Karmelowe szyszki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu z nas. To proste w przygotowaniu łakocie, które powstają z preparowanego ryżu i roztopionych krówek uformowanych w kuliste szyszki przypominające te, które możemy znaleźć w lesie. Jak zrobić idealne w smaku szyszki, które przywiodą nam na myśl czasy dzieciństwa? Przepis jest banalnie prosty.
Przepis na szyszki Jakuba Kuronia
Szyszki to niezapomniany smak z dawnych lat. Największą popularnością cieszyły się w latach raczej kilkadziesiąt lat temu, ale w wielu polskich domach przygotowuje się je po dziś dzień. Jakub Kuroń podzielił się własnym przepisem na pyszne karmelowe szyszki. Jak je przygotowuje?
Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i wystarczą do niego tylko dwa proste składniki – preparowany ryż i garść krówek. Sprawdźcie, jak Jakub przygotowuje swoje szyszki krok po kroku.
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego
- 400 g krówek
- zimna woda
Sposób przygotowania:
- Cukierki roztopcie na małym ogniu, aż będą zupełnie płynne.
- Mieszajcie cały czas uważając, aby się nie przypaliły, wsypcie ryż, zamieszajcie dokładnie i zdejmijcie z gazu.
- W międzyczasie przygotujcie w garnku zimną wodę do zwilżania ręki.
- Nie czekając jak masa wystygnie, zabierzcie się do robienia szyszek.
- Nabierzcie łyżkę masy i w rękach formujcie szyszki.
- Układajcie na blasze obok siebie, aby wystygły.
- Odłóżcie w zimne miejsce i już są gotowe.
Różne wariacje na temat szyszek
Istnieje wiele ciekawych przepisów na szyszki w innym niż tradycyjne, wydaniu. Możecie przykładowo dodać do nich trochę kakao, aby uzyskać ciemniejszy kolor i bardziej wyrafinowany smak. Możecie też zrobić szyszki kajmakowe, mleczne, czekoladowe, z amarantusem, żurawiną a nawet ze śliwką czy ananasem. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.
Zobacz także:
Pamiętacie ze swojego dzieciństwa szyszki? A może robicie je po dziś dzień?
Źródło: kuron.com.pl