Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%?

Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić?

Najlepsze przyprawy do łososia

Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw. W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak.

Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem. Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami, puree, awokado i zielonym groszkiem.

Zobacz także:

Jak upiec łososia, by był soczysty?

Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w zupełności wystarczą, by wydobyć z ryby prawdziwą głębię smaku. Możecie też położyć na dzwonki łososia po plasterku świeżej cytryny.

Jeśli chcecie zapobiec wyciekaniu aromatycznego soku, zawińcie filety w folię aluminiową i wstawcie rybę do rozgrzanego piekarnika – łosoś powinien piec się przez ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 200 st. C.

Na koniec, tuż przed podaniem, skropcie go sokiem z cytryny lub – jeśli nie jesteście na diecie – połóżcie na niego kawałek masła. Po roztopieniu masełka, ryba będzie smakowała wyśmienicie!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też: