Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak
Gotujmy.pl/darmiona
Newsy

Jaki sos podać do gołąbków? Nie pomidorowy ani pieczarkowy. Ten najlepiej podkreśli ich smak

Szukacie dobrego pomysłu na zaserwowanie gołąbków, ale znudził się wam zwykły sos pomidorowy i sos pieczarkowy? Pokochacie ten przepis. Zróbcie gołąbki z sosem z pieczonych papryk.

Gołąbki to tradycyjne danie, które prawie zawsze zachwyca. Jest trochę czasochłonne, chociaż pracę można ułatwić sobie wykorzystując na przykład ten niezawodny sposób na sparzenie kapusty lub proste sposoby na zawijanie gołąbków, które nie są wcale tak oczywiste. Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni na pewno zakochacie się w tym pomyśle.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciekawy sos do gołąbków

Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Niektórzy lubią podawać je też z sosem z leśnych grzybów, szczególnie jesienią w sezonie na grzyby. Mamy dla was niebanalny sposób na zaserwowanie gołąbków. Podajcie je z sosem z pieczonej papryki, a zachwycicie wszystkich gości i domowników. Świetnie komponuje się on z tym daniem.

Przepis na gołąbki z sosem z pieczonej papryki

Ten przepis na gołąbki jest dość tradycyjny, ale ze względu na ciekawy sos smakują one zupełnie inaczej niż inne wersje gołąbków.

Składniki na gołąbki w sosie z pieczonych papryk

  • 2 małe główki kapusty włoskiej lub kapusty go gołąbków
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • sól, papryka ostra, papryka słodka, olej

Sos:

  • 3 papryki czerwone
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, papryka ostra, papryka słodka
  • śmietanka 30%
Zobacz także
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie

gołąbki z przepisu Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za 5 złotych

Gołąbki z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1871 r. Kim była najsławniejsza kucharka XIX w.? 

Przygotowanie gołąbków z sosem paprykowym

  1. Umyjcie i osuszcie papryki. Zawińcie je szczelnie w folię aluminiową i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  2. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.
  3. Natnijcie kapusty przy głąbie. Włóżcie najpierw jedną kapustę do gotującej się wody (głąbem w dół).
  4. Po kilku minutach odwróćcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście przekładając je do sitka.
  5. Powtórzcie czynność z drugą kapustą.
  6. W misce wymieszajcie ryż, mięso, siekany koper i przyprawy.
  7. Usuńcie twardą część z każdego liścia kapusty. Nakładajcie po łyżce farszu na liścia i zawijajcie.
  8. Do naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oleju i wyłóżcie je wierzchnimi, niezużytymi liśćmi kapusty.
  9. Ułóżcie ciasto gołąbki.
  10. Zalejcie kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty.
  11. Przykryjcie naczynie.
  12. Wyjmijcie papryki, wstawcie naczynie do piekarnika na ok. godzinę.
  13. Zdejmijcie skórkę z papryk. Zblendujcie papryki ze śmietaną i przyprawami.
  14. Po godzinie pieczenia gołąbków zdejmijcie pokrywę, polejcie płynem i pieczcie jeszcze ok. 20 minut.
  15. Podawajcie gołąbki z sosem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki FB. Gołąbki po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Będziecie się nimi zajadać!
Gotujmy.pl/jagoda59
Newsy
Gołąbki po węgiersku. Prosty przepis na aromatyczne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki po węgiersku. Są niesamowicie pyszne i aromatyczne.

Gołąbki to danie, które wymaga trochę zaangażowania i wkładu. Żeby gołąbki wyszły pyszne, musicie dobrze przyprawić farsz i właściwie je zawinąć. Pewnie nie przygotowujecie gołąbków co tydzień, bo to dość pracochłonne danie, ale zdecydowanie efektu. Mamy dziś pomysł na nową odsłonę gołąbków . W wersji węgierskiej są przepyszne. Zakochają się w nich wszyscy fani papryki i paprykowych smaków. Wypróbujcie i dajcie znać, co sądzą o takich gołąbkach wasi bliscy. Przepis na gołąbki po węgiersku bez zawijania Zróbcie gołąbki w tej odsłonie. Nie ma przy nich dużo roboty. Składniki na węgierskie gołąbki Pół kapusty Pół kilo mięsa mielonego 5 łyżek ryżu kasza manna jajko cebula sól ziołowa, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ząbek czosnku papryka ostra i słodka 1/2 łyżeczki bułka tarta do panierowania ok. litr rosołu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie gołąbków po węgiersku Przygotujcie mięso do zmielenia: pokrójcie ja na mniejsze kawałki, oczyśćcie i przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zmielcie mięso gulaszowe, przepuśćcie je przez maszynkę do mięsa. Kapustę przekrójcie na pół. Wytnijcie głąby. Włóżcie kapustę do malaksera i posikajcie na małe kawałki lub po prostu zróbcie to ręcznie. Możecie zetrzeć też kapustę na tarce. Ugotujcie ryż, by był jeszcze jędrny i lekko twardy. Wymieszajcie mięso z kapustą. Dodajcie ryż i ok. 5 łyżek kaszy manny. Sprawdźcie czy tekstura wydaje się odpowiednia, może potrzeba będzie więcej kaszy. Dodajcie jajko, pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawcie masę mięsną pieprzem, solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Wymieszajcie wszystkie...

 gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia
Flickr
Newsy
Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej według Kuronia. Zastosujcie ten trik, a nie będzie z nimi dużo roboty
Nie ma to jak przepyszne, mięciutkie gołąbki. Jedliście już je przygotowane z kapusty włoskiej? Są obłędne. Oto przepis autorstwa Jakuba Kuronia.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Jakub Kuroń, kontynuator kulinarnych tradycji rodziny Kuroniów zna się na rzeczy. Przepis na gołąbki jego autorstwa jest po prostu strzałem w dziesiątkę. Na uwagę zasługuje zwłaszcza hojne zalanie gotujących się gołąbków bulionem. To właśnie ten trik pozwoli wam ograniczyć niekończąco długie gotowanie gołąbków, które często odstrasza przed podjęciem się przygotowania tej właśnie potrawy. Gołąbki  z kapusty włoskiej w wersji gotowanej i pieczonej Ten właśnie ruch pozwoli wam także na to, by gołąbki po ugotowaniu były mięciutkie tak, jak te jedzone kiedyś u babci. Polecamy wam wypróbowanie tego przepisu także w wersji pieczonej. Wystarczy włożyć naczynie żaroodporne z gołąbkami do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez około godzinę. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej Składniki na gołąbki: Główka kapusty włoskiej 80 dag mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka itd.) 1 cebula 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 10 dag gotowanego ryżu białego (ok. 5 dag przed ugotowaniem) 1 łyżka suszonego majeranku 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Sól Pieprz Składniki na sos: Łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 50 dag przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Łyżka cukru Przygotowanie: Z kapusty wytnijcie głąb i zdejmijcie kilka zewnętrznych, nieapetycznych liści. Gotujcie kapustę w wodzie i zdejmujcie kolejne liście. Z liści wykrajajcie twarde, niedogotowane na miękko białe części. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju na złoty kolor. W trakcie smażenia cebuli dodajcie na patelnię obrany i przeciśnięty przez...

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....