Weekendowe poranki rządzą się swoimi prawami. Wówczas nigdzie nie trzeba się spieszyć i zamiast tradycyjnych kanapek czy owsianki na śniadanie, można trochę zaszaleć w tej kwestii. To idealny moment, by poświęcić na przygotowanie posiłku więcej czasu niż w innym dniu w tygodniu. I przygotować chociażby naleśniki z idealnym serowym nadzieniem.
Chyba nie ma drugiej tak wszechstronnej potrawy, jaką właśnie są wspomniane pszenne placuszki. Dzięki uniwersalnemu ciastu można je podać wręcz na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują zarówno na słono, jak i na słodko. Poprzez taką kombinację każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W drugiej wersji najlepiej sprawdzają się na śniadanie.
Co dodać do sera na naleśniki?
Naleśniki z nadzieniem z białego sera to klasyka. Mimo, iż to połączenie jest dosyć znane, to każdy przygotowuje je nieco trochę inaczej. Twaróg z dodatkiem otartej skórki z cytryny oraz żółtkiem i opcjonalnie z cynamonem to niezwykle aromatyczne połączenie.
To jednak nie wszystko. By naleśniki były wybitnie aksamitnie i kremowe, warto zadbać o zmielenie sera białego do nadzienia. Zróbcie to tak jak w przypadku sernika lub użyjcie gotowego twarogu sernikowego (bez zbędnych dodatków), a od razu docenicie tę małą zmianę.
Zobacz także:
To jednak nie wszystko. By naleśniki były delikatniejsze, warto dodać do sera białego (nawet zmielonego) odrobinę serka mascarpone, by nieco zwiększyć jego kremowość. Zamiast niego można wybrać bardziej tradycyjne rozwiązanie w postaci gęstej śmietany lub nawet jogurtu.
Przepis na twarożek do naleśników
Składniki:
- 300 g twarogu
- 2-3 łyżki serka mascarpone, jogurtu lub gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- skórka starta z połowy cytryny (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jeśli lubicie gładki twarożek do naleśników, to wcześniej możecie go zmielić w maszynce do mielenia mięsa, potraktować blenderem lub przepuścić go przez praskę. Ostatecznie sprawdzi się także widelec do ręcznego spulchnienia sera.
- Biały ser umieśćcie w większej misce. Dodajcie do niego dwie łyżki serka mascarpone, jogurtu lub śmietany, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz żółtko (jeżeli nie lubicie potraw z surowymi jajkami, z niego można zrezygnować). Wszystko razem wymieszajcie za pomocą widelca lub miksera na gładką masę.
- Cytrynę sparzcie wrzątkiem, a następnie z jej połówki zetrzyjcie skórkę i dodajcie do twarogu. Całość ponownie wymieszajcie. W tym momencie możecie także dodać do środka cynamon - wybierzcie wasze ulubione smaki.
- Gotowe naleśniki posmarujcie przygotowanym twarożkiem, zwińcie w rulon bądź złóżcie w trójkąty.
- Takie naleśniki podsmażcie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania delikatnej chrupiącej skórki.
- Naleśniki z farszem z białego sera podawajcie z ulubionymi owocami lub dżemami. Smacznego!