Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania.

Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny.

Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami

Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilogram kiszonej kapusty
  • 300 g kiełbasy
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty.
  2. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obierzcie i posiekajcie.
  4. Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  5. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie. Dodajcie nieco mąki i smażcie chwilę.
  6. Ugotowaną kapustę przecedźcie i wrzućcie na patelnię. Wymieszajcie i zagotujcie całość.
  7. Dodajcie odrobinę sosu sojowego do smaku oraz sól i pieprz. 

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: