Może go porównać do gęstej emulsji, wytwarzanej z oleju, żółtek i przypraw. Jego zastosowanie nie ma właściwie końca. Majonez to element wielu kulinarnych przepraw i składnik nie mniejszej ilości przepisów. Majonez nadaje się do warzyw, mięs, śledzi, a przede wszystkim do jajek.

Historia majonezu

Przed XX wiekiem był wyrabiany ręcznie. Na samym początku wieku przeszedł do produkcji przemysłowej, dzięki której można go było przechowywać znacznie dłużej. Pierwszorzędnym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego. Tę podstawową bazę przyprawia się kolejno octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Skład majonezu

Współcześnie wyróżnia się różne warianty majonezu, w praktyce kuchennej, jak i w produkcji przemysłowej. W sieci dań z użyciem majonezu możecie znaleźć tysiące! W kupnym majonezie oliwa bywa zastępowana zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej na wielką skalę mogą to być jajka w proszku.

Nie powinno was wcale zdziwić, jeśli w składzie majonezu znajdziecie musztardę jako dodatek smakowy. Zaostrza ona jego smak, ale niektórzy znawcy kuchni w zdecydowany sposób krytykują to rozwiązanie. W majonezie nie najlepszej jakości znajdziecie też cukier, stabilizatory, konserwanty, barwniki i aromaty  syntetyczne. Najlepiej dokładnie czytać etykiety lub zrobić go samodzielnie w domu.

Zobacz także:

Niezastąpiony majonez w kuchni polskiej

W dawniejszej kuchni polskiej majonezem nazywało się też potrawę z raków lub mięsa podawaną na zimno. Była serwowana jako przekąska na półmiskach. Danie wydawało się o tyle wykwintne, że częstowano nim gości wyłącznie podczas specjalnych okazji. Inną pochodną majonezu są kupne sosy na jego bazie.

Z prawdziwym majonezem nie mają jednak wiele wspólnego. Zasypane przyprawami smakują sztucznie i posiadają mocny posmak octu. Jeśli lubicie smak majonezu albo nie wyobrażacie sobie bez niego gotowania, podpowiadamy prosty przepis na małą kieszeń. Potrzebujecie jedynie 4 produktów i pół godziny.

Przepis na domowy majonez

Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 350 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Do wąskiego naczynia wbijacie na początek jajko.

  2. Dodajecie wedle uznania sól i pieprz.

  3. Następnie wrzucacie ocet i musztardę.

  4. Miksujecie  blenderem na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając.

  5. Wolnym strumieniem wlewacie olej. Jeżeli chcemy, aby majonez wyszedł gęstszy, wlewacie więcej oleju. Naturalnie zagęści jego strukturę.

  6. Gdy już majonez osiągnie odpowiednią konsystencję przekładacie do słoiczka i przechowujecie w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl