Kisiel mleczny to nic innego jak znany wam wszystkim budyń. Często sięgacie po niego w marketach i przyrządzacie w domowym zaciszu, łącząc ukryty w saszetce proszek z mlekiem. Okazuje się jednak, że ten przepyszny i dziecinnie prosty deser możecie zrobić bez udziału sklepowej mieszanki. Jak? Zaraz wszystkiego się dowiecie.
Czekoladowy, waniliowy oraz śmietankowy – jego smak uwielbia każdy, bez względu na wiek. Nie ulega wątpliwości, że w świecie cukierniczym kisiel mleczny odgrywa znaczącą rolę. Choć zazwyczaj spożywacie go solo, budyń idealnie sprawdza się przecież jako składnik przepysznych deserów – karpatki, szarlotki, tiramisu, sernika oraz drożdżówek.
Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Niewiele różni się od receptury widniejącej na gotowych proszkach budyniowych. Potrzebujecie tylko 4 składników. Z pewnością wszystkie macie w swojej kuchni, no może oprócz laski wanilii.
Przepis na domowy kisiel mleczny
Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 łyżek cukru
- 1 laski wanilii
- 3 łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- W rondelku umieśćcie 400 ml mleka, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz cukier. Całość zagotujcie, a następnie wyjmijcie z mleka wanilię.
- W dowolnym naczyniu (może być szklanka, kubek lub słoik) umieśćcie pozostałe 100 ml mleka, a następnie dodajcie do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszajcie. Gotowa mikstura powinna być pozbawiona grudek.
- Tak przygotowaną mieszankę dodajcie do gotującego się mleka. Pod rondelkiem zmniejszcie ogień. Całość energicznie wymieszajcie.
- Kiedy kisiel zgęstnieje, przelejcie go wprost do wypłukanych pucharków deserowych. Pamiętajcie, by nie trzymać go na ogniu zbyt długo i cały czas energicznie mieszać. Inaczej się przypali i będzie do wyrzucenia.
- Gotowy kisiel mleczny możecie wzbogacić o ulubione dodatki – orzechy, bakalie, dżem, konfitura, śmietana, a nawet syrop owocowy, który zazwyczaj mieszacie z wodą lub herbatą.
Smacznego!