Weekendowe poranki rządzą się swoimi prawami. Wówczas nigdzie nie trzeba się spieszyć i zamiast tradycyjnych kanapek czy owsianki na śniadanie, można trochę zaszaleć w tej kwestii. To idealny moment, by poświęcić na przygotowanie posiłku więcej czasu niż w innym dniu w tygodniu. I przygotować chociażby naleśniki z idealnym serowym nadzieniem.

Chyba nie ma drugiej tak wszechstronnej potrawy, jaką właśnie są wspomniane pszenne placuszki. Dzięki uniwersalnemu ciastu można je podać wręcz na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują zarówno na słono, jak i na słodko. Poprzez taką kombinację każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W drugiej wersji najlepiej sprawdzają się na śniadanie.

Co dodać do sera na naleśniki?

Naleśniki z nadzieniem z białego sera to klasyka. Mimo, iż to połączenie jest dosyć znane, to każdy przygotowuje je nieco trochę inaczej. Twaróg z dodatkiem otartej skórki z cytryny oraz żółtkiem i opcjonalnie z cynamonem to niezwykle aromatyczne połączenie.

To jednak nie wszystko. By naleśniki były wybitnie aksamitnie i kremowe, warto zadbać o zmielenie sera białego do nadzienia. Zróbcie to tak jak w przypadku sernika lub użyjcie gotowego twarogu sernikowego (bez zbędnych dodatków), a od razu docenicie tę małą zmianę.

Zobacz także:

To jednak nie wszystko. By naleśniki były delikatniejsze, warto dodać do sera białego (nawet zmielonego) odrobinę serka mascarpone, by nieco zwiększyć jego kremowość. Zamiast niego można wybrać bardziej tradycyjne rozwiązanie w postaci gęstej śmietany lub nawet jogurtu.

Przepis na twarożek do naleśników

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 2-3 łyżki serka mascarpone, jogurtu lub gęstej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jeśli lubicie gładki twarożek do naleśników, to wcześniej możecie go zmielić w maszynce do mielenia mięsa, potraktować blenderem lub przepuścić go przez praskę. Ostatecznie sprawdzi się także widelec do ręcznego spulchnienia sera.
  2. Biały ser umieśćcie w większej misce. Dodajcie do niego dwie łyżki serka mascarpone, jogurtu lub śmietany, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz żółtko (jeżeli nie lubicie potraw z surowymi jajkami, z niego można zrezygnować). Wszystko razem wymieszajcie za pomocą widelca lub miksera na gładką masę.
  3. Cytrynę sparzcie wrzątkiem, a następnie z jej połówki zetrzyjcie skórkę i dodajcie do twarogu. Całość ponownie wymieszajcie. W tym momencie możecie także dodać do środka cynamon - wybierzcie wasze ulubione smaki.
  4. Gotowe naleśniki posmarujcie przygotowanym twarożkiem, zwińcie w rulon bądź złóżcie w trójkąty.
  5. Takie naleśniki podsmażcie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania delikatnej chrupiącej skórki.
  6. Naleśniki z farszem z białego sera podawajcie z ulubionymi owocami lub dżemami. Smacznego!