Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Pixabay
Newsy

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak

Lubicie jeść łososia? To świetnie, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jak i czym przyprawiać łososia, by wydobyć pełnię jego smaku? Czytajcie dalej!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%?

Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze przyprawy do łososia

Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw. W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak.

Zobacz także
Inspekcja Jakości Handlowej skontrolowała sprzedawców ryb. Tych lepiej nie kupować

Ta ryba to pewne kłopoty ze zdrowiem. Może zawierać pasożyty i rakotwórczą rtęć!

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz

Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem. Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami, puree, awokado i zielonym groszkiem.

Jak upiec łososia, by był soczysty?

Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w zupełności wystarczą, by wydobyć z ryby prawdziwą głębię smaku. Możecie też położyć na dzwonki łososia po plasterku świeżej cytryny.

Jeśli chcecie zapobiec wyciekaniu aromatycznego soku, zawińcie filety w folię aluminiową i wstawcie rybę do rozgrzanego piekarnika – łosoś powinien piec się przez ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.

Na koniec, tuż przed podaniem, skropcie go sokiem z cytryny lub – jeśli nie jesteście na diecie – połóżcie na niego kawałek masła. Po roztopieniu masełka, ryba będzie smakowała wyśmienicie!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też: 

biała maź na łososiu
Adobe Stock
Newsy
Smażycie łososia, a na jego powierzchni pojawia się dziwna biała maź? Czy to bezpieczne?
Łosoś to niesamowicie wdzięczna ryba. W końcu można ją przyrządzić na „tysiąc” sposobów. Wędzona, pieczona czy smażona – zawsze smakuje tak samo dobrze. Okazuje się jednak, że wiele osób stroni od jej przyrządzania z uwagi na… białą maź.

Łosoś to niesamowicie zdrowa ryba, którą każdy z was powinien włączyć do swojej diety. Jej regularne spożywanie nie tylko zmniejsza poziom groźnego cholesterolu czy tempo rozwoju cukrzycy typu 2, ale również między innymi zapobiega depresji, wspomaga leczenie chorób skórnych, chroni przed zapaleniami, zakrzepami i alergiami oraz hamuje rozwój wielu chorób serca. Co zrobić z białą mazią na łososiu? Nie ulega więc wątpliwości, że łosoś jest cennym produktem spożywczym, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Większość osób przyrządza rybę w piekarniku, są też tacy, którzy uwielbiają ją w formie wędzonej i dodają do kanapek lub sałatek, zdecydowanie najmniejsza grupa wybiera smażenie. Wszystko przez wytwarzającą się w tym procesie białą maź. Choć pojawiająca się na łososiu biała maź wygląda nieestetycznie, nie zagraża waszemu zdrowiu. W końcu to nic niespotykanego, że mięso rybie podczas smażenie wydziela białko.  Jeśli jednak mimo wszystko obrzydza was to zjawisko, pozbądźcie się mazi przy pomocy zwykłego ręcznika papierowego i nie odbierajcie sobie możliwości zjedzenia pysznej ryby. Ta z naszego przepisu wychodzi niesamowicie smaczna. Przepis na łososia na szpinaku Będziecie potrzebować 4 kawałków łososia 250 gramów liści szpinaku 200 gramów pieczarek 2 łyżek masła Soku z cytryny Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego i ziołowego Przygotowanie Łososia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawcie solą i dwoma rodzajami pieprzu. Na patelni grillowej lub zwykłej rozpuśćcie trochę masła i umieśćcie na niej przyprawione kawałki ryby. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pieczarki umyjcie, pokrójcie i podsmażcie na maśle, aż do momentu, w którym...

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, po którą warto sięgać regularnie. Podpowiadamy, jak przyrządzić go tak, że nikt mu się nie oprze!

Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów.  Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie. Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami Składniki: 600 g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron (najlepiej pełnoziarnisty) Przygotowanie: Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki.  Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin.  Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut.  W czasie pieczenia...

Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Gotujmy.pl/karita
Newsy
Przepis na łososia z grilla. Zdrowy, pyszny i soczysty
Delikatny i lekki łosoś z grilla w cudownej i aromatycznej cytrynowej marynacie. Doskonały przepis na grillowaną rybę, gdy dbacie o linię.

Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki , szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką . Możecie również ugotować  zielone szparagi  (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki  à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika . Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację. Przepis na łososia z grilla Składniki 2 dzwonka z łososia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego lubczyku Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę. W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut. Smacznego! Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością...

pieczony losos
Newsy
Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny
Serwowana zazwyczaj w piątki ryba, w tym przypadku ukochany przez Polaków łosoś, wcale nie musi być suchy. Jeśli wam taki wychodzi prawdopodobnie wkładacie go do gorącego piekarnika, a to błąd.

Okazuje się, że przyczyną suchego łososia jest nieodpowiedni moment, w którym ryba ląduje w piekarniku. Większość z was zapewne wkłada ją do urządzenia, dopiero gdy to osiągnie 200 st. C. Zawodowi kucharze twierdzą, że łososia powinno się umieszczać w zimnym piekarniku i dopiero wtedy go nastawiać. Przepis na soczystego łososia z piekarnika Będziecie potrzebować 1 kilogram filetów z łososia 200 gramów masła Soli Przygotowanie Filety z łososia opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i sprawdźcie, czy nie mają ości. Jeśli rzucają wam się jakieś w oczy, możecie je wyciągnąć przy pomocy pęsety kuchennej. Przygotujcie prostokątne naczynie żaroodporne (może być szklane lub ceramiczne). Masło podzielcie na osiem równych plastrów. Cztery z nich umieśćcie na dnie naczynia i oprószcie solą. Na nich ułóżcie rybę, a na rybie kolejne cztery plastry masła. Całość ponownie oprószcie solą. Naczynie przykryjcie pokrywką i umieśćcie w zimnym piekarniku. W urządzeniu ustawcie temperaturę 200 st. C. Rybę wyjmijcie po ok. 1 godzinie.   Przepis na łososia w folii Jeśli jednak wolicie umieścić łososia w nagrzanym piekarniku, a nie chcecie, by wyszedł suchy, koniecznie owińcie go folią. Ta zapobiegnie wysuszaniu mięsa. Przepis jest równie prosty, ale zakłada użycia większej ilości składników. Będziecie potrzebować 1 kilograma filetów z łososia 2 cytryn 1 pęczku koperku Przypraw: soli, pieprzu cytrynowego Przygotowanie Podobnie jak w poprzednim przypadku zacznijcie od umycia i osuszenia filetów. Tak przygotowane kawałki ryby oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Świeży koperek posiekajcie drobno, 1 cytrynę rozkrójcie na pół...