Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania.
Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny.
Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami
Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki:
- Kilogram kiszonej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Sos sojowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty.
- Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie.
- Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
- Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie. Dodajcie nieco mąki i smażcie chwilę.
- Ugotowaną kapustę przecedźcie i wrzućcie na patelnię. Wymieszajcie i zagotujcie całość.
- Dodajcie odrobinę sosu sojowego do smaku oraz sól i pieprz.
Źródło: gotujmy.pl