Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić

Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie.

Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

  • Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu.
  • Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku.
  • Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych.
  • Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi.
  • Może pomóc w ochronie przed osteoporozą.

Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich?

Zobacz także

Wkładają sobie czosnek do nosa, by zwalczyć katar. Lekarze załamują ręce

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Skutki uboczne spożywania czosnku

  • Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc to narażamy się na zwiększone ryzyko krwawienia, zwłaszcza jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe, co oznacza, że może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi. Mimo iż ryzyko wystąpienia takiej dolegliwości jest rzadkie, opisano przypadek, w którym pacjentka doświadczyła zwiększonego krwawienia po regularnym spożywaniu około 4 ząbków dziennie przed zabiegiem operacyjnym.
  • Problemy trawienne. Czosnek jest bogaty w fruktany, rodzaj węglowodanów, który może powodować wzdęcia, gazy i ból brzucha u niektórych osób. Gdy osoby z nietolerancją fruktanów jedzą żywność o wysokiej zawartości fruktanów, nie jest ona w pełni wchłaniana w jelicie cienkim, tylko przedostaje się do okrężnicy w stanie nienaruszonym i jest fermentowana w jelitach, co może przyczynić się do problemów trawiennych.
  • Zgaga. Jeśli cierpicie na chorobę refluksową przełyku, powinniście ograniczyć spożycie czosnku. Jest to powszechne schorzenie, które występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując objawy takie jak zgaga i nudności. 
  • Nieprzyjemny oddech. Czosnek, co na pewno wielu z was zauważyło, może powodować nieprzyjemny oddech. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zawiera on różnorodne związki siarki, które mogą powodować nieświeży oddech, zwłaszcza gdy są spożywane w dużych ilościach. Szczególnie chodzi tu o surowy czosnek, ponieważ gotowanie zmniejsza zawartość tych korzystnych związków siarki.
  • Niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na czosnek miejscowo, co oznacza, że może on negatywnie wpływać na ich skórę, powodując wysypkę. Osobom takim zaleca się noszenie rękawiczek podczas krojenia tego warzywa.

Ile czosnku można bezpiecznie jeść?

Mimo iż nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących ilości spożywanego czosnku, badania pokazują, że spożywanie 1–2 ząbków tego warzywa dziennie, na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz może nam przynieść liczne korzyści zdrowotne.

Źródło: wprost.pl, healthline.com

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy
Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej. Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty. Właściwości zdrowotne żurawiny Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich: Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia. Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki. Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii. Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych. Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając...

dlaczego czosnek śmierdzi
AdobeStock
Newsy
Dlaczego surowy czosnek nie powinien mieć styczności z metalem? Lepiej to przeczytajcie
Lepiej nie krójcie czosnku metalowym nożem – przeczytajcie dlaczego!

Czosnek to warzywo, które jest niezbędne podczas przygotowywania wielu dań. Nadaje im niesamowitej głębi i aromatu. Czasami, gdy danie wydaje się mdłe, wystarczy dodać do niego czosnek i gotowe! Co prawda, nie wszyscy za nim przepadają – głównie ze względu na bardzo silny zapach, który zostaje na rękach oraz nieprzyjemny oddech. Kluczem do tego, by dania z czosnkiem wyszły smaczne, jest jego odpowiednie przygotowanie. Dowiedzcie się, jak należy to robić prawidłowo! Właściwości czosnku Poza tym, że czosnek nadaje potrawom doskonały smak, ma on oczywiście także szereg innych właściwości: Pomaga zwalczyć infekcje i działa jak naturalny antybiotyk, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu; Obniża ciśnienie krwi; Może pomóc w walce z pasożytami; Wspomaga odchudzanie; Działa przeciwzakrzepowo i tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru; Zawiera dużo przeciwutleniaczy i tym samym spowalnia starzenie się organizmu; Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – zwłaszcza raka żołądka, którego często wywołuje bytująca w tym organie bakteria Helicobacter pyroli. Dlaczego czosnek brzydko pachnie? Potrawy z dodatkiem czosnku smakują fantastycznie. Trzeba się jednak zgodzić, że sam czosnek ma dość nieprzyjemny i niezwykle intensywny zapach. Odpowiedzialna jest za to allicyna, substancja zawarta w tym warzywie. To właśnie jej czosnek zawdzięcza doskonałe właściwości lecznicze i niezbyt ciekawy aromat. Ale czy wiedzieliście, że możecie mieć wpływ na intensywność tego zapachu? Na pewno nie słyszeliście o tym wcześniej! Otóż w wyniku kontaktu z metalem, allicyna zaczyna wchodzić w reakcję z metalami. To sprawia, że czosnek pachnie dużo mocniej, a jego zapach jest tak trudny do usunięcia. Do tego wówczas zaczyna on tracić swoje zdrowotne...

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...