Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory, zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy. Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku.

Kim jest Karol Okrasa?

Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji".

Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola.

Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać?

Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy

Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Zobacz także:

Składniki:

  • cukinia – 1 szt.
  • pomidory – 4 szt.
  • zimna woda – 50 ml
  • goździki – 3 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • pieprz – 2 szczypty
  • sól – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki.
  2. Po oddzieleniu miąższu od skórki, drobno go siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię.
  3. Dodajemy wodę.
  4. Wrzucamy na patelnię goździki i miód i doprawiamy pieprzem.
  5. Prażymy, by odparować wodę.
  6. Cukinię obieramy ze skórki (skórkę odkładamy), a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę, po czym dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
  7. Dodajemy na patelnię skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień.
  8. Całość doprawiamy solą.
  9. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu do momentu, w którym woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
  10. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  11. Dodajemy do konfitury drobno posiekaną skórkę z cukinii.
  12. Całość zagotowujemy na mocnym ogniu.
  13. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka.
  14. Całość mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.

Źródło: Youtube