jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy

Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały

Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso do bigosu?

Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki, choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla. Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka, jednak najlepszy jest bigos wieprzowy.

Przepis na smaczny bigos

Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły.
  2. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka.
  3. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej.
  4. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju.
  5. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty.
  6. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka.
  7. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą.
  8. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie do bigosu.
  9. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz suszone grzyby.
  10. Do garnka z bigosem wlejcie kilka szklanek wody – powinno jej być tyle, by przykryła zawartość garnka.
  11. Gotujcie przez kilka godzin na małym ogniu do miękkości mięsa.
  12. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajcie do bigosu 4 łyżki koncentratu pomidorowego, paprykę mieloną i wymieszajcie. W razie, gdyby bigos był za mało słony, dodajcie do niego soli. Smacznego!
gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....

magda gessler bigos staropolski
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Znakomity bigos staropolski. Recepturę zdradziła Magda Gessler. Ten dodatek wspaniale podkręci jego smak
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinariów. Lubi eksperymentować z klasycznymi przepisami na dania. Tym razem zdradziła przepis na wyjątkowy bigos staropolski. Ten dodatek całkowicie zmienia i podkręca cały smak.

Bigos to potrawa znana nie tylko w Polsce, ale i na Białorusi czy Litwie. Przygotowywana z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa oraz przypraw stanowi iście sycący, aromatyczny posiłek. Na stole gości nie tylko na co dzień. Sprawdza się także podczas wielu różnych uroczystości. Magda Gessler urozmaica danie dodatkowym składnikiem, który dodatkowo podbija smak.  Wyjątkowy bigos staropolski Magda Gessler lubi podkręcać i ulepszać przepisy na polskie tradycyjne dania i tym razem nie mogło być inaczej. Restauratorka postanowiła podkręcić aromat klasycznego bigosu dodatkiem karkówki z dzika. To ciekawe połączenie, które dodaje całej potrawie wyjątkowego, niecodziennego smaku. Podsmażone mięso z dziczyzny wraz z wędzonym boczkiem oraz kiełbasą, a następnie dodane do gotującej się kiszonej kapusty to strzał w dziesiątkę. Tak przygotowanemu bigosowi nikt się nie oprze, gdyż zapach gotującej się potrawy jest wręcz zniewalający. Koniecznie wypróbujcie to niezwykłe połączenie produktów i smaków! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku 300 g cienkiej kiełbasy 300 g karkówki z dzika 100 suszonych prawdziwków 100 g wędzonych śliwek 700 ml czerwonego wina 6 sztuk jałowca 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kminku 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Przygotowanie: Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna to namoczcie ją wcześniej w wodzie. Odciśniętą kapustę pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do większego garnka i zalejcie ją niewielką ilością wody, wina oraz dwoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Do garnka dodajcie również przyprawy. Grzyby zalejcie wodą, odstawcie do napęcznienia....