Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione?

Sposób na soczyste mielone

Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów.

Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej.

Przepis na smaczne kotlety mielone

By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze!

Zobacz także:

By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników. Wśród nich znajduje się ten jeden, którego wcześniej zapewne nigdy nie dodawaliście do kotletów. Chodzi o sos sojowy, który podkręca smak mięsa jak nic innego!

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla)
  • Pół kilograma mięsa wołowego
  • Ok. 4 łyżki bułki tartej
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka.
  2. Obierzcie i posiekajcie cebulę i czosnek. Zeszklijcie na patelni i ostudźcie.
  3. Następnie wbijcie 2 jajka do miski z mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszajcie porządnie.
  4. Uformujcie z mięsa kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron tak, by się przyrumieniły. Smacznego!