Najlepszym deserem na zbliżające się ciepłe dni jest oczywiście sernik na zimno ze świeżymi owocami! Do zrobienia masy serowej najczęściej używa się twarogu, ale to nie jedyny sposób na zrobienie sernika.

Jaki ser do sernika?

Do sernika na zimno nadaje się bardzo dobrze taki sam twaróg, jak do sernika pieczonego. Możecie kupić gotowy twaróg w wiaderku lub zrobić go sami – należy go bardzo dokładnie wcześniej zmielić (co najmniej 3 razy).

Zamiast twarogu możecie też użyć np. serków homogenizowanych. Taki sernik jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny!

Zobacz także:

Świetnie nada się również naturalny jogurt grecki. Jak zrobić taki sernik? Sprawdźcie w przepisie poniżej.

Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami

Do przygotowania sernika z wykorzystaniem jogurtów greckich potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Opakowanie herbatników lub biszkoptów (na spód)
  • 800 ml jogurtu greckiego naturalnego (2 duże opakowania)
  • Ok. 40 dag truskawek
  • 3 galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • Ok. 1 litr wody

Do sernika potrzebna jest także tortownica o średnicy ok. 22 cm i folia aluminiowa do owinięcia tortownicy.

Przygotowanie:

  1. Wyłóżcie tortownicę folią aluminiową. Na spodzie ułóżcie całe herbatniki lub pokruszone – możecie to łatwo zrobić, wkładając herbatniki do foliowej torebki i rozkruszając je za pomocą wałka.
  2. Truskawki umyjcie i przekrójcie każdą na pół.
  3. W 500 ml ciepłej wody rozpuśćcie 3 galaretki cytrynowe. Odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki na pół godziny.
  4. Gdy galaretka już lekko stężeje, wymieszajcie ją w misce z jogurtami greckimi. Użyjcie do tego trzepaczki lub miksera – w masie nie może być grudek!
  5. Gotową masę wlejcie do tortownicy na spód z herbatników lub biszkoptów. Do środka włóżcie część truskawek – zostawcie ich tyle, by później móc wyłożyć je na wierzchu ciasta. Wstawcie sernik do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  6. W 400 ml ciepłej wody rozpuśćcie jedną galaretkę truskawkową. Po ostygnięciu włóżcie ją do lodówki na kwadrans.
  7. Następnie na wierzchu sernika ułóżcie truskawki i zalejcie je galaretką. Ponownie odstawcie do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Czytaj także: