kapusta zasmażana przepis
iwa643/gotujmy.pl
Newsy

Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak

Co powiecie na pachnącą, smażoną kapustę kiszoną? Z dodatkiem tego składnika smakuje fenomenalnie.

Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania.

Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami

Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika

  • Kilogram kiszonej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty.
  2. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obierzcie i posiekajcie.
  4. Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  5. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie. Dodajcie nieco mąki i smażcie chwilę.
  6. Ugotowaną kapustę przecedźcie i wrzućcie na patelnię. Wymieszajcie i zagotujcie całość.
  7. Dodajcie odrobinę sosu sojowego do smaku oraz sól i pieprz. 

Źródło: gotujmy.pl

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

pomysł na obiad
Joanna19/gotujmy.pl
Newsy
Obiad młodego drwala zachwyci każdego mężczyznę. Tak pyszny i sycący, że zrobicie go nieraz
Przez żołądek do serca! To powiedzenie jest wciąż aktualne. Jeśli chcecie zachwycić swoją drugą połówkę, to przygotujcie pyszny obiad z tego przepisu.

Rodzice i dziadkowie tłumaczą zawsze młodym dziewczynom, że powiedzenie „przez żołądek do serca” wymyśliło samo życie i najlepszym sposobem na oczarowanie mężczyzny jest zrobienie mu czegoś pysznego do jedzenia. I mieli dużo racji, bo w końcu kto nie cieszy się ze smacznego, ciepłego obiadu albo pachnącego, świeżego ciasta? Czasy się zmieniają i dziś panowie również dwoją się i troją w kuchni, by zadowolić swoje kobiety i ugotować im coś pysznego. Oczywiście zwykle panie są zachwycone nieco innymi daniami niż panowie. Mężczyźni lubią, gdy jedzenie na talerzu jest ciężkie i tłuste, podczas gdy kobiety preferują raczej lżejsze potrawy. Chociaż wszystko jest kwestią gustu! Dlatego dziś proponujemy wam przepis na „obiad dla młodego drwala”, podkreślając, że choć posmakuje pewnie głównie mężczyznom, to kobiety na pewno również chętnie go skosztują! Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Przepis na obiad młodego drwala Taki posiłek z pewnością zadowoli każdego mężczyznę! Jest dość kaloryczny, ale bardzo sycący. I do tego ,jak smakuje! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 4 białe kiełbasy Kilogram kapusty kiszonej Kilogram pieczarek Pół kostki masła Olej Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną wypłuczcie w wodzie i odcedźcie. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pieczarki. Podsmażajcie je, aż zrobią się miękkie. Dodajcie do pieczarek pół kostki masła i duście do momentu, aż masło się w połowie rozpuści.  Wtedy na patelnię wrzućcie opłukaną wcześniej kapustę kiszoną. Wymieszajcie, dodajcie soli i pieprzu według uznania. Podsmażajcie wszystko tak długo, aż kapusta i pieczarki będą miękkie. Na...

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....