Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić

Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie.

Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

  • Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu.
  • Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku.
  • Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych.
  • Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi.
  • Może pomóc w ochronie przed osteoporozą.

Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich?

Zobacz także

Wkładają sobie czosnek do nosa, by zwalczyć katar. Lekarze załamują ręce

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Skutki uboczne spożywania czosnku

  • Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc to narażamy się na zwiększone ryzyko krwawienia, zwłaszcza jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe, co oznacza, że może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi. Mimo iż ryzyko wystąpienia takiej dolegliwości jest rzadkie, opisano przypadek, w którym pacjentka doświadczyła zwiększonego krwawienia po regularnym spożywaniu około 4 ząbków dziennie przed zabiegiem operacyjnym.
  • Problemy trawienne. Czosnek jest bogaty w fruktany, rodzaj węglowodanów, który może powodować wzdęcia, gazy i ból brzucha u niektórych osób. Gdy osoby z nietolerancją fruktanów jedzą żywność o wysokiej zawartości fruktanów, nie jest ona w pełni wchłaniana w jelicie cienkim, tylko przedostaje się do okrężnicy w stanie nienaruszonym i jest fermentowana w jelitach, co może przyczynić się do problemów trawiennych.
  • Zgaga. Jeśli cierpicie na chorobę refluksową przełyku, powinniście ograniczyć spożycie czosnku. Jest to powszechne schorzenie, które występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując objawy takie jak zgaga i nudności. 
  • Nieprzyjemny oddech. Czosnek, co na pewno wielu z was zauważyło, może powodować nieprzyjemny oddech. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zawiera on różnorodne związki siarki, które mogą powodować nieświeży oddech, zwłaszcza gdy są spożywane w dużych ilościach. Szczególnie chodzi tu o surowy czosnek, ponieważ gotowanie zmniejsza zawartość tych korzystnych związków siarki.
  • Niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na czosnek miejscowo, co oznacza, że może on negatywnie wpływać na ich skórę, powodując wysypkę. Osobom takim zaleca się noszenie rękawiczek podczas krojenia tego warzywa.

Ile czosnku można bezpiecznie jeść?

Mimo iż nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących ilości spożywanego czosnku, badania pokazują, że spożywanie 1–2 ząbków tego warzywa dziennie, na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz może nam przynieść liczne korzyści zdrowotne.

Źródło: wprost.pl, healthline.com

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Nalewka czosnkowa przepis
ons/Adobe Stock
Zdrowie
Cena nalewki na odporność ze sklepu Rydzyka to chyba żart. Podobnie działającą zrobisz z taniego, polskiego produktu
W sklepie ojca Rydzyka, wśród wielu abstrakcyjnie wycenionych produktów znalazła się między innymi nalewka z rzęsy wodnej. Choć brzmi ekskluzywnie w rzeczywistości ma takie same właściwości lecznicze co zwykły, tani, polski… czosnek.

W sklepie ojca Rydzyka nic nie jest tanie. Mąka, miód oraz przyprawy – to tylko kilka produktów, których ceny zwalają z nóg. W wielu przypadkach są bowiem nawet 10 razy większe niż w zwykłym spożywczym.  Nalewka z rzęsy wodnej w sklepie ojca Rydzyka kosztuje... Polski duchowny wprowadził do sprzedaży również nalewkę z rzęsy wodnej. Za litr tego dobrodziejstwa trzeba jednak słono zapłacić… niemal 180 złotych! W opisie produktu czytamy, że stanowi on idealne uzupełnienie diety każdego dorosłego człowieka o cenne składniki ziołowe.  Te mają przede wszystkim wspomagać prawidłową pracę wątroby, układu krążenia, oddechowego, a nawet odpornościowego! Nalewka z rzęsy wodnej może bowiem pomóc zniwelować nawracające przeziębienia i infekcje do złudzenia przypominające grypę. Jednak, czy aby się wyleczyć na pewno trzeba pić specyfik ze sklepu ojca Rydzyka za 180 złotych? Jasne, że nie!  Niezawodny czosnek Niezawodnym produktem działającym odstraszająco nie tylko na przeziębienia jest przecież, kosztujący grosze, czosnek! Wszelkie dolegliwości leczyły nim nasze babcie i mamy. Mimo że od tego czasu minęło wiele lat, w tej kwestii nic się nie zmieniło. Nie bez powodu otrzymał przecież miano „naturalnego antybiotyku”.  Przepis na nalewkę z czosnku Przygotowanie nalewki z czosnku jest dziecinnie proste. Wystarczy, że posiekasz ząbki, a następnie zalejesz je spirytusem (na każde 200 ml spirytusu przypada ok. 7 ząbków czosnku ). Tak przygotowaną miksturę należy zamknąć w słoiku i schować do piwnicy, bądź spiżarni, na 10 dni. Po upływie tego czasu należy przelać nalewkę przez sitko, tak aby został sam płyn, a następnie schować na kolejne 5 dni i gotowe! Tak przygotowaną nalewkę z czosnku należy spożywać przez 7 dni rozpoczynając kurację od...