Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny.

Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku.

Najlepszy ryż do gołąbków

Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie.

Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany.

Zobacz także:

Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty, gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces.

Przepis na gołąbki z ryżem

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • ½ szklanki ryżu
  • olej do smażenia
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku
  • bulion
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Przygotowanie:

  1. Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści.
  3. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na małym ogniu do odparowania wody.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. 
  5. Na patelni rozgrzejcie olej, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia się.
  6. Do miski przełóżcie mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, zeszkloną cebulę, drobno posiekany koperek, a także przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, słodką mieloną paprykę, granulowany czosnek, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
  7. Z ugotowanych, ostudzonych liści odetnijcie twardsze części łodyg.
  8. Przygotujcie naczynie na gołąbki. Rondel wyłóżcie wcześniej przygotowanymi wierzchnimi liśćmi.
  9. Na każdy ugotowany liść kładźcie po 2 łyżki przygotowanego farszu, a następnie zwińcie je w zgrabne gołąbki i układajcie je w naczyniu.
  10. Ułożone gołąbki zalejcie przygotowanym bulionem, dorzućcie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe.
  11. Całość duście na niewielkim ogniu przez około godzinę.