Majonez
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Jak zrobić przepyszny, domowy majonez? Wystarczą 4 proste składniki i gotowe

Majonez w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Trudno bez niego wyobrazić sobie święta, robienie przekąsek i dekorowanie niektórych sałatek.

Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia majonezu

Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Skład majonezu

Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku.

Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu.

Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej

W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości wyłącznie podczas specjalnych okazji. Inną pochodną majonezu są kupne sosy na jego bazie.

Z prawdziwym majonezem nie mają jednak wiele wspólnego. Zasypane przyprawami smakują sztucznie i posiadają mocny posmak octu. Jeśli lubicie smak majonezu albo nie wyobrażacie sobie bez niego gotowania, podpowiadamy prosty przepis na małą kieszeń. Potrzebujecie jedynie 4 produktów i pół godziny.

Przepis na domowy majonez

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 350 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Do wąskiego naczynia wbijacie na początek jajko.

  2. Dodajecie wedle uznania sól i pieprz.

  3. Następnie wrzucacie ocet i musztardę.

  4. Miksujecie  blenderem na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając.

  5. Wolnym strumieniem wlewacie olej. Jeżeli chcemy, aby majonez wyszedł gęstszy, wlewacie więcej oleju. Naturalnie zagęści jego strukturę.

  6. Gdy już majonez osiągnie odpowiednią konsystencję przekładacie do słoiczka i przechowujecie w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże
Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Spożywana cały rok, najlepiej smakuje w święta.

Pichcenie na święta wymaga czasu i zachodu. Wymaga również znajomości przepisów. Niektóre sprawdzą się na świątecznym stole wręcz doskonale. Pamiętacie jeszcze babcine triki? Potrawy na świątecznym stole Święta pozwalają na pochwalenie się umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli lubcie długie godziny przy kuchennym blacie, na pewno wiecie jak przygotować żurek, sernik czy makowca. Do potraw świątecznych pasują także przekąski. Jedną ze smaczniejszych jest lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa. Nazywa się ją również sałatką warzywną albo majonezową. Zresztą nie bez przyczyny, właśnie majonez stanowi jej główny składnik. Robi się ją głównie na świąteczne okazje z gotowanych warzyw: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Składnikami, które w jarzynowej muszą się znaleźć jest też zielony groszek i ogórki kiszone, musztarda i przyprawy. Jesteśmy przekonani, że spożywacie ją przez cały rok, choć najczęściej na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Sekret doskonałego smaku jarzynowej Nasze babcie zawsze wiedzą lepiej. W kulinariach trudno im dorównać, choć niektóre ich rady mogą uratować nasze nie tylko wigilijne potrawy. Jednym z sekretów sałatki jarzynowej jest dodanie do niej majonezu własnej produkcji. Sklepowy zawiera sztuczne konserwanty. Ten zrobiony w domu zaskoczy was intensywnością i doskonałym smakiem! Sałatka jarzynowa będzie mieć zdecydowanie lepszy smak. Bardzo dobrym sposobem jest również wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym. Wówczas zjemy go mniej i nasza sałatka będzie mniej kaloryczna.   Składniki na domowy majonez: 1 żółtko jaja 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego...

Sklep majonez na półce
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie kupujcie takiego majonezu na Wielkanoc. Będziecie w szoku dlaczego
Czytajcie zawsze etykiety majonezu przed zakupem i omijajcie ten składnik szerokim łukiem!

Polacy uwielbiają majonez, a szczególnie dużo kupują go i jadają w okresie wielkanocnym. Można go stosować jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, smarować nim kanapki zamiast masła, albo jeść po prostu z jajkami. Zdajecie sobie na pewno sprawę z tego, że majonez jest bardzo kaloryczny. Czy wiecie jednak, że kupny majonez ze sklepu ma jeszcze inną dużą wadę? Z czego składa się majonez? Majonez to emulsja tłuszczowa. Dzięki dodaniu do majonezu żółtka, olej jest w stanie połączyć się z innymi, wodnymi składnikami majonezu, które normalnie by się nie łączyły. Dobry majonez wytwarza się z oleju, żółtek i różnorodnych dodatków smakowych. Najczęściej majonez przygotowuje się, mieszając: Olej roślinny Żółtka jaj Ocet lub sok z cytryny Sól Pieprz (najczęściej biały) Musztardę Niekiedy smak majonezu podkreśla się dodatkiem cukru. Jeśli kręcicie majonez w domu, możecie stworzyć jego najbardziej naturalną wersję. Kupując majonez w słoiku w sklepie, spodziewajcie się, że będą w nim różne dodatki zapewniające majonezowi trwałość i utrzymywanie struktury. Dodatki do majonezu Nie wszystkie dodatki stosowane do żywności są złe i szkodliwe. Nie musicie odkładać na półkę każdego produktu, który w składzie zawiera substancje oznaczone kodem E. Występują one w danym produkcie w takiej ilości, żeby każda żywność dopuszczona do spożycia była zdrowa i nie zaszkodziła nikomu. Jeśli macie zamiar jeść sporo majonezu w Wielkanoc, dobrze wybrać jednak taki bez zbędnych składników i poznać znaczenie oznaczeń dodatków do majonezu.  Sól wapniowo-disodowa czyli E385 Częsty dodatek do majonezu. Jest to konserwant mający zachowywać właściwości majonezu na dłuższy czas. Ten dodatek powoduje wiązanie składników...

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...

Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy
Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...