Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki. Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia. Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Jakub Kuroń?

Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia.

Kuroń od dziecka kocha gotowanie

Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić.

Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje.

W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?

Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia

Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników.

Papryka konserwowa do słoików to mój najlepszy, sprawdzony przepis na ten rodzaj przetworu. Zalewa jest pyszna, nie za kwaśna z wyczuwalnym smakiem przypraw. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę konserwową w waszym życiu – zachwala swój przepis Kuroń.

Zobacz także
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?

Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy

Składniki: (na 6 słoików o pojemności 0,5 l)

  • 2 kg papryki w różnych kolorach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 12 listków laurowych
  • 24 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białej gorczycy

Na zalewę:

  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, kroimy na pół i wycinamy z niej gniazda nasienne.
  2. Każdą połówkę kroimy dalej na trzy części i ciasno upychamy w słoikach z plasterkami czosnku i przyprawami: liściem laurowym, gorczycą, zielem angielskim i pieprzem.
  3. W garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól.
  4. Mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gdy sypkie składniki się rozpuszczą, wlewamy olej roślinny.
  6. Całość mieszamy i zdejmujemy z gazu.
  7. Zalewamy gorącą zalewą paprykę i mocno zakręcamy słoiki.
  8. Jeżeli chcemy przechowywać paprykę przez zimę, należy je pasteryzować.
  9. Słoiki wstawiamy do garnka z zimną wodą (powinna ona sięgać do 2/3 ich wysokości).
  10. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (pamiętajmy, by liczyć od chwili zagotowania się wody).
  11. Delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy go góry dnem aż do wystygnięcia.
  12. Papryka jest gotowa po 5-7 dniach.

Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Źródło: instagram, kuron.com.pl

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem
Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu. Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu: - Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku łyżka syropu z agawy lub miodu łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka curry w proszku 4 ząbki czosnku sól Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki...

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście
Adobe Stock
Newsy
Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik
Co robicie gdy nie możecie otworzyć mocno zakręconego słoika? Rozglądacie się za silniejszymi dłońmi w domu czy szukacie przyrządów, które pozwolą wam otworzyć słoik? Jeden z nich macie na pewno w kuchni.

Słoiki czasem zasysają się tak mocno, że żadna siła na nie nie działa. Próbujecie pukać, stukać, podważacie pokrywkę łyżeczką, wstawiacie słoik do gorącej wody i nic. Pomimo wielu zabiegów przykrywka ani drgnie. I wtedy z pomocą przychodzi Jasiek Kuroń i jego prosty sposób na oporne słoiki. Kim jest Jakub Kuroń? Jasiek Kuroń to kucharz specjalizujący się w klasycznych daniach kuchni polskiej. Jest synem innego kucharza, który jako pierwszy prowadził w naszym kraju telewizyjne programy kulinarne, i wnukiem Jacka Kuronia – polityka, ministra pracy i polityki socjalnej znanego z rozdawania bezdomnym „Kuroniówki”. Potomek rodziny o kulinarnych korzeniach nie tylko gotuje. Radzi także jak przygotowywać przetwory. Jego przepisy na zakwas na barszcz czy żurek cieszą się dużym zainteresowaniem fanów w mediach społecznościowych. Tym razem kucharz podsuwa prosty sposób na poradzenie sobie ważnym kuchennym problemem: otwarciem mocno zakręconego słoika.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak otwieraczem do butelek otworzyć zakręcony słoik? Przyrząd służący do otwierania butelek może okazać się pomocny także przy otwieraniu słoika. Użycie otwieracza powoduje, że lekko podważacie brzeg zakrętki i pozwalacie na dostanie się pod wieczko niedużej ilości powietrza. Już samo to wystarczy, żeby nakrętka odessie się i pozwoli odkręcić bez użycia siły. Do otwarcia słoika wykorzystywany jest ten sam mechanizm, którego używacie podważając nakrętkę trzonkiem łyżeczki czy...