naleśniki
Adobe Stock
Newsy

Jaki ser do nadzienia na naleśniki? Przygotujcie go tak, a będzie palce lizać

Naleśniki z białym serem to obowiązkowy punkt weekendowego śniadania. Są nie tylko pyszne w smaku, ale symbolizują również błogie lenistwo. Twarożek przygotowany z tego przepisu zdecydowanie zachwyci waszych bliskich!

Weekendowe poranki rządzą się swoimi prawami. Wówczas nigdzie nie trzeba się spieszyć i zamiast tradycyjnych kanapek czy owsianki na śniadanie, można trochę zaszaleć w tej kwestii. To idealny moment, by więcej czasu poświęcić na przygotowanie tego posiłku niż w innym dniu w tygodniu. Błogie, leniwe poranki kojarzą się głównie z czymś pysznym i słodkim do jedzenia. Na sobotnie bądź niedzielne śniadanie najczęściej polecają się racuchy, naleśniki, placki czy gofry. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Uniwersalne naleśniki

Chyba nie ma drugiej tak wszechstronnej potrawy, jaką właśnie są naleśniki. Dzięki uniwersalnemu ciastu można je podać wręcz na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują zarówno na słono, jak i na słodko. Poprzez taką kombinację każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W drugiej wersji najlepiej sprawdzają się na śniadanie.

Naleśniki z twarożkiem - co dodać?

Naleśniki z nadzieniem z białego sera można by rzec, że to klasyka. Mimo, iż to połączenie jest dosyć znane, to każdy przygotowuje je nieco trochę inaczej. Twaróg z dodatkiem otartej skórki z cytryny oraz żółtkiem to niezwykle aromatyczne połączenie, które idealnie komponuje się z naleśnikami. Takie danie można dodatkowo urozmaicić ulubionymi owocami. Będą świetnym uzupełnieniem całości.

Przepis na twarożek do naleśników

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny
  • masło do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli lubicie gładki twarożek do naleśników, to wcześniej możecie go zmielić w maszynce do mielenia mięsa bądź przepuścić go przez praskę.
  2. Biały ser umieśćcie w większej misce. Dodajcie do niego dwie łyżki śmietany, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz żółtko. Wszystko razem wymieszajcie za pomocą miksera na gładką masę.
  3. Cytrynę sparzcie wrzątkiem, a następnie z jej połówki zetrzyjcie skórkę i dodajcie do twarogu. Całość ponownie wymieszajcie.
  4. Gotowe naleśniki posmarujcie przygotowanym twarożkiem, zwińcie w rulon bądź złóżcie w trójkąty.
  5. Takie naleśniki podsmażcie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania delikatnej chrupiącej skórki.
  6. Naleśniki z farszem z białego sera podawajcie z ulubionymi owocami. Smacznego!
     
Komentarze