Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy

Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego

Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny.

Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepszy ryż do gołąbków

Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie.

Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany.

Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty, gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces.

Przepis na gołąbki z ryżem

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • ½ szklanki ryżu
  • olej do smażenia
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku
  • bulion
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
Zobacz także
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną

Przygotowanie:

  1. Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści.
  3. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na małym ogniu do odparowania wody.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. 
  5. Na patelni rozgrzejcie olej, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia się.
  6. Do miski przełóżcie mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, zeszkloną cebulę, drobno posiekany koperek, a także przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, słodką mieloną paprykę, granulowany czosnek, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
  7. Z ugotowanych, ostudzonych liści odetnijcie twardsze części łodyg.
  8. Przygotujcie naczynie na gołąbki. Rondel wyłóżcie wcześniej przygotowanymi wierzchnimi liśćmi.
  9. Na każdy ugotowany liść kładźcie po 2 łyżki przygotowanego farszu, a następnie zwińcie je w zgrabne gołąbki i układajcie je w naczyniu.
  10. Ułożone gołąbki zalejcie przygotowanym bulionem, dorzućcie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe.
  11. Całość duście na niewielkim ogniu przez około godzinę.
gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Użyjcie tego, a już po 30 min liście będą gotowe
Możecie łatwo zmiękczyć kapustę do gołąbków nie używając do tego w ogóle wody! Poznajcie ten prosty sposób.

Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty ? Poznajcie trik z piekarnikiem! Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki? Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia: Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron. Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny. Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe! Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej. Prosty przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty ¾ szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części. Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut). Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę. Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia. Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem. Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik. Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim. Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance...

gołąbki przepis
Flickr
Newsy
Najlepszy farsz do gołąbków. Dodajcie odrobinę 1 składnika, a smak skradnie wasze serca
Smak gołąbków można dodatkowo podkręcić za pomocą jednej, bardzo szlachetnej przyprawy. Domyślacie się, co to jest?

Klasyczne, polskie gołąbki będą smakowały jeszcze lepiej, gdy dodacie do nich szczyptę przyprawy stosowanej głównie w kuchni hiszpańskiej i bliskowschodniej. Dzięki temu ryż będzie smakował obłędnie! Sprawdźcie sami. Sekretna przyprawa do gołąbków  Stosowany już w starożytnym Egipcie szafran, może się poszczycić tytułem najdroższej przyprawy na świecie. Wynika to z faktu, że jego uprawa jest żmudna i bardzo trudna. Szafran pozyskuje się z kielichów kwiatów krokusa uprawnego. Można to robić tylko bardzo wcześnie rano, gdy kwiaty się otwierają. Naturalnie w jednym krokusie jest bardzo mało szafranu, dlatego jest on tak drogi w przeliczeniu na kilogramy – trzeba zebrać szafran z aż 150 tysięcy kwiatów, by uzyskać zaledwie kilogram tej przyprawy!  Zastosowanie szafranu Szafran jest szeroko stosowany w wielu kuchniach świata. Ma lekko cierpki smak, opisywany jako połączenie miodu i siana. Nadaje potrawom pomarańczowy kolor i z tego powodu często dodaje się go podczas gotowania różnych dań, by nadać im ciekawą barwę. Przepis na pyszny farsz do gołąbków By przygotować bardzo aromatyczny farsz na gołąbki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki 1 torebka białego ryżu 2 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pół szklanki suszonych grzybów 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki Szczypta szafranu Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby włóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na pół godziny. Po tym czasie odcedźcie grzyby i pokrójcie je drobno w kostkę. W osolonej wodzie ugotujcie jedną torebkę ryżu z dodatkiem szczypty szafranu . Odstawcie do lekkiego...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...