Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomaga na stawy i łagodzi stany zapalne. Usdprawnia też pracę wątroby
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomoże na stawy, złagodzi stany zapalne i usprawni pracę wątroby

Sokiem z czarnej rzepy pojono ponoć robotników budujących piramidy w starożytnym Egipcie. Można też nacierać nim bolące miejsca. O skuteczności soku z czarnej rzepy świadczą jednak nie tylko stojące po dziś dzień okazałe starożytne budowle...

Czarna rzepa, kuzynka rzodkiewki, jest prawdziwą bombą witaminową. Z jej zdrowotnych właściwości skorzysta cały organizm.  To warzywo jest w stanie  poprawić stan żołądka, wątroby, stawów, a także włosów, skóry i paznokci. Nigdy więcej nie omijajcie czarnej rzepy obojętnie, podpowiemy co z niej zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czarna rzepa — właściwości zdrowotne

W korzeniu czarnej rzepy znajduje się wiele zdrowotnych substancji. Znajdziecie w nim witaminę C i PP czyli niacyna, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i żelazo. Ostry smak to zasługa glikozydów gorczycznych, w których znajdują się związki siarki mające właściwości odkażające.

Regularne jedzenie tego warzywa pomaga obniżyć wysokie stężenie cholesterolu i cukru we krwi, chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Rzepa stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia pracę wątroby. Zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Sok z rzepy stosowany zewnętrznie, gdy nacieracie nim bolące miejsca pomaga na stany zapalne korzonków nerwowych i choroby reumatyczne.

Związki siarki obecne w rzepie, a także witaminy i minerały pomagają dbać o dobrą kondycję włosów. Jedzenie rzepy sprawia, że włosy stają się lśniące, mocne i nie wypadają.

Przepis na sok z czarnej rzepy

Warzywo, jak przystało na rzodkiew, ma ostry, intensywny smak. Jest jednocześnie bardzo soczyste. Można je wykorzystywać jako składnik surówek i sałatek, ale najłatwiej jest z niej zrobić po prostu sok. Jeśli smak rzepy jest dla was za ostry, warto użyć jej w daniu ze względów zdrowotnych, a dla złagodzenia smaku dodać też innych składników. Na przykład do soku najlepiej jest dodać jabłko, a posłodzić miodem.

Zobacz także
Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

Składniki:

  • 3-4 czarne rzepy
  • 2 jabłka
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Rzepę zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i przeciśnijcie przez gazę.
  2. Podobnie postąpcie z jabłkami.
  3. Oba soki połączcie ze sobą, dodajcie sok z cytryny i miód do smaku.
  4. Na zdrowie!

Źródło: O2, medonet.pl, polki.pl

Rzepa
Pixabay/ivabalk
Newsy
Frytki z rzepy? Czemu nie. To danie wprost zachwyci twoje pociechy
Rzepa jest znana wyłącznie z uprawy, nie rośnie na dziko. Mało kto wie, że można ją wykorzystać do ciekawych pomysłów kulinarnych. Proponujemy super szybkie, wegańskie frytki.

Rzepa to podgatunek kapusty. Sam jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Warzywo zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków. W skuteczny sposób hamują one rozwój niektórych mikroorganizmów chorobotwórczych.  Bogactwo w bulwach rzepy  W jadalnych bulwach rzepy znajdziemy całą masę bogatych składników. Jest to rafanina i rafanol, które mają silne działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Kombinacja sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Możemy skorzystać z jej właściwości przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Mniej kalorii i węglowodanów Rzepa to przede wszystkim produkt spożywczy. Jeśli lubicie frytki, mamy dla was pewną wegańską propozycję. Rzepa nadaje się bowiem do frytek, znacznie mniej kalorycznych niż te klasyczne. Warzywo ma też o wiele mniej węglowodanów niż popularny ziemniak. Rzepowa alternatywa dla tradycyjnych frytek może się wam spodobać. Największa różnica tkwi we wspomnianym składzie ziemniaka i rzepy. Frytki, które wam proponujemy sprawdzą się nawet w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych wybierają się na dietę niskowęglowodanową.  Błonnik, potas i witaminy Częste spożywanie rzepy niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy dokonać nieprzeciętnego wyboru podczas kolacji, zdecydujmy się na frytki z rzepy.  Frytki z rzepy. Jak je zrobić? Potrzebne nam będą:...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Wikipedia Commons
Newsy
Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Soki warzywne to nic nowego. Są zdrowe, smaczne i mogą je pić osoby borykające się z podwyższonym cukrem. Jednak założymy się, że tego soku jeszcze nie próbowaliście. A naprawdę warto. 

Sok z marchwi, buraka, a także popularny sok z pomidorów od dawna goszczą w polskich domach. Nic dziwnego, soki warzywne potrafią leczyć i dodawać energii, są bogactwem antyoksydantów i witamin, dlatego korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, lecz również urodę.  Taki też jest ten sok. Oczyszcza organizm, odtruwa i usprawnia pracę jelit, a pity regularnie wpływa pozytywnie na cerę. Warto go sobie serwować codziennie dla dobrego samopoczucia i urody.  Na co działa sok z rzodkiewki?  Rzodkiewka to warzywo, które możecie kupić przez cały rok. Jest niepozorna, lecz bardzo smaczna i świetnie pasuje do kanapek, sałatek i twarożków. Jednak niewiele osób wie, że można ją również spożywać w postaci soku. A taki sok to prawdziwy skarb dla waszego zdrowia.  Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę.   Pobudza również wydzielanie żółci.   Wzmacnia żołądek, a nawet zapobiega rakowi żołądka.  Poprawia odporność.  Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo.  Pobudza także trawienie i poprawia apetyt.  Łagodzi kaszel i ból gardła.  Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.  Sok z rzodkiewki na piękną i gładką skórę  Rzodkiewka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Witaminy z grupy B, cynk, fosfor i witamina C pomagają w gojeniu się skóry. Zawarte w niej związki siarki i potas są pomocne w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry, a także dbają o dobry stan włosów i paznokci.  Z uwagi na zawartość wody, rzodkiewka zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Przeciwbakteryjne właściwości tego warzywa, pomagają leczyć suchą, a nawet popękaną skórę i zapobiegają jej infekcji.  Rzodkiewkę można...

Ten syrop ma tylko 2 składniki i całą listę leczniczych właściwościań. Działa jak antybiotyk
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop ma tylko 3 składniki i całą listę leczniczych właściwości. Działa jak antybiotyk
Znacie tę miksturę z wykorzystaniem popularnej, ostrej rośliny, która w Polsce rośnie także dziko? Do syropu wykorzystajcie jej korzeń.

Ten domowej roboty syrop warto stosować podczas infekcji. Na kaszel, grypę czy inne choroby górnych dróg oddechowych. Główny składnik mikstury jest ostry, w syropie jest więc rozcieńczony wodą w proporcji, która pozwala zachować silne działanie, ale łagodzi smak. Chrzan – naturalny antybiotyk Ostry chrzan, który w naszym kraju można spotkać nawet przy drodze, jest naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Ma działanie rozgrzewające i odkażające, a także dużą zawartość witaminy C. Oto jego działanie na organizm: Podnosi odporność Niszczy wolne rodniki, ma działanie antyoksydacyjne Obniża zły cholesterol Wspomaga leczenie kaszlu, objawy grypy i chorób płuc Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie Łagodzi bóle reumatyczne i te pochodzące ze strony kręgosłupa Są kraje, jak Francja, Szwajcaria czy Holandia, w których chrzan jest stosowany wyłącznie jako roślina lecznicza, a nie przyprawa jak u nas. Miód działa bakteriobójczo Duże znaczenie zdrowotne w miodzie mają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Zawarty w gotowym produkcie nadtlenek wodoru ma silne właściwości bakteriostatyczne. Wbrew pozorom, miód nie uczula i bardzo rzadko stwierdza się jego działanie alergizujące na organizm. Do tego miód: Działa przeciwbiegunkowo. Obniża ciśnienie tętnicze krwi Hamuje procesy miażdżycowe Pomaga leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych Przyspiesza gojenie się ran Leczy wrzody żołądka Przepis na syrop na kaszel z chrzanu i miodu Składniki: 200 g korzenia świeżego chrzanu 200 g jasnego miodu (lipowego, akacjowego lub wielokwiatowego) 1 szklankę przegotowanej i wystudzonej wody Dla smaku i dodatkowej dawki...