Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe

Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Historia majonezu

Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Skład majonezu

Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku.

Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu.

Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej

W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości wyłącznie podczas specjalnych okazji. Inną pochodną majonezu są kupne sosy na jego bazie.

Z prawdziwym majonezem nie mają jednak wiele wspólnego. Zasypane przyprawami smakują sztucznie i posiadają mocny posmak octu. Jeśli lubicie smak majonezu albo nie wyobrażacie sobie bez niego gotowania, podpowiadamy prosty przepis na małą kieszeń. Potrzebujecie jedynie 4 produktów i pół godziny.

Przepis na domowy majonez

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 350 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Do wąskiego naczynia wbijacie na początek jajko.

  2. Dodajecie wedle uznania sól i pieprz.

  3. Następnie wrzucacie ocet i musztardę.

  4. Miksujecie  blenderem na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając.

  5. Wolnym strumieniem wlewacie olej. Jeżeli chcemy, aby majonez wyszedł gęstszy, wlewacie więcej oleju. Naturalnie zagęści jego strukturę.

  6. Gdy już majonez osiągnie odpowiednią konsystencję przekładacie do słoiczka i przechowujecie w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
Mleko
Pixabay/Pezibear
Newsy Nalewacie w ten sposób mleko z kartonu? To błąd. Prawidłowa metoda jest zupełnie inna
Zdarza wam się rozlać mleko na pół blatu? Jesteśmy przekonani, że nalewacie je w niewłaściwy sposób.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Mleko towarzyszy wielu osobom  już od rana. Na mleku robicie maślanki, mleko z płatkami podajecie swoim pociechom i mleko wlewacie do ulubionej, parzonej o świcie kawy. Mleko jako ważny element diety Choć spożywa się je w różnych postaciach, stanowi jedno z głównych i nieocenionych źródeł wapnia. W sklepach, które znacie, na pewno jego wybór jest ogromny. Od pełnotłustych, po roślinne i bez laktozy. Możecie dzięki temu wybrać takie, które odpowiada wam najbardziej.  Coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które zastępują tradycyjne mleko. Często w polskich kuchniach można znaleźć napoje kokosowe, migdałowe, owsiane, sojowe, ryżowe, a także jaglane. Jeśli zależy wam na zrobieniu napoju roślinnego w domu , nic prostszego! Przydadzą się wam: soja kokos kasza jaglana migdały sezam ryż Czy mleko krowie jest zdrowe? Wiele osób niestety nie może pić mleka. Jego zła sława wynika z nietolerancji laktozy. Jeśli jednak nie należycie do grupy, która nie ma problemów z nietolerancją laktozy, to możecie po nie sięgać bez najmniejszych obaw. To produkt bogaty w wapń, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała . Najlepiej przyswajalny jest właśnie z mleka. Szczególne znaczenie ma mleko dla dzieci w okresie rozwojowym. Dzięki niemu kości mogą rosnąć w prawidłowy sposób. Osobom starszym mleko pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków w kościach, czyli m.in. groźnej osteoporozie. Warto docenić dodatkowo pozytywny wpływ mleka na urodę. Zawarte w nim witaminy A, B oraz E spowalniają procesy starzenia się skóry. Przy regularnym piciu mleka skóra będzie widocznie wygładzona i rozświetlona. Mleko podgrzane do niskiej temperatury zachowuje wszystkie...

Przeczytaj