Na pewno robiliście kiedyś rybę po grecku. To danie, które składa się z usmażonych na oleju filetów ryby oraz gęstego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, sól, pierz, ziele angielskie, bazylia, oregano, słodka papryka).

Potrawa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, jedzona z chlebem. A powiecie na mięsną wersję tego dania?

Przepis na karkówkę po grecku Karola Okrasy

Karol Okrasa to prawdziwy mistrz gotowania. Tym razem słynny kucharz zabrał nas do świata karkówki. A konkretnie – karkówki po grecku. Jesteście ciekawi, co to za danie? To nic innego, jak jego własna interpretacja słynnej ryby po grecku - tyle że w wersji mięsnej. Jak ją przygotowuje? Sprawdźcie.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kaparów
  • 50 g masła
  • 3 łyżki sosu ajvar
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 garść siana
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzejcie olej, po czym smażcie na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony.
  2. Odłóżcie podsmażone mięso w ciepłe miejsce.
  3. Na tym samym oleju usmażcie do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajcie starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę.
  4. Doprawcie liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. To właśnie miód i limonka nadadzą temu daniu oryginalnego smaku.
  6. Duście mieszając kilka minut i przełóżcie do miski.
  7. Dno naczynia wyłóżcie warstwą siana, dolejcie odrobinę wody, ułóżcie podsmażone plastry karkówki, a następnie przykryjcie je warstwą uduszonych warzyw.
  8. Na wierzch posypcie pora pokrojonego w cienkie paseczki i zielone oliwki.
  9. Dolejcie jeszcze trochę wody, przykryjcie i duście na wolnym ogniu przez 1–1,5 godziny. 
  10. Wyłóżcie na talerz mięso z warzywami.
  11. Dobra rada: danie możecie udekorować listkami natki pietruszki lub młodego szpinaku.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: karolokrasa.pl