kapusta zasmażana przepis
iwa643/gotujmy.pl
Newsy

Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak

Co powiecie na pachnącą, smażoną kapustę kiszoną? Z dodatkiem tego składnika smakuje fenomenalnie.

Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania.

Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny.

Kotlety mielone

Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami

Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika

  • Kilogram kiszonej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty.
  2. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obierzcie i posiekajcie.
  4. Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  5. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie. Dodajcie nieco mąki i smażcie chwilę.
  6. Ugotowaną kapustę przecedźcie i wrzućcie na patelnię. Wymieszajcie i zagotujcie całość.
  7. Dodajcie odrobinę sosu sojowego do smaku oraz sól i pieprz. 

Źródło: gotujmy.pl

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

pomysł na obiad
Joanna19/gotujmy.pl
Newsy
Obiad młodego drwala zachwyci każdego mężczyznę. Tak pyszny i sycący, że zrobicie go nieraz
Przez żołądek do serca! To powiedzenie jest wciąż aktualne. Jeśli chcecie zachwycić swoją drugą połówkę, to przygotujcie pyszny obiad z tego przepisu.

Rodzice i dziadkowie tłumaczą zawsze młodym dziewczynom, że powiedzenie „przez żołądek do serca” wymyśliło samo życie i najlepszym sposobem na oczarowanie mężczyzny jest zrobienie mu czegoś pysznego do jedzenia. I mieli dużo racji, bo w końcu kto nie cieszy się ze smacznego, ciepłego obiadu albo pachnącego, świeżego ciasta? Czasy się zmieniają i dziś panowie również dwoją się i troją w kuchni, by zadowolić swoje kobiety i ugotować im coś pysznego. Oczywiście zwykle panie są zachwycone nieco innymi daniami niż panowie. Mężczyźni lubią, gdy jedzenie na talerzu jest ciężkie i tłuste, podczas gdy kobiety preferują raczej lżejsze potrawy. Chociaż wszystko jest kwestią gustu! Dlatego dziś proponujemy wam przepis na „obiad dla młodego drwala”, podkreślając, że choć posmakuje pewnie głównie mężczyznom, to kobiety na pewno również chętnie go skosztują! Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Przepis na obiad młodego drwala Taki posiłek z pewnością zadowoli każdego mężczyznę! Jest dość kaloryczny, ale bardzo sycący. I do tego ,jak smakuje! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 4 białe kiełbasy Kilogram kapusty kiszonej Kilogram pieczarek Pół kostki masła Olej Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę kiszoną wypłuczcie w wodzie i odcedźcie. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pieczarki. Podsmażajcie je, aż zrobią się miękkie. Dodajcie do pieczarek pół kostki masła i duście do momentu, aż masło się w połowie rozpuści.  Wtedy na patelnię wrzućcie opłukaną wcześniej kapustę kiszoną. Wymieszajcie, dodajcie soli i pieprzu według uznania. Podsmażajcie wszystko tak długo, aż kapusta i pieczarki będą miękkie. Na...

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....

Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem
Instagram/Ewa Wachowicz
Newsy
Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz. Podawajcie je z tym sosem
Jeśli lubicie placuszki, koniecznie do listy swoich ulubionych dodajcie te z dodatkiem kiszonej kapusty i sosem pieczarkowym

Te placuszki są bieszczadzkim, tradycyjnym przysmakiem. Mogą być przyrządzone zarówno z kapusty słodkiej, jak i kiszonej. Jeśli nigdy nie jedliście takich placów, czas to zmienić. Są obłędne. Kapusta w mącznych daniach — rarytas znany w wielu regionach Kapusta słodka lub kiszona jest wykorzystywana na różne sposoby. Doskonale się sprawdza jako farsz w daniach mącznych. Jedną z wersji pokazała Ewa Wachowicz. To bieszczadzkie tradycyjne placki, które można zrobić z dodatkiem słodkiej lub kiszonej kapusty. Placki smaży się jak zwykłe placki ziemniaczane. Najpopularniejszym kapuścianym farszem jest wkład do pierogów. Takie pierogi i pielmieni przyrządza się od wieków nie tylko w Polsce, ale też za naszą wschodnią granicą. Mączno-kapuściany farsz można znaleźć nie tylko w pierożkach, ale też dużych pieczonych pierogach i kulebiakach. Danie z kapusty, tym razem tylko słodkiej, jest też japońskim przysmakiem. Japońskie placuszki z młodej kapusty zwane okonomiyaki co oznacza „smażone to, co lubisz” od naszych różnią się doborem przypraw. Reszta jest taka sama. Placki z kiszonej kapusty Ewy Wachowicz Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 jajka 1 szklanka mleka Szczypta soli 2 szklanki mąki Masło klarowane lub olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pół kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego Pół szklanki śmietanki Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Natka pietruszki         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa...