 150 g suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 pęczek pietruszki 1 szczypta soli 3 szczypty pieprzu czarnego Do podania: 150 g twarogu tłustego niemielonego Pół cebuli 50 ml śmietanki 30% 1 szczypka soli 2 szczypty pieprzu Dodatkowo: Mąka pszenna – do podsypywania i oprószania kotletów 250 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, najlepiej jest je uparować, przeciskamy przez praskę dwa razy lub przecieramy przez sito. Powinno nam wyjść puszyste purée. Kroimy w wszystkie cebule, 3/4 wykorzystamy do farszu, resztę do twarogu. Kroimy też drobno pieczarki i...