Karmelowe szyszki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu z nas. To proste w przygotowaniu łakocie, które powstają z preparowanego ryżu i roztopionych krówek uformowanych w kuliste szyszki przypominające te, które możemy znaleźć w lesie. Jak zrobić idealne w smaku szyszki, które przywiodą nam na myśl czasy dzieciństwa? Przepis jest banalnie prosty.

Przepis na szyszki Jakuba Kuronia

Szyszki to niezapomniany smak z dawnych lat. Największą popularnością cieszyły się w latach raczej kilkadziesiąt lat temu, ale w wielu polskich domach przygotowuje się je po dziś dzień. Jakub Kuroń podzielił się własnym przepisem na pyszne karmelowe szyszki. Jak je przygotowuje?

Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i wystarczą do niego tylko dwa proste składniki – preparowany ryż i garść krówek. Sprawdźcie, jak Jakub przygotowuje swoje szyszki krok po kroku.

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 400 g krówek
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki roztopcie na małym ogniu, aż będą zupełnie płynne.
  2. Mieszajcie cały czas uważając, aby się nie przypaliły, wsypcie ryż, zamieszajcie dokładnie i zdejmijcie z gazu.
  3. W międzyczasie przygotujcie w garnku zimną wodę do zwilżania ręki.
  4. Nie czekając jak masa wystygnie, zabierzcie się do robienia szyszek.
  5. Nabierzcie łyżkę masy i w rękach formujcie szyszki.
  6. Układajcie na blasze obok siebie, aby wystygły.
  7. Odłóżcie w zimne miejsce i już są gotowe.

Różne wariacje na temat szyszek

Istnieje wiele ciekawych przepisów na szyszki w innym niż tradycyjne, wydaniu. Możecie przykładowo dodać do nich trochę kakao, aby uzyskać ciemniejszy kolor i bardziej wyrafinowany smak. Możecie też zrobić szyszki kajmakowe, mleczne, czekoladowe, z amarantusem, żurawiną a nawet ze śliwką czy ananasem.  Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Zobacz także:

Pamiętacie ze swojego dzieciństwa szyszki? A może robicie je po dziś dzień?

Źródło: kuron.com.pl