Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki. Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia. Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Jakub Kuroń?

Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia.

Kuroń od dziecka kocha gotowanie

Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić.

Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje.

W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?

Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia

Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Papryka konserwowa do słoików to mój najlepszy, sprawdzony przepis na ten rodzaj przetworu. Zalewa jest pyszna, nie za kwaśna z wyczuwalnym smakiem przypraw. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę konserwową w waszym życiu – zachwala swój przepis Kuroń.

Zobacz także
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy

Składniki: (na 6 słoików o pojemności 0,5 l)

  • 2 kg papryki w różnych kolorach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 12 listków laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białej gorczycy

Na zalewę:

  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wycinamy z niej gniazda nasienne.
  2. Każdą połówkę kroimy dalej na trzy części i ciasno upychamy w słoikach z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem.
  3. W garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól.
  4. Mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gdy sypkie składniki się rozpuszczą, wlewamy olej roślinny.
  6. Całość mieszamy i zdejmujemy z gazu.
  7. Zalewamy gorącą zalewą paprykę i mocno zakręcamy słoiki.
  8. Jeżeli chcemy przechowywać paprykę przez zimę, należy je pasteryzować.
  9. Słoiki wstawiamy do garnka z zimną wodą (powinna ona sięgać do 2/3 ich wysokości).
  10. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (pamiętajmy, by liczyć od chwili zagotowania się wody).
  11. Delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy go góry dnem aż do wystygnięcia.
  12. Papryka jest gotowa po 5-7 dniach.

Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Źródło: instagram, kuron.com.pl

Kapusta kiszona na zimę
Swietłana Moniakowa/Adobe Stock, WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Marynowana kapusta do słoików jak marzenie. Ten sposób znają tylko nasze babcie
Jesień i zima to pora na wszelkiego rodzaju kiszonki. Oprócz tradycyjnego kiszenia kapusty, warto spróbować ten przepis.

Kiedy nie dysponujemy już świeżymi sezonowymi warzywami, czas postawić na stare, dobre kiszonki i różnego rodzaju marynowane warzywa w occie. Kiszone ogórki, kiszona kapusta – te domowe wyroby to świetne źródło witamin. Jednak oprócz nich w książkach kucharskich znajdziemy wiele ciekawych przepisów, które urozmaicą nam zimowe obiady. O potrzebie jedzenia kiszonej kapusty wiedzieli o tym już setki lat temu – w rejsy dookoła świata zabierano całe beczki kiszonej kapusty – wszystko to po to, by marynarze nie nabawili się szkorbutu, wywoływanego brakiem witamin. Dzisiaj mamy już większą świadomość w tym zakresie, a także znacznie większy zakres dostępnych źródeł witaminy C i innych mikroelementów. Nie jesteśmy skazani jak marynarze na kapustę kiszoną, warto spróbować przygotować ją na nieco inny sposób. Być może jedliście już kapustę z tego przepisu przygotowaną przez wasze babcie. Ten prosty sposób na marynowaną kapustę wykorzystywali nie tylko nasi przodkowie. Do dzisiaj tak przygotowana kapusta jest nieodłącznym dodatkiem w azjatyckich barach szybkiej obsługi. Przepis na marynowaną w occie kapustę Składniki: 2 kg szatkowanej kapusty 2 cebule 3-4 marchewki 1 czerwona papryka (opcjonalnie) Półtorej szklanki octu Pół szklanki oleju Ok. ¾ szklanki cukru 2 łyżki soli Pieprz Szczypta chili Przygotowanie: Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy cukier, sól, pieprz i chilli. Zagotowujemy, by składniki mogły się połączyć. Warzywa mieszamy i składamy do słoiczków. Następnie zalewamy słoiki naszą mieszanką octową. Zakręcamy i...

Ryba po japońsku
Gotujmy.pl/BĄBELEK85
Newsy
Lubisz rybę po grecku? Spróbuj tej po japońsku - pokochasz jej smak
Skąd tak naprawdę wzięła się nazwa ryby po grecku? Na pewno nie z Grecji. Podpowiadamy prosty przepis, który rzuci na nią zupełnie nowe światło.

Wbrew pozorom ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją. Jest jednak pyszna! Podobnie jak inne, tradycyjne dania kuchni polskiej, pasuje nie tylko na święta. Ta potrawa nie jest wcale trudna w przygotowaniu! Podpowiadamy jak zrobić z niej świetną przekąskę.  Trochę historii Ryba po grecku, podobnie jak pierogi ruskie, czy barszcz ukraiński nie są potrawami pochodzącymi z krajów, jakie mają w nazwie. Kraj olimpijskich bogów ani przepisu na rybę nie wymyślił, ani też jej nie przyrządza w ten sposób. Po grecku jadamy ją w Polsce, szczególnie na święta i w Wigilię. W sieci znajdziemy dużo mitów dotyczących jej nazwy. Liczne teorie mają jednak niewiele wspólnego z prawdą. Polacy nadali taką nazwę sami, głównie przez skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską wykorzystującą świeże ryby przyrządzane w sosach z warzyw w duszonych pomidorach. Rybne inspiracje Ryby nie potrzebują dodatkowej reklamy. Zawarte w nich białko i kwasy omega pozwalają utrzymać w zdrowiu oczy, skórę i korzystanie wpływać na system nerwowy. Ryba są przede wszystkim pyszne i łatwo dostępne. Możecie z nich przyrządzać rozmaite dania. My proponujemy rybę po japońsku. Składniki na rybę po japońsku 1 kg filetów rybnych 1 słoik marynowanej papryki 1 słoik ogórków konserwowych 1 duży słoik koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 8 łyżek ketchupu 6 łyżek octu 7 łyżek cukru 1 łyżka soli sól do przyprawienia ryby pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, aż...

Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy
Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem
Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji. Sos pieczeniowy nie z kostki W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich , do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa. Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki. Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki , jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa. Składniki na domowy sos pieczeniowy: - trzy duże kawałki łopatki wieprzowej, - 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa, - 1 szklanka wody, - ok. 2 łyżeczek mąki, - oliwa z oliwek, - przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania). Przygotowanie: Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. ...

muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy
Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 
Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań .  Jak wykorzystać resztki z lodówki?  Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia . Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć.  Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący.  Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe  Aby je zrobić potrzebujecie:  700g ugotowanego cienkiego makaronu  czerwona papryka  100g żółtego sera  6 łyżek śmietany  3 jajka  2 łyżki posiekanej natki  jajka lub ser na wierzch  sól i pieprz  masło do posmarowania formy  Przygotowanie  W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy.  W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą...