Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
ONS/AdobeStock
Newsy

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak

Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu Karola Okrasy. Nie uwierzycie, jak ją przygotowuje.

Na pewno robiliście kiedyś rybę po grecku. To danie, które składa się z usmażonych na oleju filetów ryby oraz gęstego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, sól, pierz, ziele angielskie, bazylia, oregano, słodka papryka).

Potrawa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, jedzona z chlebem. A powiecie na mięsną wersję tego dania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karkówkę po grecku Karola Okrasy

Karol Okrasa to prawdziwy mistrz gotowania. Tym razem słynny kucharz zabrał nas do świata karkówki. A konkretnie – karkówki po grecku. Jesteście ciekawi, co to za danie? To nic innego, jak jego własna interpretacja słynnej ryby po grecku - tyle że w wersji mięsnej. Jak ją przygotowuje? Sprawdźcie.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kaparów
  • 50 g masła
  • 3 łyżki sosu ajvar
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 garść siana
  • 50 g zielonych oliwek bez pestek
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • olej
Zobacz także
Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak

Karp pieczony w cebuli z przepisu Karola Okrasy. 1 składnik genialnie podkręci jego smak

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Kiszka ziemniaczana Karola Okrasy z kaszą gryczaną. 1 składnik dodaje jej oryginalnego smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzejcie olej, po czym smażcie na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony.
  2. Odłóżcie podsmażone mięso w ciepłe miejsce.
  3. Na tym samym oleju usmażcie do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajcie starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę.
  4. Doprawcie liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. To właśnie miód i limonka nadadzą temu daniu oryginalnego smaku.
  6. Duście mieszając kilka minut i przełóżcie do miski.
  7. Dno naczynia wyłóżcie warstwą siana, dolejcie odrobinę wody, ułóżcie podsmażone plastry karkówki, a następnie przykryjcie je warstwą uduszonych warzyw.
  8. Na wierzch posypcie pora pokrojonego w cienkie paseczki i zielone oliwki.
  9. Dolejcie jeszcze trochę wody, przykryjcie i duście na wolnym ogniu przez 1–1,5 godziny. 
  10. Wyłóżcie na talerz mięso z warzywami.
  11. Dobra rada: danie możecie udekorować listkami natki pietruszki lub młodego szpinaku.

Smacznego!

Źródło: karolokrasa.pl

ryba po grecku przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Tak rybę po grecku je się u Ewy Wachowicz na święta. Zaskoczeni?
Jeżeli zamierzacie przyrządzić na święta rybę po grecku, to wypróbujcie tę z przepisu Ewy Wachowicz - smakuje jak u mamy!

Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji jest zdecydowanie ryba po grecku. Tego dnia tradycyjnie jada się tylko ryby i inne potrawy w wersji jarskiej, takie jak barszcz, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatkę warzywną. Zwyczaj ten jest bardzo stary i już nasi przodkowie przed wojną na wigilię przygotowywali głównie ryby. Popularna ekspertka od gotowania Ewa Wachowicz pochwaliła się tym, jak ona robi świąteczną rybę po grecku. Spodziewaliście się takiego efektu? Ryba na święta Ryba po grecku nie jest skomplikowanym daniem, ale trzeba wiedzieć, jakiej ryby do niego użyć. Nie wszystkie gatunki się do tego nadają! Wszystko przez to, że danie to jest ciężkostrawne i tłuste. Warzywa podsmaża się na tłuszczu, a rybę panieruje i smaży w oleju. Z tego powodu do ryby po grecku wybierajcie gatunki o chudym mięsie, takie jak dorsz, mintaj czy miruna. Absolutnie natomiast nie nadaje się do tego dania łosoś, makrela czy ryba maślana – są zbyt tłuste. Ryba po grecku z przepisu Ewy Wachowicz Co nas zaskoczyło w tym przepisie? Jest bardzo prosty i tradycyjny! Często, gdy celebryci gotują, to proponują dania przygotowywane w inny, nowoczesny sposób lub dodają coś od siebie. Natomiast przepis Ewy Wachowicz jest tak zwyczajny i domowy, że sami jesteśmy zaskoczeni. Do przygotowania tego dania będzie potrzebowali poniższych składników: 650 g filetów rybnych 4 marchwie 2 korzenie pietruszki Pół selera 4 – 5 cebul 1 por (biała część) Sok z cytryny 50 g koncentratu z pomidorów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki Cukier Sól Pieprz Mąka pszenna Olej Przygotowanie Filety rybne opłuczcie, osuszcie za pomocą ręczników...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

ryba Anastazji z warzywami
Adobe Stock
Newsy
Zdrowa i delikatna ryba zapiekana w jarzynach według przepisu siostry Anastazji. Wspaniała dla wątroby
Siostra Anastazja Pustelnik od lat zachwyca swoich czytelników wspaniałymi, ale prostymi i domowymi przepisami. Takimi jak ten na rybę w warzywach.

W praktyce to danie niewiele różni się od tradycyjnej ryby po grecku. Warto przyrządzić je jednak także poza okresem świąt Bożego Narodzenia. Ten delikatny przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich smaków.   Podobieństwa i różnice Zasadniczo to danie, w którym główną rolę grają duszone warzywa, jest wręcz stworzone dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą zajadać się samą smażoną rybą. Jeżeli jednak nie dolegają wam problemy z wątrobą i układem trawiennym, możecie urozmaicić smak tego dania. Wystarczy, że zetrzecie na tarce kawałek żółtego sera i dodacie go pod koniec zapiekania ryby w warzywach. Właśnie na etapie pieczenia, a właściwie zapiekania, znajduje się różnica między daniem siostry Anastazji, a tradycyjną rybą po grecku. Klasyczne bożonarodzeniowe danie nie wymaga kolejnej obróbki termicznej w piekarniku, w tym przypadku jest nieco inaczej. Właśnie w zapiekaniu tkwi sekret smaku mieszanki warzywno-rybnej. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! Przepis na rybę zapiekaną siostry Anastazji Składniki: 50 dag filetów z białej ryby 2 cebule Czosnek – kilka ząbków 2-3 marchewki 1-2 pietruszki (korzenie) Ok. pół korzenia selera Opcjonalnie – kawałek sera żółtego twardego w kostce 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego Liście laurowe Ziele angielskie Papryka ostra w proszku 3-4 łyżki oliwy Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Rybę pokrójcie na kawałki, wypanierujcie w mące i usmażcie na oleju. Cebulę pokrójcie w kostkę, czosnek przeciśnijcie. Podsmażcie cebulę i czosnek. Warzywa obierzcie, zetrzyjcie na tarce o...

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Pyszna i aromatyczna kostka rosołowa bez konserwantów? To jak najbardziej możliwe. Przygotujcie ja z tego przepisu. Będziecie zachwyceni.

Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans , soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie. Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie. Domowa kostka rosołowa Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej . Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową. Składniki na domową kostkę rosołową 2 korzenie pietruszki 3 marchewki Pół selera 2 łodygi selera naciowego Cebula 100 g pora Kilka ząbków czosnku 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki 3łyżki lubczyku Kilka łyżeczek soli 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek papryki słodkiej Łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej pietruszki Przygotowanie kostki rosołowej Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni. Wyłóżcie do miseczki i...