Jasiek Kuroń: "mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę w tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy

Jasiek Kuroń: „Mam dla was absolutnie uzależniającą sałatkę z tuńczyka". Ostrzega, że nie można się oderwać

Tuńczyk z puszki, kilka dodatków i macie sałatkę, którą zjecie do ostatniego kęsa. Jak obiecuje popularny kucharz – nic nie zostanie na później.

Jasiek Kuroń gotuje na antenie Dzień Dobry TVN i na swoim kanale na YouTube. Jest autorem książki dotyczącej gotowania w duchu zero waste: „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. W swoich programach nie tylko uczy jak nie marnować żywności, ale przede wszystkim dzieli się przepisami, które, zanim opublikuje, dokładnie sprawdza i testuje:

- Przepisy traktuję, jak osobiste wyzwania — szukam najlepszych rozwiązań, najlepszych składników, najsmaczniejszych pomysłów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania, które uzależniają i nie pozwalają się oderwać

Są takie produkty, albo całe potrawy, których nie można zjeść tylko trochę. Najczęściej należą do nich chipsy, popcorn, orzeszki czy czekolada. Jedząc je, nawet jeśli obiecacie sobie, że zjecie tylko garść, a w przypadku czekolady kilka kostek, nie wiedzieć kiedy, znika cała paczka czy tabliczka.

Tak działają też gotowe potrawy. Znacie to? Nakładacie sobie na talerzyk porcję sałatki, a po zjedzeniu coś ciągnie was z powrotem do lodówki po więcej. Taką sałatkę przygotował Jasiek Kuroń. Składa się z kilku prostych produktów i nie pozwala oderwać się od siebie. Być może robienie tej sałatki jest ryzykowne, szczególnie jeśli się właśnie odchudzacie:

- Przepyszna sałatka z tuńczykiem, groszkiem, jajkiem i korniszonami. Jest tak dobra, że istnieje szansa pochłonięcia całej michy! Żeby nie było, że nie ostrzegałem! 

Zobacz także
Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

sałatka z makaronem i kurczakiem

Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy

Przepis Jaśka Kuronia na uzależniającą sałatkę z tuńczyka

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona cebula
  • Pół papryki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pół szklanki zielonego groszku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Składniki do przygotowania sosu:

  • 3 łyżki jogurtu
  • Czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Łyżka szczypioru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od posiekania składników sałatki: odsączcie tuńczyka z puszki przełóżcie do miski. Poszatkujcie cebulę, paprykę, ogórki konserwowe, jajko i natkę i dodajcie do tuńczyka.
  2. Groszek wrzućcie na osolony wrzątek, gotujcie 3 minuty i zahartujcie w zimnej wodzie.
  3. Na koniec dodajcie do pozostałych składników.
  4. W drugiej misce wymieszajcie składniki sosu.
  5. Przenieście do sałatki, wymieszajcie wszystko razem.

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń

Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut
To nie są zwykłe gołąbki. W domu Kuroniów nazywano je zawijakami. Są szybkie do przygotowania i doskonałe na mały i większy głód. Podajemy przepis.

Jasiek Kuroń, znany jest ze swoich tradycyjnych i mniej tradycyjnych dań, które pokazuje swoim fanom, w mediach społecznościowych. Tym razem proponuje danie dla miłośników zawijanych gołąbków, którzy lubią wprowadzić do swojej kuchni niestandardowe składniki, a także doceniają dania robione w parę minut. Super prosty pomysł na „pierożki” zawijane jak gołąbki u nas w domu zwane po prostu zawijakami 😄 Przepis na zawijaki Jaśka Kuronia Składniki 1 opakowanie papieru ryżowego Ćwiartka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1 por 1 łodyga selera naciowego Garść boczniaków lub pieczarek 1 kostka tofu 2 łyżki sosu Teriyaki Pół łyżeczki mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonej kolendry Olej do smażenia Duże naczynie wypełnione wodą do namaczania płatów papieru ryżowego Przygotowanie Składniki sosu mogą być całkiem surowe, trzeba je tylko rozdrobnić. można je też podsmażyć czy poddusić na łyżce oleju. Wszystkie warzywa poszatkujcie, podsmażacie lub nie i wrzucajcie do miski. Jeśli zdecydujecie się na podduszenie, przypraw użyjcie już podczas smażenia. Tofu odsączcie z płynu i rozdrobnijcie widelcem, a następnie dodajecie do pozostałych składników. Gdy farsz jest gotowy, przygotowujecie płaty papieru ryżowego. Każdy płat włóżcie na chwilę do naczynia z wodą. Rozłóżcie na dłoni i od góry nałóżcie farsz, zawińcie boki i zwińcie ciasto w rulonik. W ten sam sposób napakujcie kolejne gołąbki farszem. Rozgrzejcie suchą patelnię (możecie dodać odrobinę tłuszczu), kładźcie na niej gołąbki i podsmażajcie z obu stron na złoty kolor. Jak tę egzotyczną odmianę gołąbków podaje Jasiek Kuroń i ile czasu zajmuje mu przygotowanie tego dania?...

sałatka jarzynowa ze śledziem
AdobeStock
Newsy
Kochacie sałatkę jarzynową? Dodajcie do niej śledzia, a umrzecie z kulinarnej rozkoszy
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to koniecznie musicie spróbować tej wersji ze śledziem. Pyszności!

Sałatka jarzynowa jest daniem, które bardzo często gości na polskich stołach. Najlepsza jest ta przyrządzana z warzyw po ugotowaniu rosołu – chyba najpopularniejszej polskiej zupy! Sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich spotkaniach towarzyskich jako przystawka albo kolacja. By nieco podkręcić jej smak, warto poeksperymentować z różnymi dodatkami. Próbowaliście już sałatki jarzynowej ze śledziem? Jeśli nie, to najwyższy czas to zrobić! Jest przepyszna i można ją jeść w trakcie postu. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem Do przygotowania jarzynowej sałatki z dodatkiem śledzia potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka młodej marchewki 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 1 duży ziemniak 2 śledziowe płaty typu matias 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaka obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Odciśnijcie płaty śledziowe i pokrójcie w kostkę. Ostudzonego ziemniaka oraz ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę. Cebulę obierzcie i posiekajcie wraz ze szczypiorkiem. Odlejcie wodę z puszki z groszkiem i marchewką. Marchewkę możecie pokroić na mniejsze kawałki, choć młode marchewki są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Do większej miski włóżcie pokrojone śledzie, ogórki, ziemniaka, cebulę i połowę porcji szczypiorku. Dodajcie marchewki i groszek. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki. Dodajcie trzy czubate łyżki majonezu, doprawcie solą i pieprzem i znów wymieszajcie. Nie przesadźcie z solą – śledzie są już dość mocno słone! Gotową sałatkę przełóżcie do kubeczków i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

Jasiek Kuroń uczy szybkiego smażenia. Wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut.
Instagram / Jakub Kuroń gotuje
Newsy
Jakub Kuroń uczy szybkiego smażenia. Tę wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut
Przygotujcie składniki dania i poszatkujcie wszystkie warzywa, zanim zaczniecie smażenie. Gdy pierwsze kawałki wrzucicie na patelnię, nie będzie nawet czasu na szatkowanie kolejnych.

Istnieje wiele metod przyrządzania dań regionalnych, z różnych stron świata. W Chinach i Wietnamie smaży się szybko i na dużym ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują wartości odżywcze, są świeże i lekkie. W Japonii wiele dań, np. sushi, jada się na surowo. W Indiach gospodynie potrafią gotować prostą potrawę nawet 3 godziny. My w Polsce jadamy zarówno surowy tatar, szybko smażone eskalopki, jak i wolno gotowany rosół czy bigos. Jakub Kuroń uczy jak szybko gotować po azjatycku. Na czym polega smażenie stir-fry, czyli po azjatycku? Tego typu dania w Chinach czy Wietnamie smaży się na charakterystycznych, głębokich, często żeliwnych patelniach, typu wok. Są one przystosowane do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Szybko się nagrzewają i równomiernie oddają temperaturę. Wszystkie składniki dania smaży się na nich w tym samym czasie, nie odkładając żadnych na bok, tylko dokładając kolejne do dłużej smażonych poprzednich. Nie mając woka, użyjcie zwykłej, polskiej patelni. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki do dań stir-fry, czyli szybko smażonych na dużym ogniu, muszą być gotowe, zanim zaczniecie dokładać je na patelnię. Smażenie jest szybkie i dynamiczne, wymaga częstego mieszania, nie pozostawia czasu na szatkowanie kolejnych składników. Ważne jest także użycie specjalnego oleju sezamowego, który ma wyższą temperaturę dymienia od używanego tradycyjnie w naszej kuchni oleju rzepakowego, a także od oleju słonecznikowego czy też wieprzowego smalcu.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron)...