Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 3 składników
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 2 składników

Pamiętacie słynne, karmelowe szyszki? Zróbcie je sami w domu z przepisu Jakuba Kuronia.

Karmelowe szyszki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu z nas. To proste w przygotowaniu łakocie, które powstają z preparowanego ryżu i roztopionych krówek uformowanych w kuliste szyszki przypominające te, które możemy znaleźć w lesie. Jak zrobić idealne w smaku szyszki, które przywiodą nam na myśl czasy dzieciństwa? Przepis jest banalnie prosty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szyszki Jakuba Kuronia

Szyszki to niezapomniany smak z dawnych lat. Największą popularnością cieszyły się w latach raczej kilkadziesiąt lat temu, ale w wielu polskich domach przygotowuje się je po dziś dzień. Jakub Kuroń podzielił się własnym przepisem na pyszne karmelowe szyszki. Jak je przygotowuje?

Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i wystarczą do niego tylko dwa proste składniki – preparowany ryż i garść krówek. Sprawdźcie, jak Jakub przygotowuje swoje szyszki krok po kroku.

Zobacz także
Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 400 g krówek
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki roztopcie na małym ogniu, aż będą zupełnie płynne.
  2. Mieszajcie cały czas uważając, aby się nie przypaliły, wsypcie ryż, zamieszajcie dokładnie i zdejmijcie z gazu.
  3. W międzyczasie przygotujcie w garnku zimną wodę do zwilżania ręki.
  4. Nie czekając jak masa wystygnie, zabierzcie się do robienia szyszek.
  5. Nabierzcie łyżkę masy i w rękach formujcie szyszki.
  6. Układajcie na blasze obok siebie, aby wystygły.
  7. Odłóżcie w zimne miejsce i już są gotowe.

Różne wariacje na temat szyszek

Istnieje wiele ciekawych przepisów na szyszki w innym niż tradycyjne, wydaniu. Możecie przykładowo dodać do nich trochę kakao, aby uzyskać ciemniejszy kolor i bardziej wyrafinowany smak. Możecie też zrobić szyszki kajmakowe, mleczne, czekoladowe, z amarantusem, żurawiną a nawet ze śliwką czy ananasem.  Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Pamiętacie ze swojego dzieciństwa szyszki? A może robicie je po dziś dzień?

Źródło: kuron.com.pl

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Robiliście kiedyś dla swojej rodziny ryż zapiekany na słodko z jabłkami? Ten przepyszny deser z dawnych lat niesłusznie odszedł w zapomnienie. Dodajcie do niego trochę cynamonu, podajcie ze śmietaną, a bliscy będą bili wam brawo na stojąco!

Ryż pieczony na słodko z jabłkami ma dla wielu Polaków wartość sentymentalną. To proste, sycące danie przygotowywały nasze mamy, babcie – oczywiście ku uciesze najmłodszych domowników. Taka kolacja była dla wielu spełnieniem marzeń. Spróbujcie teraz przypomnieć sobie ten prosty deser i przedstawić go młodszemu pokoleniu. Oto przepis: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami Składniki: 20 dag ryżu białego 2.5 szklanki mleka 4-5 sporych rozmiarów jabłek – najlepiej słodkie Ok. pół szklanki cukru Cynamon Śmietana  18% tłuszczu Cukier kryształ do posypania Przygotowanie: Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce (można również pokroić je w drobną kostkę – wybór należy do was) Wrzućcie jabłka na zimną patelnię i dodajcie cukier, po czym duście je przez ok. 10 min, aż puszczą sok i staną się miękkie. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu jabłek – uważajcie, by się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajcie na patelnię 2 łyżeczki cynamonu. Ryż ugotujcie w garnku w proporcji 1:2 do mleka. Możecie delikatnie posolić ryż, to poprawi końcowy smak potrawy. Gotujcie ryż na maleńkim ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie całą ilość mleka. Do gotowania ryżu wybierzcie garnek z grubym dnem, gdyż użycie mleka zamiast wody może skończyć się łatwym przypaleniem ryżu. Ugotowany ryż przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóżcie wysmażone jabłka. Zapieczcie całość przez ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Podawajcie z solidną porcją śmietany. Całość posypcie odrobiną cukru. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Znacie jeszcze jakieś desery z ryżem w...

Kajmakowe szyszki
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kochają je dzieci i dorośli. Jak zrobić pyszne kajmakowe szyszki? Oto najprostszy przepis
Słodkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu – takie są właśnie kajmakowe szyszki, które być może pamiętacie jeszcze ze szkolnego sklepiku.

Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały. Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego. By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki. Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach. Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą  z kolei znajdziecie w większości sklepów. Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia! Jak zrobić kajmakowe szyszki? Składniki: Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag 20 dag ryżu preparowanego Przygotowanie: Masę kajmakową przełóżcie do miski. Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem. Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem. Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia. Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Promocja w Biedronce: drugie opakowanie lodów za 1zł. Tylko dziś i jutro!
Newsy
Promocja w Biedronce: drugie opakowanie lodów za 1zł. Tylko dziś i jutro!
Pyszne lody w doskonałej promocji w Biedronce. Za drugie opakowanie zapłacicie tylko złotówkę. Zdradzamy warunki akcji promocyjnej.

Za oknem coraz cieplej, więc sezon na lody można oficjalnie uznać za otwarty. Tylko dziś i jutro możecie skorzystać z promocji na lody Marletto w Biedronce. Sprawdźcie szczegóły. Promocja na lody Marletto – 14 i 15 maja 2021 w Biedronce Lubicie lody? W takim razie koniecznie powinniście skorzystać z tej akcji, bo za drugie pudełko lodów zapłacicie tylko złotówkę! To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zrobienie większych zapasów. Nie ma nic lepszego niż zimne lody w upalny dzień. Świetnie sprawdzą się również jako deser dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Akcja promocyjna dotyczy tylko lodów familijnych w pudełkach (na promocję nie wchodzą lody na patyku, w rożkach czy wielopakach). Smaki możecie mieszać dowolnie, zapłacicie za tańsze opakowanie 1zł. Nie ma ograniczeń co do liczby zakupionych pudełek. Jakie smaki lodów Marletto możecie kupić? Są to m.in.: Biała czekolada z maliną Potrójna czekolada Karmelowe latter Orzech laskowy Tiramisu – nowy smak Sernik z jagodami – nowy smak Promocja obowiązuje od 14 do 15 maja 2021 lub do wyczerpania zapasów. Promocja na lody na patyku w Biedronce – maj 2021 Od 4 do 31 maja trwa również akcja promocyjna na lody na patyku. Żeby z niej skorzystać, trzeba posiadać kartę Moja Biedronka. Przy zakupie czterech lodów, piąty dostaniecie gratis. Promocja dotyczy lodów następujących marek: Magnum, Big Milk i Twister. Możecie miksować lody Big Milk i Twister. Lody możecie kupić podczas jednej transakcji i odebrać darmowego loda od razu lub możecie przyjść do sklepu wielokrotnie, kupić dowolną liczbę lodów. Informacja o liczbie zakupionych lodów zapisuje się w systemie oraz na paragonie, więc z łatwością będziecie mogli sprawdzić, czy...

Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne
Risotto ze szparagami i dorszem to idealna propozycja na szparagowy sezon. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kremowy ryż ze szparagami.

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie! Przepis na risotto ze szparagami Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie! Składniki na risotto ze szparagami Szklanka ryżu do risotto Ok. 300-400 g dorsza Pół pęczka szparagów Młoda cukinia Cebula Kilka ząbków czosnku 2 szklanki bulionu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawa do ryb Pieprz i sól Oliwa z oliwek Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę. Przygotujcie szparagi . Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem. Odstawcie z palnika i połączcie...