Gołąbki to tradycyjne danie, które prawie zawsze zachwyca. Jest trochę czasochłonne, chociaż pracę można ułatwić sobie wykorzystując na przykład ten niezawodny sposób na sparzenie kapusty lub proste sposoby na zawijanie gołąbków, które nie są wcale tak oczywiste. Jeśli lubicie czasem poeksperymentować w kuchni na pewno zakochacie się w tym pomyśle.

Ciekawy sos do gołąbków

Gołąbki najczęściej podaje się z sosem pomidorowym, koperkowym lub pieczarkowym. Niektórzy lubią podawać je też z sosem z leśnych grzybów, szczególnie jesienią w sezonie na grzyby. Mamy dla was niebanalny sposób na zaserwowanie gołąbków. Podajcie je z sosem z pieczonej papryki, a zachwycicie wszystkich gości i domowników. Świetnie komponuje się on z tym daniem.

Przepis na gołąbki z sosem z pieczonej papryki

Ten przepis na gołąbki jest dość tradycyjny, ale ze względu na ciekawy sos smakują one zupełnie inaczej niż inne wersje gołąbków.

Składniki na gołąbki w sosie z pieczonych papryk

  • 2 małe główki kapusty włoskiej lub kapusty go gołąbków
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • sól, papryka ostra, papryka słodka, olej

Sos:

Zobacz także:

  • 3 papryki czerwone
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, papryka ostra, papryka słodka
  • śmietanka 30%

Przygotowanie gołąbków z sosem paprykowym

  1. Umyjcie i osuszcie papryki. Zawińcie je szczelnie w folię aluminiową i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  2. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę.
  3. Natnijcie kapusty przy głąbie. Włóżcie najpierw jedną kapustę do gotującej się wody (głąbem w dół).
  4. Po kilku minutach odwróćcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście przekładając je do sitka.
  5. Powtórzcie czynność z drugą kapustą.
  6. W misce wymieszajcie ryż, mięso, siekany koper i przyprawy.
  7. Usuńcie twardą część z każdego liścia kapusty. Nakładajcie po łyżce farszu na liścia i zawijajcie.
  8. Do naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oleju i wyłóżcie je wierzchnimi, niezużytymi liśćmi kapusty.
  9. Ułóżcie ciasto gołąbki.
  10. Zalejcie kilkoma łyżkami wody z gotowania kapusty.
  11. Przykryjcie naczynie.
  12. Wyjmijcie papryki, wstawcie naczynie do piekarnika na ok. godzinę.
  13. Zdejmijcie skórkę z papryk. Zblendujcie papryki ze śmietaną i przyprawami.
  14. Po godzinie pieczenia gołąbków zdejmijcie pokrywę, polejcie płynem i pieczcie jeszcze ok. 20 minut.
  15. Podawajcie gołąbki z sosem.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: