Jasiek Kuroń gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i na swoim kanale na YouTube. Jest autorem książki dotyczącej gotowania w duchu zero waste: „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. W swoich programach nie tylko uczy jak nie marnować żywności, ale przede wszystkim dzieli się przepisami, które, zanim opublikuje, dokładnie sprawdza i testuje:

- Przepisy traktuję, jak osobiste wyzwania — szukam najlepszych rozwiązań, najlepszych składników, najsmaczniejszych pomysłów.

Dania, które uzależniają i nie pozwalają się oderwać

Są takie produkty, albo całe potrawy, których nie można zjeść tylko trochę. Najczęściej należą do nich chipsy, popcorn, orzeszki czy czekolada. Jedząc je, nawet jeśli obiecacie sobie, że zjecie tylko garść, a w przypadku czekolady kilka kostek, nie wiedzieć kiedy, znika cała paczka czy tabliczka.

Tak działają też gotowe potrawy. Znacie to? Nakładacie sobie na talerzyk porcję sałatki, a po zjedzeniu coś ciągnie was z powrotem do lodówki po więcej. Taką sałatkę przygotował Jasiek Kuroń. Składa się z kilku prostych produktów i nie pozwala oderwać się od siebie. Być może robienie tej sałatki jest ryzykowne, szczególnie jeśli się właśnie odchudzacie:

- Przepyszna sałatka z tuńczykiem, groszkiem, jajkiem i korniszonami. Jest tak dobra, że istnieje szansa pochłonięcia całej michy! Żeby nie było, że nie ostrzegałem! 

Przepis Jaśka Kuronia na uzależniającą sałatkę z tuńczyka

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona cebula
  • Pół papryki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pół szklanki zielonego groszku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki do przygotowania sosu:

  • 3 łyżki jogurtu
  • Czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Łyżka szczypioru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od posiekania składników sałatki: odsączcie tuńczyka z puszki przełóżcie do miski. Poszatkujcie cebulę, paprykę, ogórki konserwowe, jajko i natkę i dodajcie do tuńczyka.
  2. Groszek wrzućcie na osolony wrzątek, gotujcie 3 minuty i zahartujcie w zimnej wodzie.
  3. Na koniec dodajcie do pozostałych składników.
  4. W drugiej misce wymieszajcie składniki sosu.
  5. Przenieście do sałatki, wymieszajcie wszystko razem.

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń

Zobacz także: