Kisiel mleczny to nic innego jak znany wam wszystkim budyń. Często sięgacie po niego w marketach i przyrządzacie w domowym zaciszu, łącząc ukryty w saszetce proszek z mlekiem. Okazuje się jednak, że ten przepyszny i dziecinnie prosty deser możecie zrobić bez udziału sklepowej mieszanki. Jak? Zaraz wszystkiego się dowiecie.

Czekoladowy, waniliowy oraz śmietankowy – jego smak uwielbia każdy, bez względu na wiek. Nie ulega wątpliwości, że w świecie cukierniczym kisiel mleczny odgrywa znaczącą rolę. Choć zazwyczaj spożywacie go solo, budyń idealnie sprawdza się przecież jako składnik przepysznych deserów – karpatki, szarlotki, tiramisu, sernika oraz drożdżówek. 

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Niewiele różni się od receptury widniejącej na gotowych proszkach budyniowych. Potrzebujecie tylko 4 składników. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, no może oprócz laski wanilii.

Przepis na domowy kisiel mleczny

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżek cukru
  • 1 laski wanilii
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieśćcie 400 ml mleka, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Całość zagotujcie, a następnie wyjmijcie z mleka wanilię.
  2. W dowolnym naczyniu (może być szklanka, kubek lub słoik) umieśćcie pozostałe 100 ml mleka, a następnie dodajcie do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Gotowa mikstura powinna być pozbawiona grudek.
  3. Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do gotującego się mleka. Pod rondelkiem zmniejszcie ogień. Całość energicznie wymieszajcie.
  4. Kiedy kisiel zgęstnieje, przelejcie go wprost do wypłukanych pucharków deserowych. Pamiętajcie, by nie trzymać go na ogniu zbyt długo i cały czas energicznie mieszać. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.
  5. Gotowy kisiel mleczny możecie wzbogacić o ulubione dodatki – orzechy, bakalie, dżem, konfitura, śmietana, a nawet syrop owocowy, który zazwyczaj mieszacie z wodą lub herbatą.

Smacznego!

Zobacz także: