Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny.
Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku.
Najlepszy ryż do gołąbków
Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie.
Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany.
Zobacz także:
Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty, gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces.
Przepis na gołąbki z ryżem
Składniki:
- 1 większa główka białej kapusty
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa
- ½ szklanki ryżu
- olej do smażenia
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku
- bulion
- ziele angielskie
- liście laurowe
Przygotowanie:
- Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb.
- W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści.
- Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na małym ogniu do odparowania wody.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia się.
- Do miski przełóżcie mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, zeszkloną cebulę, drobno posiekany koperek, a także przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, słodką mieloną paprykę, granulowany czosnek, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
- Z ugotowanych, ostudzonych liści odetnijcie twardsze części łodyg.
- Przygotujcie naczynie na gołąbki. Rondel wyłóżcie wcześniej przygotowanymi wierzchnimi liśćmi.
- Na każdy ugotowany liść kładźcie po 2 łyżki przygotowanego farszu, a następnie zwińcie je w zgrabne gołąbki i układajcie je w naczyniu.
- Ułożone gołąbki zalejcie przygotowanym bulionem, dorzućcie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe.
- Całość duście na niewielkim ogniu przez około godzinę.