Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki. Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia. Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”.

Kim jest Jakub Kuroń?

Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia.

Kuroń od dziecka kocha gotowanie

Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić.

Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje.

W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?

Zobacz także:

Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia

Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Papryka konserwowa do słoików to mój najlepszy, sprawdzony przepis na ten rodzaj przetworu. Zalewa jest pyszna, nie za kwaśna z wyczuwalnym smakiem przypraw. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę konserwową w waszym życiu – zachwala swój przepis Kuroń.

Składniki: (na 6 słoików o pojemności 0,5 l)

  • 2 kg papryki w różnych kolorach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 12 listków laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białej gorczycy

Na zalewę:

  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wycinamy z niej gniazda nasienne.
  2. Każdą połówkę kroimy dalej na trzy części i ciasno upychamy w słoikach z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem.
  3. W garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól.
  4. Mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gdy sypkie składniki się rozpuszczą, wlewamy olej roślinny.
  6. Całość mieszamy i zdejmujemy z gazu.
  7. Zalewamy gorącą zalewą paprykę i mocno zakręcamy słoiki.
  8. Jeżeli chcemy przechowywać paprykę przez zimę, należy je pasteryzować.
  9. Słoiki wstawiamy do garnka z zimną wodą (powinna ona sięgać do 2/3 ich wysokości).
  10. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (pamiętajmy, by liczyć od chwili zagotowania się wody).
  11. Delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy go góry dnem aż do wystygnięcia.
  12. Papryka jest gotowa po 5-7 dniach.

Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Źródło: instagram, kuron.com.pl