Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomaga na stawy i łagodzi stany zapalne. Usdprawnia też pracę wątroby
Adobe Stock
Newsy

Jak zrobić sok z czarnej rzepy? Pomoże na stawy, złagodzi stany zapalne i usprawni pracę wątroby

Sokiem z czarnej rzepy pojono ponoć robotników budujących piramidy w starożytnym Egipcie. Można też nacierać nim bolące miejsca. O skuteczności soku z czarnej rzepy świadczą jednak nie tylko stojące po dziś dzień okazałe starożytne budowle...

Czarna rzepa, kuzynka rzodkiewki, jest prawdziwą bombą witaminową. Z jej zdrowotnych właściwości skorzysta cały organizm.  To warzywo jest w stanie  poprawić stan żołądka, wątroby, stawów, a także włosów, skóry i paznokci. Nigdy więcej nie omijajcie czarnej rzepy obojętnie, podpowiemy co z niej zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czarna rzepa — właściwości zdrowotne

W korzeniu czarnej rzepy znajduje się wiele zdrowotnych substancji. Znajdziecie w nim witaminę C i PP czyli niacyna, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez i żelazo. Ostry smak to zasługa glikozydów gorczycznych, w których znajdują się związki siarki mające właściwości odkażające.

Regularne jedzenie tego warzywa pomaga obniżyć wysokie stężenie cholesterolu i cukru we krwi, chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami. Rzepa stymuluje wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia pracę wątroby. Zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Sok z rzepy stosowany zewnętrznie, gdy nacieracie nim bolące miejsca pomaga na stany zapalne korzonków nerwowych i choroby reumatyczne.

Związki siarki obecne w rzepie, a także witaminy i minerały pomagają dbać o dobrą kondycję włosów. Jedzenie rzepy sprawia, że włosy stają się lśniące, mocne i nie wypadają.

Przepis na sok z czarnej rzepy

Warzywo, jak przystało na rzodkiew, ma ostry, intensywny smak. Jest jednocześnie bardzo soczyste. Można je wykorzystywać jako składnik surówek i sałatek, ale najłatwiej jest z niej zrobić po prostu sok. Jeśli smak rzepy jest dla was za ostry, warto użyć jej w daniu ze względów zdrowotnych, a dla złagodzenia smaku dodać też innych składników. Na przykład do soku najlepiej jest dodać jabłko, a posłodzić miodem.

Zobacz także
Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Taki detoks trwa 3 dni

Ta mikstura z selera naciowego i jeszcze 2 składników oczyści wątrobę. Detoks trwa 3 dni

Składniki:

  • 3-4 czarne rzepy
  • 2 jabłka
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Rzepę zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i przeciśnijcie przez gazę.
  2. Podobnie postąpcie z jabłkami.
  3. Oba soki połączcie ze sobą, dodajcie sok z cytryny i miód do smaku.
  4. Na zdrowie!

Źródło: O2, medonet.pl, polki.pl

Rzepa
Pixabay/ivabalk
Newsy
Frytki z rzepy? Czemu nie. To danie wprost zachwyci twoje pociechy
Rzepa jest znana wyłącznie z uprawy, nie rośnie na dziko. Mało kto wie, że można ją wykorzystać do ciekawych pomysłów kulinarnych. Proponujemy super szybkie, wegańskie frytki.

Rzepa to podgatunek kapusty. Sam jej korzeń zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. Warzywo zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków. W skuteczny sposób hamują one rozwój niektórych mikroorganizmów chorobotwórczych.  Bogactwo w bulwach rzepy  W jadalnych bulwach rzepy znajdziemy całą masę bogatych składników. Jest to rafanina i rafanol, które mają silne działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Kombinacja sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Odpowiada za wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Możemy skorzystać z jej właściwości przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Mniej kalorii i węglowodanów Rzepa to przede wszystkim produkt spożywczy. Jeśli lubicie frytki, mamy dla was pewną wegańską propozycję. Rzepa nadaje się bowiem do frytek, znacznie mniej kalorycznych niż te klasyczne. Warzywo ma też o wiele mniej węglowodanów niż popularny ziemniak. Rzepowa alternatywa dla tradycyjnych frytek może się wam spodobać. Największa różnica tkwi we wspomnianym składzie ziemniaka i rzepy. Frytki, które wam proponujemy sprawdzą się nawet w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych wybierają się na dietę niskowęglowodanową.  Błonnik, potas i witaminy Częste spożywanie rzepy niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jeżeli chcemy dokonać nieprzeciętnego wyboru podczas kolacji, zdecydujmy się na frytki z rzepy.  Frytki z rzepy. Jak je zrobić? Potrzebne nam będą:...

Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Pixabay
Newsy
Jest zdrowsza niż wiśnie i czereśnie. Chroni przed miażdżycą, rakiem i chorobami serca
Okres kwitnienia czarnej porzeczki przypada od kwietnia do maja, ale to właśnie w lipcu roślina ta wypuszcza swoje drogocenne owoce. Dlaczego warto je jeść?

Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce. Właśnie obrodziła w owoce. Owoce czarnej porzeczki są niezwykle zdrowe i mają szerokie działanie prozdrowotne. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne czarnej porzeczki Czarna porzeczka to nie tylko smaczny, kwaskowaty owoc. To także roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych. Owoc czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C oraz PP. W 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C, co stanowi aż 258 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka. Porzeczka zawiera też witaminę A, B, kwas foliowy oraz biotynę a także niezliczone składniki mineralne takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, działa moczopędnie oraz zwiększa odporność organizmu . Znany jest również z tego, że ma działanie napotne oraz przeciwzapalne. Jest wykorzystywany do leczenia nieżytów żołądka i jelit oraz schorzeń w obrębie pęcherza i dróg moczowych, np. powtarzających się stanów zapalnych pęcherza moczowego.  Czarna porzeczka znana jest też z tego, że doskonale oczyszcza organizm oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Obecne w niej flawonoidy opóźniają procesy starzenia oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czarna porzeczka ma też działanie antybakteryjne i wspiera zdrowie wątroby. Nie tylko owoce Jeżeli macie dostęp do czarnej porzeczki, zerwijcie nie tylko jej owoce, ale również liście. Liście tego krzewu doskonale się sprawdzają jako okład na trudno gojące się rany oraz hamują swędzenie po ukąszeniach komarów. Można ich również użyć do przygotowania ogórków małosolnych . Jak wykorzystać czarną porzeczkę w kuchni? Jeżeli zebraliście owoce czarnej...

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
O tym, że kawa z cytryną pomaga przy migrenie wiadomo od dawna, ale czy wiecie, że takie połączenie może również sprzyjać odchudzaniu?

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki czarnej kawy ? Mało kto wie, że w połączeniu z cytryną , napój ten ma działanie odchudzające . Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie na zrzucanie zbędnych kilogramów? Co daje dodanie cytryny do kawy? Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy. Napój ten nie tylko ma pyszny smak, ale także daje nam niezbędny zastrzyk energii na cały dzień. Ale czy wiecie, że filiżanka kawy może również pomóc wam schudnąć? Jest jednak pewien warunek. Wiele osób dodaje do kawy mleko i cukier. Taka kawa z pewnością nie pomoże wam schudnąć. Jeśli jednak zamiast tego dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, nasza kawa zamieni się w odchudzający napój, który pomoże nam spalić zbędny tłuszcz . Odchudzające działanie kawy i cytryny Zarówno kawa, jak i cytryna mają właściwości odchudzające. Kawa działa pobudzająco, co pomaga przyspieszyć trening na siłowni. Napój ten zawiera również związki biologicznie czynne, w tym kofeinę, teobrominę, teofilinę i kwasy chlorogenowe, które przyspieszają utratę wagi. Kawa znana jest też z tego, że rozkłada komórki tłuszczowe, które są wykorzystywane przez organizm w postaci energii, co dodatkowo pomaga nam schudnąć. Napój ten poprawia też trawienie, łagodzi zaparcia i minimalizuje wchłanianie cukru. Sok z cytryny także ma właściwości odchudzające. Owoc ten doskonale przyspiesza metabolizm - to dlatego zaleca się, aby każdy dzień zacząć od wypicia szklanki wody z cytryną. Ponadto, sok z cytryny wypłukuje z organizmu niechciane substancje i toksyny oraz promuje produkcję żółci w wątrobie, co dodatkowo pomaga w trawieniu i detoksykacji. Jak przyrządzić kawę z cytryną? Mieszanka czarnej...

surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....