Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić

Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie.

Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść?

  • Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu.
  • Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku.
  • Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych.
  • Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
  • Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi.
  • Może pomóc w ochronie przed osteoporozą.

Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich?

Zobacz także

Wkładają sobie czosnek do nosa, by zwalczyć katar. Lekarze załamują ręce

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność

Skutki uboczne spożywania czosnku

  • Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc to narażamy się na zwiększone ryzyko krwawienia, zwłaszcza jeśli przyjmujemy leki rozrzedzające krew. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ czosnek ma właściwości przeciwzakrzepowe, co oznacza, że może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi. Mimo iż ryzyko wystąpienia takiej dolegliwości jest rzadkie, opisano przypadek, w którym pacjentka doświadczyła zwiększonego krwawienia po regularnym spożywaniu około 4 ząbków dziennie przed zabiegiem operacyjnym.
  • Problemy trawienne. Czosnek jest bogaty w fruktany, rodzaj węglowodanów, który może powodować wzdęcia, gazy i ból brzucha u niektórych osób. Gdy osoby z nietolerancją fruktanów jedzą żywność o wysokiej zawartości fruktanów, nie jest ona w pełni wchłaniana w jelicie cienkim, tylko przedostaje się do okrężnicy w stanie nienaruszonym i jest fermentowana w jelitach, co może przyczynić się do problemów trawiennych.
  • Zgaga. Jeśli cierpicie na chorobę refluksową przełyku, powinniście ograniczyć spożycie czosnku. Jest to powszechne schorzenie, które występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując objawy takie jak zgaga i nudności. 
  • Nieprzyjemny oddech. Czosnek, co na pewno wielu z was zauważyło, może powodować nieprzyjemny oddech. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zawiera on różnorodne związki siarki, które mogą powodować nieświeży oddech, zwłaszcza gdy są spożywane w dużych ilościach. Szczególnie chodzi tu o surowy czosnek, ponieważ gotowanie zmniejsza zawartość tych korzystnych związków siarki.
  • Niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na czosnek miejscowo, co oznacza, że może on negatywnie wpływać na ich skórę, powodując wysypkę. Osobom takim zaleca się noszenie rękawiczek podczas krojenia tego warzywa.

Ile czosnku można bezpiecznie jeść?

Mimo iż nie ma oficjalnych zaleceń dotyczących ilości spożywanego czosnku, badania pokazują, że spożywanie 1–2 ząbków tego warzywa dziennie, na pewno nam nie zaszkodzi, a wręcz może nam przynieść liczne korzyści zdrowotne.

Źródło: wprost.pl, healthline.com

Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować nieprzyjemne dolegliwości
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść cebuli? U tych osób może powodować zgagę i niestrawność
Cebula jest jednym z najzdrowszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Czy jedzenie cebuli może mieć jakieś skutki uboczne? Kto powinien się jej wystrzegać?

Cebula jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw na świecie. Dodajemy ją do zup, mięs, ryb, sałatek i wielu innych dań. Cebula nie tylko nadaje naszym potrawom przyjemnego, ostrego smaku, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych. Liczne badania wykazały, że warzywo to ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające oraz chroniące serce. Nie wszyscy jednak powinni jeść cebulę. Kto powinien się jej wystrzegać? Cebula może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego Zespół jelita drażliwego (IBS) to schorzenie, które powoduje wzdęcia, ból brzucha, skurcze, gazy, osłabienie i nieprawidłowe ruchy jelit, które mogą prowadzić do biegunki lub zaparć. Osoby, które cierpią na tę przypadłość, powinny więc ograniczyć spożycie cebuli. Osoby uczulone na cebulę także nie powinny jej jeść Gdy układ odpornościowy reaguje niekorzystnie na białka z niektórych pokarmów, mamy do czynienia z alergiami pokarmowymi. Ta odpowiedź immunologiczna może wpływać na różne narządy i układy w naszym ciele, takie jak skóra, jelita, serce oraz układ oddechowy i nerwowy. Do najczęstszych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko krowie, jajka, orzeszki ziemne, ryby, skorupiaki, orzechy, soję i pszenicę. Czasami jednak może się pojawić alergia na cebulę. Cebula może powodować zgagę Zgaga to uciążliwa dolegliwość, która może być objawem choroby refluksowej przełyku – stanu, w którym zawartość żołądka cofa się do przełyku (przewodu łączącego żołądek i gardło). Stan ten może powodować uciążliwe pieczenie w klatce piersiowej. Osoby, które mają problemy z trawieniem cebuli Niektóre osoby mają problem z trawieniem cebuli. Powinny one spożywać to warzywo gotowane lub duszone...

Pixabay
Newsy
Przekrójcie cebulę na pół i potrzyjcie nią stopy. Efekt będzie zdumiewający
Cebula może być wykorzystywana nie tylko do przygotowywania dań. Kto by pomyślał, że warzywo to może mieć takie zastosowanie?

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Używamy jej do smażenia, pieczenia, duszenia i gotowania. Ostra w smaku cebula doskonale podkreśla smak wielu naszych dań - od potraw mięsnych, przez rybne, po kanapki i sałatki. Jak się okazuje, ma ona również szerokie zastosowanie poza kulinariami. Do czego można ją wykorzystać? Właściwości zdrowotne cebuli Cebula posiada ogrom cennych właściwości prozdrowotnych. Warzywo to zawiera różne witaminy, minerały i silne związki roślinne, które, jak wykazano, na wiele sposobów wspierają nasze zdrowie. Lecznicze właściwości cebuli znane są od czasów starożytnych, kiedy to stosowano ją w leczeniu takich dolegliwości, jak bóle głowy, choroby serca i owrzodzenia jamy ustnej. Cebula nie tylko świetnie smakuje, ale też ma niską kaloryczność oraz jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Liczne badania wykazały, że regularne jedzenie cebuli może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, podwyższony poziom trójglicerydów i stan zapalny. Czerwona cebula jest bogata w antocyjany, które mogą chronić przed chorobami serca, niektórymi nowotworami i cukrzycą. Ze względu na wiele korzystnych związków znajdujących się w cebuli, spożywanie tego warzywa może również pomóc w obniżeniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że spożycie cebuli wiąże się też z poprawą gęstości mineralnej kości. Ponadto, cebula wspomaga zdrowie układu pokarmowego, poprawia równowagę bakteryjną w jelitach i korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Cebula na nieprzyjemny zapach stóp Cebula, jak się okazuje, ma również zastosowanie poza naszą kuchnią. Może na przykład...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść czosnek? Część osób powinna go unikać dla własnego zdrowia
Chociaż czosnek jest bardzo smaczny i stosuje się go do przyrządzania wielu dań, niestety nie każdy powinien go jeść. Sprawdźcie szczegóły.

Nie ma lepszej przyprawy do niektórych dań niż świeży czosnek! Nadaje im niepowtarzalnego aromatu i charakteru, a niektóre z nich bez dodatku tego warzywa smakują bardzo przeciętnie. Wyobrażacie sobie pizzę albo szpinak bez dodatku czosnku? Niestety, okazuje się, że nie każdy powinien go jeść. Poniżej piszemy o skutkach ubocznych czosnku oraz o tym, kiedy jego spożycie jest niewskazane. Sprawdźcie! Właściwości czosnku Czosnek stosowany jest przez ludzkość od wieków, ze względu na jego wspaniałe prozdrowotne właściwości oraz wyjątkowy smak. Czosnek między innymi: Poprawi odporność waszego organizmu Usprawni pracę układu trawiennego Wspomoże ochronę przed wylewem i zawałem Zadziała antybakteryjnie, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku infekcji Reguluje ciśnienie krwi Wykazuje działanie przeciwnowotworowe Zbija gorączkę Działa antywirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie Pomaga wykrztuszać wydzielinę podczas infekcji Zmniejsza ból gardła Zapobiega podwyższeniu poziomu cholesterolu Skutki uboczne jedzenia czosnku Choć czosnek ma wiele zalet, niestety jak większość produktów nadających się do jedzenia, wykazuje on skutki uboczne. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, to tylko jeden z nich! Jeśli zjecie go za dużo, to szybko odczujecie nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ból brzucha, wzdęcia, zgaga, to typowe objawy zjedzenia zbyt dużych ilości czosnku. Jeżeli towarzyszą wam bardzo często, powinniście ograniczyć to warzywo w swojej diecie. Pomocne może być stosowanie ekstraktów z czosnku zamiast świeżych ząbków, ponieważ mniej drażni żołądek. Pamiętajcie, że dziennie spożycie czosnku nie powinno przekraczać dwóch średnich ząbków. Kto nie powinien jeść czosnku? Ze względu na to, że...