Jakie mieso jest najlepsze do bigosu? Danie będzie do niczego, jeżeli nie dodacie tych 2 rodzajów
Flickr
Newsy

Jakie mieso jest najlepsze do bigosu? Danie będzie do niczego, jeżeli nie dodacie tych 2 rodzajów

Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso do bigosu?

Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki, choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla. Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka, jednak najlepszy jest bigos wieprzowy.

Czego za to nie dodawać do bigosu? Nienajlepszym pomysłem będzie wybór szynki wieprzowej - zawiera stosunkowo mało tłuszczu i nie zmięknie razem z kapustą, przez co może pogorszyć smak dania. Łatwo można wyłożyć się także na dodatku kiełbasy. Lepiej nie wrzucać do bigosu białej, delikatnej kiełbasy, która szybko rozpadnie się w kapuście, zwłaszcza dodana zbyt wcześnie. 

Zobacz także
Kiszona kapusta do bigosu

Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Tradycyjnie robiono go w ten 1 sposób

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego

Kiedy dodać przyprawy do bigosu? Tych użyjcie dopiero na końcu. Inaczej danie będzie do niczego

Przepis na smaczny bigos

Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 1 kilogram białej kapusty
  • 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły.
  2. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka.
  3. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej.
  4. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju.
  5. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty.
  6. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka.
  7. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą.
  8. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie do bigosu.
  9. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz suszone grzyby.
  10. Do garnka z bigosem wlejcie kilka szklanek wody – powinno jej być tyle, by przykryła zawartość garnka.
  11. Gotujcie przez kilka godzin na małym ogniu do miękkości mięsa.
  12. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajcie do bigosu 4 łyżki koncentratu pomidorowego, paprykę mieloną i wymieszajcie. W razie, gdyby bigos był za mało słony, dodajcie do niego soli. Smacznego!
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze miał idealny smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na bigos. Dzięki 1 trikowi zawsze będzie miał idealny smak
Poznajcie unikalny przepis na bigos w wykonaniu Ewy Wachowicz. Ten smak nie ma sobie równych.

Ewa Wachowicz nie bez racji jest uznawana za autorytet w kwestii gotowania. Ostatnio podzieliła się przepisem na tradycyjny staropolski bigos. Jak go przygotowuje? Jak zrobić idealny bigos? To kultowe danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej i białej, różnych rodzajów mięsa, grzybów oraz dodatku suszonych owoców. W bigosie najważniejsze są dobre gatunkowo mięsa i kapusta oraz długi czas gotowania. Bigos powinien się gotować około 2-3 godzin a najlepiej, gdyby gotował się przez 3-5 dni. Ta tradycyjna, staropolska potrawa najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień. Bigos powinien też mieć lekko kwaskowaty smak. Podczas długiego gotowania i odparowywania wody, jego smak może się jednak zrobić słodki, a nawet nieco mdły. Co robi w takiej sytuacji Ewa Wachowicz? Przeczytajcie. Przepis na bigos Ewy Wachowicz Składniki: 750 g - kiszonej kapusty 750 g - białej kapusty 2 - cebule 1 - golonka 1 kg - różnego rodzaju mięsa czy wędlin 1 szklanka - czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki - koncentratu pomidorowego 100 g - suszonych grzybów 3 - liście laurowe jałowiec ziele angielskie 1 l - rosołu 2 łyżki - oliwy sól pieprz Przygotowanie:  Kapustę kiszoną odciśnijcie z soku (sok zachowajcie, bo może się wam przydać do dokwaszenia bigosu). Kapustę posiekajcie, zalejcie połową rosołu, dodajcie golonkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca i gotujcie do miękkości. Białą kapustę posiekajcie, zalejcie wodą i gotujcie ok. 10 minut. Wodę odlejcie. Na patelni na oliwie podsmażcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodajcie ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (posiekajcie je w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotujcie do miękkości....

gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...