Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 3 składników
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 2 składników

Pamiętacie słynne, karmelowe szyszki? Zróbcie je sami w domu z przepisu Jakuba Kuronia.

Karmelowe szyszki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu z nas. To proste w przygotowaniu łakocie, które powstają z preparowanego ryżu i roztopionych krówek uformowanych w kuliste szyszki przypominające te, które możemy znaleźć w lesie. Jak zrobić idealne w smaku szyszki, które przywiodą nam na myśl czasy dzieciństwa? Przepis jest banalnie prosty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szyszki Jakuba Kuronia

Szyszki to niezapomniany smak z dawnych lat. Największą popularnością cieszyły się w latach raczej kilkadziesiąt lat temu, ale w wielu polskich domach przygotowuje się je po dziś dzień. Jakub Kuroń podzielił się własnym przepisem na pyszne karmelowe szyszki. Jak je przygotowuje?

Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i wystarczą do niego tylko dwa proste składniki – preparowany ryż i garść krówek. Sprawdźcie, jak Jakub przygotowuje swoje szyszki krok po kroku.

Zobacz także
Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego
  • 400 g krówek
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki roztopcie na małym ogniu, aż będą zupełnie płynne.
  2. Mieszajcie cały czas uważając, aby się nie przypaliły, wsypcie ryż, zamieszajcie dokładnie i zdejmijcie z gazu.
  3. W międzyczasie przygotujcie w garnku zimną wodę do zwilżania ręki.
  4. Nie czekając jak masa wystygnie, zabierzcie się do robienia szyszek.
  5. Nabierzcie łyżkę masy i w rękach formujcie szyszki.
  6. Układajcie na blasze obok siebie, aby wystygły.
  7. Odłóżcie w zimne miejsce i już są gotowe.

Różne wariacje na temat szyszek

Istnieje wiele ciekawych przepisów na szyszki w innym niż tradycyjne, wydaniu. Możecie przykładowo dodać do nich trochę kakao, aby uzyskać ciemniejszy kolor i bardziej wyrafinowany smak. Możecie też zrobić szyszki kajmakowe, mleczne, czekoladowe, z amarantusem, żurawiną a nawet ze śliwką czy ananasem.  Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Pamiętacie ze swojego dzieciństwa szyszki? A może robicie je po dziś dzień?

Źródło: kuron.com.pl

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Robiliście kiedyś dla swojej rodziny ryż zapiekany na słodko z jabłkami? Ten przepyszny deser z dawnych lat niesłusznie odszedł w zapomnienie. Dodajcie do niego trochę cynamonu, podajcie ze śmietaną, a bliscy będą bili wam brawo na stojąco!

Ryż pieczony na słodko z jabłkami ma dla wielu Polaków wartość sentymentalną. To proste, sycące danie przygotowywały nasze mamy, babcie – oczywiście ku uciesze najmłodszych domowników. Taka kolacja była dla wielu spełnieniem marzeń. Spróbujcie teraz przypomnieć sobie ten prosty deser i przedstawić go młodszemu pokoleniu. Oto przepis: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami Składniki: 20 dag ryżu białego 2.5 szklanki mleka 4-5 sporych rozmiarów jabłek – najlepiej słodkie Ok. pół szklanki cukru Cynamon Śmietana  18% tłuszczu Cukier kryształ do posypania Przygotowanie: Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce (można również pokroić je w drobną kostkę – wybór należy do was) Wrzućcie jabłka na zimną patelnię i dodajcie cukier, po czym duście je przez ok. 10 min, aż puszczą sok i staną się miękkie. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu jabłek – uważajcie, by się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajcie na patelnię 2 łyżeczki cynamonu. Ryż ugotujcie w garnku w proporcji 1:2 do mleka. Możecie delikatnie posolić ryż, to poprawi końcowy smak potrawy. Gotujcie ryż na maleńkim ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie całą ilość mleka. Do gotowania ryżu wybierzcie garnek z grubym dnem, gdyż użycie mleka zamiast wody może skończyć się łatwym przypaleniem ryżu. Ugotowany ryż przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóżcie wysmażone jabłka. Zapieczcie całość przez ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Podawajcie z solidną porcją śmietany. Całość posypcie odrobiną cukru. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Znacie jeszcze jakieś desery z ryżem w...

Kajmakowe szyszki
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kochają je dzieci i dorośli. Jak zrobić pyszne kajmakowe szyszki? Oto najprostszy przepis
Słodkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu – takie są właśnie kajmakowe szyszki, które być może pamiętacie jeszcze ze szkolnego sklepiku.

Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały. Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego. By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki. Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach. Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą  z kolei znajdziecie w większości sklepów. Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia! Jak zrobić kajmakowe szyszki? Składniki: Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag 20 dag ryżu preparowanego Przygotowanie: Masę kajmakową przełóżcie do miski. Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem. Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem. Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia. Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem
Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu. Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu: - Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku łyżka syropu z agawy lub miodu łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka curry w proszku 4 ząbki czosnku sól Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki...

Promocja w Biedronce: drugie opakowanie lodów za 1zł. Tylko dziś i jutro!
Newsy
Promocja w Biedronce: drugie opakowanie lodów za 1zł. Tylko dziś i jutro!
Pyszne lody w doskonałej promocji w Biedronce. Za drugie opakowanie zapłacicie tylko złotówkę. Zdradzamy warunki akcji promocyjnej.

Za oknem coraz cieplej, więc sezon na lody można oficjalnie uznać za otwarty. Tylko dziś i jutro możecie skorzystać z promocji na lody Marletto w Biedronce. Sprawdźcie szczegóły. Promocja na lody Marletto – 14 i 15 maja 2021 w Biedronce Lubicie lody? W takim razie koniecznie powinniście skorzystać z tej akcji, bo za drugie pudełko lodów zapłacicie tylko złotówkę! To świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zrobienie większych zapasów. Nie ma nic lepszego niż zimne lody w upalny dzień. Świetnie sprawdzą się również jako deser dla całej rodziny po niedzielnym obiedzie. Akcja promocyjna dotyczy tylko lodów familijnych w pudełkach (na promocję nie wchodzą lody na patyku, w rożkach czy wielopakach). Smaki możecie mieszać dowolnie, zapłacicie za tańsze opakowanie 1zł. Nie ma ograniczeń co do liczby zakupionych pudełek. Jakie smaki lodów Marletto możecie kupić? Są to m.in.: Biała czekolada z maliną Potrójna czekolada Karmelowe latter Orzech laskowy Tiramisu – nowy smak Sernik z jagodami – nowy smak Promocja obowiązuje od 14 do 15 maja 2021 lub do wyczerpania zapasów. Promocja na lody na patyku w Biedronce – maj 2021 Od 4 do 31 maja trwa również akcja promocyjna na lody na patyku. Żeby z niej skorzystać, trzeba posiadać kartę Moja Biedronka. Przy zakupie czterech lodów, piąty dostaniecie gratis. Promocja dotyczy lodów następujących marek: Magnum, Big Milk i Twister. Możecie miksować lody Big Milk i Twister. Lody możecie kupić podczas jednej transakcji i odebrać darmowego loda od razu lub możecie przyjść do sklepu wielokrotnie, kupić dowolną liczbę lodów. Informacja o liczbie zakupionych lodów zapisuje się w systemie oraz na paragonie, więc z łatwością będziecie mogli sprawdzić, czy...