Wiele osób od dawna narzeka na smak warzyw i owoców w dzisiejszych czasach. Najmłodsze pokolenie nie ma porównania, bo dla nich owoce i warzywa mają taki smak od zawsze. Wy też sądzicie, że dziś warzywa i owoce nie smakują już tak samo, jak wcześniej? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu i upodoba smakowych. Coraz gorzej wpływają też na wasz organizm!

Znikająca sezonowość warzyw i owoców

Z jednej strony to luksus, że możemy obecnie kupić niemal wszystkie warzywa i owoce o każdej porze roku. To dzięki temu, że handel międzynarodowy jest coraz lepiej rozwinięty, ale też dzięki coraz bardziej nowoczesnej uprawie warzyw i owoców. Nikogo nie dziwią już truskawki albo świeże maliny na półkach zimą. Czy warto jednak wybierać takie warzywa i owoce?

Dlaczego pomidory i inne warzywa nie smakują jak dawniej?

Znacie jałowy smak pomidorów z marketu, które tak naprawdę wcale nie mają żadnego zapachu i smaku? Podobny problem dotyczy na przykład truskawek czy marchewek, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok.

Naukowcy postanowili zbadać ten problem i sprawdzić, czy to tylko subiektywne odczucia konsumentów, czy faktycznie warzywa i owoce tracą smak. Okazuje się, że faktycznie w większości uprawianych obecnie odmian, brakuje genu odpowiadającego za charakterystyczny smak pomidorów. Naukowcy pracują nad opracowaniem nowych odmian warzyw, które byłyby wydajne w uprawie i jednocześnie smaczne.

Zobacz także:

Czy warzywa z marketu w zimie są mniej zdrowe?

Oprócz tego, że te produkty spożywcze nie mają smaku, nie mają też za wiele wartości odżywczych. Sprawdzono, że pomidory i inne warzywa cechują się największym ubytkiem:

  • Wapnia
  • Potasu
  • Witaminy B2
  • Witaminy C
  • Witaminy A

To przez coraz większe jałowienie gleby i nieprzestrzeganie zasad dotyczących zrównoważonej uprawy.

Jakie warzywa i owoce wybierać zimą dla zdrowia?

Zamiast sięgać po bezsmakowe pomidory i inne warzywa i owoce, czasem lepiej posiłkować się przetworami. Bardzo dobrą metodą konserwacji żywności jest mrożenie. Zadbajcie o to, by zamrozić latem jak najwięcej cennych jarzyn. Róbcie też samodzielnie przetwory pomidorowe. Przeciery, domowy ketchup czy gotowe sosy do makaronów, to najlepsza alternatywa dla bezsmakowych pomidorów ze sklepu.