Czarna rzepa, kuzynka rzodkiewki, jest prawdziwą bombą witaminową. Z jej zdrowotnych właściwości skorzysta cały organizm. To warzywo jest w stanie poprawić stan żołądka, wątroby, stawów, a także włosów, skóry i paznokci. Nigdy więcej nie omijajcie czarnej rzepy obojętnie, podpowiemy co z niej zrobić.
Czarna rzepa — właściwości zdrowotne
W korzeniu czarnej rzepy znajduje się wiele zdrowotnych substancji. Znajdziecie w nim witaminę C i PP czyli niacyna, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i żelazo. Ostry smak to zasługa glikozydów gorczycznych, w których znajdują się związki siarki mające właściwości odkażające.
Regularne jedzenie tego warzywa pomaga obniżyć wysokie stężenie cholesterolu i cukru we krwi, chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Rzepa stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia pracę wątroby. Zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych.
Sok z rzepy stosowany zewnętrznie, gdy nacieracie nim bolące miejsca pomaga na stany zapalne korzonków nerwowych i choroby reumatyczne.
Zobacz także:
Związki siarki obecne w rzepie, a także witaminy i minerały pomagają dbać o dobrą kondycję włosów. Jedzenie rzepy sprawia, że włosy stają się lśniące, mocne i nie wypadają.
Przepis na sok z czarnej rzepy
Warzywo, jak przystało na rzodkiew, ma ostry, intensywny smak. Jest jednocześnie bardzo soczyste. Można je wykorzystywać jako składnik surówek i sałatek, ale najłatwiej jest z niej zrobić po prostu sok. Jeśli smak rzepy jest dla was za ostry, warto użyć jej w daniu ze względów zdrowotnych, a dla złagodzenia smaku dodać też innych składników. Na przykład do soku najlepiej jest dodać jabłko, a posłodzić miodem.
Składniki:
- 3-4 czarne rzepy
- 2 jabłka
- Sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Rzepę zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i przeciśnijcie przez gazę.
- Podobnie postąpcie z jabłkami.
- Oba soki połączcie ze sobą, dodajcie sok z cytryny i miód do smaku.
- Na zdrowie!
Źródło: O2, medonet.pl, polki.pl