naleśniki
Adobe Stock
Newsy

Jaki ser do nadzienia na naleśniki? Przygotujcie go tak, a będzie palce lizać

Naleśniki z białym serem to obowiązkowy punkt weekendowego śniadania. Są nie tylko pyszne w smaku, ale symbolizują również błogie lenistwo. Twarożek przygotowany z tego przepisu zdecydowanie zachwyci waszych bliskich!

Weekendowe poranki rządzą się swoimi prawami. Wówczas nigdzie nie trzeba się spieszyć i zamiast tradycyjnych kanapek czy owsianki na śniadanie, można trochę zaszaleć w tej kwestii. To idealny moment, by więcej czasu poświęcić na przygotowanie tego posiłku niż w innym dniu w tygodniu. Błogie, leniwe poranki kojarzą się głównie z czymś pysznym i słodkim do jedzenia. Na sobotnie bądź niedzielne śniadanie najczęściej polecają się racuchy, naleśniki, placki czy gofry. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uniwersalne naleśniki

Chyba nie ma drugiej tak wszechstronnej potrawy, jaką właśnie są naleśniki. Dzięki uniwersalnemu ciastu można je podać wręcz na każdy posiłek w ciągu dnia. Występują zarówno na słono, jak i na słodko. Poprzez taką kombinację każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W drugiej wersji najlepiej sprawdzają się na śniadanie.

Naleśniki z twarożkiem - co dodać?

Naleśniki z nadzieniem z białego sera można by rzec, że to klasyka. Mimo, iż to połączenie jest dosyć znane, to każdy przygotowuje je nieco trochę inaczej. Twaróg z dodatkiem otartej skórki z cytryny oraz żółtkiem to niezwykle aromatyczne połączenie, które idealnie komponuje się z naleśnikami. Takie danie można dodatkowo urozmaicić ulubionymi owocami. Będą świetnym uzupełnieniem całości.

Przepis na twarożek do naleśników

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny
  • masło do podsmażenia

Przygotowanie:

  1. Jeśli lubicie gładki twarożek do naleśników, to wcześniej możecie go zmielić w maszynce do mielenia mięsa bądź przepuścić go przez praskę.
  2. Biały ser umieśćcie w większej misce. Dodajcie do niego dwie łyżki śmietany, cukier, łyżeczkę cukru waniliowego oraz żółtko. Wszystko razem wymieszajcie za pomocą miksera na gładką masę.
  3. Cytrynę sparzcie wrzątkiem, a następnie z jej połówki zetrzyjcie skórkę i dodajcie do twarogu. Całość ponownie wymieszajcie.
  4. Gotowe naleśniki posmarujcie przygotowanym twarożkiem, zwińcie w rulon bądź złóżcie w trójkąty.
  5. Takie naleśniki podsmażcie na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do uzyskania delikatnej chrupiącej skórki.
  6. Naleśniki z farszem z białego sera podawajcie z ulubionymi owocami. Smacznego!
     
naleśniki z butelki
Pixabay
Newsy
Naleśniki z butelki to prawdziwy hit sieci. Będą pyszne i przy okazji unikniecie bałaganu w kuchni
Naleśniki w każdej postaci to idealny pomysł na śniadanie bądź kolację. Ich przygotowanie może być jednak nieco czasochłonne. Dzięki temu trikowi przyrządzicie je w kilka chwil i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak to możliwe? Czytajcie dalej!

Weekendowy poranek kojarzy się głównie z błogim lenistwem, aromatyczną kawą i pysznym jedzeniem. Sobota czy niedziela to dni, kiedy nikt nie musi się śpieszyć. Można przygotować oraz zjeść ulubione śniadanie, na które zazwyczaj nie ma czasu w ciągu tygodnia. Wówczas można zaszaleć z przyrządzaniem dań. Popularną potrawą w tym czasie są naleśniki. Dzięki zastosowaniu jednego patentu, przygotujecie je w kilka chwil, jednocześnie nie robiąc wielkiego bałaganu w kuchni.  Naleśniki wytrawne i na słodko Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne. Poprzez to można nadziać je różnymi farszami. Wszystko zależy oczywiście od posiłku, na jaki mają zostać podane. Najczęściej jednak są serwowane na śniadanie, gdyż idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Oczywiście tutaj jest pełna dowolność. Do najpopularniejszych składników do nadziania naleśników należą, takie jak: biały ser na słodko, dżemy, konfitury, kremy orzechowe, czekolada, świeżymi owocami, pieczarki z żółtym serem czy jajko sadzone na bekonie. W tej kwestii można ulec fantazji, jednak najlepsze są te bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Wówczas wystarczy tylko szklanka mleka. Szybkie naleśniki bez bałaganu w kuchni Przygotowanie naleśników wymaga użycia blendera, miksera bądź trzepaczki. Wtedy nie robi się tylko hałas, ale i bałagan, gdyż zazwyczaj wszystkie składniki leżą dookoła miski na blacie. Czasami też chce się przyrządzić romantyczne śniadanie do łóżka dla drugiej połówki, jednak odgłos chodzącego sprzętu może nieraz zniszczyć niespodziankę. W tych sytuacjach warto jest poratować się... zwykłą butelką plastikową po wodzie. Unikniecie nie tylko rozsypanej mąki czy rozlanego mleka, ale nie będziecie też hałasować. To szybki sposób na przygotowanie...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie. Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego. Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia! Naleśniki w różnych wariantach Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Naleśniki z kaszy manny bez mąki Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym. Przepis na naleśniki z kaszy manny Składniki: ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki syropu z agawy szczypta soli odrobina ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz...

naleśniki bez mąki
Flickr
Newsy
Te naleśniki bez mąki są pyszne i lekkie jak piórko. Zrobicie je tylko z 2 składników
Czy można zrobić naleśniki z zaledwie dwóch składników? Udowadniamy, że to możliwe! Sprawdźcie ten przepis.

Kochacie naleśniki, ale cierpicie na nietolerancję glutenu? Nic straconego! Można usmażyć bardzo smaczne placuszki, które nie wymagają ani grama mąki. Zrobicie je z tego przepisu! Przepis na dietetyczne naleśniki Przygotowanie takich naleśników jest bajecznie proste! Ilość składników jest minimalna, za to smak – nieziemski. Nie wymagają ani mąki, ani mleka, dlatego są doskonałym pomysłem na danie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Do przygotowania tych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 jajka 1 duży, dojrzały banan Cynamon Cukier Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie banana, pokrójcie na kawałki i włóżcie do miseczki. Za pomocą widelca rozgniećcie dokładnie owoc. Najlepszy do tego będzie bardzo dojrzały banan, ponieważ jest miękki. Naleśniki nie wyjdą, jeśli użyjecie zbyt twardych i niedojrzałych bananów. Następnie do miski wbijcie dwa jajka i dokładnie wymieszajcie składniki. Opcjonalnie możecie dosypać do ciasta trochę cukru. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie już gorący, chochlą wlejcie ciasto i smażcie na średnim ogniu. Posypcie odrobiną cynamonu. Po chwili przewróćcie naleśnik na drugą stronę. Nie zdziwcie się, że będzie bardzo mokry z wierzchu – łopatką podważcie placuszek i sprawdźcie, jak wygląda pod spodem. Jeśli jest już usmażony, to czas go obrócić. Smażcie jeszcze chwilę z drugiej strony. I gotowe! Usmażone naleśniki będą wilgotne w środku dzięki użyciu bananów . Możecie je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami: powidłami, miodem, świeżymi owocami z bitą śmietaną albo kremem czekoladowym. Co zamiast mąki? Banany to nie jedyna alternatywa dla mąki! Świetnie w tej roli spisze się także kasza manna . Na jedną...

pancakes przepis
AdobeStock
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki pancakes. Jest prosty i niezawodny
Słyszeliście o puszystych, amerykańskich naleśnikach pancakes? Wypróbujcie banalny przepis na ten smaczny deser.

Naleśniki znają wszyscy. A czy próbowaliście już amerykańskiej wersji tego pysznego dania, czyli pancakes? Naleśniki po amerykańsku są znacznie mniejsze i bardziej puchate – swoim wyglądem bardziej przypominają polskie racuchy. Sekretem puszystości tych naleśników jest sposób przygotowania i odpowiednie składniki. Jajka przed dodaniem mleka trzeba bardzo mocno roztrzepać tak, by masa zrobiła się puszysta. Dodatkowo, do mąki dodaje się kilka łyżek proszku do pieczenia – to sprawia, że placuszki są o wiele bardziej pulchne! Prawidłowo zrobione pancakes powinny być dość grube – nie zawija się ich tak, jak polskie lub francuskie naleśniki, tylko układa jeden na drugim i podaje z dodatkami. Z czym podawać pancakes? Często pancakes podaje się z syropem klonowym, bardzo popularnym w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Możecie też zamiast tego użyć miodu, czekolady, a na wierzch położyć świeże owoce z dodatkiem bitej śmietany. Przepis na naleśniki pancakes Do przygotowania puchatych i lekkich naleśników potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 75 g płynnego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiejcie do miski. Dodajcie 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszajcie. Do drugiej miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie widelcem lub za pomocą trzepaczki. Dodajcie 1,5 szklanki mleka i 75 g płynnego, zimnego masła. Wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie, najlepiej mikserem, do połączenia wszystkich składników. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i za pomocą chochli wylewajcie małe placuszki. Pancakes są mniejsze od naleśników, dlatego porcje ciasta na patelni nie powinny być...