Sklepowe pomidory
Newsy

Jecie takie pomidory? Liczcie się z konsekwencjami. Mogą być trujące 

Lepiej nie sięgajcie po nie w sklepie! Są znacznie zdrowsze alternatywy.

Wiele osób od dawna narzeka na smak warzyw i owoców w dzisiejszych czasach. Najmłodsze pokolenie nie ma porównania, bo dla nich owoce i warzywa mają taki smak od zawsze. Wy też sądzicie, że dziś warzywa i owoce nie smakują już tak samo, jak wcześniej? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu i upodoba smakowych. Coraz gorzej wpływają też na wasz organizm!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Znikająca sezonowość warzyw i owoców

Z jednej strony to luksus, że możemy obecnie kupić niemal wszystkie warzywa i owoce o każdej porze roku. To dzięki temu, że handel międzynarodowy jest coraz lepiej rozwinięty, ale też dzięki coraz bardziej nowoczesnej uprawie warzyw i owoców. Nikogo nie dziwią już truskawki albo świeże maliny na półkach zimą. Czy warto jednak wybierać takie warzywa i owoce?

Dlaczego pomidory i inne warzywa nie smakują jak dawniej?

Znacie jałowy smak pomidorów z marketu, które tak naprawdę wcale nie mają żadnego zapachu i smaku? Podobny problem dotyczy na przykład truskawek czy marchewek, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok.

Naukowcy postanowili zbadać ten problem i sprawdzić, czy to tylko subiektywne odczucia konsumentów, czy faktycznie warzywa i owoce tracą smak. Okazuje się, że faktycznie w większości uprawianych obecnie odmian, brakuje genu odpowiadającego za charakterystyczny smak pomidorów. Naukowcy pracują nad opracowaniem nowych odmian warzyw, które byłyby wydajne w uprawie i jednocześnie smaczne.

Czy warzywa z marketu w zimie są mniej zdrowe?

Oprócz tego, że te produkty spożywcze nie mają smaku, nie mają też za wiele wartości odżywczych. Sprawdzono, że pomidory i inne warzywa cechują się największym ubytkiem:

  • Wapnia
  • Potasu
  • Witaminy B2
  • Witaminy C
  • Witaminy A

To przez coraz większe jałowienie gleby i nieprzestrzeganie zasad dotyczących zrównoważonej uprawy.

Jakie warzywa i owoce wybierać zimą dla zdrowia?

Zamiast sięgać po bezsmakowe pomidory i inne warzywa i owoce, czasem lepiej posiłkować się przetworami. Bardzo dobrą metodą konserwacji żywności jest mrożenie. Zadbajcie o to, by zamrozić latem jak najwięcej cennych jarzyn. Róbcie też samodzielnie przetwory pomidorowe. Przeciery, domowy ketchup czy gotowe sosy do makaronów, to najlepsza alternatywa dla bezsmakowych pomidorów ze sklepu.

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...

owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu
Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą. Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą. Czego nie powinno się jeść zimą? Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce. Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść: Kiwi – te...

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...

Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Adobe Stock
Newsy
Jak uprawiać pomidory na balkonie? To bardzo proste
Nie ma nic lepszego niż warzywa czy owoce zerwane prosto z krzaczka. Mają soczysty, naturalny smak bez porównania do produktów ze sklepu. Własna uprawa jest dosyć prosta, wystarczy wygospodarować trochę przestrzeni na balkonie.

Wiosna i lato to ulubione pory roku większości ludzi. Nie tylko ze względu na ciepłe i słoneczne dni, ale również poprzez łatwą dostępność do szeregu świeżych owoców oraz warzyw. Warzywa w tym okresie smakują najlepiej, a zwłaszcza samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.  Jakie właściwości mają pomidory? Pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek czy sosów. Są one dosyć często wykorzystywane w kuchni do wielu różnych dań. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko smakowi, ale i szeregowi cennych właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich wyróżnia się: działanie przeciwnowotworowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy działanie moczopędne poprawa funkcjonowania układu odpornościowego lepsze trawienie poprawa pracy układu nerwowego.   Domowa uprawa pomidorów Pomidory to jedne z popularniejszych warzyw. Można je dostać w sprzedaży w sklepie bądź na targu przez cały rok. Jednak to właśnie wiosną czy latem są najpyszniejsze. Wówczas mają dużo słońca i odpowiednią temperaturę, aby dojrzeć w naturalnych warunkach. Ze względów zdrowotnych, wiele osób decyduje się na samodzielne uprawianie warzyw w przydomowym ogródku bądź na balkonie. Takie produkty są zdecydowanie zdrowsze, a i sama pielęgnacja nie jest zbyt wymagająca. Jak uprawiać pomidory na balkonie? Osoby mieszkające w bloku również mogą mieć swoją własną, małą uprawę warzyw. Wystarczy wygospodarować niewielką powierzchnię na balkonie i rozstawić na niej szklarnię, specjalnie przeznaczoną na takie warunki. Jest to całkowity odpowiednik tradycyjnej szklarni, różni się jedynie rozmiarami. Balkonowa jest przystosowana do mieszkaniowych warunków. Materiał, z jakiego jest...